Črna kronika

VIDEO: Sovoznik avtobusa groze: Zaspal sem in tega si ne bom nikoli odpustil

Zagreb, 23. 06. 2012 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./STA/Ni.J./N.Š.
Komentarji
54

Nihče od 44 čeških državljanov, ki so bili poškodovani v nesreči avtobusa na Hrvaškem, ni več v nevarnosti, so potrdili hrvaški zdravniki. V nesreči je sicer umrlo osem ljudi, med njimi šestletni otrok in voznik avtobusa.

Zgoraj si oglejte rekonstrukcijo nesreče, ki so jo objavili na Dnevnik.hr.

Nihče od 44 čeških državljanov, ki so bili poškodovani v današnji nesreči avtobusa na hrvaški avtocesti A1 Zagreb–Split pri predoru Krpani nedaleč od Zadra, ni v nevarnosti, so potrdili hrvaški zdravniki. V nesreči je sicer umrlo osem ljudi, med njimi šestletni otrok in voznik, ki je v času nesreče vozil avtobus. Drugi voznik je v času nesreče spal, zato ni mogel opisati, kaj se je zgodilo.

Kot je potrdil preiskovalni sodnik, je avtobus davi okoli četrte ure peljal v smeri Splita in je pri 212. kilometru avtoceste udaril v varnostno ograjo z leve strani, nato v prometno signalizacijo in se prevrnil. Čeprav naj bi po prvih informacijah avtobus prebil varnostno ograjo in zapeljal na nasprotni vozni pas, se to ni zgodilo. Kot je videti na fotografijah s kraja nesreče, pa so na nasprotnem vozišču pristali nekateri deli povsem uničenega avtobusa.

Razbito okno na avtomobilu
Razbito okno na avtomobilu FOTO: Thinkstock

Po neuradnih informacijah naj bi bil razlog za nesrečo utrujenost voznika, so zapisali na spletni strani hrvaškega notranjega ministrstva. Hrvaški mediji so sicer najprej neuradno poročali, da je voznik nesrečo preživel, a se je nato izkazalo, da je med smrtnimi žrtvami. Uraden vzrok nesreče bodo razkrili po končani preiskavi.

"Nihče v avtobusu v času nesreče ni bil buden, vsi so spali in se spomnijo le konca – nesreče," je povedal češki veleposlanik na Hrvaškem Karol Kuhnl, ki je že osebno obiskal več kot 40 poškodovanih v bolnišnici v Gospiću.

Med tremi najhuje poškodovanimi, ki so jih prepeljali v Zagreb, sta 13-letni dvojčici, od katerih je ena zaradi številnih poškodb še vedno v nezavesti. Poleg deklic so z vojaškim helikopterjem v zagrebško bolnišnico pripeljali še 60-letno žensko.

Voznika naj se ne bi pritoževala nad utrujenostjo

Kot je za Jutranji list dejala lastnica avtobusnega prevoznika, sta iz Brna startala dva avtobusa, ki sta potnike nameravala prepeljati v Baško Vodo. Le 10 minut pred nesrečo je voznik drugega avtobusa, ki se je ustavil na počivališču, poklical voznika prvega avtobusa. Voznik avtobusa naj se ne bi pritoževal nad utrujenostjo.

Nesreča na avtocesti Split Zagreb
Nesreča na avtocesti Split Zagreb FOTO: Nova TV

'Panika, kri, strah'

Eden od potnikov, ki je preživel nesrečo, je za Jutranji list dejal, da je sedel v zadnjem delu avtobusa. "Panika, kri, strah. To je vse, česar se spomnim," je povedal.

Priča nesreče pa je dejala, da je bil prizor grozljiv. "Povsod kri, zmeda, deli avtobusa so bili raztreseni po cesti, jok in kriki," njegovo pripovedovanje povzema Jutranji list. "Vsi, ki smo gledali prizor, smo imeli solzne oči." Kot še pripoveduje, so češki turisti na Hrvaškem izredno priljubljeni, reševalci pa so svoje delo opravili zelo profesionalno.

Promet je bil na odseku avtoceste A1 med Gornjo Pločo in Malenico prekinjen več kot 12 ur. Medtem je bila kolona vozil na izvozu Gornja Ploča dolga že tudi 18 kilometrov.

Sovoznik obupan zaradi nesreče

Češki portal Blesk.cz je objavil izjavo sovoznika nesrečnega avtobusa Miroslava Berana, ki je na zdravljenju v bolnišnici v Gospiću.

"Resnično ne vem, kaj se je zgodilo, ker sem spal, medtem ko je kolega vozil," je dejal in dodal, da je spal, ker je tako predvideval plan vožnje. Hrvaški policiji naj bi še povedal, da ni težje poškodovan, a ostaja travma, s katero bo moral živeti do konca življenja.

Voznik, ki je vozil avtobus v usodnem trenutku, je umrl in ostaja neimenovan. Oba voznika sta imela sicer več kot 25 let izkušenj s prevozom potnikov.

Blesk še navaja, da na Češkem vse od prvih informacij o nesreči vlada panika. Telefonske povezave ministrstva za zunanje zadeve naj bi bile preobremenjene s klici zaskrbljenih družinskih članov, prijateljev in znancev potnikov.

Telefonska linija za sorodnike

Hrvaški mediji poročajo, da gre za največjo češko tragedijo v zadnjih 10 letih. Leta 2003 je v hudi nesreči na Češkem umrlo 20 ljudi. Češko veleposlaništvo na Hrvaškem je že odprlo telefonsko linijo +385 91 6121 533 za sorodnike udeleženih v nesreči.

Septembra 2008 se je samo 15 kilometrov od prizorišča današnje tragedije zgodila še ena huda nesreča. Slovaški avtobus je takrat čelno trčil v nosilni steber nadvoza. Umrlo je 14 ljudi, 30 je bilo huje ali lažje poškodovanih.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1