Tujina

Hekerji izvedli največjo internetno krajo v zgodovini

New York, 27. 04. 2011 10.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Sony je sporočila, da so hekerji vdrli v njihovo storitev PlayStation in ukradli osebne podatke več deset milijonov uporabnikov interneta, kar je ena največjih internetnih kraj, ki so bile kadar koli zabeležene.

Prevaranti so do informacij o več milijonov internetnih uporabnikov prišli po hekerskem napadu na Sonyjevo storitev PlayStation. Elektronski velikan je namreč opozoril okoli 70 milijonov uporabnikov, da so njihove osebne podatke ukradli, vključno z imeni, naslovi, datumi rojstva, gesli in varnostnimi vprašanji. Še bolj nevarno pa je, priznava Sony, da so tatovi mogoče ukradli tudi podatke o kreditnih karticah teh oseb.

Sony
Sony FOTO: Reuters

Morebitni uporabnik mora namreč pred uporabo dati tako osebne podatke kot podatke o svoji kreditni kartici. Uporabniki storitve PlayStation pa so za teden dni ostali tudi brez možnosti igranja igric preko interneta, saj je japonski velikan minulo sredo 'izključil' dostop zaradi preiskave okvare na sistemu.

Strokovnjaki pravijo, da je preboj skozi varnostni sistem eden najslabših primerov, saj imajo takrat hekerji dostop do vseh podatkov uporabnikov, kar je odlična osnova za vse vrste kraj. Zaskrbljujoče je, da imajo mnogi uporabniki isto geslo za vse spletne storitve, kot je e-poštni račun, internetno nakupovanje in bančništvo. Omenjena kraja bo resno škodila ugledu Sonyja, uporabniki pa bodo izgubili zaupanje v njih, še pravijo strokovnjaki.

PlayStation je milijonom uporabnikov poslal e-mail, v katerem je zapisal, da ''meni, da je nepooblaščena oseba pridobila informacije, ki so jim jih uporabniki odstopili, to pa so: ime, naslov, država, elektronski naslov, datum rojstva in geslo. Kljub temu da še nimamo dokazov, ne moremo izključiti možnosti, da so med ukradenimi informacijami tudi podatke o kreditnih karticah." Uporabnikom tudi predlagajo, da zaradi varnosti podrobno spremljajo svoje račune in e-pošto.

Jezni uporabniki

Storitev PlayStation omogoča igranje video igric preko spleta, preko omenjene storitve pa lahko uporabnik dostopa tudi do filmov in glasbe.

Uporabniki PlayStationa so prvič posumili, da je nekaj narobe s serverjem, ko je minulo sredo postal nedostopen. V naslednjih dneh je Sony uporabnike trikrat pozval, naj bodo potrpežljivi, saj preverjajo ''zunanji vdor'' oziroma napad. Kljub vsemu, pa je dejstvo, da je družba potrebovala sedem dni, da je o dogodku obvestila uporabnike, to nekatere močno razjezilo.

''Čakali ste teden dni, da ste nam sporočili, da so naši osebni podatki ogroženi? To bi morali povedati prejšnji torek,'' je na Sonyjevem blogu napisal uporabnik Tacotaskforce. Sid4peeps pa je zapisal: ''Ta posodobitev je približno 6 dni prepozna. Mislim, da je čas, da se premaknete na drugo omrežje, ne glede na stranke tukaj."

Nekateri Sonyjevi uporabniki pa so z reševanjem situacije zadovoljni. Ejsponge61 je zapisal: ''To je veliko podatkov. Hvala, to vsi navdušenci PlayStationa zelo cenimo.''

Storitev PlayStation za vse uporabnike zaenkrat ostaja nedostopen. Kdaj se bo to spremenilo, Sony ni sporočil.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maliButalec
29. 04. 2011 17.36
To, da ima nekdo tvoje podatke je hudo (ime, priimek, naslov), ni pa kritično. Kritično bi bilo, če bi še imel davčno številko, št. potnega lista ali osebnega dokumenta. Tu pa se že lahko marsikaj dogaja. Sicer pa, če si preklical svojo kartico, pa magari imajo oni vse tvoje podatke, ti nove kartice nebodo mogli bremenit, razen, če ti vdrejo v računalnik in namestijo keylog. Jaz sem z svojim preklicom čakal, vendar jo bom kot kaže moral v torek. Po tujih forumih je še vedno veliko govora, če je soni shranjeval tudi varnostne kode (CVV, CVC2), kajti brez te kode si napadalci ne morejo nič. Se je pa ravnokar pojavila novica, da je že v hackerskem podzemlju, lansirana prodaja 2,2 milijona št. kartic z vsemi osebnimi podatki. Torej kartica brez CVC2 kode je vredna nič. In glede na to , da so že lansirali prodajo kartic, kot kaže imajo vse. Na mojem MasterCardu še je za slaba 2€ sredstev, kajti ostalo sem raje dvignil preko bankomata. In kot kaže bom moral do 18. maja preklicati in si dati delati novo kartico. Kajti takrat se sredstva spet sprostijo. Če sem na koga sedaj jezen, sem bolj na hackerje kot pa na Sony. Kajti hackerji so tisti, ki bodo sedaj oškodovali milijone ljudi po Svetu. Neglede kakšno varovanje imaš, ti ga škodoželjneži vedno lahko prebijejo. Namreč sem mislil, da je bil vdor neke vrste maščevanje za tožbo zoper jailbreak-a, ampak kot kaže je bil, da oropajo na milijone nič krive uporabnike in jim izpraznijo račune. Sramota z njihove strani. Naj grejo spraznit Obami račun, drugi jih bodo dobli, ko pa spraznijo nekemu revežu, še tisto malo kar zasluži, pa tako ali tako ni preiskave.
AlesX1X
29. 04. 2011 13.12
Jest sm jo ze dal. Sam kaj ti to pomaga ce majo hekerji tvoje osebne podatke. Vdret v bancni sistem pa prenakazat denar je zanje macji kaselj... Tk da pomojm nova visa nebo kej dost pomagala ...Sicer pa zasluzm premal da bi kej gor ostajal , gre vse za poloznice...
maliButalec
29. 04. 2011 12.32
Danes je Sony podal uradno izjavo. Vsi podatki: ime, priimek, naslov, datum rojstva,... so bili v .txt datoteki. Medtem, ko so kredtine kartice bile šifrirane. Kot poznavalec računalništva vem, da vse kar nekdo v računlništvu šifrira, lahko drugi dešifrira. In glede na to, da so uspeli vdreti v tak sistem, bo dešifriranje št. kartic mala malica. Sedaj sem dobil skoraj vse odgovore, le tistega ne, če so hranili tudi CVC2 varnostno kodo. Kot kaže po vsem tem, če bom želel mirno spati, bom moral dat preklicati kartico in si dati delati novo. Pomoje druge ni.
maliButalec
29. 04. 2011 12.21
Playstation Store Slovenija je od septembra 2010, torej točno 2 leti pozneje, kot so obljubljali. Kar se pa tiče Mullera, lahko sam preveriš, da prodaja igrice z Nemškimi ovitki, kar je proti pravilom, ker bi moral prodajati v Slovenskem ali Mednarodnem - v tem primeru Angleščini. Jaz sem enkrat enemu iz Ljubljane zavrnil igro, ker je bila Nemška, pa je tip nekaj kompliciral, pa sem mu reko naj si ne želi, da ga obiščem na domu. In potem je sprejel, da sem mu igro nazaj poslal z odkupnino, jaz pa sem mu plačal poštnino, tako da ni bil čisto nič na izgubi. In če kaj Muller prodaja, je to po vsej verjetnosti DE kartice za Nemški račun. No ok, morda se pa motim in imaš prav in se ti opravičujem. Jaz žal nisem našel SLO kartic, sem pa bil do sedaj 2X v Mullerju in hvala bogu, da is nisem kupil igrice in opazil, da so Nemške.
AlesX1X
28. 04. 2011 22.44
Pocas napredujes . Ali mogoce ves katero leto so pri sonyu vklucili slovenijo ...Jest sm se prklopu 8 mescov nazaj. Moj prijatelj na facebooku prav da se tudi v trgovini Muller to da narocit ...
maliButalec
28. 04. 2011 22.30
AlesX1X sem preveril vsepovsod in nikjer nimajo PSN kartic z SLO zastavo, torej za SLO račun. Mi prosim podaš kakšen link, kjer se da dobiti SLO kartice, namreč na tistem zadnjem se ne da. In kot sem napisal imam SLO račun in sem na njem kupoval z MasterCardom, ker preplačniške kartice nisem nikjer dobil, sem klical tudi na Son Support SLO in so mi dejali, da karice bodo - tak kot za store, sem jih klical konec leta 2007, pa so mi rekli, da bo Store septembra 2008, pride september, mi odvrnejo, da bo decembra 2008 in tako dalje. Tako, da tudi ko sem za PSN kartice klical Playstation pomoč uporabnikom, se je zgodba ponovila. Odgovor je vedno bil: Kartice bodo v kratkem v prodaji.
AlesX1X
28. 04. 2011 22.24
maliButalec Sam ti pa si butalc ... prej sem kupil psn card za slo racun in je delal ucitn sam men . pol sem si pa viso zrihtal pa je delal ... In kaj teb zdej ni jasn ker ne mors igrat na slo racunu z uk kartico al kaj ... POKLIC SONY SLO . STRAN MAJO PA PRASI TAM BOS ZVEDU VSE ...Sam je fletn k lohka zej igras z slovenskmu racunom a ne te jeza...
maliButalec
28. 04. 2011 22.05
AlesX1X Ali si ti sploh prebereš kaj pišeš. Naj te malo spomnim. No pa gremo od začetka: Jaz napišem Ker 1. način ni na voljo PSN uporabnikom Slovenija, četudi kupiš kartico PSN UK, DE, AT, je nemoreš uporabiti na SLO accountu, ampak le na UK, DE,... sem si denar naložil preko Mastercarda. Torej imajo mojo številko kartice. Ti mi odgovoriš Prvic... Dec jest mam slovensk racun pa tut brez problema kupujem prek kartice zato ne pametuj sam ti ne znas to je problem...In Drugic.. Ne uporablat vise ali mastercard,Kupi kartico pa ti bo delal ce men dela ne vem zakaj nebi tut teb . Razn ce niso heckerji teb ze preh vdrl... In za konec ti napišeš Ok ce ti tko pravs .Pol mam pa sam jest sreco da mi je delal.Itak uprabljam viso in jo bom se naprej ti pa kartice kapuj za uk...Jest bom pa se naprej igral on line pod slo zastavo... Povedal sem ti svoje mnenje ... nism te prepriceval hotel sem ti pomagat pa ti ucitno nism...Lp... Zaključek: Sedaj se pa lepo zjasni. Kaj zdaj ti kupuješ predplačniške kartice in jih uporabljaš na SLO računu, torej kupuješ kartice, katere niti sam Papež nemore kupiti ali pa koristiš Visa kreditno kartico. Odloči se prosim, kajti v prvem komentarju sem lepo napisal, da ni predplačniških kartic za SLO račun, ti pa pišem da so in še link od trgovine mi daš, na katerem pa so samo UK, FR, CAD, USA, BENELUX kartice. Daj preberi si prosim vse kar si dosedaj napisal, pol pa dalje komentiraj. In še za konec: Glede na situacijo, da so pridobili št. kreditnih kartic od MasterCarda in Visa, si pa zelo pogumen, da jih boš še naprej uporabljal na PSN Store. Kot kaže si salbo računalniško podučen in še neveš, da brez CVC2 kode, ti nemorejo izprazniti račun. Če pa namestijo pri vdoru kakšen tracke, keylog ali kaj podobnega, pa potem ko ti opraviš transakcijo oni zagotovo pridobijo vse kar rabijo, torej tisto kjučno varnostno kodo. In pa veselo uporabljanje Visa kartice na Playstation Network Storu. Moje več ne vidijo.
AlesX1X
28. 04. 2011 20.30
Ok ce ti tko pravs .Pol mam pa sam jest sreco da mi je delal.Itak uprabljam viso in jo bom se naprej ti pa kartice kapuj za uk...Jest bom pa se naprej igral on line pod slo zastavo... Povedal sem ti svoje mnenje ... nism te prepriceval hotel sem ti pomagat pa ti ucitno nism...Lp...
maliButalec
28. 04. 2011 20.05
AlesX1X Sem odšel na tvoj link - maximuscards. in znam tudi brat. UK Accounts Only BENELUX (Belgium, Netherlands, Luxembourg)Accounts Only. CANADIAN Accounts Only Code is redeemable ONLY at the United States Playstation Store. Da še prevedem ostalim. Torej pod katero zastavo kupiš kartico, pod tisto moraš imeti račun. UK za UK,... In poanta je, da sem jaz v svojem pvem komentarju napisal, da PSN kartic nemoreš kupiti za SLO račun. Lahko kupiš UK in si ustvariš lažni UK račun, pa si mi ti napisal, da imaš kartico in da si jo uporabil na SLO račun. In tudi na tej strani je opozorilo - ONLY in,.. -> samo za,... tak da nevem, koga sedaj prepričuješ. Smo pa razčistl i- ustvariš si lažni račun, ker je bolj varno, da nimajo tvojih pravih podatkov, ker potem ti je res vsseno, če ti jih ukradejo in si kupiš UK kartico ali pa USA,...
AlesX1X
28. 04. 2011 19.35
maliButalec Aja tuki mas da navs reku da te mam za norca ...Kle sm kupu pa je delal... Je pa slovenija tut v registru sonya tk da bos prnas tut kmal vidu slo. zastavce na psn carticah... http://maximuscards.com/itempage.php?...
AlesX1X
28. 04. 2011 19.30
maliButalec Oh mi je zal da sem sploh kej pisal . mas ps3 generatorja k ti sam kode najde . al pa kupis psn card ,zraven ti pa pise pozor samo v uk ali dn tam kjer tega opozorila ni. Dela tudi na nasih racunih al pa ke druge...Sam treba je mal brat sej sm jest tut mislu da se na xboxih ne da slo. viso uporablat k mi je vn metal sam so vsi to znal...Za ps3 mam pa jest tudi dva racuna uk. in slo ...Drgac pa fantje in dekleta ko bos viso uporabljal pac svojo, bojo tk mel tvoje podatke nc se sekirat prevec ...
maliButalec
28. 04. 2011 18.06
shnita imaš prav. Kot kaže bo treba odpret en račun z izmišljenim imenom in obstoječo angleško ulico, ker kot kaže je to edini varni način, pa še tvojih pravih podatkov nimajo. Torej zmisliš si ime, datum rojstva, daš obstoječo ulico in si preko UK, kjer ponavadi kupuješ igre od 9-23€, si vzameš eno predplačniško kartico. Volk sit, koza cela. In ko pomislim, kje vse imam svoje prave podatke - popolne. Niti na mailu, nimam niti Facebook-a, skratka nikjer, razen tam kjer je potrebno uporabiti plačilno kartico MasterCard. Nauk: potrebno bo začet uporabljat alternativna plačilna sredstva, kajti te kartice nimajo niti kančka varnosti.
shnita
28. 04. 2011 17.37
@maliButalec Js ne vidim tu problema, ti kupiš špil z recimo angleškim računoma pa ga potem špilaš z slovenskim. Tak da ta sistem z predplačniškimi karticami dela, sam pač morš dodatn korak nardit pa si nardit še en račun. Trofeje vse delajo, jst mam kupljene stvari iz ameriškega, angleškega in nemškega računa, špilam pa na slovenskem in vse lepo dela. tak da ni potrebe za globalne kartice, vsaj za mene ne.
maliButalec
28. 04. 2011 17.10
shinta sem preveril pri slo prodajalcih in ti sami navajajo, da UK kartica deluje samo na UK računu. Jaz pa sem vse igre igral na Slo računu in tudi tam imam vse pokale shranjene in glede na to da sem si PS3 kupil julija 2007 in imam preko 30 iger, potem ko so prišle Store pre-paid kartice, si enostavno nisem odšel naredit UK ali USA računa, ampak sem čakal na Slo Store in ga tudi pred slaba pol leta dočakal. Žal pa ni bilo predplačniških kartic in glede na to, da pazim kje kupujem z Mastercardom in ga imam že več kot 7 let in nobenih kraj zlorab. Enkart so me celo klicali iz banke, če sem res naredil nakup za 2€ in dejansko sem ga. In glede na to kje vse sem kupoval preko interneta, moram reči, da sem imel od vseh strani največje zaupanje v tako koorporacijo kot je Sony in nakoncu ravno preko tega podjetja pridobijo št. tvoje kartice. Hočem povedati, da glede na to, da ni bilo pre-paid kartic za SLO trg, se mi ni zdela tvegana poteza z MasterCard kartico. Vendar osel gre samo enkrat na led. Na PSN več ne naredim transakcije z MasterCard, torej če sedaj ne naredijo nekih univerzalnih pre-paid kartic za cel Svet, kot to ima Xbox360, potem pa več nebom zapravljal denarja na Storu. Vse je pač za nekaj dobro. V primeru, da potrdijo, da so pridobili CVC2 kodo, pa grem takoj preklicat kartico. Ker pol se več ni za špilat.
shnita
28. 04. 2011 16.56
@maliButalec Sem ti že jaz postal angleški text pa so ga brisal. Nevem, kolker jst znam angleško, na evropskem blogu piše da je koda varna. Za prepaid kartice pa nevem, kake pol leta nazaj sem jo kupil pri mantisu, sam tedi še ni blo slovenskega PSNa, tako da sem jo porabil na angleškem računu. Mogoče zdaj dela na slovenskem, problem je verjetno v valuti ali pa tudi ni več. nevem
maliButalec
28. 04. 2011 16.43
shinta bi prilepil vir - link, samo bi admin cel komentar izbriso. Tu ne gre za prevod, ampak je v celoti skopirano iz slovenskega playstation network -> novice - slovenska novica. Razen če so oni sami narobe prevedli. Sem pa preveril, da se PSN kartice za SLO račun ne da dobit, ker tudi niso bile delane, tako da so eni tu kr nekaj nabijali, da se da.
shnita
28. 04. 2011 16.24
@maliButalec Nevem če je to točen prevod. Če greš brat angleško izjavo piše da koda ni bila ispostavljena. se pravi da je ne shranjujejo.
maliButalec
28. 04. 2011 15.34
Uradno sporočilo Sony-ja. In tu sem dobil vse odgovore. Citirano iz teksta: Če ste vpisali vašo kreditno kartico, in jo tudi uporabljali za nakup PSN vsebine, je možno, da so tudi ti podatki bili pridobljeni vključno z vašo varnostno kodo in rokom zapadlosti kreditne kartice. Tega me je najbolj strah. Kot kaže so še hranili CVC2 varnostno kodo, čeprav jo pri ostalih internetnih nakupih ne hranijo. Shranijo le št. kartice in to 3 mestno kodo potem vedno znova in znova pri vsakem nakupu vpisuješ. Celo sporočilo: Dragi/a PlayStation Network/Qriocity Uporabnik/-ca: Med dnem 17. in 19. aprilom 2011 so bili nekateri PlayStation Network in Qriocity uporabniški računi ogroženi s strani nelegalnega in nedovoljenega vstopa v naše omrežje. V odgovor temu nedovoljenemu vstopu smo storili naslednje: 1) Začasno ugasnili PlayStation Network in Qriocity storitve; 2) S pomočjo zunanje, zelo vplivne varnostne agencije pričeli preiskavo o ugotovitvi kaj se je zgodilo; in 3) hitro storili korake k nadgradnji našega varnostnega sistema in ojačanju integritete naše omrežne infrastrukture s popolno novo postavitvijo sistema za boljšo varnost vaših osebnih podatkov. Cenimo vašo potrpežljivost, razumevanje in dobro voljo saj poskušamo odpraviti napake koliko hitro je le možno in učinkovito. Čeprav še vedno ugotavljamo podrobnosti tega napada, verjamemo, da so bili s strani tretje osebe pridobljeni naslednji podatki: ime, naslov ( mesto, država, poštna številka ), država, naslov elektronske pošte, rojstni datum, PlayStation Network/Qriocity gesla in vaš PSN ID. Če imate ustvarjene pod-račune je možno, da so bili pridobljeni tudi ti podatki. Čeprav še ni dokazov, da bi podatki o kreditnih karticah bili pridobljeni, te možnosti ne moremo izključiti. Če ste vpisali vašo kreditno kartico, in jo tudi uporabljali za nakup PSN vsebine, je možno, da so tudi ti podatki bili pridobljeni vključno z vašo varnostno kodo in rokom zapadlosti kreditne kartice. Za vašo varnost vas naprošamo, da bodite pozorni na elektronsko pošto, telefonske klice, ki bodo prosili za vaše osebne podatke. Sony ne bo poskušal vstopiti v kontakt z vami niti ne bo poskušal pridobiti vaših podatkov zato vas prosimo, da ta morebitna elektronska sporočila ignorirate. Ko bo PlayStation Network in Qriocity storitev ponovno delujoča vam strogo priporočamo, da se vpišete in spremenite vaše dostopno geslo. Da bi se zaščitili pred morebitnimi zlorabami kreditnih kartic ali kraje identitete vas naprošamo, da imate pregled nad bilanco stanja vaših kartic in nadzirate stanje vaših računov.
maliButalec
28. 04. 2011 15.17
AlesX1X 27.04.2011, 18:25 -2 maliButalec Prvic... Dec jest mam slovensk racun pa tut brez problema kupujem prek kartice zato ne pametuj sam ti ne znas to je problem...In Drugic.. Ne uporablat vise ali mastercard,Kupi kartico pa ti bo delal ce men dela ne vem zakaj nebi tut teb . Razn ce niso heckerji teb ze preh vdrl... AlesX1X prosil bi, če mi potem napišeš, kje kupil Playstation Network kartico, ki deluje na slovenskem računu. Namreč preiskal sem celi internet od Big Bang-a, Comtorna, mimovrste, Bolhe, eBay-a in še bi lahko našteval in nikjer nisem našel SLO kartice. Vse kaj pa sem našel, je ena slovenska stran, ki prodaja UK in DE kartico, vendar v opisu piše, da moraš za DE kartico imeti odprt DE račun, ker na drugem ne paše in za UK enako. Torej, ker si si ti kot kaže edini, ki mu je uspelo kupiti PSN SLO kartico, bi želel vedeti, kje si jo kupil. V kateri trgovini ali na eBay-u. Kajti tudi sam bi jo rad kupil, namreč imam SLO račun in UK, DE in ostale kartice tu ne delujejo in ker sem si že naredil kar nekaj nakupov, nebi rad zapiral SLO računa in si odpiral UK. Hvala za odgovor.