Črna kronika

Izginilo deset kipov

Ljubljana, 14. 01. 2008 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Gorenjskem so ukradli kar deset spomenikov. Njihova vrednost še ni znana. Policisti so prijeli tri osumljence.

Policija je dobila obvestilo, da so iz spominskega parka Plavž na Jesenicah ukradli šest doprsnih kipov zaslužnih meščanov in narodnih herojev, je za 24ur.com povedal predstavnik PU Kranj Zdenko Guzzi. Gre za kipe Perka Venclja, Toneta Čufarja, Jožeta Gregorčiča - Gorenjca, Matija Verdnika - Tomaža, Antona Dežmana - Tončka in Andreja Žvana - Borisa. Tako je skupno število ukradenih spomenikov naraslo že na deset.

Mesto, kjer je stal kip padlega borca (Moste)
Mesto, kjer je stal kip padlega borca (Moste) FOTO: Janez Dolžan
Ko in če bodo ukradene spomenike našli, bodo strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine iz Kranja preverili, v kakšnem stanju so in ali je potrebna obnova.

Med vikendom so namreč nepridipravi v Mostah pri Žirovnici ukradli kip talca, še en spomenik iz NOB pa je izginil s pokopališča talcev v Dragi pri Begunjah. Ker sta oba zelo velika, prvi meri 1.80 metra, drugi pa kar dva metra, so ju domnevno z dvigalom naložili na tovornjak in odpeljali. Prav tako so izpred osnovne šole v Zabreznici ukradli bronasta doprsna spomenika Janeza Jalna in Frana Saleškega Finžgarja, ki sta sicer poleg doprsnih kipov Antona Janše, Matije Čopa in Franceta Prešerna del tako imenovane Aleje slavnih mož.

Izginuli kip padlega talca
Izginuli kip padlega talca FOTO: PU Kranj
Vsi kipi so bronasti. Dolžan je v nedeljo za naš portal izrazil dvom, da jih bodo sploh našli, saj sklepa, da gre za organiziran kriminal in so nepridipravi kipe že pretopili.

Govorice, da so omenjene štiri kipe že našli, na policiji zanikajo. Če pa so jih, obljublja drektor zavoda za kulturo in turizem Žirovnica, Janez Dolžan, bodo najkasneje do slovenskega kulturnega praznika 8. februarja na svojem mestu. Pri spomeniku v Mostah se namreč začenjajo pohodi po poteh kulturne dediščine.

Okrnjena Aleja slavnih
Okrnjena Aleja slavnih FOTO: Janez Dolžan
Nedvomno bodo podstavki spet dobili svoje ljudi, to pa upam podpisati. Slavko Mežek, kulturno društvo Naša Slovenija

Podobno meni predsednik kulturnega društva Naša Slovenija Slavko Mežek, ki je pred tremi desetletji tudi osebno sodeloval pri nastanku Aleje slavnih. Novica o kraji me je šokirala, zato sem ponudil pomoč, je povedal za 24ur.com. O storilcih pa pravi: "Rad bi kakšnega srečal, da bi mu eno primazal okoli ušes.“ Dejanje je namreč po njegovem mnenju nepojmljivo.

Preiskava se nadaljuje, policija je že prijela tri osumljence, ki so še v policijskem pridržanju. Šlo naj bi za prebivalce Jesenic, zalotili pa so jih nedaleč od spomenika NOB pri Hrušici. Kip v bližini je bil že na pol odrezan s podstavka. Policisti, ki so med 24 in 29 let stare osumljence zalotili ob enih zjutraj, za zdaj dejanje obravnavajo kot veliko tatvino. Sumijo pa, da so nameravali kipe pretopiti, kovino pa prodati.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

warianta
15. 01. 2008 16.44
kuscar: meni je zelo mar, ker sem na tistem kraju doživela mnogo lepega (čeprav je "moja komunistična rit" stara 27 in zatorej ne prov stara), je pa res, da kapsi tam kr nekej težijo po nepotrebnem, ampak niso za to krivi kipi. Zaradi ljudi, ki so jim tam postavili spomenik (pa tudi v spominskem parku na Jesenicah) so napisi na teh spomenikih v slovenščini. Za sprobat zvočnike so pa še drugi kraji, kjer nikogar ne motiš (razen živali seveda) - prvi že, če greš z druge strani po cesti, ki je včasih vodila mimo spomenika ...
kuscar1
14. 01. 2008 23.17
Mar bi jih pustili, da še na Hrušici poberejo bron, bi imela mularija vsaj mir na tem priljubljenem zbirališču - ne pa da jih policija stalno razganja okoli. Tam se da namreč lepo sprobati spodobno avtoakustiko, brez da bi ti kaka stara komunistična rit poklicala policijo za vrat, ker jim kališ mir... Komu mar za te spomenike?
LazniviZares
14. 01. 2008 19.21
Slovenski narod tone v revscino in lakoto ,zato se takim dejanjem v prihodnje ni cuditi ...v Romuniji je to nekaj vsakdanjega.....kam spadamo ???
omask
14. 01. 2008 18.47
peacemaker | 14.01.2008 | 17:05 ni problema. za začetek, šest doprsnih kipov jožeta pučnika, pa bo! hahaha en najboljših komentarjev, k sm jih tle prebral!! LP
Joža3343
14. 01. 2008 18.19
Pomoje je sam Janša kriv za tole, sigurno jih je on osebno pomagu na tovornjak naložit da bo lahko svoje doprsne postavil. Morda še Kučan dobi kašnega
doki007@email.si
14. 01. 2008 18.06
to banda pretopi in prodaja za mamila ,..upam da policija to ve ,...!!! ---če jih dobijo vse pobit makar v pričo staršev ,..!!
capra_a@hotmail.com
14. 01. 2008 18.00
Sej ponavad se ne vtikam v pravopisne napake, ampak tale pa poseka vse do zdej: Perka Venclja.... ja lol no!
krainburger
14. 01. 2008 17.05
ni problema. za začetek, šest doprsnih kipov jožeta pučnika, pa bo!
123_Zoke_vec_ni
14. 01. 2008 16.40
Kipe bo treba pa kar iz betona ulit.
rsp.123@email.si
14. 01. 2008 16.30
Ja bog ve, kdo jih je pokradu, a ne :))) Me prav zanima, koliko dobijo za kilo brona??
Mr. Ne-Yo
14. 01. 2008 15.36
prekleti zbiralci polžlahtnik kovin..... bodite prekleti:-))))).....
pravicen
14. 01. 2008 14.39
NO bravo Policija če ste jih res dobili samo zanima pa me kakšna akzen jih bo doletela ? Po moje kaj več kot 50 Eur in opomin naše pravosodje ne bo sposobno Še posebej če pripadajo kakšni formalni ali neformalni manjšini