Črna kronika

Spletni goljufi so nekaterim spet praznili denarnice

Ljubljana, 22. 03. 2012 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
22

Bralec je pred približno mesecem dni na spletu plačal izdelek, ki ga ni dobil, stran pa je danes nedosegljiva. Po njegovih informacijah naj bi bilo več oškodovancev, nekaterim naj bi dolgovali več kot tisoč evrov.

Spletna stran, kjer naj bi delovali goljufi, ne deluje več.
Spletna stran, kjer naj bi delovali goljufi, ne deluje več. FOTO:
Prevaranti lahko postavijo spletne strani, ki so zelo podobne spletnim stranem legitimnih podjetij.

Jože Prša z murskosoboške policijske uprave je potrdil, da so prijavo zaradi avstrijske spletne strani Best Trade prejeli radgonski policisti. Ugotovili so, da je oškodovanec na spletni strani naročil in plačal 450 evrov za daljnogled za nočno opazovanje. Ker plačanega artikla ni prejel tudi po večkratnih urgencah, je od spletnega trgovca zahteval vračilo nakazila. Lažni spletni prodajalec mu denarja ni vrnil, odstranili so tudi spletno stran podjetja.

Zaradi kaznivega dejanja goljufije zdaj zbirajo informacije o neznanem storilcu. Pri preiskavi bodo stopili tudi v stik z avstrijskimi kolegi, po podatkih slovenske policije sta na podoben način oškodovana vsaj dva Slovenca. Oškodovanci pa naj bi bili tudi iz drugih evropskih držav.

Kako lahko prepoznate spletno goljufijo?

Pri spletnih goljufijah, ki jih je obravnavala slovenska policija, je šlo največkrat za nakupe računalnikov, osebnih vozil ali drugih tehničnih predmetov.

Na policiji se zavedajo, da je razvoj informacijskih tehnologij med drugim omogočil selitev tradicionalnih oblik goljufij na splet. Kaznivo dejanje pa se ne more zgoditi brez sodelovanja oškodovanca, ki posreduje osebne ali finančne podatke ali celo nakaže denar. Najpogostejši način privabljanja žrtev so še vedno spletne strani in e-pošta.

Storilci so pretkani. Objavljajo lažne oglase o prodaji različnega blaga na internetu, goljufivi oglasi o prodaji blaga so objavljeni na različnih spletnih straneh po svetu na lažnih spletnih straneh in tudi na bolj znanih spletnih straneh za dnevno prodajo praviloma rabljenega blaga, tudi na eBayju, na straneh za prodajo rabljenih vozil in podobno.

Varnost na spletu je proces, za katerega moramo stalno skrbeti in ga ni moč kupiti.
Varnost na spletu je proces, za katerega moramo stalno skrbeti in ga ni moč kupiti. FOTO: Thinkstock

Plačila za kupljeno blago so šla pri vseh obravnavanih primerih v tujino, običajno je bil denar poslan na lažno ime osebe ali neposredno na bančni račun v tujino. Značilno je, da goljufi zahtevajo plačilo vnaprej, vsaj nekega odstotka ali delnega zneska, pri čemer se izgovarjajo na stroške transakcije in administracije. S tovrstnimi izgovori o dodatnih stroških tudi nadalje izvabljajo denar od oškodovancev in nekateri večkrat po malem plačajo, čeprav so sumničavi.

V primerih lažnih spletnih sporočil tipa "nigerijskih pisem" ali lažnih sporočil o zadetku na loteriji se denar izvablja pod izgovorom, da morate za denarno transakcijo – prenakazilo loterijskega dobitka vam kot upravičencu – prej plačati administrativne stroške prenakazila in podobno. A na srečo večinoma ljudje že sami ugotovijo, da bodo žrtev goljufije, če bodo sledili navodilom od neznancev, v nekaterih primerih pa jih opozorijo bančni uslužbenci, ki preverjajo pristnost čekov in bančne račune pri bankah v tujini.

Pri kupovanju na spletnih dražbah in plačevanju po internetu je tudi dobro preveriti, kdo zagotavlja varnost pri plačevanju na določeni spletni strani. Pri nakupovanju se moramo prepričati o avtentičnosti spletne trgovine. Na spletnih straneh ne smete puščati podatkov o sebi oziroma ne izpolnjujte obrazcev s pravimi podatki. Če boste sledili priporočilom, je manj možnosti, da bi postali žrtev spletnih goljufov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Policijska brošura 'Varni na internetu'
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brbrica
22. 03. 2012 11.00
-10
Jaz pa enostavno nikoli ne bom razumela ljudi,ki kar na lepe oči nakažejo nekomu denar za stvar,ki je niti ni videl,kaj šele dobil v roke!!Pa to je res neverjetno!!Sama full naročujem prek spleta... ampak plačala bom po povzetju al pa nič drgač in še po navadi paket pred poštarjem odprem in pregledam kaj je in kaj ni,pol pa denar,prej pa ni šans.Tko,da so si v večini eni kr lepo sami krivi!!!
CKKPJ_Milko
22. 03. 2012 11.04
+13
Iz zapisanega sledi da je tisti "full nakupujem" le v tvoji domišljiji...še posebej tisto da odpreš pošto pred poštarjem in šele potem daš denar....WooW
BorcS5
22. 03. 2012 11.07
+4
sam pa dostikrat naročujem preko spleta, tudi iz tujine in vedno plačam naprej, saj tako stroškov plačila ni oz. so minimalni. In do sedaj sem še vedno dobil, kar sem želel.
minimalisch
22. 03. 2012 11.28
+6
ja treba je mal pobrskat na netu o izkušnjah kupcev, predno kupiš izdelek prek neta...ne vem no, če se ne pozanimaš malo te lahko pelje vsak...
Obalakebala
22. 03. 2012 12.17
+3
Ja vrjetno smatra bolhacom kot spletni nakup... :D
Bilba105
22. 03. 2012 13.55
+1
@brbrica - če morda ne veš - pri nakupih iz tujine v 90% ne moreš plačati po povzetju in je edina varianta plačilo vnaprej (kreditna kartica, paypal ali direktno nakazilo na račun). in ker žal vseh stvari v slo ne moreš kupiti in je ceneje naročiti prek spleta kot it osebno npr. v nemčijo po izdelek, je to pač vedno tveganje.
Brabus
22. 03. 2012 18.43
+2
Me pa res zanima, kateri poštar ti bo dovolil odpreti paket pred plačilom.
yapi
22. 03. 2012 11.00
+3
najbolše je še zmer fizični nakup pa si najbol varen.
NejcC88
22. 03. 2012 11.37
+9
Ja to je že res samo če bi v naši ljubi državi lahko dobil vse kar rabiš oziroma hočeš imeti.