Črna kronika

Je za nesrečo kriva počena tračnica?

New York, 19. 05. 2013 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci železniške nesreče v Connecticutu so našli počeno tračnico in za zdaj še niso prepričani, ali je to vzrok nesreče ali pa je počila med samo nesrečo. Zgodba pa ima tudi svojega junaka oziroma junakinjo.

Preiskovalec ameriškega Nacionalnega odbora za varnost v prometu (NTSB) Earl Weener je v soboto novinarjem dejal, da se v primeru petkovega trčenja dveh vlakov v zvezni državi Connecticut osredotočajo na počeno tračnico, ki so jo poslali na preiskave v laboratorij.

V petek popoldne po lokalnem času se je s proge na poti z newyorške postaje Grand Central proti New Havenu v Connecticutu iztiril primestni potniški vlak in zadel v drugega, ki je bil na poti iz New Havena. Na obeh vlakih je bilo okrog 700 potnikov.

Poškodovalo se je skupaj 72 ljudi, zvezni senator Connecticuta Chris Murphy pa je dejal, da je pravi čudež, da ni bilo smrtnih žrtev, še posebej glede na podobo razdejanja v vagonih. Udeleženci nesreče poročajo, da so po vagonih leteli tako ljudje kot deli opreme.

Nesreča vlaka v New Yorku
Nesreča vlaka v New Yorku FOTO: Reuters

V soboto je na kraj nesreče blizu mesta Bridgeport prispela ekipa preiskovalcev NTSB. Weener je dejal, da so našli počeno tračnico in za zdaj še niso prepričani, ali je ta vzrok nesreče ali pa je počila med nesrečo, zato o vzrokih še ni želel ugibati.

Preiskava NTSB bo trajala najmanj teden dni in šele nato bodo delavci podjetja Metro-North lahko začeli odstranjevati razbitine in popravljati progo. V tem času bo promet na progi, po kateri potujejo ljudje na delo v mesto New York, oviran, posredno gospodarsko škodo pa trenutno v grobem ocenjujejo na več milijonov dolarjev.

Nacionalna železnica Amtrak je prav tako začasno ustavila promet med New Yorkom in Bostonom.

Brez junakov seveda ne gre

Zgodba ima še svojega junaka oziroma junakinjo. To je sprevodnica enega od ponesrečenih vlakov, ki je pomagala žrtvam kljub lastnim poškodbam, zaradi katerih je tudi sama končala v bolnišnici.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Novorazodetje
19. 05. 2013 21.48
Če je samo počena in se na prelomu tračnica ne premika, ne more biti vzrok za nesrečo. Sicer pa bi morali videti kako je počena oziroma kakšne poškodbe so v neposredni bližini zloma....In potem bi lahko ocenjevali kdaj je bila prelomljena. Železniške nesreče se dogajajo in se bodo še naprej. Ta je povrh vsega še daleč od nas....
Draža
19. 05. 2013 17.52
+1
Ramzess
19. 05. 2013 11.19
-1
Če je bila samo počena, ne more biti kriva za to, vlak se pelje čez poč, ...je pa težava, ker poč ni ustrezno definiran.
peet001
19. 05. 2013 16.10
nesreča v angliji mislem počena ternica ena izmed največjih železniških nesreč potem je lahko vzrok
SkokecPokec
19. 05. 2013 10.58
-4
hm... se pravi dvotirna proga. zaradi počene tirnice je vlak iztiril in zasedel tudi sosednji tir, nato pa je iz naprotne smeri pripeljal po sosednem tiru in se zaletel v že iztirjenega.... možno in verjetno... če je bla pa enotirna proga, pl pa mal čudno, zato ker vlak v nasprotno smer naj nebi šel, dokler en vlak ne prevozi ta odsek...
Ramzess
19. 05. 2013 11.20
+1
Naproti vozečega niso (pravočasno) obvestili o nesreči na tirih. Do vsake nesreče pripelje veriga dogodkov.