Črna kronika

Je policija na nogometnem derbiju v Stožicah odreagirala prepočasi?

Ljubljana, 03. 05. 2017 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sobotnem nogometnu derbiju med Olimpijo in Mariborom je prišlo do izgreda navijačev. Dogodek je ušel z vajeti, ko je v družino, ki je spremljala tekmo, priletela bakla. Med izgredi je bilo poškodovanih tudi pet policistov, na katere se je usul tudi plaz očitkov, da so odreagirali prepočasi.

Sobotni nogometni derbi med Olimpijo in Mariborom še vedno buri duhove. Policija je zaradi nasilništva med navijači in pirotehnike izrekla 11 kazni, dva navijača so pridržali, enemu od njiju tudi prepovedali ogled nogometnih tekem za dve leti.

Dogodek je ušel z vajeti med polčasom, ko je v družino, ki je spremljala tekmo, priletela bakla, ki so jo odvrgli mariborski navijači. V izgrede so se vmešali pripadniki specialnih enot, še vedno pa je slišati precej očitkov, da je policija reagirala prepočasi in neodločno.

S Policijske uprave Ljubljana so namige o nestrokovnem posredovanju zavrnili. Policija je ukrepala v skladu s predhodnim izdelanim načrtom varovanja in s tem preprečila hujše kršitve tako pred prireditvijo kot tudi med samo tekmo, so zapisali. "Javnosti smo naslednji dan po tekmi posredovali prve zbrane informacije in ukrepe, ki so bili izvedeni zoper kršitelje na tekmi. Ob tem pa pojasnjujemo, da z zbiranjem obvestil o kršitvah nadaljujemo. Predvsem v smislu ugotavljanja identitete kršiteljev, zoper katere bomo dosledno ukrepali," so dejali.

Javna prireditev je z vidika varnosti predstavljala dogodek visokega tveganja, zato so v načrt varovanja vključili ustrezne varnostne ukrepe in v varovanje vključili primerno število policistov, pravijo policisti. Pri varovanju so tako sodelovali policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, policisti konjeniki, policisti postaje prometne policije, kriminalisti, prav tako je bil vključen policijski helikopter.

Policisti se branijo, da so ravnali v skladu s predhodno izdelanim načrtom varovanja.
Policisti se branijo, da so ravnali v skladu s predhodno izdelanim načrtom varovanja. FOTO: Damjan Žibert

Kot smo že poročali, je ob koncu prvega polčasa prišlo do kršitev javnega reda  in miru na obeh tribunah z organiziranimi navijači. Najprej so podrli varovalne ograje na tribuni gostujočih organiziranih navijačev, nato pa so se s podobnim početjem odzvali domači organizirani  navijači. Oboji so se napotili en proti drugemu. Ob tem so zaradi vzpostavitve javnega reda in miru najprej posredovali varnostniki, ki pa jim ni uspelo zadržati nasilnih kršiteljev. Preko ozvočenja je vodja  policijskega varovanja pozval kršitelje, da s kršitvijo prenehajo, saj bodo v nasprotnem primeru zoper njih uporabljena prisilna sredstva, pravijo na PU Ljubljana.

Ker s kršitvijo na obeh straneh niso prenehali, so policisti  Posebne policijske enote za vzpostavitev javnega reda in miru z izdelano taktiko delovanja posredovali in pri tem uporabili najmilejša prisilna sredstva glede na dano situacijo (telesno silo, palico in plinski razpršilec). Organizirani navijači so se  pri posredovanju policistov aktivno upirali, s tem da so  v  policiste metali različne predmete, ki so jih imeli pri roki, jih odrivali, udarjali, brcali. Pri tem je bilo lahko telesno  poškodovanih pet policistov, eden pa je zaradi odvrženega kamna utrpel telesne poškodbe, za katere se je kasneje izkazalo, da so hude (zlom ključnice).

Policisti se branijo, da so delovali v skladu z zakonom

"Policisti so pri posredovanju množico organiziranih navijačev na obeh straneh potisnili nazaj na tribuno in omogočili, da so lahko varnostniki ponovno postavili varovalne ograje. S tem smo organizirane navijače ločili od ostalih gledalcev, kot jim tudi preprečili možnost prehajanja na sektor z nasprotnimi  organiziranimi navijači. Ob tem pojasnjujemo, da so varovalne ograje postavljene ravno zaradi neustrezne infrastrukture prireditvenega prostora, ki so bile postavljene s  strani  organizatorja. V času zgoraj opisane množične  kršitve  javnega reda in miru, je bil predstavnik organizatorja s strani  vodje policijskega varovanja vsa  dvakrat pozvan o  možnosti praznjenja tribun z organiziranimi navijači, vendar se za to ni odločil. V prvi vrsti je organizator na podlagi Zakona o javnih zbiranjih tisti, ki se odloči za ukrep praznjenja  prireditvenega prostora. Šele ko je podana velik  nevarnost  za življenj ljudi in njihov zdravje kot tudi večja premoženjska  vrednost, lahko policija od organizatorja zahteva prekinitev prireditve," je sporočila Nataša Pucko s PU Ljubljana.

Med tekmo je bila poškodovana ena oseba na tribuni gostujočih organiziranih navijačev, in sicer zaradi uporabe  pirotehnike drugega navijača, po zdravniški oskrbi je ostala na prireditvi. Prav tako je bila poškodovana ena oseba na tribuni domačih organiziranih navijačev, v času zgoraj navedene kršitve javnega reda in miru. Zdravniška pomoč je bila po podatkih policije nudena tudi mladoletni osebi zaradi slabosti ob vdihavanju  dima pirotehnike, ki pa je po zdravniški oskrbi skupaj z zakonitim zastopnikom ostala do konca tekme.

V zvezi kršitev na nogometni tekmi pa policisti kot že rečeno nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete kršiteljev, predvsem v zvezi dogodkov ob koncu prvega polčasa. Prav tako pa je PU Ljubljana uvedla prekrškovni postopek zoper organizatorja zaradi kršitve določil 38. člena Zakona o javnih zbiranjih, ker ni zagotovil vseh ukrepov za varno izvedbo prireditve, so še dodali na PU Ljubljana.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kivzfccz
04. 05. 2017 09.27
+6
KOLIKO DRUGIH PROBLEMOV IMAMO , MI PA MODRUJEMO ZARADI NEKAJ HULIGANOV. ZAKON OBSTAJA IN NALOGA ODGOVORNIH JE, DA GA DOSLEDNO IZVAJAJO. PO DVEH LETIH PRISILNEGA DELA BODO RAZGRETI HULIGANI POSTALI NORMALNI GLEDALCI, LE PENDEKE BO TREBA NA PREVZGOJI UPORABLJATI
kaslc 1
04. 05. 2017 09.00
+8
lopate v roke pa drugi tir delat ne pa tole
murate
03. 05. 2017 21.23
+17
1.POLICISTI so reagirali prepočasi in neodločno 2. Policisti so reagirali prehitro in pregrobo.3. Ne obstaja tretja možnost.Policisti so odreagirali na situacijo,ki jo v naprej ne more nihče brez kave in šlogarice napovedati,tako da predlagam, da to upravne enote,ki izdajajo dovoljenje za izvedbo tekme tudi zahtevajo,tako policistov ne bo strah da bi prehitro posredovali in bi se v bodoče takšnim nepotrebnim očitkom izognili
Kollerik
03. 05. 2017 20.11
+16
navijači imjo preveč človekovih pravic, policaji pač premalo... :))
trdovrat
03. 05. 2017 19.39
+4
Ma naj si kupijo vsak svojo žogo! Le kaj se jim je treba poditi za eno samo. V tem primeru, bi imeli navijači preveč dela z opazovanjem kje so žoge, pa se jim ne bi bilo treba dolgočasiti s pretepanjem!
bandit1
03. 05. 2017 19.38
+6
Sploh ni odreagirala, kot na drugih tekmah - leta nazaj. Miličnike v varovanje pa bose videli, huliganov ne bo več na tekmah - so na bolniški.
jps28
03. 05. 2017 19.05
+15
Letošnja prva tekma Maribor-Olimpija, v Mariboru. Sodnik je dvakrat prekinil tekmo. Če bi bilo po moje bi moral prvič izreči opozorilo navijačim, da prenehajo, ko je drugič prekinil, pa zaključit tekmo 0-3 za Olimpijo. To bi huligane najbolj bolelo. (drugače navijam za Maribor)
kekec414
03. 05. 2017 22.07
+4
Migrant
03. 05. 2017 18.58
+8
Pri vas pa res nima smisla kaj komentirat,še te navijače ne smeš proglasit v katero živalsko vrsto spadajo!!!
Migrant
03. 05. 2017 18.56
+2
Admin,napišem,da se navijači obnašajo neprimerno eni in drugii...
123098
03. 05. 2017 18.47
+3
In ene in druge huligane bi bilo treba rajš mal na prevzgojo poslat
mallonge
03. 05. 2017 18.39
+7
Ti nogometaši ne zaslužijo niti za policaje.
provokatorr
03. 05. 2017 18.35
-5
ne zagovarjam tega, da je huligan zalučal baklo in je zadela družino. ampak ni pa mi jasno, kako je punca, ki je dobila baklo v glavo, sploh prišla v tisti sektor? med vioami in domačimi navijači je bil kar lep del spraznjen, da ne bi prišlo do incidentov. potem pa naenkrat sedi v njem skupinica navijačev olimpije... in huligan vrže baklo proti varnostniku, pa jo veter odnese naravnost v gledalce, ki tam niso imeli kaj iskati. sicer pa je po mojem mnenju policija svoje delo opravila dobro. najprej so umirili navijače olimpije, ki so zapustili svoj sektor in poskušali obračunati z violami, potem pa so umirili še viole, ki so poskušali obračunati z dragonsi in policijo in varnostniki. jaz sem sicer pričakoval, da bodo izpraznili cel gostujoči sektor, z nami vred, ki smo mirno gledali tekmo, ampak do tega ni prišlo.
mallonge
03. 05. 2017 18.37
+2
Termin navijači ne odgovarja stvarni resnici.
provokatorr
03. 05. 2017 18.51
+1
tudi res. obstajajo navijači, obstajajo pa tudi huligani. in to ni isto, čeprav smo v stožicah bili gostje oboji skupaj, v istem sektorju.
Eastman
03. 05. 2017 18.53
+1
Ej a to imate JADRALNE bakle, da jih veter nosi naokrog?
boy36
03. 05. 2017 18.25
+4
Samo dve vprašanje za organizatorja ,vodjo varnostne službe ter policijo!!! Zakaj je ob vrženi bakli ni bil dan nalog za izpraznitev tribune Viol ???? In drugo za vodjo Policije ,če je to izdelan plan ,da specialci rabijo 5 minut da se razvrstijo v vrsto na tribuni in še to je izgledalo prav smešno kako se se "prekobacevali" čez stole na tribuni ,namesto da bi šli po stopnicah,potem ta plan ni veliko vreden.
jps28
03. 05. 2017 18.45
+11
Zato ker, nobeden ni jasnoviden, da bo navijač tisti trenutek prižgal bakljo. Za to so zadolženi varnostniki, ko pa pride do hujših neredov in je ogroženo življenje ljudi, premoženja pa posreduje policija.Drugače pa ima policija točno določeno kako posreduje, ( ni to na juriš) ampak se prvo postavi in čisti. Lahko se je gibati po tribuni v trenirki in supergah, policisti v opremi pa malo težje, so pa zavarovani proti raznimi letečimi predmeti, čeprav, vsake toliko časa kdo faše. Policisti pa so pripadniki posebne pol. enote ne specijalci. Upam da sem ti razložil.
TOX6
03. 05. 2017 18.24
+0
Kot v filmih, ko je vsega konec pridrvijo z vključenimi sirenami
mallonge
03. 05. 2017 18.38
+0
Dušan Vre?ek
03. 05. 2017 18.09
+10
To je treba organizirat tako, da so navijači ločeni od ostalih gledalcev. Ko se.prične pretep, pa se jih samo obkoli, počaka da se zmenijo, ter na koncu pobere mrtve in ranjene. Več kot za dve, tri tekme jih ziher ni. Pol bo pa mir. Verjemite. A vam ni jasno, da tile današnji podhranjeni varnostniki, in podplačani policisti, z fizično silo tega enostavno ne morejo preprečit. Pol jih itak.ne dosega.normativov za službo.
macek_garfield
03. 05. 2017 18.03
+14
jaz bi zelene huligane in violcne huligane lepo peljal na stadion bezigrad v lj in na stadion na taboru v mb, pa naj se skloftajo, prepikajo itd itd, kdo prezivi pa naj gre na tekmo, druge ni pa to
zeleleni
04. 05. 2017 09.12
+1
macek_garfield
04. 05. 2017 16.48
zelelenko moj habarski frend tudi to je opcija pa to
vvrhovec
03. 05. 2017 17.41
+0
Malo smešno vse skupaj, po zakonu je točno določeno koliko mora biti varnostnikov za določeno prireditev, torej od tega ne smejo odstopati, ker bi lahko tekmo prekinili samo zaradi tega a očitno ta specijalna enota le ni tako dobra in izurjena. Delam kot varnostnik in v zamonu jasno piše, da se morajo vsi držati pravil, ki so napisana na vhodu drugače se lahko uporabi ostale ukrepe. Torej po domače, če bi mene en navijač fizično napadel bi letel na tla in bil zvezan, če bi jih pa bilo več bi pa postal splošn pretep in če jse organizator drži pravil, ki so napisana v zakonu do tega ne bi mogli priti, izgovor pilicije je pa smešen zato, ker bi samo zaradi tega, ker s kršili 38. člen o javnih zbiranjih lahko prekinila celotno tekmo.
butalistan
03. 05. 2017 17.36
-2
Balkanci med igralci, gledalci in policaji. Rezultat ognjemet. Kmalu bo gorela cela drzava.
Edina Slovenija
03. 05. 2017 17.36
+23
POVELJNIKI V POSEBNIH ENOTAH SE BOJIJO ZA SVOJ POLOŽAJ IN NIMAJO JAJC DA BI DALI UKAZ, UKAZ KATERI JIM GA ZAKON DOVOLJUJE! NA SLOVAŠKEM SO PRED LETI REŠILI ZADEVO Z BBB KI SO KRŠILI JAVNI RED IN MIR V POL URE! BREZ OBRAZLOŽITVE NOVINARJEM, HRVAŠKI POLITIKI IN PURGARSKIM NAVIJAČEM!!! IZJAVA DIREKTORJA SLOVAŠKE POLICIJE; NA NOVINARSKA VPRAŠANJA NEBOM ODGOVARJAL, SMO BILI PRIMORANI Z ZAKONOM VSPOSTAVITI RED IN MIR! HVALA LEPA IN KONEC TISKOVNE KONFERENCE!
150
03. 05. 2017 17.33
+5
Pa pustite policaje na miru. Mafijo na distanco obkoliti in se naj med seboj sesujejo če že imajo takšne potrebe. Še bojle pa, narediti ograde do strehe tribun pol pa naj mečejo bakle sebi po glavi in pirotehnike sploh ni potrebno prepovedati naj zgorijo če so že no....