Črna kronika

Goljufija na spletu: naročil iPhone, plačal 530 evrov in dobil piškote

Ljubljana, 21. 01. 2013 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nakupi prek spleta so zelo priljubljeni, včasih pa se lahko končajo slabo. Tako je naš bralec, ki je bi prepričan, da sklepa posel o nakupu iPhona 5, v paketu dobil piškote in bil oškodovan za 530 evrov. A take neljube dogodke lahko preprečimo s skrbnim ravnanjem.

Na zvezi potrošnikov svetujejo, da pri nakupovanju prek spleta uporabnik preveri podatke o ponudniku in jih hrani, da lahko vzpostavi stik, če se pojavijo težave. Opozarjajo, naj bodo uporabniki previdni pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.
Na zvezi potrošnikov svetujejo, da pri nakupovanju prek spleta uporabnik preveri podatke o ponudniku in jih hrani, da lahko vzpostavi stik, če se pojavijo težave. Opozarjajo, naj bodo uporabniki previdni pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika. FOTO: Thinkstock
Goljufija ne pozna meja. Še posebej, odkar obstaja splet in lahko uporabniki oz. prodajalci na različnih spletnih straneh uporabljajo lažne identitete ter tako zavajajo kupce. Bralec nas je opozoril na svojo zgodbo. Želel je kupiti telefon iPhone 5 in na spletni strani Bolha.com je poiskal oglase. Našel je oglas, v katerem je prodajalec eva_prodaja7 ponujal omenjeni telefon za 550 evrov. Prodajalec je v oglas zapisal, da je telefon praktično nov, rabljen je bil le toliko, da je bil testiran. Pisalo je tudi, da je telefon še v garanciji in da ta še velja. Po več elektronskih sporočilih sta se naš bralec in prodajalec dogovorila, da bo predaja potekala prek pošte in da bo pošiljka plačana po povzetju. Dogovorila sta se tudi za novo ceno, in sicer 530 evrov. Ko je bralec na pošti plačal in odprl paket, je ugotovil, da je v njem škatla s piškoti. Tako je bil oškodovan za 530 evrov in kaznivo dejanje je prijavil policiji.

Kako lahko preprečimo, da bi postali žrtev prevare?

Take neljube dogodke pa je mogoče preprečiti. Na tržnem inšpektoratu RS so pojasnili, da v primerih, ko gre za posle med fizičnimi osebami, nimajo pristojnosti. Poudarjajo pa, da spletna stran Bolha.com ni organizirana kot spletna trgovina, temveč le posreduje oglase. Vsem potrošnikom, ki se odločajo za nakup prek portala Bolha.com svetujejo, naj bodo skrajno previdni, še posebej, če prodajalca ne poznajo. Svetujejo, naj kupec poskuša čim več izvedeti o prodajalcu ter se z njim dogovori, da mu denar nakaže šele, ko prejme pošiljko, se pravi po tem, ko jo že prevzame, odpre in se seznani z vsebino. Na inšpektoratu svetujejo tudi, da naj kupec prodajalcu ponudi, da bo prišel po izdelek osebno ne glede na oddaljenost od njega.

Kot piše na spletni strani slovenske policije, je treba biti posebno previden, če se nam zdi sumljiva cena izdelka. Torej, če nam prodajalec ponuja blago po neprimerno nižji ceni od cene primerljivega blaga na trgu. Pozoren je treba biti tudi, če se plačilo za blago izvršuje v tujino, denar pa pošilja na (lažno!) ime osebe ali neposredno na bančni račun v tujino. Posebej sumljiv je sistem Western Union, kjer je mogoče skriti identiteto prejemnika denarja. Policija odsvetuje tudi sklepanje poslov z osebami, ki zahtevajo obvezno vnaprejšnje plačilo nekega odstotka ali delnega zneska. Kot razlogi so navadno navedeni stroški transakcije, administracija ipd. Policija svetuje kupcem, naj bodo pozorni tudi na druge okoliščine posla, saj so lahko nekatere sumljive.

Podatke o svojem bančnem računu ali karticah naj uporabniki posredujejo le prek šifriranih povezav.
Podatke o svojem bančnem računu ali karticah naj uporabniki posredujejo le prek šifriranih povezav. FOTO: Thinkstock

Prevarantski prodajalci avtomobilov

Kot primer goljufije policisti navajajo oglas za prodaja avtomobila novejšega letnika po neprimerno nižji ceni (okoli 5.000 evrov), kot so vredna podobna vozila glede na letnik, model in prevožene kilometre. Oglasi so v angleškem jeziku, avtomobil pa je v odličnem stanju, redno servisiran, brez lizinga. Prodajalec ga hoče prodati, ker avtomobila po smrti svojca ni mogel prevzeti, ker živi v tujini. "V nekaj zadnjih primerih so storilci navedli, da je prodajalec v Angliji, avtomobil, ki ga prodaja, pa naj bi bil v Italiji. Avto naj bi bil registriran na storilčevo ime. Vsi dokumenti avtomobila naj bi bili urejeni, zato naj pri prodaji ne bi bilo treba plačevati nobenih dodatnih dajatev za nakup. Za nakup vozila sprejema le gotovino, poleg tega za morebitne kupce kot kontaktni naslov navede le svoj e-poštni naslov," še pojasnjujejo na policiji.

Ko se potencialni kupec javi, mu ’prodajalec’ ponavadi pošlje pogoje nakupa, in sicer kot garancijo zahteva ureditev depozita na kupčevo ime z nakazilom prodajne cene avtomobila, zahteva, da mora biti depozit urejen točno pri določenem podjetju, preko katerega lahko oseba pošlje denar v drugo mesto, državo, kjer ga upravičenec lahko prejme oz. dvigne. ''Ko kupec ureja depozit, mora kot upravičenca za dvig navesti svoje ime,'' pišejo na policiji. ''Prodajalec še opozori kupca, da bo provizija transakcije odšteta od prodajne cene avtomobila, zaradi česar naj opravi transakcijo 200 evrov manj, kot je prodajna cena vozila. Poleg tega kupca opozori, da kot namen transakcije navede prenos denarja, nikakor pa ne nakup avtomobila, kajti podjetje bi v tem primeru zahtevalo večjo provizijo," še pojasnjujejo na policiji. Skenirano potrdilo o transakciji mora nato kupec poslati ’prodajalcu’ prek elektronske pošte. Temu naj bi sledilo srečanje na predhodno dogovorjenem mestu

Na policiji še pojasnjujejo, da je mogoče predvidevati, da 'prodajalec' z lažnimi dokumenti dvigne gotovino, potem ko mu jo je kupec nakazal preko hitrega depozita in mu o opravljeni storitvi poslal potrdilo. Po dvigu gotovine storilec za sabo ne pusti sledi, saj se na internet prijavlja vedno z novimi e-poštnimi naslovi, ki jih ni mogoče izslediti.

Varnosti ni mogoče kupiti, zanjo moramo sami skrbeti

Policisti še opozarjajo, da varnosti na internetu ni mogoče kupiti, ampak moramo zanjo sami stalno skrbeti. Med večjimi napakami uporabnikov sta nepoučenost o možnih nevarnostih in nepremišljeno delo z računalnikom. Svetujejo, da se uporabnik neprestano izobražuje o računalniški varnosti, poleg tega pa je pomembno, da je uporabnik obveščen o tem, kaj se dogaja na internetu.

Pri nakupovanju prek spleta je treba poskrbeti tudi za zaščito računalnika. Na zvezi potrošnikov svetujejo, da si uporabniki priskrbijo protivirusne programe in požarni zid, ki bo hekerjem otežil dostop do računalnika. Tako bodo podatki varni.
Pri nakupovanju prek spleta je treba poskrbeti tudi za zaščito računalnika. Na zvezi potrošnikov svetujejo, da si uporabniki priskrbijo protivirusne programe in požarni zid, ki bo hekerjem otežil dostop do računalnika. Tako bodo podatki varni. FOTO: Thinkstock

Pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju prek spleta mora uporabnik vedno preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani, paziti mora na to, katere spletni strani obiskuje, prepričati se mora o avtentičnosti spletne trgovine (nekatere spletne strani so namreč danes videti zelo profesionalno, vendar pa to še ne pomeni, da je stran res prava, saj lahko napadalci postavijo svoje spletne strani, ki so zelo podobne spletnim stranem legitimnih poslovnih podjetij, opozarjajo policisti). Poleg tega mora biti uporabnik previden pri posredovanju osebnih podatkov in zasebnih informacij prek e-pošte. Paziti mora, da osebnih podatkov in zasebnih podatkov ne navaja na različnih spletnih straneh, v internetnih klepetalnicah in novičarskih skupinah. Prav tako ne sme slepo zaupati identiteti pošiljatelja elektronske pošte, saj se jo da preprosto ponarediti.

Na policiji svetujejo, da ob nakupu prek spleta uporabnik shrani vso korespondenco, ki jo ima s prodajalcem ali posrednikom. V primeru, da uporabnik posumi, da je postal žrtev prevare, naj to takoj prijavi na najbližji policijski postaji in priloži sporočila, ki sta si jih pošiljala z domnevnim goljufom. To bo policiji olajšalo preiskovanje sumov kaznivega dejanja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (186)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz.G
24. 01. 2013 02.45
+1
pa dober tek tistemu ki je dobil piškote :)
Caballero
23. 01. 2013 15.53
+7
i-JAFFA-phone 5
Jo Va
23. 01. 2013 21.28
+5
Notri so bili piškoti? No, saj ti so vseeno še boljši kot gnila jabka...
mobutu1
22. 01. 2013 22.32
Človeška naivnost je brez meja !
jasonbest
23. 01. 2013 00.29
+6
ja v tem primeru z obeh strani saj ga bodo dobili
tequila 6969
22. 01. 2013 20.44
+1
kupujem konstantno preko spleta,ebuy.amazon.v 6 mesecih opravil 86 nakupov in niti enkrat ni bilo natega....Pred letom sem pa opravil dva nakupa preko bolhe,pa je vedno bil problem..
jasonbest
23. 01. 2013 00.31
+6
itak bolha je leglo basačov napiše kot novo dobiš pa tak kot da je vojno prežvel :)
Bolha Velikanka
23. 01. 2013 23.39
+1
Zal, le redki so posteni. Malo srece, malo rizika pri teh nakupih. Se pa vsekakor sploh za vrednejse nakupe boljse dogovorit za osebni prevzem. Zaenkrat se nimam slabih izkusenj,500 € po povzetju prek Bolhe se pa nebi nikdar sla. Previdnost je mati modrosti, pravijo.
Draža
22. 01. 2013 20.21
+2
Glede na to koliko je majhna Slovenija se pa vseeno odpelješ direktno do kupca.
jasonbest
23. 01. 2013 00.32
+3
pa za benz das neki pa cajt ti gre isto sranje če gremo kr u trgovino po nov izdelek
Tinkelbel
22. 01. 2013 10.14
+22
Kak sem žleht, ampak meni je to tako smešno! :D :( hahahaha
TakeItEasy
22. 01. 2013 11.20
+5
Nisi žleht! Zabava te tuja neumnost, kar je prav! Tudi druge zabava tvoja neumnost, če si ti zgodi! Neumnost je zabavna :)
498983
22. 01. 2013 09.34
+8
Hahahaha, ta ga je pa res nategnil na suho, s piškoti!
NightWishFan
22. 01. 2013 09.32
+10
Ma ja, je vsaj imel koristi od piškotov, iphone je itak krš :P bolje počakat na samsung ga laxy s 4 Drugače pa za take denarčke je najboljše kar iti do kupca pa če tudi je na drugi strani Slovenije ali pa začet kupovati preko ebay, ker tam so kupci bolje zaščiteni.
rpjz
24. 01. 2013 06.51
+3
Iphone dela neprimerljivo bolje kot katerikoli telefon z androidom...jih testiram tk da vem...je pa res da je predrag
Kozorog123
22. 01. 2013 08.28
+12
Sam dosti poslujem preko E-baya in morem povedat, da še nisem imel slabe izkušnje iz tujine... S folkom iz Kitajske, Nemčije, Italije.... Se da čisto vse zment... Medtem ko med Slovenci, če ravno kdaj kaj kupim preko bolhe, se zmenim za videno kupljeno... Žal je v Sloveniji tako, da skoraj sosedu ne moreš več zaupat... Do tega smo prišli...
Tonček Balonček
22. 01. 2013 08.28
+3
JAz sem pa glasoval za SDS, ki je obljubljala program 10+100, zdaj pa dela na čisto drugi platformi. Ali sem upravičen do akkšne odškodnine. Je zveza potrošnikov pristojna za to goljufijo ali naj s eornem na varuha človekovih pravic, čeprav gre očitno za goljufijo in zavajanje! Kaj pa tržni inšpektorat?
Skdesni
22. 01. 2013 08.03
+9
Naj bo vesel da je piškote dobil, na BOLHI dobiš cegu ali pa kos lesa.
Dušan Vre?ek
22. 01. 2013 06.51
Tdi midva z sinom sva kupovala okvir za DH kolo in pušnila 950 Evrčkov. Ko smo spraševali Scotland Yard, pa so nam sporočili, da se z malimi goljufijami ne ukvarjajo. Meja da vstopijo je po njihovem 3000 Funtov.!?!?!?!. Toliko vednost. Moram reči, pa da imam z rezervnimi deli za LR telo dobre izkušnje. Je pač treba pazit kot povsod. Je pa zanimiva meja za policijsko preiskavo. 3.000,00 Funtov, to je skoraj 4.500, EUR.
leond1
22. 01. 2013 02.50
+1
taki so pri jam avio sedaj so se preimenovali
spuko
22. 01. 2013 00.21
+4
haha iphone. a tisti rok brumen zdaj za rešetkami posluje?
Audy
22. 01. 2013 00.09
+4
Temna stran ima piškote...
big_foot
21. 01. 2013 23.03
+5
Znanec je kupil takole "mačka v žaklju", vendar je prodajalec naredil napako in iz slike se je dalo dobit identiteto. Takoj drug dan se je oglasil pri njemu. Glede na to da je tri delna nabildana omara, mu tisti dan ni bilo treba na fitnes. :-)
spuko
22. 01. 2013 00.24
+9
upam damu je podrobil prste, da še 10 let nebo mogel tipkat in pisat oglasov preko neta
big_foot
22. 01. 2013 08.15
+2
Johnny_boy
21. 01. 2013 22.30
+6
ja pa če kupuješ avtomobil vreden 50k in upaš da ga boš kupil za 5k potem si pa enostavno zaslužiš, da te oguljufajo. kako že pravijo. poštenega človeka se ne da oguljufat, ker vsakemu poštenjaku bi bilo jasno da tukaj nekaj ni ok. sicer pa te zadeve, da se po pošti pošiljajo cegli in nevem kaj je bolj mit kot resnica. tisti ki se ukvarjajo s prodajo preko spleta vejo da se ti enostavno ne izplača. ker ok mogoče ti rata nekajkrat, potem pa tudi če te polcija ne odkrije, ne boš imel več strank ker se bo razvedlo da si neumna baraba.
Lojze0007
21. 01. 2013 22.14
+11
škoda besed... zelo dobro poznam ta primer.....ne splača se goljufati.....z lahkoto pridejo na sled takšnim goljufom... kupec telefona ni ostal praznih rok brez denarja.... :)
Gunnar
21. 01. 2013 22.21
+3
seveda ni ostal praznih rok, dobil je: Piškote! če bi ostal praznih rok tudi piškotov ne bi dobil
Lojze0007
22. 01. 2013 15.41
hehe drage "piškote" ali pa mini malica za može postave :) dejstvo je da prodajalec telefona ni dobil denarja
HooplaToopla
21. 01. 2013 22.11
+4
"Goljufija na spletu: naročil iPhone, plačal 530 evrov in dobil piškote" -- To ni goljufija. -- To je šala. Če bi bilo goljufati tako enostavno, bi jaz zdajle piškote pošiljal po svetu. Po 100 evrov komad. Navadni. Čokoladni po 180. Ne pa da se tule z vami ukvarjam
spuko
22. 01. 2013 00.25
+3
v resnici so piškoti bolj vredni kot tisti precenjen jabolček
periot22
21. 01. 2013 19.57
+33
Moraš biti pa res nor da plačaš 530 eu za stvar ne da jo vidiš!