Črna kronika

V mednarodni akciji proti roparjem diamantov prijeli 33 ljudi

Bruselj, 08. 05. 2013 12.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Belgiji, Švici in Franciji so policisti prijeli skupno 33 ljudi, vsi pa naj bi sodelovali pri ropu diamantov. Preiskovalci so ob tem zasegli del plena, višje zneske denarja ter luksuzna vozila. Med ropom ni bil nihče ranjen. 13 osumljencev ostaja v priporu.

Policija je v Belgiji, Švici in Franciji prijela skupno kar 33 oseb. Februarja letos naj bi osumljenci na bruseljskem letališču napadli vozilo za prevoz dragocenosti. Sam rop naj bi izvedlo le osem ljudi, a veliko več jih je še delovalo iz ozadja. Takrat so odnesli diamante v vrednosti okoli 38 milijonov evrov.

Enega osumljenca so prijeli v Franciji, osem v Švici in 24 v bližini Bruslja, je povedal belgijski tožilec.

V Belgiji so policisti osumljencem zasegli tudi del ukradenih diamantov, višje vsote denarja in luksuzna osebna vozila. Pozneje je v Belgiji preiskovalni sodnik na prostost izpustil več osumljencev, tako da jih je v Belgiji priprtih le še 10. Belgijska zakonodaja namreč predvideva, da mora preiskovalni sodnik v 24 urah od pridržanja odločiti, ali bo osumljenec ostal v priporu.

Švicarski preiskovalci pa so na prostost izpustili šest osumljencev, dva pa sta tako ostala v priporu.

Kaj se je dogajalo letos februarja?

Rop je letos februarja trajal le pet minut. Napadalci so bili oboroženi, a niso izstrelili niti enega naboja.

Letališka varnostna služba je po ropu opravila nadzor.
Letališka varnostna služba je po ropu opravila nadzor. FOTO: Reuters

Neznanci, oblečeni v policiste, so transportno vozilo napadli v trenutku, ko so tovor nalagali na švicarsko letalo, namenjeno v Zürichu. Letalo je bilo last letalske družbe Helvetic Airways. Še neobdelane diamante so morali prepeljati iz Antwerpna, ki velja za središče svetovne trgovine z diamanti, v Zürich. Kdo je bil naslovnik pošiljke, ni znano.

Pred tem so roparji z dvema voziloma, črnima limuzinama z modro lučjo, prebili ograjo letališča, čez samo nekaj minut pa je tatovom skupaj s plenom uspelo pobegniti. Eno od vozil, ki so ju uporabljali tatovi, so pozneje zgorelo našli v bližini letališča.

Med ropom ni bil nihče ranjen, pilot, kopilot in varnostniki so jo namreč odnesli brez najmanjše praske ali travme.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

portorožka lepota
08. 05. 2013 21.49
+7
Kaj mi brisete komentarje ?????????????????????????????????????, ma kaj sploh objavljate in se delate fini 24 ur, ha? Bolje, da ne objavljate pol nicesar, ce ste tako cakajoci na lepe, zlate, resne komentarje, pa vsak se heca, pa kakor koli izpade.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bedni ste.
MavritoGazarinni
08. 05. 2013 13.04
+20
SecretOne
08. 05. 2013 13.14
+6
24pedrov
08. 05. 2013 19.40
+4
Pisana skupina 'zestokih momaka' z podrocja ex-yu. Svi sa iskaznicama DB-ja
a-rod
08. 05. 2013 20.13
+4