Črna kronika

Prerezal prijateljev rešilni jopič in ga potegnil iz vode. Žal, bilo je prepozno

Nova Gorica, 04. 10. 2016 09.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Včeraj okoli 14.30 so novogoriški policisti prejeli obvestilo o nesreči nemškega kajakaša na reki Soči. 57-letnik je s kajakom zadel ob večjo skalo sredi struge, nato pa se z rešilnim jopičem zataknil ob manjšo skalo. Pomagal mu je prijatelj, a bilo je že prepozno.

Soča
Soča FOTO: Thinkstock

Včeraj okoli 14.30 so novogoriški policisti prejeli obvestilo o nesreči nemškega kajakaša na reki Soči na Kobariškem.

Bovški policisti so ugotovili, da so se 57-letnik in njegovi trije prijatelji, stari od 45 do 58 let in vsi državljani Nemčije, okoli 14.15 s kajaki, in sicer v lastni režiji, spustili po brzicah reke Soče. Spustili so se od mesta Otona pri naselju Trnovo ob Soči proti Kobaridu.

Najprej se je po reki Soči s kajakom podal 45-letnik, za njim pa omenjeni 57-letni nemški kajakaš.

Po približno stotih metrih je 57-letnik s kajakom zadel ob večjo skalo sredi struge reke, pri čemer ga je močan rečni tok s kajakom vred stisnil ob omenjeno skalo. Čez nekaj časa je izplaval iz kajaka, vendar mi mogel splavati mimo skale, saj se je med premikanjem s svojim rešilnim jopičem zataknil ob manjšo skalo pod vodo.

Da se njegov prijatelj bori z brzicami, je opazil 45-letnik, ki je s svojim kajakom nemudoma zapeljal na levi breg in mu takoj priskočil na pomoč, je sporočil tiskovni predstavnik novogoriških policistov Dean Božnik.

Najprej mu je z najbližje skale, z oddaljenosti približno petih metrov, vrgel reševalno vrv, ki jo je 57-letni Nemec ujel, vendar se mu ni uspelo povleči iz vode. Prav tako mu zaradi močnega toka reke z nožem ni uspelo odrezati rešilnega jopiča, ki ga je nosil.

45-letni kajakaš je nato svojo vrv pritrdil in se navezal na bližnjo skalo in se nato spustil v vodo ter po več poskusih uspel doseči 57-letnega prijatelja, ki je bil že več minut pod vodo, z nožem prerezal njegov rešilni jopič in nesrečnega 57-letnega prijatelja izvlekel do levega brega reke Soče.

V tem času sta na pomoč prišla tudi druga dva 58-letna nemška kajakaša. Prijatelja so začeli oživljati, saj ni kazal znakov življenja.

O nesreči so nemški državljani takoj obvestili tudi reševalce. Na kraj so bili napoteni tudi člani GRS Tolmin in gasilci PGD Kobarid, ki so zdravnici in reševalcem NMP ZD Tolmin na kraju nudili pomoč pri oživljanju nemškega kajakaša.

Kljub pomoči je zdravnica ob 16.50 potrdila smrt 57-letnega Nemca. 

V včerajšnje reševanje je bil vključen tudi vojaški helikopter. Bovški policisti bodo v zvezi z omenjeno nesrečo s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, je še sporočil Božnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3