Črna kronika

VIDEO: Preiskovalna sodnica za Radana odredila pripor, njegov odvetnik napovedal pritožbo

Ljubljana, 19. 05. 2015 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./STA/B.G./V.L.
Komentarji
305

Nekdanjega zdravnika na nevrološki kliniki Ivana Radana so ovadili za več kot 20 kaznivih dejanj, od tega za sedem ubojev. Preiskovalna sodnica je po osemurnem zaslišanju za Radana odredila pripor. Njegov odvetnik je že napovedal pritožbo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gosti v studiu
    10:48
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z gosti v studiu
  • Odvetnik: Veliko zdravnikov fotografira svoje paciente
    01:00
    Odvetnik: Veliko zdravnikov fotografira svoje paciente
  • Odvetnik: Brez argumentov so navedli, da je to umor
    00:49
    Odvetnik: Brez argumentov so navedli, da je to umor
  • Hojker: Jasno je bilo predpisano, kako mora delo potekati'
    01:22
    Hojker: Jasno je bilo predpisano, kako mora delo potekati'
  • Ali je normalno, da zdravniki fotografirajo umirajoče paciente?
    02:36
    Ali je normalno, da zdravniki fotografirajo umirajoče paciente?
  • Iz SVETA: Kako je mogoče, da so stvari ušle izpod nadzora?
    00:56
    Iz SVETA: Kako je mogoče, da so stvari ušle izpod nadzora?
  • Iz SVETA: Vklenjen in v spremstvu policistov
    02:04
    Iz SVETA: Vklenjen in v spremstvu policistov
  • Iz SVETA: Kaj bo zdaj z medicinskimi sestrami?
    03:03
    Iz SVETA: Kaj bo zdaj z medicinskimi sestrami?
  • Iz 24UR: Radan pred preiskovalnim sodnikom
    03:17
    Iz 24UR: Radan pred preiskovalnim sodnikom
  • Iz 24UR: Pod drobnogledom tudi medicinske sestre
    02:52
    Iz 24UR: Pod drobnogledom tudi medicinske sestre
  • Iz 24UR: Osumljen uboja sedmih bolnikov
    01:05
    Iz 24UR: Osumljen uboja sedmih bolnikov

Časopis Dnevnik je danes objavil neuradne informacije, da so policisti zdravnika Ivana Radana, ki je bil pod njihovim drobnogledom zaradi suma sumljivih smrti pacientov, ovadili za več kot 20 kaznivih dejanj, od tega za sedem ubojev. Šlo naj bi za nemočne bolnike, ki naj bi jih Radan usmrtil s smrtonosno mešanico infuzije. Omenjeni časopis prav tako poroča, da naj bi preiskovalci na njegovem računalniku našli tudi več kot deset fotografij umirajočih pacientov.

Tako so Radana prepeljali na zaslišanje.
Tako so Radana prepeljali na zaslišanje. FOTO: POP TV

Radana, ki je od ponedeljka v sodnem pridržanju, so danes spet zaslišali. Po osemurnem zaslišanju pred preiskovalno sodnico je tožilka Katarina Bergant vložila zahtevo za sodno preiskavo in predlagala odreditev pripora zaradi ponovitvene nevarnosti. Preiskovalna sodnica je nato za Radana odredila pripor. Njegov odvetnik Milan Krstić je že napovedal pritožbo. Dejal je, da skrajno neutemeljeno, da tožilstvo zahteva pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, saj Radan ni več zdravnik, niti v Sloveniji ne more dobiti službe.

Kot je tožilka pojasnila, je bil v zadevi izveden zelo obsežen in temeljit predkazenski postopek. Že v tej fazi so sodelovali strokovnjaki sodne medicinske stroke in na podlagi tega po mnenju tožilstva obstaja utemeljen sum storitve več kaznivih dejanj.

Ivana Radana so januarja po končanem prvem nadzoru odpustili z UKC Ljubljana. Prav tako sta brez položajev ostala predstojnica kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki UKC Bojana Žvan in predstojnik intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktor Švigelj.

Odvetnik Ivana Radana: Absolutno je nedolžen

Krstić sicer vse očitke zavrača. Pravi, da bodo na sodišču dokazali, da je povsem nedolžen in da je le žrtveno jagnje neučinkovitega zdravstvenega sistema. O policijskih ugotovitvah pa, da so to "svetovne neumnosti bolnih kriminalistov".

Dejal je, da policisti niso mogli obtožiti Radana za kaznivo dejanje, ki bi bilo povezano z nevestnim zdravljenjem, in so kar brez argumentov navedli, da je to umor. "Res ni nobenih argumentov. To se bo pokazalo, ko bodo ustrezni izvedenci povedali glede načinov zdravljenja," meni.

"Ne morejo na inštitutu za sodno medicino v zadevah, pri katerih ni bilo obdukcij, ugibati, kaj se je dogajalo," pravi in dodaja: "Absolutno je nedolžen."

Glede tega, da je zdravnik fotografiral svoje paciente, je dejal, da se to njemu ne zdi sporno. "Veliko zdravnikov fotografira svoje paciente, da se spomni, za koga gre. Zaradi fotografij so tudi policisti lahko ugotovili, za katere osebe je šlo. Zraven je bil popis bolezni," pravi. Dodaja, da te fotografije niso bile namenjene javnosti, pač pa zgolj zanj, da bo znal zdraviti v nekih drugih primerih s podobnimi indici. "To ni bilo protizakonito. Protizakonito je bilo to, kar so delali v vodstvu kliničnega centra, ki je javnost obvestilo o nekih lažnih evtanazijah. Veste, da o tem zdaj sploh ni več nobene besede," je dejal novinarki 24UR, ki ga je ujela pred ljubljanskim sodiščem.

Tiskovna konferenca ljubljanskega kliničnega centra
Tiskovna konferenca ljubljanskega kliničnega centra FOTO: POP TV

Vložitev ovadbe zoper zdravnika Radana za zdravniško zbornico pričakovana

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina o ovadbi pravi, da so takšen epilog pričakovali glede na informacije, ki so jih imeli. "Odrejen je strokovni nadzor. Verjetnost, da se bo ugotovila večja strokovna napaka, je vse večja," je še dodal o zdravniku, ki naj bi več hudo bolnim skrajšal življenje.

Možina je poudaril, da je omenjena tematika zelo zahtevna. "Temu se bomo morali temeljiteje posvetiti. Želimo celovito zgodbo, na osnovi katere bomo lahko tudi sprejeli ukrepe, ki bodo temeljili na verodostojnih dokazih. V naslednjih treh oz. štirih tednih bo javnost obveščena o ukrepih zbornice," je napovedal Možina. Na zbornici v tem trenutku proti Radanu tečejo postopki na prvi in drugi stopnji.

Možina je še dejal, da so za potrebe izrednega strokovnega nadzora nad Radanovim delom kriminaliste že zaprosili za vso potrebno dokumentacijo.

Vodstvo ljubljanskega kliničnega centra je večkrat poudarilo, da je bil Radan sicer spoštovan med kolegi, tako da niso zaznali, da se nekaj sumljivega dogaja z njim.

V UKC Ljubljana prepričani, da so pravočasno ukrepali. Uvedli so nove ukrepe

Odzvali so se tudi na ljubljanskem kliničnem centru. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je dejal, da ga veseli, da se zadeva hitro odvija tudi pri organih pregona. Upa pa, da se bo na tej poti tudi zaključila. Meni, da je klinični center primerno in pravočasno ukrepal. V celem kliničnem centru so uvedli nove ukrepe, med drugim tudi ukrepe za uporabo in predpisovanje zdravil.

Poleg vsakodnevnih jutranjih in popoldanskih raportov ob menjavi dežurnih zdravnikov na oddelku za intenzivno nevrološko terapijo po novem potekajo tudi tedenski sestanki, kjer se ne pogovarjajo samo o posameznih bolnikih, ampak tudi o tekočih zadevah, ki se tičejo njihovega dela. Po novem so na oddelku pogostejše tudi mortalitetne konference.

Do sedaj še noben od svojcev tistih, ki naj bi jim Radan skrajšal življenje, ni vložil tožbe proti UKC. Je pa proti UKC sprožil tožbo Radan ter Bojana Žvan, ki so jo razrešili z mesta predstojnice oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na nevrološki kliniki.

Strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek je dejal, da so s korektivnimi ukrepi začeli takoj in z njimi še nadaljujejo. Še vedno namreč potekajo nekatera izobraževanja in analize nekaterih že sprejetih varnostnih ukrepov, s katerimi želijo preprečiti podobne primere v prihodnosti. Enotni morajo biti postopki z delom z zdravili in načinom komunikacije med zaposlenimi. Pravi, da povsem zaupajo v novo vodstvo njihove klinike.

Pomočnica generalnega direktorja za upravno pravne zadeve UKC Ljubljana Meta Vesel Valentinčič pravi, da z današnjim dejanjem pade v vodo argument o provokacijah, s katerim se je Radan skušal braniti.

Sicer pa vodstvo UKC verjame, da bodo tudi na Zdravniški zbornici Slovenije, kjer so Radanu na podlagi prvega odkritega primera izrekli javni opomin, licence pa mu niso vzeli, "sedaj spremenili oz. postopek dopolnili tako, da bo verjetno vprašanje licence precej bolj realno".

Glede izjav Žvanove, da je razrešena po krivici, je dejala, da se zdaj kaže, da je del odgovornosti za preteklo tragično dogajanje na kliniki tudi na vodstvu. Tako Vesel Valentinčičeva ne vidi možnosti, da bi se v sodnih postopkih izkazalo, da je UKC pri razrešitvi Žvanove in Radana ukrepal napačno.

Pravi, da so imeli težave z obiski Radana in njegovega prijatelja, ki sta, po besedah Vesel Valentinčičeve, grozila zaposlenim, zato so morali posredovati tako varnostniki kot policisti.

'Jasno je bilo, kako mora delo potekati'

V Sindikatu podpore UKC ostro obsojajo izjavo vodstva, češ da naj bi "krivdni razlogi kazali tudi na predstojnico oddelka in nekaj medicinskih sester." "Nedopustno in nesprejemljivo se nam namreč zdi, da pri tako občutljivi in medijsko odmevni temi vodstvo UKC Ljubljana (in ne policija!) brez konkretnih dokazov javno namiguje o krivdnih razlogih ’nekaj medicinskih sester’, kar meče slabo luč na celotno poklicno skupino zdravstvene nege in delo medicinskih sester, ki sloni predvsem na izvajanju navodil zdravnikov in ne na avtonomnem odločanju o zdravljenju pacienta."

Hojker opozarja, da se v preteklosti zaposleni na oddelku niso držali postopkov za potek dela. "Jasno je bilo, kako mora delo potekati," je poudaril in dodal, da če bi se držali pravil procesa dela, potem do takšnih težav ne bi smelo priti.

Kaj pa z vsemi tistimi, ki so vedeli, kaj se dogaja, a so molčali? Pod drobnogledom naj bi bilo tudi nekaj medicinskih sester. Zato so poleg razrešenih predstojnice in vodje oddelka zdaj zamenjali še nadzorno medicinsko sestro. Hojker pravi, da je to bolj delo za preiskovalce. V kliničnem centru morajo delati na tem, da njihov sistem znotraj ustanove deluje po principih, ki so jasno predpisani. Hojker dodaja, da na delovni proces ne more vplivati to, ali je nekdo prijatelj z nekom, ali pa se ne marata. Delo mora potekati nemoteno, zaposleni pa delovati profesionalno. Če nekdo tega ni zmožen, potem z njim ne morejo sodelovati.

Ali je normalno, da zdravnik fotografira umirajočega pacienta? Vodušek pravi, da mora zdravnik pridobiti pristanek, prav tako mora poskrbeti, da se pacienta ne prepozna na fotografiji. Fotografiranje v raziskovalne namene oziroma učenje obstaja, a pod posebnimi pogoji. Te metode se večinoma poslužujejo na dermatologiji, za nevrologijo bi bil bolj uporaben video, saj bi lahko zdravnik spremljal, kako se pacient odziva na zdravilo. Ni pa bil obveščen, da je Radan fotografiral paciente za raziskovalne namene. Policisti so ga o tem spraševali, pa je dejal, da ni bilo takšne raziskave, da bi bilo to potrebno.

Policija naj bi v preiskavi sicer neuradno potrdila, da si je Radan predpisoval zdravila, domnevno naj bi bil celo odvisen od pomirjeval, ki naj bi jih neuradno jemal kar na nevrološki kliniki. Radan je bil sicer še pred prihodom na nevrološko kliniko zaposlen na drugem oddelku UKC, od koder pa naj bi ga predvsem zaradi težav z odvisnostjo premestili. Vesel Valentinčičeva je pojasnila, da Radan s prejšnjega oddelka ni bil odpuščen. So pa po premestitvi vodstvo oddelka na nevrološki kliniki opozorili na njegove težave z zasvojenostjo. Tako so ga tudi eno leto podrobneje spremljali, a naj bi delal dobro. "Ko je bil pri nas v službi, je bil spoštovan in cenjen kolega. Nikakor ni bil na slabem glasu," je poudaril Vodušek.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: POP TV

Ali so zdaj pacienti na nevrološki kliniki varni?

Vodušek pravi, da zdaj obstaja dodatna komunikacija na oddelku, še več, vodilni omogočajo in vspodbujajo komunikacijo med zaposlenimi. "Mislim, da lahko zagotovim, da nas je to ozavestilo na vseh nivojih. Kar se tiče zdravstvene obravnave bolnikov, lahko zagotovim, da poteka korektno," je dejal Vodušek.

Hojker je dejal, da lahko mirno zagotovi, da so bolniki v kliničnem centru varni.

Vesel Valentinčičeva je ob tem izpostavila, da glede na rezultate zdravljenja sodijo med dobre bolnišnice, na nekaterih področjih med vrhunske.

Kakovost in varnost na nevrološki kliniki, med drugim tudi ukrepe, ki so sledili po primeru Radan, bo presojala tudi tuja akreditacijska komisija, ki bo UKC Ljubljana obiskala čez dva tedna. Pri tem gre po pojasnilih vodstva UKC za reden nadzor komisije.

Na ministrstvu za zdravje upajo, da gre za osamljen primer

Na ministrstvu za zdravje obžalujejo, da je prišlo do primera Radan. Upajo, da gre za osamljen primer. "Verjamemo, da zdravniki svoje delo opravljajo skladno s Hipokratovo prisego, zato omenjeni incident ne sme vplivati na zaupanje državljanov v delo zdravnikov," so sporočili.

Na ministrstvu tudi pojasnjujejo, da bo komisija, ki je po navodilu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc izvedla izredni upravni nadzor nad oddelkom za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo v UKC Ljubljana, kjer je Radan delal, konkretne ugotovitve nadzora s poročilom predstavila predvidoma v drugi polovici junija.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (305)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirus
20. 05. 2015 18.19
Preiskovalna sodnica očitno ne ve, da licenca ni pogoj, da je zdravnik zaposlen kot "zdravnik". Licenco namreč pridobi potem, ko naredi specializacijo. Vsa leta pred tem dela brez licence. Predvsem na nujni medicinski pomoči dežurajo mladi zdravniki ne le brez licence, temveč še preden sploh začnejo specializacijo. Preiskovalna sodnica bi to morala vedeti. Če se doslej ni potrudila da izve, kaj je to zdravniška licenca, je pod vprašanjem njena kompetenca.
funi
20. 05. 2015 07.33
+4
Bravo sodniki spet ste se izkazali,seveda dilerja z necitljivim imenom po na prostost.Ne morete iz Kardeljevega plašča
krohotalo
20. 05. 2015 07.04
+3
v čem je razlika med njegovim dejanjem al pa med tem, ko kašni svojci pripeljejo umirajočega, starejšega in nepokretnega na urgenco in tm rečejo, da ne bodo oživljali in priklapljali na aparate, saj lahko sami vidimo v kakšnem stanju je bil pacient že pred tem.
dr.dare
20. 05. 2015 06.51
+8
Od kdaj pa je sum dovolj da se človeka kar obsodi?
repnik7
20. 05. 2015 07.14
-3
Najprej je sum potem obsodba, sam Dare sej veš ne dojemaš si počasen
dr.dare
20. 05. 2015 07.18
+8
o men je čist jasno samo vam zgleda ni da je človek nedolžen dokler ni obsojen!! no saj vam še bo ko ga bodo oprostili!
Magdalenca
20. 05. 2015 06.32
+13
Celotno vodstvo UKCL bi moralo odstopiti, saj se jasno in glasno vidi, da pojma nimajo kaj se v njihovi hiši dogaja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
biggbrader
20. 05. 2015 06.40
+5
To kar je do sedaj policija našla (10 slik umirajočih v datoteki na Radanovemu računalniku ), ni ne vem kakšno dogajanje.
repnik7
20. 05. 2015 06.28
+20
Zdej lahko mirno v isto celico zaprejo Bavčarja pa bo imel pri roki skoz zdravniško pomoč in tako, ki si jo zasluži
ho?emVšolo
20. 05. 2015 06.25
+11
SLOVENSKI CIRKUS: 3 pazniki peljejo na sodisce 1 zdravnika, ki je po vrhu še odvisnik. Pripor zaradi ponovitvene nevarnosti???? Sodnico bi poslal na zdravniski pregled, IQ šepa. Nevrološka klinika sporoča: "Pacienti so varni!" Pa so res, glede na to, da je Radan počel vse to toliko časa, z vednostjo ostalih zaposlenih. Predstojnik Vodušek ostaja na položaju, saj je profesor na medicinski fakulteti....
fant z vasi
20. 05. 2015 05.02
+6
Premalo pride "pravih pacientov", ki bi jim taksen tretmant se kako prav prisel, druzba, pa bi se jih znebila.
Ajmomali
20. 05. 2015 04.43
+3
Mislim, da bo tale primer marsikaterega maturanta odvrnil od vpisa na študij na Medicinsko fakulteto.....zdravnikov pa je že zdaj veliko premalo zaradi zaposlovalne politike, ki je trenutno v veljavi, ko morajo zaposleni prekomerno delati....... Lahko pričakujemo, da se bo še bolj razcvetelo šarlatanstvo. Ali si to želimo?
Ciarra
20. 05. 2015 06.29
+2
lulabula
19. 05. 2015 23.57
+13
tudi če je storil kar mu očitajo je to moralno in etično.v vsakem primeru pa je to že v marsikateri državi zakonito in v 5 letih bo tudi pri nas.če bi sam bil na smrt bolan bi si želel zdravnika ki mi olajšal in skrajšal muke.pika....
Ajmomali
20. 05. 2015 04.16
+9
Vsi, ki poznajo dr. Radana vedo povedati o njem le najboljše - tako glede strokovnosti, kot tudi glede odnosov med kolegi..... zakaj zdaj tole? Domnevam, da pravega odgovora ne pozna nihče.
Duhec009
19. 05. 2015 23.09
+0
Ponovitvena nevarnost!!! Spet neki čudnega....
sandi101
19. 05. 2015 22.51
+33
Samo on- zdravnik ve kaj doživlja človek ko umira pri vsakem primeru!Zatorej ne ga obsojat in samo on ve kako olajšat trpljenje človeku ki ne bi živel niti en teden!Tudi ta pacient mu je gotovo hvaležen!! Tud jst bi mu bil!!!!!!!! Naj gredo policisti raje tajkune lovit, baje smo že vsak dolžni skoraj 15.000 tisočakov pa nobenmu nč!!!!!!! Medtem ko imamo baje 16 miliard eurov v tujini pod neznanimi imeni pa mislim, da je še več... Barabe pokvarjene in zdej bom to poslušal ves teden medtem, ko se Bavčar, Zidar, Pavček in še preostala banda šeta okol svobodno... Fej!!!!!!!!!!!!
Roman Hren
19. 05. 2015 22.48
+30
Dr. Radan je prekoračil pooblastila, ker za pomoč pri umiranju neozdravljivo bolnih, ki trpijo in umirajo na obroke, nima zakonske podlage! Še živalim, ko ni več upanja, privoščimo odrešitev, le človek nima te pravice!
Jožajoža
19. 05. 2015 22.45
+3
radan je odrešitelj , ne pa morilec. ti svojci so lahko srečni,da jih je radan rešil. saj veste, živeći starši so mrtev kapital.
biggbrader
19. 05. 2015 22.55
+7
Očitno še nisi prebedel noči ob umirajočemu svojcu.
Jožajoža
19. 05. 2015 23.17
-9
sem, pa dolga je bila noč. zjutraj okoli 8 ure sem pa postal dedič.
S123k
19. 05. 2015 22.37
+1
banana republjik
biggbrader
19. 05. 2015 22.32
+9
Na osnovi desetih slik umirajočih na njegovemu računalniku, so ga priprli. Da se ne bo ponovila Patria, ko so politiki, tožilci in sodniki napenjali mišice.
matisss
19. 05. 2015 23.02
+2
Pa evo ista zgodba bo tu, samo za razliko da se gre za življenja, pa še kar ne verjamejo!
biggbrader
19. 05. 2015 22.24
+15
Kaj pa če je pomagal pravim ljudem (v hudem trpljenju, ko zdravnik in svojci nimajo več znanja in moči pomagat človeku na smrtni postelji) na "drugi svet". V Sloveniji je ta zadnji stadij človeka, popolnoma razčlovečen. Ponavadi zdravniška stroka na smrt bolnega človeka, zadnje tedne življenja (?), pošlje z vrečo medikamentov v domačo oskrbo ali v dom ostarelih, če ima seveda dovolj veliko penzijo ali bolniško - ponavadi penzija ne dosega niti tretjine cene, ki jo za uslugo zaračunajo domovi ostarelih. Tako breme umirajočega ponavadi pade na ostarelega partnerja, kar je prav sramoten odnos Države do umirajočega.
matisss
19. 05. 2015 22.05
-6
Sej se lahko pritožujemo pa pljuvamo čez njega do neba... Ampak tale bog v belem zaradi vpliva, zaščite in premoženja ne bo dočakal primerne kazni...
Ajmomali
20. 05. 2015 04.22
+2
In, kaj bi bila po tvojem primerna kazen ?
maajde
19. 05. 2015 21.46
+2
Varni? Dokler se ni razvedelo za Radana smo bili tudi varni. Je še kakšen Radan v ukc?
fas231
19. 05. 2015 21.26
+8
Dalj časa, ko nek dedek ali babica živi, pa čeprav v postelji ,bolj so/smo sorodniki veseli,ker se je zeloo težko posloviti. (nima denar nobene veze).
biggbrader
19. 05. 2015 22.26
+5
Vse je odvisno od kvalitete življenja. Ali je to umiranje ?!.