Črna kronika

Ilegalce prevažali v prtljažniku

Ljubljana, 25. 01. 2008 13.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski kriminalisti so s pomočjo hrvaških in albanskih policistov razkrili kriminalno združbo, ki je v Slovenijo ilegalno prevažala ljudi.

Slovenski kriminalisti so s pomočjo hrvaških in albanskih policistov razkrili kriminalno združbo.
Slovenski kriminalisti so s pomočjo hrvaških in albanskih policistov razkrili kriminalno združbo. FOTO: Kanal A

Slovenski policisti so v lanskem letu, posebej od polletja naprej, v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi spremljali mednarodne kriminalne združbe, ki so se ukvarjale s kaznivimi dejanji prepovedanega prehajanja državne meje ali ozemlja države. V sredo, 23. januarja, so policisti uspešno zaključili kriminalistično akcijo na območju celotne Slovenije. Zaključne akcije so se izvedle tudi na območju Hrvaške in Albanije.

Prevažali so jih v prtljažniku

Kriminalne združbe so delovale, tako da so vodje združb organizirali ilegalne prehode oseb z območja Albanije ali Kosova preko Srbije ali preko BiH v Hrvaško, kjer so jih
'prevzeli' tamkajšnji osumljenci ter jih nato na različnih območjih ilegalno prepeljali v Slovenijo (običajno peš), kjer so jih pričakali slovenski vozniki. Kasneje so ilegalce bodisi za nekaj časa nastanili v Sloveniji, bodisi so jih odpeljali naprej v zahodnoevropske države. Sam prevoz je običajno potekal na zelo nehuman način, saj so jih v posameznih prevoznih sredstvih prevažali v večjem številu, prav tako so jih prevažali v prtljažnih prostorih avtomobilov pri visokih temperaturah itd.

Kriminalisti so odkrili mednarodno združbo tihotapcev prebežnikov. Rezultate so predstavili na današnji novinarski konferenci.
Kriminalisti so odkrili mednarodno združbo tihotapcev prebežnikov. Rezultate so predstavili na današnji novinarski konferenci. FOTO: PU Ljubljana

V času poteka preiskave je policija na območju Slovenije prijela 461 ilegalnih migrantov, podala kazenske ovadbe zoper 107 osumljencev, državljanov Slovenije, Hrvaške, Albanije in Srbije.

V skupni akciji je bilo na območju Slovenije, Hrvaške in Albanije skoraj sočasno prijetih 57 osumljencev, izvedenih pa je bilo 62 hišnih preiskav.

Zaslužili več kot 500.000 evrov

Cena za prevoz ilegalnih migrantov je bila odvisna od dolžine poti, ki je bila potrebna za njihov prihod v ciljno državo. Za prevoz po celotni poti npr. iz Albanije ali Kosova v zahodnoevropske države so morali ilegalni migranti za odraslo osebo plačali tudi do 3500 evrov. V kolikor bi osumljenci svoje načrte uresničili, bi si s tem zaslužili več kot 500.000 evrov.

Uspešno varovanje schengena

Predstavljen primer tudi zgovorno predstavlja uspešnost slovenske policije pri varovanju schengenske meje Evropske unije. Osumljenci so tako ljudi poskušali v državo spraviti na različnih delih državne meje. Zaradi dobrega
in usklajenega dela tako policistov, ki fizično in tehnično varujejo državno mejo, kot kriminalistov pa jim je pri tem spodletelo.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
26. 01. 2008 15.02
na meji rogatec jih puno leti prek sotle! cariniki pa gledajo v drugo stran! heh...
kriss714@amis.net
25. 01. 2008 17.13
Valjda v prtljažniku. Za na zic niso. ;-)
nina.peterka@gmail.com
25. 01. 2008 16.41
Joj, pop tv, najdite si usposobljene lektorje, vaši članki so katastrofalni!
parefin@yahoo.com
25. 01. 2008 16.04
Slovenian Balkan pride WORLD WIDE!!