Črna kronika
Oglas

Kako se je izognil radarju in kazni?

Ljubljana, 12. 03. 2012 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Opozorilo: spodaj opisana metoda je učinkovita, vendar nikakor ni namenjena načrtnemu kršenju cestnoprometnih predpisov, temveč izključno temu, da se izognete nepotrebnim kaznim.

radar
radar FOTO:
Zagotovo ste v zadnjem času v medijih zasledili vsaj eno novico o nakupu in uporabi mobilnih radarjev v policiji in v občinskih redarstvih. Zadnjega takega nakupa so se zagotovo ‘razveselili’ na Gorenjskem. Tako v Kranju kot tudi v Ljubljani mestno redarstvo vsak mesec na radar ujame več kot 2000 prehitrih voznikov. Pa sploh veste, kakšna je kazen za prehitro vožnjo?

Recimo, da ste povprečen voznik in se vam tokrat za spremembo ne mudi v službo. V naselju vozite 56 km/h, s čimer hitrost prekoračite za 6 km/h. Seveda se v naselju vedno najde odsek, kjer je omejitev zmanjšana na 40 km/h. Čez nekaj dni na dom presenečeni dobite pismo občinskega redarstva, kjer je med drugim zapisano:
radar
radar FOTO:

Kazen? Od letošnjega poletja je predvidena kazen za prekoračitev hitrosti v naselju za od 10 do 20 km/h neverjetnih 300 EUR! Pa smo zapravili letošnji dopust v enem dnevu, samo zato, ker smo spregledali ... kaj? Tablo za omejitev hitrosti na 40 km/h ali rdečega cliota, ki je bil parkiran pred trgovino? Clio je bil namreč tisti, ki nam je naredil spominsko sliko našega vozila.

Zagotovo se sprašujete, kako se lahko takim nepotrebnim kaznim izognemo? Verjeli ali ne, rešitev na trgu obstaja že skoraj 40 let, v Sloveniji pa je še vedno dokaj neznana. Gre za tako imenovani radar detektor oziroma detektor merilnikov hitrosti. Preprosta naprava, ki pa je zelo učinkovita.
radar
radar FOTO:
“Radar detektor opozori na radar že 200 do 500 metrov prej.”

Kako lahko radar detektor zazna merilnik hitrosti? V čem je trik? Merilniki hitrosti v vozilih oddajajo radijske valove določene frekvence. Ko se ti valovi odbijejo od našega vozila nazaj proti merilniku hitrosti, se na podlagi spremenjene odbite frekvence izračuna naša hitrost. Ker se ti radijski valovi neprestano širijo v okolje, potrebujemo le sprejemnik, ki jih zazna in nas nanje opozori. In ravno to omogoča radar detektor.

Poleg omenjenega pa ima radar detektor tudi senzor za laserske impulze, ki jih oddajajo laserski merilniki oziroma t. i. pištole, ki jih uporablja policija. Tako smo opozorjeni na mobilne radarje v vozilih in tudi na laserske pištole prometne policije.

“Kazen za vožnjo 62 km/h v naselju znaša 300 evrov!”


Z radar detektorjem Kiyo E-255 je ta skrb povsem odveč. Detektor preprosto namestite na vetrobransko steklo in ga vključite v 12V napajanje (vtičnica za cigaretni vžigalnik).
radar
radar FOTO:

– Zazna naključne mobilne radarje v vozilih.
– Zazna laserske pištole prometne policije.
– Zazna stacionarne radarje na avtocestnem križu.
– Preprosta namestitev na vetrobransko steklo.
– Preprosta uporaba in odčitavanje.
– Brez kompliciranih nastavitev in nadgradenj.

POZOR: Uporaba radar detektorja je v Sloveniji povsem zakonita.

Cena? Namesto 79,00 EUR samo 59,00 EUR v posebni akcijski ponudbi (–25 odstotkov), ki traja do 20. 3. 2012 oziroma do prodaje zalog. Za več informacij in naročilo kliknite tukaj.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1