Črna kronika

Žena spet na prostosti, mož ostaja v priporu

Celovec, 29. 03. 2012 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijsko ustavno sodišče je začasno ustavilo izročitev slovenskih zakoncev Karner ZDA. Alenko Karner so takoj spustili na prostost, medtem ko Mihael Karner zaradi begosumnosti ostaja v priporu.

Zakonski par iz Slovenije se zagovarja zaradi spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov.
Zakonski par iz Slovenije se zagovarja zaradi spletne prodaje nedovoljenih dopinških preparatov. FOTO: POP TV

Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc je potrdil, da je avstrijsko ustavno sodišče do vključno 30. aprila ustavilo izročitev slovenskih zakoncev Karner.

"Očitno so pretehtali naši argumenti, da se ustavi izročitev. Ustavno sodišče je tako zadevo preučilo in odločilo, da ne gre tako hitro,"  je za 24ur.com povedal Grilc. Odločitev pravosodnega ministrstva je tako odložena do 30. aprila.

Grilc sicer dvomi, da bo ustavno sodišče o tem, ali je postopek za izročitev potekal pravilno, presodilo v enem mesecu. Če torej ne bodo uspeli odločiti, Grilc meni, da bodo verjetno podaljšali rok, do katerega avstrijske oblasti ne smejo izročiti Karnerjevih ZDA. Odvetnik Marko Bošnjak, ki prav tako zastopa zakonca Karner, pa je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da bo v vmesnem času opravljena temeljita sodna presoja glede tega, ali so izpolnjeni pogoji za izročitev, in da upa, da na koncu Karnerjeva ne bosta izročena.

Karnerjeva sta bila po Grilčevih besedah že na poti na Dunaj, saj naj bi na tamkajšnjem letališču v petek izpeljali izročitev.

Alenko Karner so medtem že izpustili na prostost, saj ni bilo več razlogov za pripor. Grilc je povedal, da se Karnerjeva lahko vrne v Slovenijo, kjer so tudi njeni trije otroci. Mihael Karner pa zaradi begosumnosti ostaja v priporu, a bodo odvetniki tudi zanj zahtevali izpust proti varščini.

Karnerjeva je slaba dva tedna že bila na prostosti, dokler je niso v torek znova priprli. Izpustili so jo proti plačilu varščine, ker so trije majhni otroci ostali brez staršev, a po odločitvi pravosodnega ministrstva je bila odločitev preklicana in je bila od torka znova za rešetkami.

Izročitev zakoncev so zahtevale ZDA, 11. aprila pa jo je odobrilo deželno sodišče v Celovcu, na kar je obramba vložila pritožbo, a je višje sodišče v Gradcu sklep v začetku marca potrdilo. Dokončno dovoljenje za izročitev je podalo avstrijsko pravosodno ministrstvo, vendar je odvetnik Grilc v sredo vložil pritožbo na ustavno sodišče. Ustavno sodišče pa je danes začasno ustavilo njuno izročitev.

Kot smo že poročali, je zakonca Karner avstrijska policija aretirala 27. decembra lani v okviru sodelovanja z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek interneta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev anaboličnih steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
30. 03. 2012 17.10
+4
par let ameriškega zapora za dva taka, ki nimata nasilnih kriminalnih izkušenj, pomeni smrt!
zzzzzn
31. 03. 2012 00.56
+3
se strinjam gospakatja.. morda tudi manj kot par let, glede na to, da so večino takole izročenih prodajalcev tovrstnih snovi v ameriških zaporih dokaj kmalu za vedno "utišali" (da ne bi ali ker so "peli")..
lolipoly
01. 04. 2012 00.27
-1
V ameriskih zaporih nekateri imajo boljse, kot pa vi na prostem.
pepe4321
30. 03. 2012 12.32
+15
Glede na zagrešen prekršek, je kazen ki bi jo dobila v Ameriki vseeno prehuda. Če gre za nelegalne anabolike (ki sicer niso mamila) itak vemo kdo te stvari jemlje. In jemanje teh zadev je prosta volja posameznika in verjetno se tudi vsi ki to jemljejo zavedajo posledic tega početja. Kot kazen, bi jim jaz lepo pobral vse premoženje in vsakemu naložil 5 let družbeno koristnega dela, kjer bi morala zaslužiti za svojo eksistenco, skrbet za svoje otroke, ne pa rit v zaporu na družbene stroške gret.
abigail
30. 03. 2012 16.42
+6
abigail
30. 03. 2012 10.32
+4
Se vsekakor strinjam z vsemi, ki trdijo, da Američani prednjačijo v naraščajočem svetovnem kriminalu. Vsi njihovi filmi o veleuspešnih policajih in odvetnikih ter ID program so navaden pesek v oči svetovni javnosti. Pa vendarle je pri nas tudi ogromno, ogromno bogatih kriminalcev, ki se s pomočjo odvetnikov rešijo "izpod vislic" - po domače povedano. In nikar me še enkrat ne brišite, če malo karikirano in za šalo napišem, da očitno albansko mafijo (s slovenskim državljanstvom!) najbolj upajo ujeti srbski policaji, slovenske kriminalce pa ujamejo ameriške oblasti. Očitno je mnogim barabam slovenska zemljica še zmeraj najbolj varno področje?!
abigail
30. 03. 2012 11.05
+5
Zapirajo in po hitrem postopku obsodijo pa tiste, ki gojijo konopljo???!
abigail
30. 03. 2012 11.06
+1
In kot je že dobro in temeljito razložil Jure Herer - tudi ta izkrivljena zakonodaja proti konoplji je prišla iz Amerike!!!
fakinshit
30. 03. 2012 11.23
+1
in to leta 1936 in se danes je v veljavi, bedarije ki os jih pa navajali zakaj mora biti ilegalna, so pa danes ze v celoti zavrnjenen ker je znanost dokazala z moderno tehnologijo da ni ravno tako kot so to propagirali l 36
fakinshit
30. 03. 2012 11.24
+1
ampak zakon je pa se zmeraj tukaj :)) splaca se to amerikancem ostalim pa ne, ker so vsi zapori v ameriki v lasti velikih podjetji
fakinshit
30. 03. 2012 11.25
+1
zapori in zaporniki so zelo velik posel v ameriki in vsaka stranka(zapornik) steje :))
idragunov
30. 03. 2012 09.18
+11
Upam da ju nikoli ne predajo. ameri se obnašajo kot, da lahko delajo kar hočejo. ne vem če bi bila izročitev sploh dovoljena v obratnem primeru. njihova politika in \"demokratičnost\" je zelo sebična in primitivna. lep primer je z tistim njihovim vojakom ki ga nočejo izročiti afganistanu. zakaj bi neka druga država morala izročiti svoje ljudi njim! vsa podpora zakoncema Karner, da ostanejo tukaj ne glede ali sta kriva ali ne.
hubertfast
30. 03. 2012 09.14
+1
Mihaela, naj čimprej zbeži v Slovenijo.
janez6bb
30. 03. 2012 08.59
+5
AFGANISTAN ZAHTEVA AMERIŠKEGA KL.VCA OTROK IN ŽENA PA GA NE DOBI; torej edino pravilno je kar je danes storilo avstrijsko sodišče- Kdo je pa silil naivne američane da jejo te strupe:) vsak ki to počne se zaveda tveganja, , DOBRO DA NE ZAHTEVAMO DA SE ZAPRE POL SVETA; ker najbrž tudi kdo od vas služi s stvarjo, ki škoduje komu drugemu. O farmaciji pa sploh ne bi izgubljal besed, namerno so širili bolezni da lahko prodajajo KAO zdravila, RES STE UBOGI NEKATERI TUKAJ GOR.
fakinshit
30. 03. 2012 11.47
hubertfast
30. 03. 2012 06.48
+9
Američanom se bo utrgalo od besa, naj tipe lepo spustijo in pri nas kaznujeno zaradi utaje davka.
bzzero
30. 03. 2012 09.04
+3
Ja.. pa proces naj se vleče tja do 2034 :
Socialisti?ni kulak
30. 03. 2012 01.18
..no pa ji res ni....ne morem verjet...
Socialisti?ni kulak
30. 03. 2012 01.16
-1
...se strinjam, da Amerikanosi nimajo kar rovariti po EU, žalostnpo pa je, da niti Avstrijci, niti slovenski organi sploh niso opazili, da imata dva smrkavca nenormalno veliko neobdavče no premoženje. sedaj pa nam vsem jemljejo plače, dohodke, taki ptiči pa mimo davkov lepo živijo...meni se sicer ne smilijo, problem je edino ker so edino Amerikanosi sposobni odkrit obtožit in obsodit take ptiče....lakomnost je seveda smrtni gre in tako morajo ravnati tudi sodišča..
zzzzzn
29. 03. 2012 23.40
+17
Karnerjeva sta kot državljana Slovenije, državljana EU, in tako sodržavljana Avstrijcev v okviru EU ter državljana njihove sočlanice. In ker državljanstvo nekaj pomeni, bi ju morala zaščititi tako Avstrija kot Slovenija in navsezadnje EU, ne pa dopuščati, da ZDA širijo svojo jurisdikcijo na teritorij (in državljane) EU na tak način. Njuna dejanja vrsto let niso bila nezakonita ne v Sloveniji ne v Avstriji, če so katera bila, ju lahko preganja tako Avstrija kot Slovenija, ne pa ZDA, kjer jima grozi višja kazen kot bi jima grozila tu, če bi koga umorila na grozovit način. P a tudi sicer, se to, da neke države (beri ZDA), zahtevajo od drugih držav izročitev državljanov tretjih držav zato, ker je pri njih nekaj pač kaznivo dejanje in ker so njihovi državljani preko spleta naročali »izdelke« iz držav v katerih je prodaja tovrstnih izdelkov zakonita, ne bi smelo dogajati. Naj ZDA preganjajo svoje državljane, ker so kupovali (uvažali) prepovedane snovi, Karnerjeva pa naj, če sta s svojimi dejanji nadaljevala tudi po tem, ko so ta dejanja postala nezakonita v Sloveniji ali Avstriji ali počela kaj drugega v neskladju s slovenskimi ali avstrijskimi zakoni, za to odgovarjata ali v Avstriji ali v Sloveniji.
lolipoly
30. 03. 2012 00.23
+2
Vidis, ne poznas glavne vloge zakaj se gre? Samo za preprodajo, prepovedanih substanc, verjentno jih nihce nebi za zahteval v ZDA..Glavno za kaj se gre , je goljufija , ki sta jo naredila ameriskim kupcem, nista posiljala blaga za katero sta dobila lepe denarcke ali pa sploh drugo manj vredno blago, kot bi pa morala poslati, v tem se je vse skupaj zacelo, ker so na FBI dobili veliko pritozb za zlorabo.
zzzzzn
30. 03. 2012 00.46
+8
Goljufija je kazniva tako v Avstriji kot Sloveniji, kar pomeni, da bi ju lahko za to preganjali v obeh državah. Če so Američani zaznali kazniva dejanja ali dobili ovadbe/prijave.. in zanje osumili Karnerjeva, bi lahko o tem obvestili organe v Avstriji ali v Sloveniji ne pa zahtevali izročitve.
lolipoly
30. 03. 2012 01.40
-5
Saj so jih obvestili, saj tako so jih dobili....Nista aretirana, le zaslisat jih zelijo zaenkrat, nobenga ne zaprejo, ce nimajo zadost dokazov zato , ce ravno jih priprejo, ne pomeni da bosta obtozena , Se najdejo odvetniki, ki naredijo vse , samo da zmagajo, pa ni vazno ce si kriv ali ne.
zzzzzn
30. 03. 2012 01.46
+9
Karkoli želijo, se državljanov ne izroča v države v katerih jim grozi tako nesorazmerna kazen v primerjavi z našimi! In to nima veze s tem kako dobri odvetniki se najdejo..
mutorko
30. 03. 2012 08.09
+3
6.6.1944 takrat so ameri posegli v evropo in tako bo ostalo
Draža
29. 03. 2012 23.27
-12
Ataaufbix
29. 03. 2012 23.07
+13
Državi plačujemo prekleto visoke davke in nas je dolžna zaščitit pred kavbojci, ne glede, kaj smo narobe storili! In tiste opice, ki odobravajo izročitev, bi jim samo nekaj pripomnil! Tudi vaši otroci vsake toliko potegnejo kakšen film z interneta in jih lahko na počitnicah na Hrvaškem pridržijo in deportirajo v Guantanamo!
wizeman
30. 03. 2012 09.48
-1
mac4_m
29. 03. 2012 22.53
+14
sicer sem strogo proti kriminalu, vendar se tule lepo vidi, kaj je eu. Mirno izroča svoje državljane tujim državam, čeprav so usa tiste, ki so izsilile podpis sporazuma o neizročanju svojih državljanov s slovenijo. Avstrija bi se morala najprej dogovarjati s slovenijo saj sta državljana naša. Vidimo, koliko zločinov povzročijo ameriški vojaki po svetu, pobojev, posilstev itd., pa nikdar nikoli niso izročili niti enega vojaka državi, kjer so ti počeli zločine. Še doma so bili večinoma sramotno kaznovani.. Tu gre za lažno moralo, hipokrizem brez primere. EU je navidezna država, ki ni živa že ob svojem nastanku...
Kolodont
29. 03. 2012 22.35
+8
Čeprav je primer kar odmeven, ga ne poznam v detajle... Sem pa mnenja, da če obstajajo dokazi o kriminalnih dejanjih, naj jim sodijo v Sloveniji, pod slovenskimi pogoji... in če bo dokazano kazujejo po naše. Kolikor mi je znano Slovenija ne izroča svojih državljanov tujim državam, in tako bi moralo biti/ostati.
ochi
30. 03. 2012 09.57
+3
problem je, ker ju ima v priporu Avstrija, ne Slovenija :)
galop
29. 03. 2012 22.33
+1
bravo avstrijci, pri nas bi jih najbrž izročili brez vprašanja če bi amerika tako diktirala
LKOHOL
29. 03. 2012 21.22
+3
dvajeset milijonov ali vec samo pustite me?
devlon
29. 03. 2012 20.12
-7
pa naj ju že zaprejo! saj sta do zdaj veliko lepše zivela, ko večina celo življenje ne. Saj sta vedela, da sta kriminalca. Je pa žalostno, da si danes lahko človek kaj ustvari le še s kriminalom.
kleopatra-1
29. 03. 2012 23.21
+4
se mi zdi, da nimaš pravice obsojati. Nič jima še ni dokazano.
ObalaJeZakon
29. 03. 2012 20.04
+12
ta dva sta itak za v zapor....mogoče ne za v USA , vendar definitivno sodita le v keho......pa dost zgodbic o mamici in otročku , ki jo zuni čaka.......ko se je s švercom ukvarjala ni kaj preveč mislila kaj bo z otrokom , če ju dobijo.....tedaj je po glavi hodil samo keš
mac4_m
29. 03. 2012 22.55
+7
denar, ki sta ga prislužila je mačji kašelj napram ciprskim računom lj župana... Torej najprej lepo po vrsti, bavčarji, šroti, jankoviči, pavčki.... itd...
Niki1985
29. 03. 2012 19.58
+15
za moje pojme nista, kaj tako hudo moralno spornega in nesprejemljivega počela s to prodajo, gleda na dejstvo, ki sem ga slišal, da je pač anabolike v vsakem fitnesu možno kupit, znasla sta se....samo mislim, da če bi se pravi čas ustavila in ju nebi pohlep preveč mantral bi bila še zdaj prosta.... aja pa še za tisti, ki te anabolike kupuje...a se vam ne zdi da je cena izdelka precenjena, gleda na njun dobiček?
mac4_m
29. 03. 2012 22.57
+6
najbrže sta napačni osebi delala konkurenco..
Bilba105
30. 03. 2012 07.39
-1
Saj to je pri vseh kriminalcih problem - preveč so pohlepni. Če bi se ustavila pri prvih par milijončkih, bi lepo živela do konca življenja. Tako jima je pa prav.
cyklon
29. 03. 2012 19.34
+4
So se pri nas zganili???