Črna kronika

Preiskava se nadaljuje

Ljubljana, 12. 01. 2008 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.L./V.Ć./V.L.
Komentarji
15

Preiskovalci še vedno iščejo dokaze za ugotovitev vzroka nesreče, v kateri je umrl pilot. Večino dokazov je uničil ogenj.

Preiskovalci zbirajo razbitine
Preiskovalci zbirajo razbitine FOTO: POP TV

Ogled kraja petkove letalske nesreče v bližini Trbovelj še ni končan, preiskovalci tudi še vedno zbirajo dokazno gradivo. Pri tem napredujejo le počasi, je povedal Roman Rovanšek, vodja sektorja za preiskave letalskih nesreč, ki deluje pod okriljem prometnega ministrstva. Ogenj, ki je po nekaterih ugibanjih letalo zajel že v zraku, je namreč večino dokazov uničil. Kriminalisti in drugi preiskovalci bodo zato na kraju nesreče ostali še do poznega večera, zbrati pa bodo poskušali čim več kosov razbitin ponesrečenega letala.

Po eni od teorij naj bi v letalu zagorelo.
Po eni od teorij naj bi v letalu zagorelo. FOTO: Letalski klub Šentvid

Rovanšek tudi pravi, da zato o vzrokih nesreče danes ne bo še nič znanega. Preiskave letalskih nesreč ponavadi trajajo kakšno leto.

O tem, zakaj je Antonov 2 strmoglavil, obstaja kar nekaj teorij. Po eni od njih naj bi bila usodna gosta megla, druga pa pravi, da je v letalu zagorelo, ko je bilo to še v zraku. Pilot naj bi zato poskušal zasilno pristati.

Spomnimo: Letalo, ki je bilo namenjeno proti Mariboru in potem naprej na redni servis na Madžarsko, je v petek okoli 11.30 vzletelo z letališča Šentvid pri Stični, že čez 15 minut pa je izginilo z radarske slike. Strmoglavilo je na gozdnatem območju Svete planine, približno pet kilometrov od Trbovelj, našli pa so ga s pomočjo policijskega helkopterja. V nesreči je umrl pilot iz Tržiča, 31-letni kopilot iz Šmartnega pri Litiji pa je bil huje ranjen. Utrpel je kar 80-odstotne opekline, zato so ga prepeljali na zdravljenje v ljubljanski Klinični center.

Letalo antonov AN-2, kakršno je strmoglavilo v bližini Trbovelj.
Letalo antonov AN-2, kakršno je strmoglavilo v bližini Trbovelj. FOTO: Letalski klub Šentvid

Ker je letalo strmoglavilo na težko dostopnem terenu, je reševalcem šele danes uspelo iz razbitin izvleči pilotovo truplo.

Letalo, ki je bilo izdelano leta 1978, je bilo redno servisirano in naj bi imelo za sabo okrog 400 ur letenja. Letalo, ki na krov sprejme 12 ljudi, pilota in kopilota, je uporabljala letalska šola Šolt iz Ljubljane. Oba pilota sta bila člana Letalskega kluba Šentvid pri Stični. Kot so za 24ur.com povedali v letalskem klubu, je šlo za izkušena pilota.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
14. 04. 2009 18.05
Nič jim ni jasno,ni za verjeti inšpektorjem,policiji in sodstvu,nobenemu ne verjemo več v Sloveniji,jasno stvar obravnavajo neskončno dolgo,pa čeprav je kristalno jasno.
ristanc@email.si
24. 01. 2009 17.35
Leto je mimo, a se že ve kaj je bil vzrok strmoglavljenja?
padalc12
13. 01. 2008 23.04
mihec, me zanima če bi tako govoril o kakšni bližnji osebi, osebi ki bi jo poznal. Malo manir bi pa lahko imel, saj nismo žvali.
mihec.zupopihec@email.si
13. 01. 2008 16.05
res mi je vseen za tadva jiva ne poznam... nesposobneži so
Siniša Bizjak
13. 01. 2008 09.25
bonsai9 bodi raje tiho ker res vidim da maš bolane komentarje....očitno so res moraš vsaj kakšen discovery dokumentarec pogledat ali pa vsaj postopke pri analiziranju letalskih nesreč....prvo se poišče vzroke na kraju nesreče...potem pa še z analizami v laboratoriju, simulacijami nesreče....če bi kdo od tvojih umrl bi tud gledal na stroške ?
bonsai9@email.si
13. 01. 2008 09.16
Ja in kdo naj bi zdaj plačal stroške, da se bodo še eno leto slikal okol črepinj? Naj mrtve pokopljejo, žive pa pozdravijo na stroške tako kot ostale državljane.
Siniša Bizjak
13. 01. 2008 02.26
mihec.zupopihec ne trosi bedarij.....televizija oz discovery kjer naredijo dokumentarec je eno...realnost je pa drugo....vse letalske nesreče se preizkujejo dolgo, to pa predvsem zaradi zapletenih postopkov in seveda da ne pride do preuranjenih zaključkov....tko da prosim....ne bluzi v 3 krasne....če ne drugače....iz spoštovanja do umrlega pilota in kopilota,ki se bori za življenje.
K_K
12. 01. 2008 21.21
24-kur, madona ste bedni! besedilo pod sliko je zavajajoče: Letalo antonov AN-2, kakršno je strmoglavilo v bližini Trbovelj pravilno: točno to letalo je strmoglavilo, le da je bilo drugače pobarvano.
padalc12
12. 01. 2008 20.34
Pilot je bil nedvomno izkušen, toliko sem ga poznal. Vem da je točno tega AN-2 vozil že najmanj 8 let. Kaj se je tam gor nekaj sekund pred padcem dogajalo je pa skrivnost. Sigurno ni bila manjša stvar. Tko da, prosim ne komentirajte z alkajdo in nevem s čim še! RIP!
jurezadnikar@gmail.com
12. 01. 2008 20.21
bonsa9 iz takih stvari se ni treba delat norca, sploh sem pa pilota osebno poznal in je bil izkušen pilot, tok da ne trobezlaj...
mihec.zupopihec@email.si
12. 01. 2008 20.03
pa le nesposobni so, kaj je ogen uničil, naj raj pogledajo kaj vse preiskovalci letalskih nesreč najdejo na programu discoveri... ne pa tile slovenski nesposobneži..... bežite no...
pravicen
12. 01. 2008 19.10
Dragi 24ur mene pa zanima odkod vam podatek da ta letala ne letijo v zahodnih državah ker so prenevarna???? AN-2 je izjemno razširjeno letalo sicer je preprosto zato pa zanesljivo in če bi pogledali koliko teh letal dejansko še leti bi videli da je ta žalostna tragedija izjema !
Tedy1967
12. 01. 2008 18.50
Če bi zasilno pristajal je v Zagorju ob Savi letališče za manjše avione, za katerega je kopilot sigurno vedel, če je iz Šmartnega. To pa je tudi dobrih 5 km od kraja nesreče.
Jožajoža
12. 01. 2008 18.49
to o sestrelitvi ima spodnji komentator prav. samo da ni bila al kaida.ko bo povprečna izobrazba profi ić vojaka nedokončana šola, in ko bodo imele starišine kupljene diplome, se te stvari lahko hitro zgodijo
matic.pevec@gmail.com
12. 01. 2008 17.32
bonsai9@ brez takih brez vezni komentarjeu,.