Črna kronika

Pretresljiva izpoved preživelih potapljačev

Ljubljana, 16. 07. 2009 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Minila je manj kot minuta, ko sem začutil, da Dejana ni za menoj," je okoliščine tragične nesreče, v kateri je na izviru Cetine umrl slovenski potapljač, opisal njegov potapljaški kolega.

Dejan Šarman
Dejan Šarman FOTO: POP TV

Boštjan Turk, ki je bil v potapljaškem paru skupaj z Dejanom Šarmanom, ki je umrl v potapljaški nesreči na izviru Cetinje, se je skupaj z Dušanom Orehkom in Potapljaškim klubom Nova sub Kamnik odločil, da bo razjasnil okoliščine dogodka, v katerem se je smrtno ponesrečil 38-letni potapljač.

Turk je pojasnil, da se je ideja o potopu rodila že pred dobrim letom, sam potop pa je bil skrbno načrtovan. 11. julija se je tako skupina potapljačev odpravila na izvir reke Cetine pri Kninu na Hrvaškem. Formirala sta se dva potapljaška para – Šarman in Turk ter Orehek in Doriano Zupičić.

Kot je v svoji izjavi zapisal Orehek, sta se skupaj z Zupičićem prva odpravila v globino. Ko sta dosegla globino 101 meter, sta se obrnila in se začela dvigovati. Na globini 55 metrov sta se srečala z drugim parom, na globini 37 metrov pa sta opazila stranski rov, za katerega prej niso vedeli, da je tam. "Okoli njega pa je že bil nekakšen oblak mulja. To kalnost so verjetno povzročili mehurji najinega izdihanega zraka, potem ko je s stropa začel odpadati mulj,“ je zapisal Orehek in dodal, da je bila na tem mestu vidljivost slaba.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. FOTO: Reuters
Zavedamo se, da smo izgubili dobrega prijatelja in človeka. Dušan Orehek

Turk je pojasnil, da je njegovo in Šarmanovo spuščanje potekalo brez posebnosti. Težava je nastala na globini 37 metrov, ko sta se že vračala. Pri dviganju po steni navzgor sta namreč nevede zašla v stranski zvon, za katerega nihče od njih ni vedel. "Do tedaj sva med celotnim potopom imela zelo dober kontakt z vidno svetlobo na površju. Na tej višini pa se je voda nenadoma skalila do te mere, da se je vidni kontakt s svetlobo na površju prekinil,“ je zapisal Turk.

Kakorkoli gledamo na stvari, je neizpodbitno, da smo Dejana dokončno izgubili. To bo gotovo pustilo pečat na delo in aktivnost društva, kakor ga bodo pustile tudi Dejanove enkratne in nepozabne fotografije. Predsednik Potapljaškega kluba Nova Sub Kamnik Saš Dolinšek

Potapljača sta se dvigovala po stranskem zvonu, voda pa je postajala vedno bolj kalna. Na globini 20 metrov sta naletela na strop in se začela spuščati nazaj proti globini 37 metrov. Med nadaljnjim spuščanjem sta izgubila stik. "Minila je manj kot minuta časa, ko sem začutil, da Dejana ni za menoj. Najprej sem malo počakal, potem sem se še malo spustil in našel vrvico, s katero je bil označen izhod iz tega stranskega zvona. Potem sem se po vrvici vrnil nazaj v zvon in tipal ter iskal Dejana,“ je usodne minute opisal Turk. Vidljivost je bila po njegovih besedah največ deset centimetrov. "Dejana sem v tem zvonu iskal sedem minut in ponovno prišel do vrha, a ga na žalost nisem našel. Očitno sva se zaradi slabe vidljivosti nekje zgrešila. Iskal sem ga tudi na poti nazaj proti izhodu iz tega zvona, a žal zaman. Ker mi je že začelo primanjkovati plinskih mešanic, sem se po proceduri moral začeti dvigovati.

Na globini šest metrov se je Turk srečal s prvim potapljaškim parom, ki jima je tudi signaliziral, da je Šarmana izgubil in da ga je neuspešno iskal. Ko so prišli na površino so takoj organizirali iskalno akcijo, a kot je znano, se je zgodba žalnostno končala.

Klub zavrača špekulacije

Iskreno žal mi je za ta nepredvideni dogodek. Izgubili smo dragega prijatelja in sopotapljača. Njegovi družini in svojcem izrekam najgloblje sožalje. Boštjan Turk

V Potapljaškem klubu Nova Sub Kamnik so se obregnili ob poročanje o nesreči. Čeprav jih je zmotilo že samo poročanje nekaterih medijev, pa je Saš Dolinšek, predstavnik kluba, izpostavil, da jih bolj moti odnos dela kvalificirane potapljaške javnosti, vključno z nekaterimi funkcionarji. "Pri tem ni bilo moč prezreti, da imajo nekateri neprikrite ambicije po medijskem nastopanju, čeprav s konkretnimi informacijami v zvezi z nesrečo niso razpolagali,“ je menil Dolinšek.

Poudaril je, da njihov potapljaški klub zgledno sodeluje s Slovensko potapljaško zvezo na področju športno rekreativnega potapljanja in da imajo izkušene potapljače. Izpostavil je, da so ta potop sposobni opraviti samo izjemno usposabljeni in izurjeni potapljači z najvišjo stopnjo odgovornosti ter sposobnosti presojanja in ukrepanja v ekstremnih okoliščinah.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Que Pao
27. 04. 2011 14.22
1961 - zivel bos se 2 leti in 18 dni
Psemek_III
17. 07. 2009 18.34
+2
Sem pogledal njegovo spletno stran: tip je mel res vrhunske fotografije.
JUDINJA
16. 07. 2009 23.08
+2
Iskreno sožalje vsem sorodnikom.
Rakia
16. 07. 2009 21.58
1961 Tudi mene dosti ne briga, ampak mam vsaj mal spoštovanja do nekoga, ki se mu je zgodila nesreča!!
Nauders
16. 07. 2009 21.48
ne da se mi več gledat posnetkov ZARAD REKLAM !
1961
16. 07. 2009 20.29
-5
jurc7, in ostali seveda imamo vsi svoje hobije in se dogajajo nesreče, vendar kaj me briga če se je neki pinko palinko ki ga sploh nisem poznal utopil,ker se je potapljal.Če pa vam je toliko žal pa pojdite jokat k njemu domov, ne pa se preseravat po spletu.
Booky22
16. 07. 2009 19.54
pa kaj je z enim folkom tuki gor. ne vem a so umsko moteni al kaj. ne morš verjet. a mate loh mal spoštovanja. očitno ti k pišejo take komentarje, niso še doživel da bi jim kšn od bližnjih umrl. vsem se enkrat obrne., pazte kaj govorite, ker jutr je lahko vaš usodni dan. Sožalje svojcem. R.I.P
Rakia
16. 07. 2009 19.23
1961 Tvoj komentar je čist mim!!!Vsi mamo neke hobije in povsod se dogajajo nesreče!!
prognostik
16. 07. 2009 18.57
1961 Da neboš spremenil mnenja ,če bo kdo od tvojih podobno končal !
1961
16. 07. 2009 18.48
-4
Kdo pa jih je silil tja dol.Tukaj pet neke hvalospeve mrtvemu in ga poveličevat je pa navadna neumnost.Meni ga ni žal.
Dont.Panic
16. 07. 2009 18.43
-1
Lepo od njih, da so pojasnil kaj se je zgodilo. Nesreča.
Foen
16. 07. 2009 18.12
igra z ognjem pač.
prognostik
16. 07. 2009 17.10
kislec roxy 79 Kupita si motorje ,če sta si jih sposobna in imasta sploh kakšno vozniško razen za kolo pa se pojdita še vidva gonit na Planinske ride ,da bosta zaprla kljune !! ZDAJ PA MINUSI NAJURIŠ.
kukrspanjel
16. 07. 2009 16.38
+1
Nam, ki smo ga poznali, je težko brat nekatere komentarje tule... Pa šola da je zanič, pa inštruktorji za 300 eur... Ne razumem, kako lahko na isti ravni komentirate, ko Paris Hilton pokaže joško ali pa ko umre en tak čudovit človek, kot je bil Dejan. Morda tole bere njegova Alenka, starši... Malo pomislite, no. Ni šel zavestno v tisti stranski sifon, piše, da sta zašla... V bistri vodi se ni vezal z vrvico, za stranski sifon nista vedela, ker ga je zakrival oblak mulja, torej je bil splet nesrečnih naklučij. Usoda. Bil je preveč izkušen, da bi šel zavestno nekam glavo naprodaj nosit. Osnovni potop, ki ga je načrtoval, pa ni bil za potapljače njegovega kova nič posebnega. Tudi Senna se je ubil na dirki, a je bil on tudi amater, ki ne bi smel 300 čez Tamburello vžgat? Dajte no, imejte malo spoštovanja... @Reklakazala: ja, slike so čudovite! Tragedija, kar se je zgodilo, res... Sožalje svojcem, tebi, Dejan, pa miren počitek!
kjernej
16. 07. 2009 16.29
-1
Nekateri, komentirate ko nimate blage veze, kaj se je zgodilo, kaj je potapljanje, kdo je bil Dejan, kakšen potapljač je bil... S tem izražate svoj primitivizem-zamislite se malo! Nejgovi družini pa izrekam sožalje!
Roxy79
16. 07. 2009 16.03
* kislec * na Planinskih ridah bi bilo POTREBO odstraniti VSO varnostno ograjo z opozorilno tablo...VOZI PREVIDNO. Zdej pa...če boš pre-hiter....boš končal 20m nižje. Nihče nebi šel več 180 km/h po ravnini.
svizec_se_goni
16. 07. 2009 15.33
cannondale,se podpišem!
kislec
16. 07. 2009 15.31
Sožalje svojcem. Žal mi je korajžnega fanta-moža, ki je bil lahko res izkušen, a je naredil eno napako (izpustil vrv), kar je v takih ekstremnih situacijah včasih zadosti - enako kot se dogaja mojstrom tudi v drugih skrajnih športih. Se sploh ne bi oglasil, če tega ne bi primerjali z nesrečo na cvičkovi veselici na Savi, kjer so v nasprotju z dogovorom vriskajoč zaveslali v brzice. Ali pa z motoristi! Namesto da bi jim na Planinskih ridah policaji stalno pili kri, so jim na njihovo zahtevo postavili dodatne ograje na ovinkih, da se lahko bolj varno trkljajo, kadar se prevrnejo; za nas normalne uporabnike pa so postavili opozorilne cestne znake : Nevaren odsek s slikco motorista!!! Ni za verjet, dokler ne vidiš!!
tralala10
16. 07. 2009 15.27
kar je je....js sm enga potaplača poznou..zju3 je jeklenke u avto daju..zvečer sm zvedu d je umru tist dan...tko pač je..nimaš kj..sam škoda d nsita mela luči za svatt...R.I.P.
arkyliss
16. 07. 2009 15.24
potapljanje je kot za astronavte vesolje..... nekako enaki učinki........ je zelo lep šport. a kot za vsako stvar moraš bit 110% pri izvajanju