Črna kronika

VIDEO: Zagorelo zaradi zavor?

Unec, 08. 05. 2008 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Igor Adamič/Robert Erjavec/Ana Marija Ficko
Komentarji
67

Tovornjak na primorski avtocesti naj bi neuradno zagorel zaradi pregretih zavor. Posledic za okolje naj ne bi bilo.

Vžig tovornjaka na primorski avtocesti
Vžig tovornjaka na primorski avtocesti FOTO: POP TV

Okoli enajstih dopoldne je med vožnjo po viaduktu Ivanje selo zagorelo tovorno vozilo s priklopnikom hrvaške registracije, na poti od Postojne proti Ljubljani. Na tovornjaku so bile naložene barve, topila in laki. Zaradi požara na tovornjaku je bil skoraj tri ure v celoti zaprt promet na avtocesti v obe smeri.

Ognjene zublje je poskušal pogasiti 45-letni voznik tovornega vozila, hrvaški državljan, ki se je pri gašenju zastrupil s plinom in je bil s kraja nesreče odpeljan s helikopterjem na zdravljenje. Na zdravljenje je bil odpeljan tudi eden od gasilcev. Vzrok požara in materialna škoda nista znani. Neuradno naj bi šlo za tehnično napako na tovornjaku, uradno pa bo znano po pregledu varnostne listine na tovornjaku.

Na kraj dogodka so prvi prispeli postojnski gasilci, katerim so se pridružili ljubljanski kolegi. Kot so nam povedali na ljubljanski gasilski brigadi, so proti Uncu poslali tri avtomobile, vendar so imeli zaradi velike gneče, ki je nastala zaradi požara, kar nekaj težav, da so se prebili do tovornjaka. Tako so za samo dva kilometra na avtocesti rabili več kot 15 minut.

Od tovornjaka ni ostalo skoraj nič, škoda pa zaenkrat še ni znana.
Od tovornjaka ni ostalo skoraj nič, škoda pa zaenkrat še ni znana. FOTO: POP TV

Na Upravi za zaščito in reševanje so dodali, da so zaradi nevarnosti zastrupitve s plinom, policisti evakuirali 500 metrov avtoceste od mesta nesreče. Proti Uncu je poletel tudi helikopter, ki je v bolnišnico prepeljal poškodovanega voznika tovornjaka in enega gasilca. Oba sta ostala na opazovanju na Centru za zastrupitve, saj se posledice vdihavanja kemičnih plinov lahko pokažejo tudi pozneje. Njuno življenje sicer ni ogroženo.

Vžig tovornjaka na primorski avtocesti
Vžig tovornjaka na primorski avtocesti FOTO: POP TV

Tiskovni predstavnik Uprave za zaščito in reševanje Bojan Kuntarič je dejal le, da je bila akcija gasilcev uspešna, saj uradno poročilo še ni končano. Okolico mesta požara so počistili delavci kemičnega podjetja. Odstranjevali so predvsem peno iz lovilnega bazena pod avtocesto, kjer so se nabrale strupene snovi. Delavci na podlagi oznak na embalaži sklepajo, da je hrvaški voznik prevažal jedke snovi, ki pa niso strupene.

Strupene hlape je bilo več ur po pogasitvi požara še vedno moč vohati več metrov naokoli. Posledic za okolje naj sicer ne bi bilo, prav tako naj ne bi bili ogroženi okoliški prebivalci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binary
09. 05. 2008 11.05
Najlepsa hvala policiji, ki se je vceraj na avtocesti tako zgledno preusmerjala promet, da smo izgubili 3 ure s cakanjem. Res niso nic drugega kot drzavni blagajniki, ki skrbijo za polnjene propracuna. Ma kaksna varnost neki. Nikjer nobenih informacij, VSE table iz Kozine do Postojne niso prikazovale nobene informacije o zastoju. Nadcestne table so ocitno tam samo zaradi nosenja radarskih ohisij, da ne govorimo koliko je nekdo na DARSU pokasiral od proizvajalca tabel za namescanje le teh na avtoceste. POLEG TEGA PA DARS NA IZHODIH AVTOCEST SE ZMERAJ ZARACUNAVA CSTNINO, CEPRAV JE AVTOCESTA ZAPRTA IN S TEM SE PODALJSUJE VRSTE NA IZHODIH.
fh660@mail386.com
09. 05. 2008 10.33
in še to..naša policija sploh ni sposobna zapret celotne avtoceste da bi šli reševalci in gasilci po drugem pasu na kraj nesreče. kr bi lahko že na cestninskih postajah zaprli avtocesto pa se nebi tok folka nabralo tm da nebi mogli jit reševalci. ampak slovenci so pa tud totalno prizadeti na možganih da se ne znajo umaknt na rob ceste lepo u kolono, oni frajerčki parkirajo čez cesto pomožnosti še avto zaklenejo in grejo gledat. najbolš bo dat na gasilske kamjone snežne pluge pa bodo s tistim med avti si sebi delal prostor, razbite avte naj si pa kr sami lastniki plačujejo sj so si sami krivi če so dobili razbite. hahahahaha
fh660@mail386.com
09. 05. 2008 10.28
in na koncu lastnica podjetja al kar koli je že bla ni vedla kaj se v nihovem tovornjaku prevažža samo to je vedla da je ADR ostalo ni mela pojma. sepravi da sploh ni sposobna voditi svoje firme če ne ve kateri tovor sploh sprejema za transport od svojih naročnikov. pa tovornjak zgleda tud da ni bil opremlejn z opremo za prevoz ADR tovora...oznake mankajo pa še marsi kaj drugega....
enco
09. 05. 2008 09.54
na reklamnih spotih nas učijo da se v primeru prometne nesreče umikamo skrajno desno in skrajno levo, to pomeni da reševalna vozila prihajajo po sredini.Kako nej človek ki stoji 1 km v stoječi koloni ve kaj se dogaja izpred njega .Moja logika je da je odstavni pas namenjen za reševalna vozila. vsa druga vozila ki pa se tam pojavijo pa jih je potrebno tako kaznovat, da mu v bodoče še na kraj pamet ne pade da bi se vozu po odstavnem pasu.POLICIJA se požvižga na take, zato pa imamo tak.
449183
09. 05. 2008 09.37
taki tovor se mora peljati v posebnih prikolicah ki so odporne proti požarom
trout80
09. 05. 2008 09.28
@soonman Sej, če mene vprašaš je politika te države poštene Slovence iztrebit, tko da bo pol to južnjaška država. No vsaj vse kaže temu. POP TV PA KA SE GRETE, DAJTE OMOGOČIT KOMENTARJE ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KAJ SO ONI KAJ VEČ KOT MI?!
siFBI
09. 05. 2008 09.17
CENZURA: Spet ste mi zbrisali post namenjen CIGANOM in spet ste dokazali da niso cijani samo na v našem koncu. Zgleda da so tudi na POP-u. Vsak dan to dokazujete in nas SLOVENCE dajete v podrejen položaj.
trout80
09. 05. 2008 07.44
@soonman Se popolnoma strinjam s tabo. Vedno, ko je kak komentar na temo ciganov se ne more komentirati. Kaj imajo oni neke privilegije, a so morda več vredni kot Slovenci, a vas jih je strah POP tv. Pravte, da mi diskriminiramo cigane, ni res mi smo diskriminiran, oni majo pa privilegije, že tle ste POP tv lepo pokazal, da jih imajo res. Pa dajte no, jih že nehat enkrat ščitit!!!!!!!!!!!!!!!
hribovc05
09. 05. 2008 07.33
Je pa ta nesreča pokazala odgovor na vprašanji, zakaj nimajo Nemci omejitev na avtocesti in manj nesreč kljub nižjim kaznim. Tam sem bil priča podobnemu večkilometrskemu zastoju na avtocesti, pa se ni nihče švercal po odstavnih pasovih, poleg tega pa se je folk ob prihodu reševalnega vozila tako hitro postavil na rob voznega pasu, da rešilcu ni bilo treba niti enkrat stopiti na zavoro v več kot kilometer dolgem pasu, kolikor sem pač takrat lahko videlo. Pa se ni premikal prav počasi. Dokler se ne bomo sposobni kontrolirati v mirujočem prometu je brez veze pametovat o čem drugem.
siFBI
09. 05. 2008 07.21
Koliko protislovji v tekstu. 'kjer so se nabrale strupene snovi'¸. Naprej: je hrvaški voznik prevažal snovi, ki pa niso strupene. Je strupeno ali ni. Delam v farmacevtski industriji in se dost dober spoznam na surovine, ki se uporabljajo v proizvodnji aktivnih učinkovin (lugi, kisline itd..) V taki industriji je lahko samo voda nenevarna pa še to samo takkrat ko je vhodna surovina. Kot stranski produkt pa je že onesnažena in za na sežig. Embalaža za prevoz surovin, pa je ponavadi zelo pomankljivo označena. Pri nas pogosto dobimo surovine, ki imajo samo oznako nevarno. Pri pregledu varnostnih listov za surovina pa lahko prebereš še marsikaj drugega. Gor bi morali nalimati vse mogoče etiketa pa jih ne. Tako, tudi če gre za jedko snov ni rečeno, da je citronska kislina, je lahko, kislina, ki na zraku reagira, in kjer se sprošča strupen hlap. Mislim, da tu nebo nikoli povedano, kaj točno je prevažal.
Dejan Nadrah
08. 05. 2008 23.54
tudi sam sem mnenja, da je potrebno voznike za nepravilno izbiro voznega pasu kaznovati, če bi bil kje kak policist ,da bi to lahko storu. alternativa pa je bila v tem , da bi se vsi kamioni odmaknili na odstavni pas tako bi omogočila hitrejši pretok osebnih vozil ter njihovo preusmeritev na regionalno cesto pri izstopu Unec in stem posledično zmanjšanje zastoja. To pa je delo prometne policije, ki ima za te namene motorna vozila- vožnja skozi zastoj in osebno obveščanje vseh voznikov, še posebej tujcev.
nejcp14
08. 05. 2008 23.29
Ne bodite tok pametni...ne da se, tudi policisti ne moremo preletet kolone!!! 14 ur sem delal, im sedaj berem kako policija ne dela nič!
atlantic
08. 05. 2008 22.57
sej so policaji pred ustavlal in pisal položnice ko je promet zlaufal po prehitevalnem pasu.
pijanec22
08. 05. 2008 22.51
Vprašanje je, zakaj policija ni poslala patrulje, da bi napisala nekaj položnic onim, ki stojijo na odstavnem pasu? V tujini pa bi Slovenci zagotovo vsi pravilno čakali. Prav tako se je v primeru, da stojimo na avtocesti, treba na levem pasu umakniti skrajno levo in na desnem skrajno desno.
K_ris
08. 05. 2008 22.46
me2you1, ne vem, kako je bilo ob 15:45. Okrog dveh, ko sem šel jaz tam mimo, je kakšen kilometer pred izvozom za Postojno stal darsov kamionček s tablo, na kateri je bilo jasno označeno, da je avtocesta med Uncem in Logatcem zaprta in da je zato potrebno avtocesto zapustiti že v Postojni. Videl sem tudi, da je bil v Postojni zaprt uvoz na avtocesto proti Ljubljani. Kako je bilo kasneje, ko se je kolona podaljšala mimo postojnskega priključka, pa ne vem.
atlantic
08. 05. 2008 22.42
samo tolk da se ne boste kej šli. Tud jst sm bi na kraju samem in vem kako je blo in kako je reševanje potekalo. Vsa čast gasilcem.
MA 24.UR SEDAJ SE PA ŽE G*NITE S TEMI VAŠIMI FINTAMI GLEDE PISANJE ČLANKOV. PA KAJ KOJI K***C BLOKIRATE POŠILJANJE PRISPEVKOV.Pa skoraj na vseh straneh imate povrh vsega še zablokirane tako da se sploh ne morejo dodajati.Predlagam vsem da se počasi preselimo na druge strani saj si tukaj nonstop nekaj izmišljajo pa naj bodo sami tukaj zgotaj.
Buena Vita
08. 05. 2008 22.26
PO BITKI SO GENERALI VSI, GASILECPERO--taki frajeri so tudi vzrok za marsikatero žrtev in da ne nadaljujem, z nesrečo se ne mislim igrati,udari kot strela z jasnega samo se jezim ko se tega nočejo in nočejo zavedati, in kaj je najbolj žalostno,ko dobijo povzročitelji kazen,potem je cel svet kriv za njihovo frajarstvo kako so ubogi-ne morejo plačat
me2you1
08. 05. 2008 22.18
K_risu in ostalim, ki očitno niste bili v koloni, ne vedoč kako dolga je, kaj jo je povzročilo in koliko časa bo trajala. Spadam med delavne ljudi, ki med dnevom nimamo časa poslušati radia in gledati televizije, niti brkljati po internetu za zadnjimi novicam. Pri svojem delu sem odvisen tudi od kvalitete cestnih informacij, za katere naj bi bile zadolžene javne službe (cestna, policija, prometna signalizacija, ipd.). Kako, da popoldne, ob 15.45 ni bilo nikjer nobenega policista, nobenega cestarja, nobene opozorilne ali obvestilne table, kaj nas čaka? Niti pri vstopu na AC na Razdrtem, niti pri katerem od izvozov z AC med Razdrtim in Logatcem? Tako sem obtičal v stoječi ali počasno premikajoči se koloni za več kot uro in pol. Cestnino bi pa potem moral plačati? Čemu?
Draža
08. 05. 2008 22.09
Da se vam da kregat.