Črna kronika

'Žal mi je. Tudi mene so zlorabljali!'

St. Pöltn, 18. 03. 2009 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./Reuters/STA
Komentarji
3

Josef Fritzl je priznal krivdo za vseh šest kaznivih dejanj - umor, zasužnjevanje, posilstvo, incest, zadrževanje v ujetništvu in napad.

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters

Na sojenju avstrijski 'pošasti' Josefu Fritzlu, ki poteka tretji dan, se je zgodil nepričakovan preobrat. Fritzl se je izrekel za krivega v vseh točkah obtožnice, tudi za umor in zasužnjevanje. Na sodišče je prišel v spremstvu desetih policistov, a tokrat obraza ni skrival za mapo.

73-letnik je sprva zanikal umor enega od sedmih otrok, rojenih v incestnem razmerju s hčerko Elisabeth, ki je leta 1996 umrl nekaj ur po rojstvu, ker ni bil deležen nujne zdravniške pomoči. Zanikal je tudi to, da je hčerko zasužnjeval.

Josef Fritzl je hči Elisabeth 24 let zadrževal v domači kleti in jo posiljeval. Elisabeth je v ujetništvu rodila sedem otrok. Eden je umrl, trije so živeli z njo v kleti, trije pa v zgornjem nadstropju s Fritzlom in njegovo ženo.

Na sodnikovo vprašanje, zakaj je spremenil stališče, je Fritzl odgovoril, da zaradi videoposnetka pričanja hčerke Elisabeth, in dodal: "Žal mi je." Fritzl je danes izrazil obžalovanje, da novorojenčka ni prinesel iz kleti in poiskal zdravniške pomoči. "Ne vem, zakaj nisem pomagal," je dejal in povedal, da je verjel, da bo otrok preživel. "Moral bi sprevideti, da mu slabo kaže," je še dodal.

Sojenje je včeraj, ko so predvajali posnetek pričanja Fritzlove hčerke, ki je dolg kar 11 ur, potekalo za zaprtimi vrati. Danes pa je bilo spet deloma odprto za javnost.

Zelo resna motnja osebnosti

Na sodišču je danes izvedensko mnenje o Fritzlovi osebnosti sicer predstavila psihiatrinja Adelheid Kastner, ki je pričala, da ima zelo resno motnjo osebnosti, zaradi katere pri njem obstaja nevarnost ponovitve kaznivega dejanja. Prav zaradi tega je psihiatrinja zanj predlagala zdravljenje, ki bi ga bil deležen med prestajanjem kazni v psihiatrični ustanovi.

Psihiatrinja Adelheid Kastner
Psihiatrinja Adelheid Kastner FOTO: dnevnik.hr

Avstrijski Kurier je sicer poročal, da je bila Elisabeth v torek prisotna v dvorani. Fritzlov odvetnik Rudolf Mayer tega ni želel komentirati, je pa dejal, da je bilo v dvorani nekaj ljudi, ki jih ni prepoznal.

Elisabeth je z otroki že nekaj časa v kliniki v kraju Amstetten, medtem ko so njeno pričanje, ki traja več kot enajst ur, posneli. Tožilka je Elisabethinih 24 let ujetništva označila za 'nepredstavljive muke'. Ob prebiranju obtožnice je povedala, da je Elisabeth rojevala otroke v temni kleti, polni podgan, brez pomoči in zdravil, ki bi ji lajšali bolečino. Fritzl naj bi hči posiljeval vsak dan. Otroci, ki so živeli skupaj z mamo v kleti, niso nikoli videli dnevne svetlobe.

Fritzl je na sodišču pričal o mučnem otroštvu. Potožil je, da je tudi sam trpel zaradi zlorab. "Imel sem zelo težko otroštvo. Mama me ni želela. Stara je bila 42 let, ko me je imela. Enostavno ni želela otroka in temu ustrezno je ravnala z mano. Pretepala me je," je dejal.

Prvi dan sojenja je obraz skrival za mapo.
Prvi dan sojenja je obraz skrival za mapo. FOTO: Reuters

Obtožbe, ki bremenijo Fritzla:

- umor: sina Michaela, ki je zaradi pomanjkanja zdravniške pomoči umrl leta 1996. Zagrožena je dosmrtna kazen.

- zasužnjevanje: od leta 1984 do 2008 je po besedah tožilcev Fritzl zadrževal Elisabeth v kleti in jo posiljeval. Obravnaval jo je kot osebno last. Za zasužnjevanje mu grozi 10 do 20 let zaporne kazni.

- posilstvo: med 30. avgustom 1984 in 30. junijem 1989 je Fritzl posiljeval Elisabeth. Kot pravi tožilstvo, mu za to grozi od 5 do 15 let zapora.

- incest: podobno kot obtožba za posilstvo, zagrožena kazen do enega leta.

- zadrževanje v ujetništvu: tri otroke, ki mu jih je rodila Elisabeth, je Fritzl zadrževal v kleti, v tem času niso videli dnevne svetlobe. Za to mu grozi od enega do deset let zapora.

- napad: med 28. avgustom 1984 in 26. aprilom 2006 je Fritzl grozil Elisabeth in njenim otrokom, da jih bo v primeru poskusa bega usmrtil s plinom. Za to mu grozi zaporna kazen od šest mesecev do pet let.

Če bo Fritzl spoznan za krivega umora, mu grozi dosmrtna zaporna kazen. Če pa bo spoznan tudi za krivega zasužnjevanja, kar je danes sicer priznal, bi bila to prva obsodba zaradi tega kaznivega dejanja v Avstriji sploh. Fritzl je sprva priznal krivdo za nezakonito zadrževanje v ujetništvu, posilstvo in incest, za zasužnjevanje in umor pa se je izrekel za nedolžnega. Po avstrijski zakonodaji se sicer kazni ne seštevajo in na koncu obvelja le najvišja izrečena kazen.

Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters

Sodba znana jutri?

Sojenje se je začelo v ponedeljek. Po Fritzlovem izreku za krivega in pričanju psihiatrinje je sodišče za danes prekinilo sojenje do četrtka zjutraj. Takrat naj bi obramba in tožilstvo tudi podala zaključne govore, popoldan pa gre pričakovati razglasitev sodbe. Sojenje na sodišču v St. Pöltnu so danes sicer spet deloma odprli za javnost. V sredo, ko so predvajali posnetek pričanja Fritzlove hčerke, je namreč potekalo za zaprtimi vrati.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja