Črna kronika

VIDEO: Zdravnik pregledal 60 pacientov, nato se je posvetil še pacientu, ki se je želel pogovoriti z njim na hodniku

Izola, 23. 08. 2016 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Policisti nadaljujejo preiskavo streljanja v izolski bolnišnici, kjer je 70-letnik umoril zdravnika in policista, enega policista pa še hudo ranil. Videla sem, ko je ubil policista, pravi priča napada, ki je še vedno v šoku. Zaposleni so kljub streljanju takoj začeli reanimacijo ranjenih. Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovor s predsednikom Fidesa in predsednikom PSS
    01:57
    Iz SVETA: Pogovor s predsednikom Fidesa in predsednikom PSS
  • Iz SVETA: Šok dan po streljanju
    03:14
    Iz SVETA: Šok dan po streljanju
  • Iz SVETA: Kdo je bil 70-letni strelec?
    03:56
    Iz SVETA: Kdo je bil 70-letni strelec?
  • Posnetek s kraja napada
    00:48
    Posnetek s kraja napada
  • Iz 24UR: Motiv predolgo čakanje?
    02:51
    Iz 24UR: Motiv predolgo čakanje?
  • Iz 24UR: Obsojen zaradi ropa
    02:44
    Iz 24UR: Obsojen zaradi ropa
  • Iz 24UR: Forenzična preiskava
    02:27
    Iz 24UR: Forenzična preiskava
  • Iz 24UR: Reševanje na prvem mestu
    02:46
    Iz 24UR: Reševanje na prvem mestu
  • Iz 24UR: Rekonstrukcija streljanja
    02:04
    Iz 24UR: Rekonstrukcija streljanja
  • Iz 24UR: Za poostritev varnosti
    02:36
    Iz 24UR: Za poostritev varnosti
  • Iz 24UR: Strokovna pomoč policistom
    02:14
    Iz 24UR: Strokovna pomoč policistom

Slovenijo je včeraj nekaj pa 15. uri pretresla novica o streljanju v izolski bolnišnici. Starejši moški, neuradno so novinarji 24UR poročali, da gre za Darka Gregoriča, je v bolnišnici najprej iskal prav določenega zdravnika, nato pa ga je ustrelil. Ubil je tudi policista, ki se je v bolnišnici znašel po nesrečnem naključju. Nato je šel ven in se zapletel še v strelski obračun s policisti, ki so prihiteli na kraj streljanja. Ti so bili že opremljeni s čeladami in zaščitnimi jopiči. Ranil je še enega policista, in sicer sta ga naboja zadela v prsi ob zaščitnem jopiču. Bil je še toliko pri moči, da je na streljanje odgovoril, prav tako njegov kolega, ki je bil ob njem, je dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

Zdravstveno stanje ranjenega policista je bilo izredno resno, a je bil še toliko stabilen, da so ga lahko po prvem nudenju pomoči prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Tam so ga še sinoči uspešno operirali in je zdaj že stabilen.

Fank je sicer za nacionalno televizijo dejal tudi, da je storilec razpolagal s pištolo ubitega policista in bi si lahko sodil tudi sam. Ali je napadalec storil samomor ali pa so ga ustrelili policisti, bo pokazala preiskava.

'Šok prihaja za menoj'

Za 24ur.com je danes spregovorila tudi avtorica zgornjega posnetka Mojca Pečnik Dessardo. "Šok prihaja za menoj. Šele sedaj se zavedam, kaj se je dogajalo... in kaj bi lahko bilo," je dejala. 

Njeni sorodniki, ki so bili takrat v bolnišnici, so bili priče krvavemu dogajanju. Sestrina tašča je bila poleg morilca in je videla, kaj se dogaja. Vsi so sicer v redu, a v šoku.

Na vprašanje, ali jim je morda kdo ponudil pomoč psihologa ter ali je bil slednji morda včeraj na prizorišču, je odgovorila pritrdilno. "Tašči so nudili pomoč. Policista sta jo prišla iskat domov in sta jo odpeljala nazaj v bolnišnico Izola. Tam so ji ponudili psihologa in psihiatra," nam je zaupala sogovornica in dodala, da je bila tašča zadovoljna z obravnavo.

Za 24ur.com je spregovorila tudi tašča. Vida Pegan je dejala, da ji še vedno gre na jok ter da je v šoku. "Ne vem, kako se bom pobrala, ampak se bom. Moram se. Imam vnuke, družino ... se že bom," je dejala Peganova, ki je bila v neposredni bližini, ko je napadalec ustrelil policista.

Bila je v šoku, pretresena ... Odpravila se je domov, nato pa sta na njena vrata potrkala dva policista. Ker je bila priča grozljivemu dogodku, sta ji ponudila pomoč psihologa in psihiatra. Ponudbo je sprejela. Pogovor ji je pomagal, vse pa je pohvalila, saj so bili izredno razumevajoči in nudili so ji veliko opore."Videla sem, ko ga je ustrelil. Policist je stekel tik ob meni, ta pa ga je ustrelil. Policist je padel, se obrnil, potegnil pištolo, a ni imel več moči. Ta ga je ustrelil," je dejala pretreseno. Povedala je, da so se vsi razbežali, da je ostala sama na hodniku. Trkala je na vrata in prosila, naj ji kdo odpre, da bi se umaknila na varno. Vsa vrata so bila zaklenjena. "Nato sem videla, ko je moški šel ven," je dejala.

Zakaj je moški streljal?

Še vedno ni znano, zakaj se je 70-letnik odločil za tako okrutno dejanje. Kje je dobil orožje, naboje? Kdo sploh je napadalec?

Po prvih podatkih bi lahko bil motiv za napad nezadovoljstvo zaradi predolge čakalne dobe.

Napadalec pred bolnišnico. Pred tem je umoril zdravnika in policista. Slednji naj bi slišal streljanje in kričanje, ko pa je stekel na prizorišče, naj ne bi vedel, da je šel mimo napadalca. Ta naj bi se potuhnil, pa še berglo je imel v roki, tako da je policist najverjetneje mislil, da gre za pacienta. Napadalec mu je najprej streljal v hrbet. Policist je padel, se obrnil na hrbet, potegnil je še svojo pištolo, a ga je napadalec prehitel ter ga ranjenega in ležečega na tleh umoril. Nato mu je vzel pištolo in se odpravil ven.
Napadalec pred bolnišnico. Pred tem je umoril zdravnika in policista. Slednji naj bi slišal streljanje in kričanje, ko pa je stekel na prizorišče, naj ne bi vedel, da je šel mimo napadalca. Ta naj bi se potuhnil, pa še berglo je imel v roki, tako da je policist najverjetneje mislil, da gre za pacienta. Napadalec mu je najprej streljal v hrbet. Policist je padel, se obrnil na hrbet, potegnil je še svojo pištolo, a ga je napadalec prehitel ter ga ranjenega in ležečega na tleh umoril. Nato mu je vzel pištolo in se odpravil ven. FOTO: Moj Či Pečnik Dessardo
Smrt policijskega kolega. Te rane čas ne zaceli, žalost pa otežuje misli, da pogum, odločnost, etičnost, zakonitost in strokovnost včeraj niso premagale nasilja človeka, ki je med varovanjem poslanstva policije vzel življenje policijskega kolega. Iskreno sožalje družini in svojcem! Predstavniki policijskih uprav

Fank je za 24UR ZVEČER dejal, da je o njegovem profilu še prezgodaj govoriti, da pa je bil moški že obsojen zaradi ropa. Ta zločin pa težko povezujejo s tokratnim. "Očitno je šlo za maščevanje in osebni odnos do zdravstvenega osebja," je dejal.

'Ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji'

So pa koprski policisti danes sporočili, da je bil storilec doma iz Svetega Antona pri Kopru. V preteklosti je bil že obravnavan za kazniva dejanja z uporabo orožja. "Obenem pojasnjujemo, da ni bil rezervni policist v samostojni Sloveniji (po razpoložljivih podatkih je bil v rezervnem sestavu milice do leta 1981), zato tudi ni imel orožja s tega naslova. Storilec za orožje ni imel
ustreznih dovoljenj, posedoval ga je nezakonito. V preteklosti je bil obravnavan že za več kaznivih dejanj, za katera je bil kaznovan in je dosojene kazni tudi odslužil. Tega tragičnega dogodka policija zato v nobenem primeru ni mogla preprečiti, kjub temu, da so policisti reagirali takoj, usklajeno in strokovno
," so še sporočili policisti.

Kuštrin: Gre za vrh ledene gore

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je dejal, da je ta dogodek le vrh ledene gore. Politika načrtno in namerno vztraja pri sovražnem odnosu do zdravnikov in zdravniškega poklica, poudarja. "Prikazuje jih kot dobičkarje, ljudi, ki delajo le za denar ... Pacientom pa obljublja vse pravice takoj in zastonj. Zdravniki in drugo osebje se srečamo z njimi in jim povemo, kakšne so njihove dejanske pravice, kakšna je dostopnost do zdravstvenih storitev," pravi in dodaja, da so potem prav oni tarča nezadovoljstva in besa razočaranih bolnikov. Zato meni, da se mora politika resno vprašati, kam je pripeljala to državo.

Zdravniki in drugo zdravstveno osebje niso zavarovani v primeru takšnih napadov. Sicer, tako voditelj 24UR ZVEČER Uroš Slak, odškodnina ne nadomesti izgubljenega življenja, a vsaj lahko omogoči dostojno življenje družini pokojnega. V tem primeru soprogi umrlega zdravnika, ki naj bi po še neuradnih informacijah ostala sama z dvema otrokoma. Kuštrin pravi, da bi denar res olajšal grozno situacijo, v kateri bi se družina pokojnega znašla nenadoma, a da se je treba problema lotiti pri njegovem bistvu.

Kaj pa družina pokojnega policista? Kakšno pomoč ji nudi policija? Fank je dejal, da imajo v zakonu urejene različne vrste pomoči za tiste, ki ostanejo za ubitim policistom. Vsak primer pa obravnavajo posamično.

Sicer meni, da potrebujejo več pooblastil in tudi "orodja", da zavarujejo državljane in tudi sebe, ko opravljajo delo. Ima občutek, kot da se le policisti zavedajo realne nevarnosti, ki nam preti.

Pokojni zdravnik Luis Guillermo Martinez Bustamante naj bi bil mehiški in slovenski državljan, star je bil 36 let in oče dveh majhnih otrok.

Pokojni policist Ivo Žnidaršič naj bi bil star 43 let. Delal je na Postaji prometne policije Koper.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zdravnik do streljanja pregledal 60 pacientov

Danes so se na tragedijo odzvali tudi v Splošni bolnišnici Izola. Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je vsem svojcem in prijateljem žrtev izrazil sožalje. Zahvalil se je tudi zaposlenim, ki so ravnali nesebično in pomagali. Vsem pacientom se za dogodek in posledice le-tega opravičuje.

Nardin je povedal, da bodo v prihodnjih dneh prizadetim zdravstvenim delavcem izolske bolnišnice ponudili psihološko pomoč. Po njej je izrazilo potrebo že okoli 15 zaposlenih, Nardin pa predvideva, da jo bo potreboval še kakšen več, vendar bo to znano verjetno prihodnji teden. "Doslej smo živeli v nekem iluzornem prepričanju, da se nam kaj takega ne more zgoditi. Prav zato so zaposleni v bolnišnici tako pretreseni. Na take razmere se bo žal treba navaditi," je povedal direktor izolske bolnišnice.

Mladen Gasparini iz kirurškega oddelka je dejal, da so še vedno pretreseni nad izgubo kolega. Iz delcev so sestavili zgodbo: napadalec je bil pacient pokojnega zdravnika. Po dokumentaciji je razvidno, da je primer vodil strokovno. Moški je po še nepreverjenih informacijah zdravnika iskal že dan prej, včeraj pa ga je našel. Očitno je zdravnik menil, da potrebuje še nekaj informacij o zdravstvenem stanju. Po pogovoru so sledili streli.

Nato je moški ustrelil še policista. Gasparini pravi, da mu ni bilo več pomoči, saj so bile rane prehude.

Reanimacija obeh je stekla nemudoma. Nato so izvedeli še za ranjenega policista pred bolnišnico.

Gasparini je apeliral, da si sežemo v roke. Nihče od zdravnikov ne dela na škodo ljudi, ne želijo si čakalnih vrst, napak ... Nihče tega ne počne namenoma. V tej eskalaciji trenj je treba postaviti mejo. Včeraj se je skrhalo partnerstvo med javnostjo in zdravniki. "Mi smo ostali brez kolega, vi pa brez storitev urologa," je poudaril in dodal, da je Obala ostala brez 50 odstotkov uroloških storitev.

Doktor Martinez je na dan umora pregledal 60 pacientov, nato pa si je vzel še čas, da se na hodniku pogovori s svojim pacientom – takrat tega še ni vedel, morilcu –, je poudaril Gasparini.

Slednji je tudi dejal, da se je pred skoraj 18 letimi, ko so ga iz zapora pripeljali na pregled, zgodil incident, saj je med posegom, ko ni imel lisic, napadel paznika.

Vodja urgence Peter Golob je na novinarski konferenci dejal, da so posredovali takoj, in sicer kljub streljanju. Na tako dogajanje nismo navajeni. "Instinkt, da bi pomagali, je še vedno večji od tistega, da rešimo svojo glavo," je dejal in tako naslovil kritike, da gre zdravnikom le za denar.

Strokovni direktor Felice Žiža je dejal, da se zdravstveno osebje večkrat srečuje z grožnjami bolnikov. Potrebno bo zagotoviti varovanje osebja, opozarja. Opozoril je na "skrhano zaupanje med bolniki in zdravstvenimi delavci". Po njegovih besedah se zdravstveni delavci predvsem na urgenci, a tudi v specialističnih ambulantah, vsakodnevno srečujejo z agresivnostjo in nadlegovanjem bolnikov. "Bolnik, ko je bolan, vidi le sebe in želi biti oskrbljen čim prej in čim bolje. To je gotovo problem, treba se bo pogovarjati, ta dogodek bo gotovo pripeljal do nekih sprememb v načinu delovanja zdravstvenega sistema," je dejal.

Nad tragičnim dogodkom v Splošni bolnišnici Izola so pretreseni tudi na Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije. Svojcem, prijateljem in sodelavcem žrtev so izrekli sožalje, ranjenemu policistu pa zaželeli čim hitrejše okrevanje. "Zavedamo se, da je dogodek pustil posledice za vse zaposlene v Splošni bolnišnici Izola, zato za prizadete izvajalce zdravstvene in babiške nege že pripravljamo načrt psihosocialne pomoči in podpore. Hkrati se pridružujemo pozivom zdravniških, policijskih in drugih organizacij k ukrepom za izboljšanje varnosti pri ranljivih poklicnih skupinah," so zapisali.

Nardin pravi, da bi se lahko takšna tragedija zgodila v kateri koli slovenski bolnišnici. Vsem, ki so jim nudili pomoč in podporo, se zahvaljuje.

Ministrica pozvala vodstva bolnišnic, da preverijo varnostne razmere

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je dejala, da jo je dogodek globoko pretresel. Varnost zdravstvenih delavcev in pacientov ji je na prvem mestu. Ostro obsoja in obžaluje tovrstne ekscesne dogodke. Ministrica za zdravje je pozvala vsa vodstva bolnišnic, da preverijo, kakšne so pri njih varnostne razmere in kaj lahko še izboljšajo. Nato se bodo sestali in pogovorili, kako bi okrepili varnost. Morali bodo tudi razmisliti, ali so urgence najbolj na udaru in ali bi bilo tam treba povečati varnost. Sama sicer meni, da detektor kovin na vhodih bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov, ne bi bil primeren. V najbolj izpostavljenih delih bolnišnice bi lahko morda dobili dodatnega varnostnika. Je pa pozvala, naj zaposleni morebitne grožnje prijavijo policiji.

Pravi, da so v izolski bolnišnici ostali brez urologa, tako da bodo morali razmisliti, kako ga nadomestiti in preprečiti morebitno daljšanje čakalnih vrst. V Sloveniji žal urologov primanjkuje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni