Črna kronika

Katapult pilota na šolanju

Sevnica, 10. 03. 2008 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pilot, ki se je izstrelil, je bil na šolanju za vojaškega pilota. Na generalštabu še ne vedo, kaj je šlo narobe.

Zakaj se je kopilot izstrelil iz letala?
Zakaj se je kopilot izstrelil iz letala? FOTO: POP TV

Okoli 11. ure je prišlo do nenavadne nesreče v zraku, ki pa se je končala srečno. V letalu pilatus Slovenske vojske (SV), ki je bilo na poti do letališča Cerklje ob Krki, sta bila dva pilota. Ko sta bila nad Sevnico, pa se je kopilot - za zdaj še iz neznanega razloga - izstrelil iz letala, medtem ko je pilot z letalom varno pristal. Policisti so na kraj dogodka prispeli okrog 12.30 ure.

Gutman: Ne vemo, kaj je bilo narobe

Med letom iz smeri Sevnica proti letalski bazi Cerklje ob Krki je iz letala Pilatus PC-9 izskočil pilot, ki je bil na šolanju za vojaškega pilota, je na kasnejši novinarski konferenci pojasnil načelnik generalštaba SV generalpodpolkovnik Albin Gutman. Kot je dejal, še ne vedo, zakaj je bil kopilot katapultiran iz letala, zadevo pa preiskuje komisija za letalske nesreče. Po izstrelitvi kopilota iz vojaškega letala je prvi pilot lociral njegov položaj, nato pa so sprožili reševalno akcijo. Kopilot sicer ni bil poškodovan, vendar so ga z vojaškim helikopterjem prepeljali v Zdravstveni dom Cerklje ob Krki, kjer je ostal na zdravniškem opazovanju.

Albin Gutman je medijem povedal, da je bil kopilot na trenažnem letu oziroma na šolanju za vojaškega pilota.
Albin Gutman je medijem povedal, da je bil kopilot na trenažnem letu oziroma na šolanju za vojaškega pilota. FOTO: POP TV
Kopilota in letalski sedež so našli v bližini vasi Križ pri Sevnici. Prvi pilot pa je letalo varno pripeljal na letališče Cerklje, kjer ga bodo pregledali. Do sedaj še niso ugotovili, da bi bilo kaj narobe z letalsko tehniko ali s postopkom pilota, je dejal Gutman. Kot je še pojasnil načelnik generalštaba, tudi letalo, razen sedeža in strehe, ki se v primeru izstrelitve razleti na majhne kose, ni bilo poškodovano.

Na kraj dogodka je prišla stalna komisija ministrstva za obrambo za preiskovanje letalskih nesreč, resnejših incidentov in incidentov vojaških zrakoplovov. V preiskavo dogodka bodo vključili tudi civilne preiskovalne organe s področja letalstva. Več o nesreči bodo z ministrstva poročali potem, ko bo komisija končala preiskavo.

Pilotov vse manj

Kot je znano, je obrambno ministrstvo pripravilo predlog uredbe, po kateri bi vojaku ob sklenitvi pogodbe za najmanj deset let pripadala posebna denarna nagrada v višini petih povprečnih bruto plač na zaposlenega. Sindikat vojske, obrambe in zaščite (SVOZ) se s tem ne strinja. Predlagajo, če želi ministrstvo pripadnikom zagotoviti socialno varnost, potem naj omogoči sklepanje pogodb o zaposlitvi za nedoločen čas.
V SV je vse manj pilotov. Kaj je vzrok?
V SV je vse manj pilotov. Kaj je vzrok? FOTO: POP TV

Enakega mnenja so tudi v Sindikatu pilotov in opozarjajo, da je bilo še nedolgo nazaj v SV zaposlenih okrog 100 pilotov, zdaj jih je 70, le 58 pa jih leti.


SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosir_maks
11. 03. 2008 12.32
hej stlic pilot , kaj pa je tale gumbek tamle ???
parefin@yahoo.com
11. 03. 2008 12.03
JAZ SEM NORC!!! MENI SE TRGA!!! AAAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAA... SE TRGA!!!! ODPILJENEC SEM!!! NE PA NE!!! TO STE VI !!!! JAZ SEM DOBER!!! VI PA NE!!! JAZ IMAM PA TWINGOTA VI PA NE!!!! HAHAAHHA! VI PA NE!!! NAANNAAAANANAAAHAHHAHAHAHA!! HAHHANANANANANANANANANANANA!! NA NA NA NA NA!!! NE PA NE NIMATE! HAHAAHHA!!! JAZ PA MAM!!!! VI PA NEZNATE !!! HAHAHAHAHAHAHHA!!! AHAHHAHAHA!!! NE PA NEEE!!!!
blue3dragon
11. 03. 2008 11.49
Parefin, pusti, da ti na Kotnikovi pomagajo. Pa ne delaj sramote drugim......
Darth Sidious
11. 03. 2008 11.28
Škoda ker je Dr.Rugelj umrl, edinole on ti bi lahko pomagal, ker je biu ravno tak patron ko ti... Pa začni uporabljati Caps Lock. Admini, zakaj ne brišete takih komentarjev, brišete pa veliko čisto običajnih...
parefin@yahoo.com
11. 03. 2008 10.12
Blueedin: Kako kaj stari kompanjon? :) Ah saj tako slabo pa spet ni doma. Res je da vcasih neznam menjat zarnice pa me oča malo pritisne, mama pa po riti ko moram nadure delat. Ampak imamo se pa se vedno radi :) Zena je pa ze sla pred casom. Jah, nisem mogel ji otroka omogociti pa je sla. Ti? Sta z Ano se skupaj? Vse stima?
blueedin@email.si
11. 03. 2008 09.19
Ne tolk čez našega Parafinčka sekat, sej je ubogi, doma ga še vedno mati pretepa, čeprav je policaj, fotr ga pa še urng okol kepe klofne, ker ne zna niti šraufncigra u roki držat. Ja, pa ženo ima tudi, sam ta je šele divja, enkrat se spomnem, ga je pršla iskat na postajo, tolk ga je kloftala po kepi, da se je še komandirju zasmilil, sam bli smo pa vsi tiho, ker z njegovo ženo ni dober česen zobati. Parafinček je vedn plav pod oko, tak ga boste najlažje spoznali, tepen je pa od ženkice. Parafinček, ne ti bit narodno, sej s eto ne dogaja sam teb.
bonsai9@email.si
11. 03. 2008 08.38
Ma sej jst sm tud doskrat padu iz voza, pa bicikla k sm se fural za kratki čas okol. Pa po vrhu vsega, sm bil še trezn. Samo sm to počel na lastne stroške, ne pa za davkoplačevalski denar.
miskozna
11. 03. 2008 08.32
Zdaj pa ste ga prestrašili ubogega Parafinčka:) Pa če ga že poznate kakšen plašljivček je, bi mu lahko malo prizanesli. Sicer pa mali psički vsi lajajo:) Pustite mu naj uživa v svoji uniformi, itak smo že vsi ugotovili kakšen zakompleksanec je. Škoda samo, da kazi ugled konkretnim in profesionalnim policajem:(
Darth Sidious
11. 03. 2008 08.31
Parefin je pametnjakovič pa nima veze o čem gre debata. Raje se posveti stvarem o katerih celo imaš nekaj pojma in se nehaj blamirati. Kar se tiče F-16 in raznih cvetk, ki govorijo, da je pilatus zastarel. Verjeli ali ne, kokpit obeh letal se ne razlikuje prav dosti in pilatus je več kot odlično šolsko letalo. Samo večina vas bedačkov nima pojma od pojma o letalih in samo natolcujete. A zato ker ima propeler je takoj iz časa 2.sv vojne? Hehe svašta. In zakaj je primeren za šolanje? Zato ker ima relativno nizke stroške vzdrževanja. Reaktivna letala so občutno težja za vzdrževanje. Kar se pa same avionike tiče pa je pilatus opremljen čisto dovolj sodobno. Če ne verjamete si oglejte slike kokpita pilatusa in npr. slike kokpita P-51 mustanga iz 2.sv vojne....potem pa še slike kakega F-16 in naredite primerjavo... Pa še to: Vsi šimfate čez vojsko, če bi pa počilo, bi bili pa prvi ki bi se jih oklepali
blueedin@email.si
11. 03. 2008 07.43
Parafin je policajček, moj nekdanji soborec. Ko je kje prišlo do gužve, sva skup bežala, potem, ko je bilo vsega konec sva pa junaško pretepla une taležeče. Samo razlika je med nama, jaz sem šel vun iz policije, ker imam vsak kanček pameti, Parafinček pa še kar vstraja, sej druzga itak ne zna. Je pa res, da ima samo 52 kil, ker ga je mati v otroštvu zelo pretepala, največ po glavi, zato pa je enmal omejen, umsko mislim. Je pa nadvse dober človek, vedno, ko sva bila skup v patrulji je plačal pijačo, sva se ga tko natruskala, da sva potem komaj na postajo našla. Parafinček, stari, kako ?
blue3dragon
11. 03. 2008 07.37
Parefin in Badi 27, oba sta idiota.
Fupi Ugi
11. 03. 2008 06.21
sj ni čudno da gre kaj narobi če majo pa letala iz 1. svetovne....
sasko-1
11. 03. 2008 04.31
Koliko pompa okrog enega probnega izstrelka pilota.Človek si je pač zaželel malo više,če so že plače vojakov bolj nizke.
goso
11. 03. 2008 03.17
Tud katapultiranje je treba trenirat. Pa tud, de slučajno pritisneš na nek gumb. Po nerodnosti. Pa tak halo.
Mawsyy
10. 03. 2008 23.49
mater ste omejeni. 99% ljudi, ki tuki tako otresa gobce se od delec ni helikopterja al letala vidlo, kaj sele, da bi se kej spoznali na to. Get a life vsi po vrsti, k ste bedni do amena.
badi 27
10. 03. 2008 23.14
Jaz se poserjem na vse policaje ki ste res sramota svojemu poklicu!
badi 27
10. 03. 2008 23.08
Parefin kaki moški pa ste vi če vidiš policaja za cesti stat pa nima 40 kg z pojstlo vred? Poleg njega pa stoji ena blondača ki tak neve zakaj ma lopar vrokah, glavno je da je v uniformi pa da tam stoji pa paradira. Prav je tak da svetite zato ste predobro plačani. Če pa vam čefurček reče marš pa v jok pa marico pa šefu jokat. Vpraši tvoje kolege kak ste svetli ko je pilatus dol pal, niti čelade pa nič niste našli, sem bil poleg tak da vem. Ni vicev o policajih ker je vse res. Idi rajši na krof pa kavo ker za drugo tak nisi sposobn.
parefin@yahoo.com
10. 03. 2008 23.07
NA VSAKEGA POKLICNEGA VOJAKA TUKAJ SE POSERJEM!!! SRAMOTA NARODU STE!
badi 27
10. 03. 2008 23.03
Parefin je en ubogi policajček ki je zafustriran ker ni uspel naret v življenju nič pametniga razen šnelkursa v tacnu. kaj dela vaša helikopterska enota drugo ko da troži gorivo, ker za tistih par ilegalcev ke jih dobite je škoda tolko gnara zapravit.Idi na youtube pa si poglej kaj delate po Sloveniji medtem ko druge kaznujete za iste prekrške ali pa manjše. Navadne p***e ste, ko vas človek rabi zaradi nekega sranja pa rabite eno uro da pridete na kraj. Ker vas je samo paradiranje !
Siniša Bizjak
10. 03. 2008 22.32
parefin bogi si ja.....dej pejd mamici jokat naprej no.....