Črna kronika

Izpoved hčerke serijskega morilca: Oče je bil vedno malo čuden

Washington, 04. 11. 2014 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Zloglasni ameriški serijski morilec Keith Jesperson je posilil in ubil osem žensk. Njegova hčerka se je zaradi dejanj očeta več let počutila krivo. Spraševala se je, če bi Jesperson tudi njo lahko ubil. Zdaj pravi, da ve, da bi jo lahko.

Keith Jesperson je zloglasni ameriški serijski morilec, znan pod vzdevkom Morilec z veselim obrazom. V devetdesetih letih je posilil in ubil osem žensk.

Melissa Moore je Jespersonova hčerka, ki je leta potrebovala, da se je sprijaznila s tem, da je njen oče ubijal. Za BBC je opisala, kako je kot najstnica izvedela resnico o očetu in se sčasoma z njo sprijaznila.

'Oče je bil vedno malo čuden'

Melisse Jesperson ni vzgajal. Melissini starši so bili namreč ločeni in videla ga je le občasno, saj je bil voznik tovornjaka in tako pogosto na poti. Bila je stara 15 let, ko je svojega očeta videla zadnjič, preden so ga poslali za zapahe. "

"Bila je jesen leta 1994, ko je vprašal mene ter mojega brata in sestro, če bi šli na zajtrk," je v svoji izpovedi zapisala Melissa. Med vožnjo v očetovem tovornjaku je Melissin brat odprl predal v sprednjem delu vozila in našel škatlico cigaret. Melissa se spominja, da so bili otroci presenečeni, saj je bil Jesperson velik nasprotnik kajenja. Jesperson je pojasnil, da ima škatlico za njegove prijateljice, za ženske, ki jih pobere s tovornjakom.

Med vožnjo se je po vozilu prikotalil lepilni trak. "Tudi to se mi je zdelo precej čudno," pravi Melissa, a nato temu ni posvečala prevelike pozornosti. Ker sta imela Melissina brat in sestra že načrte, ju je oče odložil na dogovorjenih lokacijah, Melissa pa je ostala sama z njim. "Imela sem rada svojega očeta, a nisem bila rada ob njem," je zapisala. Pravi sicer, da se nad njo ali njenimi sorojenci Jesperson ni nikoli znašal, a vedno se ji je zdel nekoliko čuden.

Melissa Moore
Melissa Moore FOTO: Facebook

Ena od teh čudnih lastnosti njenega očeta je bila, da je bil zelo nazoren, ko je šlo za njegova razmerja z ženskami. Včasih bi svoji hčerki tako opisoval, kako je bilo, ko je spal z njeno mamo. Ko sta bila v javnosti, je brez zadržkov gledal ženske in jih tudi nadlegoval. In tisto jesensko jutro, ko sta bila z očetom na zajtrku, ni bilo nič drugače. "Spominjam se, da se je odkrito spogledoval z natakarico," je zapisala.

Med zajtrkom je Jesperson svoji hčerki dejal: "Ni vse tako, kot je videti, Missy." Vprašala ga je: "Kako to misliš oče?" "Nekaj ti moram povedati. Gre za nekaj pomembnega," je odgovoril Jesperson. Sledil je dolg premor, zato ga je Melissa vprašala, kaj želi povedati. "Ne morem ti povedati. Če ti povem, boš povedala policiji. Nisem to, kar misliš, da sem," je odgovoril.

Melissa piše, da je večkrat milila na ta pogovor. Spraševala se je, kaj bi se zgodilo, če bi ji takrat povedal, da je ubil že sedem žensk in da namerava ubiti še osmo. Ob tem se ji je vedno znova porajalo vprašanje, če bi jo oče, po tem, ko bi ji zaupal svojo skrivnost, ubil.

Znašal se je nad mačkami

Marca 1995 je Melissina mama svojim otrokom povedala, da so očeta aretirali zaradi umora. "Stekla sem v svojo posteljo in začela jokati," Melissa opisuje svoj odziv. Nato je začela razmišljati o časih, ko je družina še živela skupaj na neki kmetiji v zvezni državi Washington. Ko je bila stara pet let, je našla majhne mucke in se z njimi začela igrati. Ko je Jesperson to videl, je mucke vzel, jih ležerno obesil na vrv za sušenje perila in začel mučiti. "Spominjam se, kako je užival, ko sem kričala in ga prosila, naj jih vzame dol. Pozneje sem njihova majcena trupla našla na vrtu," je zapisala v izpovedi.

Ob neki drugi priložnosti je Jesperson prav tako iz rok svojih otrok vzel mačka, s katerim so se igrali, ga sprva božal, nato pa mu je začel obračati glavo. "Tudi takrat je bilo na njegovem obrazu zadovoljstvo," piše Melissa.

O sojenju je brala v časopisih

Keith Jesperson se je rodil leta 1955 v Kanadi. Najprej je ubil Taunjo Bennett. Posilil in zadavil jo je januarja 1990. Na straniščih postajališč je začel puščati sporočila, v katerih je zločin priznal. Vedno je narisal še ’smeškota’ in zato se ga je prijel vzdevek Morilec z veselim obrazom. Časopisom v Oregonu je pošiljal pisma, v katerih je prevzel krivdo za več umorov. Na koncu je priznal, da je ubil 160 žensk, a večina priznanj velja za neresnične. Zdaj velja, da je ubil osem žensk.

Jespersona so aretirali zaradi suma, da je umoril svoje dekle Julie Winningham. A Melissina mama ni želela, da se njeni otroci pogovarjajo o tem. Poleti 1995 je tako Melissa odgovore na svoja vprašanja iskala v knjižnici, kjer je brala časopise, ki so poročali o sodnem procesu. Med tem sojenjem je Jesperson nato priznal krivdo tudi za druge umore.

V njenih mislih so se mešali spomini na trenutke, ko je bil njen oče dober oče, in trenutke, ko so bile njegove izjave bizarne in zaskrbljujoče. Spominjala se je denimo, kako ji je nekoč dejal, da ve, kako nekoga ubiti in ostati nekaznovan.

Časopisov kmalu ni brala več in skušala je živeti normalno življenje. A okolica ji je to oteževala. Na srednji šoli so starši njenih sošolcev mislili, da so njihovi otroci ob njej v nevarnosti, sama pa je čutila krivdo in sram. Imela je občutek, da mora plačati za očetove zločine. Bila je zaskrbljena in čeprav je vedela, da sama ne more nikogar ubiti, se je spraševala, če DNK vseeno lahko vpliva na njena dejanja. "Ali je to zlo nekaj, kar nosiš s sabo in lahko preneseš na svoje otroke?" se je spraševala Melissa.

Leta so minevala in sčasoma je Melissa začela spet normalno živeti. Poročila se je in dobila otroka. Kot prelomni trenutek opisuje besede svoje hčerke, ki ji je dejala: "Mama, vsi imajo očeta. Kje je tvoj oče?" Ni želela, da njena hčerka naključno izve, kdo je bil njen dedek, zato je svojo zgodbo dala v javnost. O svoji izkušnji je napisala knjigo in dajala je izjave za medije. Takrat so stik z njo vzpostavili tudi svojci drugih serijskih morilcev, tako pa so oblikovali mrežo medsebojne pomoči.

Z očetom ni v stiku

Melissa očeta ni videla že skoraj deset let. Ko je leta 2008 izdala knjigo, ji je oče poslal pismo, v katerem je zapisal: "Ne želim, da svet sodi o tem, kakšen oče sem bil. Bil sem odličen oče. Edino, kar sem storil narobe, je bilo osem napak v presoji." Melissa pri tem poudarja, da njen oče o umorih govori kot o napakah v presoji. "Tako vidi stvari. Kako naj potem nekdo, pa četudi gre za hčerko, vzdržuje odnos z njim?" je zapisala.

Pravi, da je dobila tudi odgovor na vprašanje, ali bi jo bil oče zmožen ubiti. Dedek ji je namreč povedal, da je Jespersona obiskal v zaporu in da mu je dejal, da je razmišljal, da bi ubil svoje otroke. 

Zapisala je, da se je več let slepila, da jo ima oče rad in da to pomeni, da je kljub groznim dejanjem še vedno lahko ljubeč in sočuten. A njegovo razmišljanje o umoru lastnih otrok ji je končno dopustilo, da se je od svojega očeta za vedno poslovila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

veselinko123
13. 05. 2015 13.56
-3
Joj ka pa ce dekle zej mal pozornost isce?ker grozn tip kr zmrazziiii brrrr a bejs res je biu cuden?!ne kjepa ce 10ludi vbijes pa ja nisi cudn....sicer se pa prej takim psihicem nc nevid ka so custveno nula in to cis merno prenesejo.....
cleener
04. 11. 2014 16.55
-11
Že zbira gradivo za knjigo. Treba je služit. Iz krogov blizu sdsa, se sliši, da bi naj jjajčkovi potomci tudi začeli zbirat gradivo za knjigo. Naslov so že določili. MOJ BOJ, bi naj bil. Pravilno. Od nečesa pa bo treba živet, ko pa fotr vse za matoza in sodišča zapravi.
ginger 1
04. 11. 2014 18.24
+2
Urejevec-----primitivec,da ti ni para...!!! Se na potomce mala in nedolzna bitja se znasas...Pa ti si PSIHO...!!!
cleener
05. 11. 2014 10.00
+3
Mogoče ja ginger, mogoče. Ampak pred tabo pa kapo dol. Si nedosegljiva za mene. Sicer pa ginger, če izvzamemo "mala nedolžna bitja", ima tvoj firer še več otrok, odraslih. Taka ljubezen do kriminalca, pa niti tega ne veš.
cleener
05. 11. 2014 10.06
+4
Pa še nekaj, ginger. Če se ti res smilijo njegova "mala nebogljena bitja", potem bi morali bit najbolj jezna na njihovega fotra. To kar mi tukaj komentiramo, iz dolgčasa, je NIČ v primerjavi s tem, kar še jih v življenju čaka. Mobing med otroci samimi je najhujša oblika zaničevanja. In ker je fotr delal in še dela lumparije, bodo na lstni koži "kasirali" otroci. Torej, kdo bo ali je kriv za mobing, kateri jih čaka. Razmisli, če si v stanju. Tudi ta punca zgoraj, o kateri je govora, ni kriva za početje fotra, pa verjami, da ji ni lahko v šoli, družbi itd.
enakostzavse
05. 11. 2014 10.18
+3
Se strinjam z urejevalcem. Psiho ni on, urejevalec, ampak oni kateremu ni nič mar za svoj ugled, ugled njegovih podpornikov, kar pa je najhuje, da mu ni mar za ugled družine. Za tako prihodnost njegovih otrok, katera ne bo z rožicami postlana, je kriv on in samo on. In zaradi tega se mi zdi še bolj pokvarjen.In ljudje, kateri podpirajo tega lumpa in mu z glasovi dajejo možnost delanja nadaljnih lumparij, so za mene enako krivi za lumparije. Torej so , posredno, krivi tudi za prihodnost njegovih otrok.
devlon
04. 11. 2014 15.14
+23
mucke je tud ubil...:(
Brus123
04. 11. 2014 15.12
-18
Mi je tudi ona malo čudna....tako na prvi pogled!
Purple-soul
04. 11. 2014 17.32
-7
ja. ne vidim stresa. kje so kožne gube? za znak stres, krivega... KJE SO KOŽNE GUBE!!! Vidim da je naličena. Je to prava slika??? Druge spetne strani pa kažejo sliko obraza znak stresa recimo o igralcih, igralke ljudje, strto srce...
mišekmali
04. 11. 2014 15.10
+7
o jebnti... jaz sem tud skos čuden
BobbyP
04. 11. 2014 15.13
+11
Bolj potiho. V Sloveniji tvegaš deset let čuze za te besede. Dokazni material .... pa to. ;-))
grozjak
04. 11. 2014 15.06
-7
Carrasco
04. 11. 2014 14.57
+1
Oče je čuden družba ki izkoriška otroke iz Afrike pa je normalna :) V Evropi in USA ste čudni vsi!
prpa24
04. 11. 2014 14.56
+8
Happy Face Killer ... hčerka je 2008 izdala knjigo. 24ur pa je čez 6 let objavil članek brez slike smeškota. Kar nekaj. Zakaj to objavljate?
me987
04. 11. 2014 14.41
-4
očitno se je čas kislih kumaric razpotegnil na obdobje od 1.1. do 31.12.. vsaj na tem portalu.
eiffel
04. 11. 2014 14.37
+46
Razlika med njim in med tržiškimi mučitelji mačk je ta, da so Tržičane ujeli še leta 2000, ko so bili dijaki, in se niso mogli razviti v mučitelje ljudi.
BobbyP
04. 11. 2014 14.35
+51
Tip je bil serijski morilec. Valjda je bil čuden. Čudno bi bilo, če ne bi bil čuden. Čudno, ne?
1airbus
04. 11. 2014 18.50
+6
veselinko123
13. 05. 2015 13.54