Črna kronika

Goljufi izkoristili tragedijo

Ljubljana, 16. 09. 2009 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prevaranti za dosego cilja izkoristijo vse, tudi tragedije. Da bi iz žrtve izvabili denar, so uporabili ime žrtve letalske nesreče, ki naj bi na bančnem računu imela milijone evrov, s katerimi naj bi prosto razpolagali.

Za spletne goljufe ni meja. Na e-naslov uredništva dnevno dobimo več sporočil ljudi z drugega konca sveta, ki potrebujejo pomoč, ki nas kot odvetniki naših pokojnih prednikov obveščajo o bogati dediščini, ki nam nudijo velike vsote denarja, kar tako iz lepega in podobno. Slovenska policija vseskozi opozarja, naj ne nasedamo prevarantom, ki jih je z zdravo mero previdnosti dokaj lahko prepoznati.

Spletna goljufija
Spletna goljufija FOTO:
Spletna goljufija
Spletna goljufija FOTO:

Ravno danes je na naš spletni naslov prišlo sporočilo s prijaznim pozdravom ''Dragi prijatelj''. Besedilo je v nemščini, a smo ga prevedli. Avtor, ki se je poimenoval dr. John Phillips, je zapisal, da je med rutinskim pregledom v banki Chartered Bank of South Africa, "kjer dela", naletel na račun s 14,3 milijona ameriških dolarjev (10,9 milijona evrov) dobroimetja. Imetnik računa Christian Eich naj bi umrl v letalski nesreči julija 2000. Povabil nas je k partnerstvu, da bi lahko uporabil domnevne milijone pokojnika. Presenetljivo (ali pričakovano) prosi za odgovor na spletno pošto z naslovom johnphillips1930@gmail.com in ne na primer na ''službeni'' naslov. Med zaposlenimi na spletnem naslovu banke dr. Johna Phillipsa nismo našli, ima pa kar nekaj soimenjakov po celem svetu.

V e-pismu je skoraj preveč očitni spletni prevarant pripel povezavo na BBC-jevo novico o letalski nesreči z naslovom ''V strmoglavljenju umrle cele družine''. Tragedija – letalo je strmoglavilo na francoski hotel v Gonessu - je julija 2000 terjala 109 smrtnih žrtev, med katerimi je bilo 96 Nemcev, dva Danca, Američan in Avstralec ter devet članov posadke, ki so bili vsi francoski državljani. Med žrtvami na tleh so bili dva Poljaka, Francoz in Britanka. Objavili so tudi seznam žrtev, med katerimi je bil res 57-letni Christian Eich, inženir, zaposlen kot vodja muzeja podjetja BMW. Poleg njega je umrla tudi njegova žena in otroci ter ženina starša.

Polomljena slovenščina

Bralka je medtem opozorila, da je včeraj na službeni mail kar dvakrat dobila sporočilo, tokrat v slovenščini, s prošnjo za partnerstvo. E-pošto objavljamo v celoti in se opravičujemo za slabo slovenščino: ''Jaz sem g. Patrick Chan KW izvršni direktor in glavni finančni uradnik za Hang Seng Bank Ltd, Hong Kong. Imam predlog dobičkonosen podjetja so v skupnem interesu deliti z vami, ampak vključuje prenos velike vsote denarja. Če vas zanima delo z mano stik z mano preko mojega zasebnega email (patrickkw_c@yahoo.com.hk) za dodatne informacije. G. Patrick Chan, e-pošta: patrickkw_c@yahoo.com.hk.'' Na spletni strani banke je Patrick Chan resnično naveden kot finančni direktor, a spet se pojavlja vprašanje, zakaj ne prosi za odgovor na službeni spletni naslov.

Prijavite spletno goljufijo!

Policija opozarja, da je spletnih prevar čedalje več. Gre namreč za razmeroma novo obliko glojufij, pri katerih so storilci težko izsledljivi, saj se lahko dobro skrijejo v ogromen spletni sistem. Vsem, ki sumite, da gre za goljufijo, ali ste postali žrtev spletne prevare, svetujejo, naj prijavo podajo na kateri koli policijski postaji. Priporočajo tudi, da kadar poslujete ali naročate preko spleta, shranite vsa dosedanja elektronska sporočila ali druge načine komuniciranja s prodajalcem ali posrednikom, "saj bodo nadaljnji postopki policije pri preiskovanju sumov kaznivih dejanj goljufij tako veliko lažji". Več nasvetov za varno deskanje po spletu ...

Policijska brošura 'Varni na internetu'
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sweet_Cocaine
17. 09. 2009 06.52
Cloveski idijotizem nima meja.
Kaja Kova? 1
16. 09. 2009 22.05
kogar zanima denar, bo nasedel, kot vedno
tjaska33
16. 09. 2009 15.21
samo naivneži nasedajo..........
kurcvasgleda01
16. 09. 2009 15.19
nekaj naslovov na katere bodite pazljivi... Anita_Mandy8000@Yahoo.com secfinonline... fejkane spletne strani in zgleda kot, da banka v Angliji v resnici obstaja le ko pokličeš se ti javi nek predal in ugotoviš, da je vse prevara.
Boyhazard
16. 09. 2009 14.01
Klasični s-p-a-m, ki je vsakodnevni in ni nobena novica. Pač nai-vni slove-nčki, ki jih že drž-ava pla-čka in nato še drugi.
JohnWayne
16. 09. 2009 13.20
so me že večrat ozmerjali, da nekateri ljudje pač ne vedo, da gre za potegavščino, ko sem se zgražal nad idiotizmom primera.. pa še vseeno me ne bo noben prepričal, da je tisti, ki temu nasede enostavno neumen.. kdo ti pa danes 1 miljon čez noč.. lepo vas prosim..
mucek4
16. 09. 2009 13.19
Ok. 24ur mi blokira naslednje sporočilo. Pikice odmislite :) M.i j.az v.as te.bi veli.ko de.nar sp.loh. S.amo š.e te.lefon, rojs.tni li.st, v.si bo.gati.... Ta.ka spor.očila bri.šem brezp.ogojno. Ozir.oma, veči.no pre.bavi ž.e sp.am filt.er.
Sebastjan Butala
16. 09. 2009 13.18
Al moraš bit pa res neumen,da padeš na take fore ;)
frako
16. 09. 2009 13.16
ste šli na uno stran od unga ki zbira te potegauščine če bi bila usaka do sedaj pravilna bi imel več denarja ko bill gates, skuša priti do bdpja sveta al neki tadzga
ninja.subversion
16. 09. 2009 13.02