Črna kronika

FOTO: Kar trije pomori čebel v enem dnevu

Murska Sobota, 20. 04. 2011 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po smrti večjega števila čebel v torek v vasi Kobilje v Prekmurju, so odkrili še tri podobne primere. Največji pomor se je zgodil v Rakičanu, kjer je umrlo okoli 300 čebeljih družin. Vse kaže, da je šlo za zastrupitev.

Po ogledu mrtvih čebel v Rakičanu je po besedah kmetijskega inšpektorja Damjana Meolica v vasi Rakičan umrlo 312 čebeljih družin. Čebele so bile pred tem na paši oljne repice, podobno kot pri čebelah v vasi Kobilje dan prej pa so imele iztegnjene rilčke, kar izključuje smrt zaradi bolezni. Zato obstaja sum na zastrupitev s fitofarmacevtskimi sredstvi. Natančen vzrok bo sicer pokazala laboratorijska analiza odvzetih vzorcev, ki naj bi bila znana do konca tedna. Večji pomor čebel so sicer zabeležili tudi v Dolgi vasi, manjšega pa v vasi Orehovski Vrh pri Gornji Radgoni. Če se bo izkazalo, da je smrt čebel posledica uporabe kemičnih sredstev, bodo policisti storilca kazensko ovadili. Materialna škoda še ni ocenjena.

Policisti so opravili ogled, če bodo našli krivca, ga bodo ovadili

Fotografijo mrtvih čebeljih družin, ki se je zgodila v vasi Rakičan ob poljih oljne repice, nam je poslal lastnik panja in oškodovanec Danilo Bedek, ki opozarja, da je nastala materialna škoda ogromna.
Fotografijo mrtvih čebeljih družin, ki se je zgodila v vasi Rakičan ob poljih oljne repice, nam je poslal lastnik panja in oškodovanec Danilo Bedek, ki opozarja, da je nastala materialna škoda ogromna. FOTO: Danilo Bedek

Na policiji so obvestilo o množičnem pomoru čebel pri dveh čebelarjih v Rakičanu dobili ob 8. uri. Odšli so na kraj dogodka, o množičnem poginu so obvestili veterinarskega in kmetijskega inšpektorja, ki sta nudila strokovno pomoč pri ogledu. Do sedaj so ugotovili, da je imel prvi čebelar v bližini naselja Rakičan 167 panjev s čebelami. Iz do sedaj neznanega vzroka je poginilo približno 50 odstotkov pašnih čebel. Prve ugotovitve ogleda kažejo na sum zastrupitve s kemičnimi sredstvi (herbicidi, fungicidi). Enak odstotek čebel je iz neznanega vzroka poginil tudi drugemu čebelarju, ki je v neposredni bližini imel 126 panjev s čebelami.

Manjši pogin čebel so dopoldne v vasi Orehovski Vrh obravnavali tudi radgonski policisti. Pri ogledu sta prav tako sodelovala veterinarski in kmetijski inšpektor, odvzeli so vzorce umrlih čebel. Tretji primer večjega pogina se je zgodil v Dolgi vasi, kjer so policisti ob navzočnosti kmetijskega in veterinarskega inšpektorja spet opravili ogled. V vseh obravnavanih primerih bo točen vzrok pogina pokazala analiza umrlih čebel. V kolikor bo analiza pokazala, da je pogin čebel posledica uporabe kemičnih sredstev, bodo policisti zoper storilca podali kazensko ovadbo. Materialna škoda še ni ocenjena.

Čebelarji pozivajo k previdni rabi kemičnih sredstev

V Kobilju je v torek umrlo okoli 600 čebeljih družin.
V Kobilju je v torek umrlo okoli 600 čebeljih družin. FOTO: Reuters

V Čebelarski zvezi Slovenije ob vse več primerih pomorov v zadnjih dneh, kjer policisti sumijo na zastrupitev s kemičnimi sredstvi, vnovič vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev prosijo, da ta sredstva uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.

Pred načrtovano uporabo sredstev čebelarji pozivajo uporabnike, naj natančno preberejo priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. Čebelam so večinoma škodljivi vsi insekticidi, kar tudi piše na etiketi.

V zvezi pozivajo uporabnike, naj priporočena sredstva uporabljajo v najnižjih priporočenih odmerkih, da uporabljajo za čebele manj nevarne pripravke, da škropijo v večernih urah ali ponoči, ko so čebele že v panjih in da pred škropljenjem pokosijo podrast v sadovnjaku ali vinogradu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malina__
21. 04. 2011 12.46
izzyone, uf, tale ideja pa ni slaba ... mu bodo druge čebele z veseljem pokazale, kako sra*nje je naredil :(
izzyone
21. 04. 2011 07.12
Tega arogantneža zapret v čebelnjak in dobro pretrest.
dejvid.serpent
20. 04. 2011 23.23
No, nažalost je danes na planetu preveč ljudi, da bi lahko pridelali dovolj hrane na naraven način, se pravi brez pesticidov. Bi se pa dalo take stvari kot je pogin drugih bitij (ne samo čebele, zato da se kmet znebi ene nezaželjene vrste organizma, pogine ogromno drugih, nedolžnil nekaj celo koristnih organizmov - pri insekticidih npr. proti krompirjevem hrošču- pajki, pikapolonice, strige.... ki se hranijo z drugimi žuželkami, tudi s "škodljivci")
elan5
20. 04. 2011 22.33
apiar- tale tvoja je malo bosa. Če ogrščice ne poškropijo proti repičarju,je pridelek adijo. Samo treba zvečer škropit,ali pa ročno,tak kak sem spodaj napisal. Pa kmeta prosit,da naj ne poliva gnojnice. Ta je pa butasta do kraja. Saj se ti lahko smeje v obraz,če mu kaj takega rečeš.
apiar
20. 04. 2011 21.23
Čebelarska zveza kmete PROSI naj tega ne počnejo. To je tako kot kmeta prositi naj ne poliva gnojnice, naj na cesto ne nosi blata, ..... V obraz se ti posmehuje. Čebelarska zveza mora zahtevati, da ustrezni organi storijo, kar jim zakon nalaga in prihodnje leto ne bo niti enega večjega pomora čebel. Tudi to je smisel čebelarske zveze, ne pa akademsko ponašanje.
elan5
20. 04. 2011 20.54
Kaj boš zjutraj škropil,ko je rosa,porem pa kmalu sonce in čebele so tam. Zvečer. Ni druge možnosti.
apiar
20. 04. 2011 20.53
Kmetovalci - čisto preprosto in brez jeze: Vsak poljedelec ve za čebelarje v svoji okolici, prevozniki so tudi organizirani. Samo preprost telefonski klic čebelarju: jutri bom škropil. Čebelarji vemo, kaj nam je storiti, da ni hujše škode. Če kmet tega ne stori, bi moral vrniti škodo.
neamisseri
20. 04. 2011 20.48
Spet pomor čebel pa spet nebo noben odgovarjal. kk je to res čudn, pa gledam kmete pa pridelovalce sadja kako lepo škropijo sredi dneva, ker se jim vsaj nekaterim neda dvignit riti zjutraj ob pol 6 pa it škropit. Sam sem iz kmečkega okolja pa dostikrat vidim da je preveč lastnikov sadovnjakov takih ki se ne držijo pravil da škropijo zgodaj zjutraj ali pozno popoldne ko čebel ni več. jaz takim privoščim, da jim nobena jabolka ne dozori pa nima veze če so odvisni od pridelave jabolk. dokler nebo škropljenje sredi dneva kaznivo, bodo to še naprej delali, kaj jih pa briga za čebele, meni pa ni vseeno, sam jaz ne morem nič nardit, če jih pa prijavim bojo pa točn vedl kdo jih je. Res škoda čebel, ki ne delajo nič drugega kot samo dobre stvari:(
elan5
20. 04. 2011 20.39
Dragi komentatorji! Jutri je akcija v prekmurju in podravju. V oljni ogrščici se bo uničevalo velikega škodljivca repičarja. Seveda vsak z svojimi rokami ga stisneš,da je uničen. Na vsakem cvetu jih je par komadov. Na vsaki rastlini je nekaj deset cvetov. Na vsakem hektarju je kakih 200 000 tisoč rastlin. Hektarjev z lepo cvetočo ogrščico pa je tudi nekaj sto. Imamo samo kak dan ali dva časa,da ta škodljivec ne uniči vsega pridelka. Saj vsi pridete kajne? Če ste tako proti butastim kmetom,da so poškropili,bomo mi pač to lastnoročno opravli. Torej se vidimo jutri.
......nja
20. 04. 2011 20.32
Samo to bom napisala. Če je človek to naredil ga je lahko SRAM in je vreden vsega ZANIČEVANJA!!!!!!
freexgirl.
20. 04. 2011 19.25
@ wildancey ... bi bil presenečen nad mojim izgledom v primerjavi z svojim sedanjim mišlenjem ;) hehe... P.S temnopolti slovenski moški so mi res najbolj všeč ... pa pusimo to in ostanimo pri čebelicah :/
BluePanter
20. 04. 2011 19.08
ti freexgirl si pa sexy DED posran ostrižen ko Potkin Maxvel na črno!
deep1405
20. 04. 2011 19.06
joj,joj,joj,kam drvi ta svet. ko čebel več ne bo,tudi nas ne bo...
dean19
20. 04. 2011 19.06
Ali vam te tekste pišejo kakšni Kitajci? da ne znajo pravilno napisati v Rakičanu in v Kobilju !! ne pa da pišete v Kobiljah in v Rakičanih
tovarišinajuriš
20. 04. 2011 19.04
...ZLOČIN PROTI ČLOVEŠTVU ! ! !
freexgirl.
20. 04. 2011 18.55
Dan danes čisto vsi kmetje vedo oz. lahko izvedo po najmajnši liniji odpora, kdaj se škropi in čemu je tako, niti eden se nemore izgovarjati, da ni vedel, ker pol nima kaj v kmetijstvu za počet... Nimam besed za ljudi, ki to počnejo... neverjetno, kako brezbrižno uničujemo svoj lasten planet in posledično sami sebe
Prihaja
20. 04. 2011 18.40
Maddy sem ti dal plus pa bi ti jih 100 ce bi lahko XD
PaskaVIP
20. 04. 2011 17.45
V Kobiljah je v torek umrlo okoli 600 čebeljih družin. (Foto: Reuters) 24ur napiše se v Kobilju
turboflex
20. 04. 2011 17.40
jst skropim taj ko mam cajt ne taj ko cebel ni zuna
Madyy
20. 04. 2011 16.54
Za kmetijstvo lahko zapišemo.. Dokler na biotehmiški fakulteti niso začeli strokovno delati na temo kmetijstvo in ni bilo strokovnjakov ter strokovnega dela in ni bilo štanc mašine za strokovnjake, ter ni bilo kmetijske zbornice komisij nadkomisij, podkomisij kmetijskih pospeševalcev..in vseh strokovnih sodelavcev so kmetje pridelovali ( zdravo prehrano ) ki se ji sedaj reče bio..znali so sejati imeli domače bio seme, domač bio hlevski gnoj domačo bio tehniko kolobarjenje ... To je tisto kar jim ponujajo danes..vmes so jih pa dvajsetkrat pof.ukali, izginile so starorodnice, umirajo čebele..meso smrdi tako da ga še pes ne povoha in vsi so v večini strokovno izgubili kmetije ali so najemniki na svojih bivših kmetijah..prodajo pa bio prehrano iz Nizozemske to je dežela v kateri bi moral odkriti vsaj dva metra zemlja da bi zraslo kaj užitneg, zraven pa Bayer izdeluje škropivo, zdravila in maže za izpuščaje, ki jih povzroča. Ekonomija pa danes strokovno takole človek je nepomemben strošek poslovanja..prvo mu prodaš strokovno pridelano drevo na katerem naj bi rasle jablane recimo ( Ajde berimed ), ki strokovo ne raste brez strokovno pridelanega škropiva, ki ga strokovno pridelajo strokovnjaki na kar strokovno pridelan neužiten sadež strokovno poškropljen z strokovno pridelanim škropivom pojemo in strokovno zbolimo, da nam strokovno predpišejo strokovno narejen generik in mažo za strokovno pridelane strokovne izpuščaje.vmes pa strokovno pocrkajo čebele za katere vzrok iščejo ravno tisti, ki so jih strokovno pokončali in sedaj so našli še tržno nišo kjer bodo državljani poslušali strokovno razlago o škropivih za sedemdeset Evrov, ki ga bodo strokovno obnavljali vsako leto, da bodo državljani strokovno diplomirali na temo Osli na Fakulteti kupi si pamet in vsi so zaradi strokovnega dela ter Kreditov katere so jim odobrili strokovnjaki vmes pa odšteli tričetrt za svoje svetovanje Hlapci na svoji kmetiji in brez premoženja