Črna kronika

FOTO: Avtobus zmečkalo: 14 mrtvih

Lika, 07. 09. 2008 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
R.E./T.S./M.M./U.Z.
Komentarji
0

Na Hrvaškem se je avtobus z 49 slovaškimi turisti z veliko hitrostjo zaletel v betonski steber nadvoza avtoceste. Umrlo je 14 ljudi.

Nekaj po 6. uri zjutraj se je na avtocesti Zagreb — Split, čez Liko, zgodila huda prometna nesreča slovaškega turističnega avtobusa. Na avtobusu je bilo 49 potnikov različnih starosti iz Košic, ki so potovali na dopust v Vodice ob jadranski obali, na poti pa so bili že skoraj 12 ur.

Na ravnem delu avtoceste, na odseku med počivališčema Jadova in Zir, je voznik avtobusa izgubil nadzor nad vozilom. Avtobus je iztrgal približno 20 metrov jeklene ograje ob cestišču, nato pa se je zaletel v betonski steber nadvoza Mogorić.

V nesreči je umrlo 14 oseb.
V nesreči je umrlo 14 oseb. FOTO: dnevnik.hr

V nesreči je umrlo 14 oseb, 20 je huje ranjenih, šest pa jih je v kritičnem stanju, je povedala tiskovna predstavnica ličko-senjske policije Kristina Maoduš. Na kraju nesreče je bilo takoj mrtvih 11 ljudi, ostali trije so bitko za življenje izgubili v bolnišnici. Reševalci so poškodovane prepeljali v splošne bolnišnice v Gospiću, Zadru in Zagrebu.

Med mrtvimi je tudi voznik avtobusa, drugemu vozniku pa so v bolnišnici amputirali obe nogi, poroča Jutarnji.hr.

'Zdravstvo je dobro organizirano'

Eden od reševalcev je za hrvaške medije povedal, da so ob prihodu na kraj nesreče zagledali grozljiv prizor. "Sprva nismo mogli do ponesrečencev. Bili so ukleščeni v razbitinah, pod sedeži."

Slovaška vlada je na Ministrstvu za zunanje zadeve odprla posebno telefonsko številko, na kateri so dostopne informacije o nesreči.

Hrvaški minister za zdravstvo Darko Milinović, ki je takoj, ko je slišal za nesrečo, poklical bolnišnico v Gospiču in vprašal, če kot zdravnik lahko pomaga pri oskrbi ponesrečencev, je povedal: "V bolnišnico v Gospiču smo sprejeli 22 ranjencev. Dva so že pripeljali v kritične stanju in ju nismo mogli več rešiti, eden je umrl, še preden sem prispel. Preživelo jih je torej 19. Tri paciente s hudimi poškodbami glave so prepeljali v bolnišnico Dubrava, ostalih 16 ima takšne ali drugačne hude poškodbe, nekaterim smo amputirali noge." Dodal je še: "Kot minister se zahvaljujem reševalcem in zaposlenim v bolnišnici za hiter odziv. Zaradi tega ni bilo več žrtev. Zdravstvo je pokazalo, da je dobro organizirano v težkih in kriznih situacijah, ne smem pa pozabiti pohvaliti tudi gasilcev, centra 112, Rdečega križa in policije.“

Povedal je še, da so tisti, ki so lažje ranjeni, v šoku, a se — glede na to, kaj so preživeli — kar dobro držijo. Preživeli so predvsem tisti, ki so sedeli v zadnjem delu avtobusa in sedaj čakajo na letalo, s katerim se bodo vrnili na Slovaško. Vsem tistim, ki bi želeli ostati ali imajo v bolnišnicah še svojce, so Hrvati priskrbeli nastanitev.

'Pomagal nama je Bog'

V slovaških medijih se je novica o nesreči znašla med prvimi minutami vseh informativnih oddaj. Tako je na primer lokalna televizija Markiza objavila pogovor z enim od preživelih, 69-letnim Vojtechom Vendrakom.

Nesreča avtobusa
Nesreča avtobusa FOTO: dnevnik.hr

"Z ženo sva preživela samo po zaslugi Boga,“ je dejal, ko je s televizijskim novinarjem govoril v bolnišnici v Gospiću, in še vedno v šoku z drhtečim glasom dodal, da sta sedela v zadnjem delu 'avtobusa smrti'. "Grozno je bilo. Spominjam se prizora, pogleda na uničen avtobus in vse potnike. Videl sem mrtve in ranjene. Naju je čuval sam Bog, še vedno mi ni jasno, kaj se je sploh zgodilo."

Edini otrok v avtobusu, ki je do nesreče spal, jo je k sreči odnesel brez praske.

Vzrok še ni znan

Nekateri hrvaški mediji poročajo, da naj bi do nesreče prišlo zaradi utrujenosti voznika, slovaška televizija pa povzema pričevanja preživelih, ki trdijo, da je voznik izgubil nadzor nad vozilom zaradi počene gume. Pojavljajo se tudi ugibanja o tehnični brezhibnosti avtobusa podjetja Mostarko. Njihov predstavnik Ladislav Mihalko je že zagotovil, da je bil avtobus v dobrem stanju in izključil možnost, da bi prišlo do tehnične okvare na njem. Pregledan naj bi bil celo tik pred potjo na Hrvaško. Kakor koli že, tehnična brezhibnost avtobusa bo prav tako predmet podrobnejše preiskave, ki že poteka.

Zaradi nesreče je bila v obe smeri več ur zaprta avtocesta od izvoza Gospić do izvoza Gornja Ploča.

Sožalja z vseh strani

Ponesrečence in mesto nesreče sta obiskala tudi minister za notranje zadeve Berislav Rončević in generalni direktor policije Marijan Benko. Namestnik slovaškega veleposlanika na Hrvaškem se je ob pogledu na razbitine zjokal.

Hrvaški predsednik vlade Ivo Sanader je slovaškemu kolegu Robertu Ficu izrazil sožalje. Hrvaški predsednik Stjepan Mesić pa je sožalje izrazil slovaškemu predsedniku Ivanu Gašparoviču.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3