Črna kronika
Oglas

Kako se vsakič na preprost način IZOGNEM VSEM RADARJEM

Ljubljana, 26. 01. 2016 08.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Miha Jereb
Komentarji
0

Tudi tebe razjezi, ko za cesto opaziš mobilni radar ali policijsko radarsko kontrolo, ki polni proračun pod pretvezo 'umirjanja prometa', s tem pa nam davkoplačevalcem krade že tako težko prisluženi denar? Imaš tudi sam s tem že slabe izkušnje?

Zakaj ne bi bil ti tisti, ki se zadnji smeje?
Zakaj ne bi bil ti tisti, ki se zadnji smeje? FOTO: Radar

Si opazil, da se to največkrat dogaja ravno na odsekih, kjer ljudje zaradi dobrih razmer v dobri veri vozimo hitreje, kot to sicer dovoljujejo predpisi? In namesto, da bi na takih odsekih dvignili hitrost, ker razmere to več kot očitno omogočajo, raje postavijo radarske kontrole in ljudem poberejo prihranke... 

In ravno zaradi tega se danes cjazimo za mečkači, ki si ne upajo voziti niti po omejitvah hitrosti. Ker jih bo prekoračitev hitrosti drago stala – za vožnjo v naselju s hitrostjo 62 km/h je namreč zagrožena kazen vrtoglavih 250 €, kar je POLOVICA minimalne neto plače, plače petine nas Slovencev! Kazen je skoraj 4-krat višja kot na Hrvaškem, kjer globa znaša razumskih 500 kun oziroma 65 evrov! 

No, dragi prijatelj, nekoč sem bil tudi sam na tvojem mestu in te čisto razumem. A kot boš videl sem našel način, kako opraviti s tem problemom učinkovito in enkrat za vselej. Ko bi le to uvideli še vsi ostali ... 

Moje ime je Miha Jereb in v naslednjih odstavkih tega zapisa ti bom pokazal, kako se lahko povsem zakonito izogneš vsem tistim, ki sesajo denar iz naših žepov in nas dobesedno silijo, da plačujemo neupravičeno visoke kazni za kanček prehitro vožnjo. 

Pokazal ti bom ta izjemno učinkovit način, da boš tudi sam vedno pravočasno izvedel za vse radarje, ki stojijo v danem trenutku na tvoji poti – da se izogneš absurdno visokim kaznim, ki ti sicer lahko prekrižajo načrte in te okradejo dopusta, ki si ga planiral s svojimi prihranki. 

Ker resnica je ta, da imajo s tvojim denarjem načrte že drugi – občinski in državni veljaki, ki vsako leto vnaprej brez sramu splanirajo, koliko ljudi se bo ujelo na limanice, koliko glob se bo pobralo, da se bo lahko financiralo druge projekte.... pri čemer pa tvoje ime ne bo med donatorji, temveč med državnimi prekrškarji!! 

V bistvu, šele ko boš storil to, kar ti bom povedal v naslednjih nekaj odstavkih in česar se tudi sam poslužujem že več kot leto, se boš lahko vedno znova smejal v brk ubogim miličnikom, ki v teh mrzlih dneh za cesto prežijo na svoj plen. Vozil se boš povsem brez skrbi, svojega denarja pa ne boš nikoli več po nepotrebnem prispeval v projekte, ki jih ne podpiraš. 

POZOR: Kar boš prebral v nadaljevanju, ne smeš izkoriščati za objestno vožnjo, s katero bi ogrožal sebe in druge. Gre za to, da se izogneš nepotrebnim kaznim, kadar je radar več kot očitno postavljen zgolj z namenom polnenja proračuna (konec koncev morajo tudi policaji zaslužiti za svojo plačo).

V 12 letih in prevoženih 146.000 kilometrih so me dobili le enkrat. V vseh ostalih primerih pa sem se jim le sladko nasmehnil.

Verjetno se sprašuješ, kdo sem jaz, da tukaj pametujem. Kot sem že omenil, je moje ime Miha Jereb in že vse od malega se navdušujem nad motoroznanstvom – v mladih letih sem tekmoval s 50 kubičnimi motorji, kasneje pa sem se zaljubil v avtomobile, natančneje v Hondo CRX Si. No, Hondo sem pred leti seveda prodal, zadnja 3 leta pa uživam v vožnji Audija TT. 

Malce nostalgije za vse, ki ste morebiti vozili ti dve zverini
Malce nostalgije za vse, ki ste morebiti vozili ti dve zverini FOTO: Radar

Naj povem, da sem se v 12 letih, kolikor časa imam izpit, zgolj enkrat ujel na limanico. Prvič in več kot očitno tudi zadnjič. Tako nisem več eden tistih ljudi, ki se nenehno pritožujejo nad tem, kako visoke so kazni, kako zahrbtne so lokacije meritev hitrosti in kako nepoštena je država. In iskreno me sploh ne zanima, kako visoke so kazni in kje so dnevno postavljene kontrole prometa. 

In v avtu poslušam glasbo in ne prometnih informacij, kot to počne večina. Ker vem, da bom med vožnjo vsakič pravočasno opozorjen na vsak merilnik hitrosti in bom tako po potrebi seveda vedno lahko prilagodil svojo vožnjo. 

Policaji so se lahko le obrisali pod nosom.
Policaji so se lahko le obrisali pod nosom. FOTO: Radar

Se sprašuješ, kako je to mogoče?

Pred leti sem namreč čisto po naključju gledal dokumentarni film Gumball 3000 – ekshibicijsko vožnjo prestižnih vozil tipa Ferrari po državnih cestah. Kar je v tem filmu bodlo v oči so bile posebne napravice, ki so jih imeli prav vsi udeleženci povsem zakonito v svojih vozilih. In njihov namen in samo delovanje sta me dobesedno šokirala! 

Do tistega trenutka smo si namreč s kolegi vedno pošiljali SMSe, če je kdo na cesti opazil mobilni radar ali radarsko kontrolo. Ker pač nikoli nisi vedel, ali bodo tvojo pot iz službe ovekovečili s sliko in pripadajočo položnico. In ne, nisem nikakršen dirkač, kot tudi ne večina, ki se nevede ujame na radar. 

Skratka, ob pozornem gledanju omenjenega filma je bilo v avtomobilih večkrat slišati nekakšno piskanje, čemur je ponavadi sledilo zaviranje ali celo ustavitev vozila. Prav spomnim se, kako sem se začuden spraševal »kaj hudiča je to piskanje?« 

In ravno v tistem tednu je bil oče čisto iz sebe, češ da so ga na poti iz službe dobesedno okradli. Seveda sem pomislil, da so ga mogoče okradli Romuni, ki na avtocesti simulirajo težave z vozilom in prežijo na dobrosrčne ljudi, ki jih nato okradejo. 

Ne, očeta niso okradli Romuni. Ubistvu ga sploh nihče ni okradel - revež se ujel na radar! Na odseku, kjer je bila hitrost vožnje zmanjšana iz 50 na 40 km/h, si je, pozor, s hitrostjo 51 km/h prislužil bolanih 250 evrov kazni!! Kaj vse bi si lahko kupil za ta denar, pa ga je na poti iz službe vrgel stran... 

Tako izgleda besedilo, zapisano nad položnico poleg slike prehitrega vozila... neumnost, kateri bi se lahko izognil:

Radar - 4
Radar - 4 FOTO: Radar

In seveda sem mu šel takoj razlagati, kakšno čudo sem videl v filmu – posebno napravico, ki že več sto metrov prej zazna signal, ki ga oddajajo merilniki hitrosti - radarji. In točno to piskanje, ki sem ga slišal v filmu, je bil alarm, ki so ga oddajale te napravice, da so voznike pravočasno opozorile na merilnike hitrosti, ki jih je na cesti v filmu kar mrgolelo – kako ne, oblasti so se dobro pripravile na karavano superšportnih avtomobilov, katerih hitrost zlahka preseže 300 km/h! 

Z očetom sva bila takoj odločena, da raziščeva in tudi kupiva to napravo, ki se ji po domače reče radar detektor in je v zadnjih letih tudi v Sloveniji postala pravi hit.

VIDEO: Ta napravica, ki rešuje mene, lahko reši tudi tebe nepotrebnih kazni.

In če sva bila sprva skeptična, ali bo zadeva res delovala na vse naše radarje, ki jih uporabljajo tako Policija in DARS, kot tudi mestna redarstva, se je kmalu izkazalo, da je bil to nakup leta, če ne kar desetletja! Seveda sem moral detektor takoj stestirati in posnetek objaviti tudi na Youtubu, da so ga lahko videli vsi prijatelji (pred ogledom vklopi zvok): 

In ker je uporaba radar detektorja povsem zakonita tudi v Sloveniji, bi se, kot lahko vidiš, počutil precej neumno, če detektorja ne bi uporabljal.

Sam lahko rečem, da je danes radar detektor obvezna oprema vseh vozil pri naši hiši. In ne, ne gre za objestno vožnjo (čeprav si nekateri nadvse prizadevajo prikazati radar detektorje v negativni luči). Gre zgolj za brezskrbno vožnjo, pri čemer nikoli nisi prvi v koloni... 

In čeprav sam še vedno uporabljam radar detektor Kiyo E-255, katerega je kupilo več kot 10.000 Slovencev, je danes na voljo naslednja, še izboljšana generacija Kiyo detektorja z oznako E-265 – povezava do uradne prodajne strani.

Radar - 5
Radar - 5 FOTO: Radar

Posebnost tega detekorja ni le ta, da zazna vse tipe mobilnih radarjev v vozilih slovenske prometne policije in mestnih redarstev. Za razliko od detektorjev, katerih primarni trg je Amerika, so Kiyo detektorji narejeni izključno za Evropsko tržišče, zaradi česar so eni redkih detektorjev, ki zaznajo tudi najsodobnejše laserske pištole Traffipatrol XR, ki jih uporablja naša policija, kot lahko vidiš na zgornjem posnetku.

VIDEO: policija se lahko le obriše pod nosom - višji policijski inšpektor, oddaja 24UR!

Uporaba radar detektorja v Sloveniji tudi z zadnjo spremembo zakona ZPrCP (1.9.2012) ni prepovedana. To pomeni, da je uporaba radar detektorja legitimna in tudi povsem zakonita. 

Če mi ne verjameš, potem verjemi višjemu prometnemu policijskemu inšpektorju iz generalne policijske uprave: 

Ja? In kar je najboljše pri tem detektorju je, da se cena novega detektorja,  giblje okoli najnižje kazni za prehitro vožnjo v naselju. To pomeni, da se bo nakup povrnil že ob prvi izognitvi radarju

Če si veliko na cesti ali pa si že večkrat opazil mobilni radar policije ali redarstva na svoji poti v ali iz službe, potem je radar detektor brez dvoma obvezna oprema za brezskrbno vožnjo in prihranek! 

Skratka, ali boš izkoristil moje izkušnje ali ne, je povsem tvoja stvar, vendar mi obljubi nekaj: probaj se držati omejitev... ne vozi prehitro in tudi ne prepočasi, da ne bodo drugi vozniki izgubljali živcev in delali neumnosti med prehitevanjem. 

Hvala in srečno vožnjo! - Miha

P.S.

Naj te samo spomnim, da Policija letno pobere za kar 40 milijonov evrov glob, v kar pa niso všteta občinska redarstva. Kot si lahko prebral v zgornjem zapisu se jaz že dolgo časa uspešno izogibam radarjem, in če boš sledil mojim napotkom, se boš tudi sam že naslednjič le odpeljal mimo radarja, brez kazni! 

Klikni tukaj in poglej kaj vse zmore novi detektor Kiyo E-265 (sam sicer še vedno uporabljam starejšo verzijo E-255).

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1