Črna kronika

Kljub opozorilom še vedno nasedamo. Starejši in osamljeni pogoste žrtve drznih tatvin

Ljubljana, 13. 09. 2016 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pod pretvezo, da bodo za hišo postavljali telefonski drog, so se neznanci približali hiši, v kateri je bila starejša občanka, jo zamotili in okradli. Policija znova opozarja, da so žrtve drznih tatvin najpogosteje starejše in osamljene osebe, ki so ranljivejše.

Včeraj zvečer, okrog 22.30 ure je bila PU Ljubljana obveščena o tatvini iz hiše na območju Črnuč. Ugotovili so, da je tega dne okrog 11. ure do hiše prišel neznani moški in ogovoril oškodovanko - starejšo občanko, da bodo za hišo postavljali drog za telefon. Med pogovorom je po vsej verjetnosti drugi neznani storilec vstopil v odklenjeno hišo in iz spalnice odtujil več kosov zlatnine in denar.

Najpogosteje so žrtve drznih tatvin starejše in osamljene osebe.
Najpogosteje so žrtve drznih tatvin starejše in osamljene osebe. FOTO: Thinkstock

Drzne tatvine, ki so izvršene na opisan način, se najpogosteje pojavljajo na odročnih krajih. Najpogosteje se dogajajo dopoldan ali čez dan, ko so večje možnosti, da so doma starejše osebe. Storilci praviloma delujejo v paru ali pa več njih, opozarjajo policisti. Cilj storilcev je, da iz objekta izvabijo stanovalce.

Policija znova opozarja vse, da nikar ne nasedajo prevarantom. Ti delujejo na osnovi pridobitve zaupanja potencialne žrtve. Medtem ko se žrtev posveča 'kupcem', sostorilci neopazno vstopijo v objekt, ga preiščejo in odtujijo določene predmete (najpogosteje denar in nakit). Po dejanju skupaj kraj zapustijo, oškodovanec pa navadno ugotovi, da je žrtev kaznivega dejanja nekaj ur po dogodku.

In tudi v tem primeru je bilo tako, saj je oškodovanka šele zvečer ugotovila, da so jo okradli.

Policija zato priporoča, da so občani skrajno previdni v primerih, ko se pri njih pojavijo neznane osebe (če tudi je samo ena oseba, ker so sostorilci lahko nekje v bližini), ki iz različnih razlogov želijo potencialno žrtev izvabiti iz objekta. Občan ima možnost, ali osebo odsloviti ali pa se odzvati. V kolikor se odzove, policija priporoča, da vedno zaklenejo vhodna vrata, ključ vzamejo s seboj pa če tudi stopijo samo 'za vogal'. Pomembno je tudi, da si zapomnijo osebni opis, opis vozila, reg. označbo ter smer odhoda.

Podatke, opažanja, lahko občani sporočijo na eno izmed telefonskih štev. policije: intervencijsko113, anonimni telefon 080 1200 ali na najbližjo policijsko postajo. Policija je najbolj uspešna takrat, ko občani posredujejo čim več konkretnih informacij.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
14. 09. 2016 14.17
+3
Tukaj policija nč ne naredi to jaz vem ker sem že tudi jaz imel probleme pri prometni nesreči,ki sta pobegnila in sem policiji vse povedal kakšen avto je bela niva registracija ce zadne stevilke sem si zapolnil 44 elektro Celje,vse to sem jim povedal nč ni bilo iz tega,so rekli da imajo premalo dokazav jaz gasilcem poicajem nč ne zupam,takrat ki mi je avto sava odnesla ki so ga ven gasilci vlekli so celega skolom pretolkli nevezakaj bil je skoraj nov in vodi bi ga lahko opazili ki so še luči gorele,sem takšnega prodal ki je bil tudi gasilec in je rekel da so ga tako tolkli po atu to ni normano,zato jih nemaram ne policije ne gasilce,nimam nč od njih.
FesterAdams
13. 09. 2016 22.32
+19
Starejše ljudi okradejo samo izme-čki...
felix59 drugič
13. 09. 2016 21.55
+14
Da ga jaz dobim , bi meni pojasnil kje bodo postavljali štango !!
tornadotex
13. 09. 2016 19.06
+14
Nevem zakaj policija nič ne ukrepa,tudi nam so starše okradli na isti način,poznam pa iz soseske še dva primera,vse na isti način ,kot je zgoraj opisano v članku.....
SkokecPokec
13. 09. 2016 16.02
+25
OK, sej ste opozorili, dragi novinarji. A ste pa mogoče pomoslili, da nekateri starejši ljude nimajo oz. ne znajo uporabljati interneta, da bi brali 24ur.com. Za nekatere vem tudi da nimajo TV, to pa zato, ker ravno novinarji napihujete in poslabšujete že itak slabe stvari. In oni živijo, kot oač živijo...
flojdi
13. 09. 2016 17.47
+13
. točno tako nekako. / in, policija je pa zato, da lopove polovi , sodišče pa zato, da jih odstrani. ne pa da se prosto sprehajajo že xX (iks krat) Ulovljeni.
mentorhercul
14. 09. 2016 10.49
+3
ah ne no , policaji raje pohopsajo 15 letnika na mopedu,ko se pelje na poljski poti in zaseže moped, a ne g. Horvat?
Morana7
14. 09. 2016 11.52
+4
Ja ne mar bi dali obvestilo v vsako izdajo občinskega mesečnika to namreč dobi vsak na dom in starejši tudi to večinoma preberejo.