Črna kronika

FOTO in VIDEO: V avtomobilu je bilo 15 migrantov, ker voznik ni hotel ustaviti, so trije umrli

Niš, 29. 12. 2016 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na avtocesti pri Nišu se je okoli 3.40 zgodila huda prometna nesreča. Avtomobil, v katerem je bilo kar 15 migrantov, se je med begom z veliko hitrostjo zaletel v zaščitno ograjo pod podvozom. Dva odrasla sta umrla na kraju dogodka, en mladoletnik v bolnišnici. Voznik, ki naj bi bil pod vplivom alkohola, je pobegnil, policisti ga še iščejo.

Več videovsebin
  • Uničen avtomobil
    02:13
    Uničen avtomobil
  • Iz SVETA: Posledice begunske krize
    02:31
    Iz SVETA: Posledice begunske krize

V hudi prometni nesreči avtomobila, v katerem so tihotapili migrante oziroma begunce, sta danes zgodaj zjutraj na avtocesti Beograd–Niš umrla dva odrasla afganistanska begunca, deset ljudi je bilo ranjenih, med njimi šest otrok, poroča srbska radiotelevizija RTS.

Spletni časnik Blic je objavil grozljive fotografije s kraja tragedije. Cesta in okolica je polna krvi, na tleh ležijo otroški nahrbtniki in okvavljene otroške jakne.

Za življenje enega mladoletnika so se zdravniki v Nišu borili vse jutro, a je 15-letnik umrl. Njegove poškodbe so bile prehude. S tem je postal tretja smrtna žrtev te tragične nesreče.

V vozilu je bilo kar 15 ljudi

V avtomobilu znamke VW passat je bilo – poleg voznika – še 15 migrantov, večinoma otrok, starih med pet in 15 let. Po poročanju časnika Blic, ki navaja podatke kliničnega centra v Nišu, so iz Sirije, Afganistana in Iraka.

Le dva potnika sta nesrečo preživela brez poškodb. Večina od desetih ranjenih je v kritičnem stanju. Eni odrasli osebi so morali amputirati nogi, je za RTS potrdil direktor niške urgence Miodrag Lazić. Po navedbah Blica naj bi šlo za žensko. Lazić je poudaril, da so vsi poškodovani v izredno težkem stanju.

Na kraj nesreče je prišlo kar osem ekip nujne pomoči, promet proti Beogradu pa je bil ustavljen uro in pol.

Na kraju dogodka.
Na kraju dogodka. FOTO: ENEX

Šele zjutraj ob avtocesti našli hudo poškodovano deklico

Med odstranjevanjem posledic nesreče so gasilci zjutraj ob avtocesti našli še enega ranjenega otroka in ga kar devet ur po nesreči pripeljali v bolnišnico. Gre za deklico iz Sirije, staro pet ali šest let.

"Bila je povsem prezebla. Pregledali smo jo, nima hujših poškodb. Ima poškodbe na sprednji trebušni steni, to bo operiral kirurg," je za Blic povedala direktorica klinike za otroško kirurgijo in ortopedijo Anđelka Slavković. Po njenih besedah so na intenzivni negi še trije otroci. "Vsi imajo poškodbe glave, prsnega koša in okončin. Enega smo že operirali, drugi čaka na operacijo, tudi tretji bo kmalu na vrsti."

Po tem odkritju so na teren poslali skupine policistov, da prečešejo okolico nesreče, saj se pristojni bojijo, da je morda še kdo od poškodovanih padel iz vozila. Ob tem policisti intenzivno iščejo tudi voznika.

Voznik, ki naj bi bil pod vplivom alkohola, zbežal

Eden od ranjenih Iračanov je za RTS povedal, da so bili prestrašeni in da so voznika, ki je bil pijan, opozarjali in prosili, naj vozi počasneje.

Voznik, ki jih je peljal v Beograd, je namreč pobegnil s kraja nesreče in o njem za zdaj ni podatkov. Policija ga intenzivno išče. Preživeli, od katerih le en govori angleški jezik, ne zna povedati, ali je voznik iz Srbije ali Bolgarije. Je pa poudaril, da je bil pod vplivom alkohola. Večkrat naj bi ga prosili, naj zmanjša hitrost. A voznik je vozil hitro in nevarno, saj so jih zasledovali.

V avtomobilu znamke passat je bilo po nekaterih podatkih kar 15 ljudi.
V avtomobilu znamke passat je bilo po nekaterih podatkih kar 15 ljudi. FOTO: ENEX

Kaj se je zgodilo?

Podobna prometna nesreča se je na jugu Srbije zgodila že februarja lani, ko je bilo v nesreči kombija, v katerem so tihotapili 52 nezakonitih migrantov, ranjenih 42 ljudi. Kombi se je prevrnil na avtocesti blizu Leskovca. V sprejemnih centrih v Srbiji je po uradnih podatkih okoli 5600 migrantov in beguncev.

Nesreča se je zgodila okoli 3.40 severno od Niša, ko se je avtomobil s srbskimi registrskimi tablicami zaletel v zaščitno ograjo. Registrske tablice na njem so bile sicer last drugega vozila z območja Aleksinca.

Blic poroča, da so avtomobil opazili že zaposleni na cestninski postaji pri Doljevcu in so kolege opozorili, da je na poti v Beograd. Ko so ga ti poskušali ustaviti na cestninski postaji Nais, se voznik ni hotel ustaviti in je z veliko hitrostjo skušal pobegniti. Pri tem se je zaletel v zaščitno ograjo pod podvozom.

Načelnik PU Niš Ninoslav Mitić je po poročanju Blica povedal, da je bil vzrok za nesrečo neprilagojena hitrost. "Ogled kraja dogodka še vedno poteka, preiskujemo okoliščine. Pričakujemo tudi, da bomo kmalu identificirali voznika," je še dodal.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja