Črna kronika

Eden od izvedencev trdi, da je imela jeseniška deklica nekaj mesecev pred smrtjo tudi več zlomljenih reber

Kranj, 04. 09. 2017 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na sojenju o smrti dveletne jeseniške deklice sta se soočila izvedenca medicinske stroke, ki imata različna mnenja o tem, ali je deklica nekaj mesecev pred smrtjo utrpela tudi zlom reber. Če je temu res tako, je bila deklica zelo bolna. Pri zlomu reber človek plitko diha in ne more biti fizično aktiven.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje za smrt dveletne jeseniške deklice. Na glavni obravnavi sta se soočila izvedenca medicinske stroke, ki imata različna mnenja o tem, ali je deklica nekaj mesecev pred smrtjo utrpela tudi zlom reber. Sojenje obtoženima - dekličini materi in njenemu partnerju - se bo nadaljevalo v ponedeljek.

Sodišče je poleti zaradi razhajajočih si mnenj dekličinega lečečega zdravnika in sodnega izvedenca za izdelavo izvedenskega mnenja zaprosila še komisijo ljubljanske medicinske fakultete. Tega sta pripravila Radko Komadina in Katarina Šurlan Popovič. Da bi razjasnili razhajajoča mnenja o tem, ali je deklica utrpela tudi zlom reber, pa je sodnica Milena Turuk za današnjo obravnavo pripravila soočenje izvedencev.

Je imela zlomljena tudi rebra? 

Travmatolog Komadina je po pregledu rentgenskih posnetkov zaključil, da je deklica nekaj tednov ali mesecev pred smrtjo utrpela zlom osmega in devetega rebra na levi strani in devetega rebra na desni strani. Meni namreč, da so zadebelitve, ki so vidne na rentgenskem posnetku, posledica celjenja. Podobne ugotovitve sta podala kirurga iz UKC Ljubljana, kjer so pred smrtjo zdravili deklico, Matej Cimerman in Simon Herman, ki sta ugotovila zlom dveh reber na levi strani.

Komadina je pojasnil, da je na sliki opazil zlom ključnice, ki se je celil, in sledove zloma treh reber, ki so bila že dobro zaceljena in zato stari več tednov ali mesecev. Spremembe na rebrih je sicer opazil tudi izvedenec medicinske stroke Tone Lah, vendar pa je on prav nasprotno ocenil, da zadebelitev na rebrih ni posledica zloma, temveč rasti. Pri tem mnenju je vztrajal tudi danes.

"Zanesljivo je bilo videti zadebelitev na treh rebrih. Ostalo pa so špekulacije, ki temeljijo na medicinskih izkušnjah," je različne interpretacije pojasnil Komadina, ki meni, da bi bile v primeru zadebelitev zaradi rasti spremembe vidne tudi na drugih rebrih. K oceni, da gre za remodelacijsko fazo zloma reber, pa ga je napeljala tudi asimiterija sprememb.

Lah je na drugi strani izpostavil, da bi morala biti deklica v primeru zlomov reber zelo bolna. Gre namreč za hudo telesno poškodbo, ki lahko vodi do poškodbe notranjih organov. Pri zlomu reber človek plitko diha in ne more biti fizično aktiven. Otroke običajno hospitalizirajo in jim dajejo protibolečinska sredstva.

Pri otrocih so zlomi reber sicer zelo redki. Po ameriških statistikah je manj kot en odstotek zlomov kosti pri otrocih zlomov reber. Do zloma lahko pride pri prometni nesreči, ampak pri tem so prizadete tudi zgornje okončine. Do izoliranih poškodb reber pa lahko pride na primer pri padcu z višine, na primer balkona.

Brali so tudi pisma

Danes bi morala svoje mnenje glede domnevnega zloma reber povedati tudi Šurlan Popovičeva, vendar na sodišče ni mogla priti. Zato se bo sojenje nadaljevalo v ponedeljek, 11. septembra. So pa danes na sodišču za zaprtimi vrati nadaljevali tudi z branjem pisem, ki sta si jih v priporu prek sorodnikov izmenjevala obtožena.

Dekličina mama sicer v času, ko je skupaj s svojo najmlajšo hčerko živela z novim partnerjem, deklice kljub različnim poškodbam ni vozila k zdravniku. Tožilstvo obema očita, da sta deklico zanemarjala in z njo surovo ravnala ter ji povzročila več telesnih poškodb, med drugim tudi poškodbo glave, ki je 4. julija lani vodila v smrt dveletne deklice. Obtožena sta krivdo zanikala, v zagovorih pa sta jo zvalila drug na drugega in na samo deklico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1