Črna kronika

Goljufi izkoristijo nepazljivost spletnih uporabnikov

Ljubljana, 15. 11. 2009 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija opozarja na več spletnih goljufij v zadnjih mesecih. Če kupujete prek spleta, bodite pozorni, saj nepridipravi izkoristijo naivnost in nepazljivost kupca.

Policija opozarja na več spletnih goljufij v zadnjih mesecih.
Policija opozarja na več spletnih goljufij v zadnjih mesecih. FOTO: Reuters

Novomeški kriminalisti so v zadnjih mesecih zaznali več prijavljenih goljufij, povezanih s spletnimi nakupi in spletno prodajo blaga. V večini primerov gre za trgovanje, kjer na eni strani nastopa slovenski državljan, na drugi pa tujec. Predmeti trgovanja so vozila, plovila, delovni stroji in računalniki, vredni nekaj tisoč evrov.

Trgovci se večinoma predstavljajo kot fizične osebe, komunicirajo v angleškem jeziku prek elektronske pošte (uporabljajo zastonj ponudnike yahoo, gmail), zanimajo pa se za nakup ali pa sami objavljajo oglase na slovenskih spletnih oglasnikih. Ob tem se izogibajo komunikaciji po telefonu ali osebnem srečanju.

Kot sredstvo plačila največkrat predlagajo ček ali obliko hitrega nakazila denarja (Western Union, MoneyGram), kjer je možnost neizsledljivosti prejemnika oziroma pošiljatelja večja kot pri drugih, običajnih oblikah plačevanja (paypal, nakazilo na račun).

Kako poteka spletna prevara?

Eden izmed možnih načinov storitve kaznivega dejanja spletne goljufije pri prodaji osebnega avtomobila je ta, da se tujec, ki komunicira preko elektronske pošte v angleškem jeziku, na podlagi oglasa na spletnem oglasniku zanima za nakup avtomobila in kot dokaz o lastništvu od slovenskega prodajalca zahteva slike prometnega dovoljenja, osebnega dokumenta in slike vozila.

Policija med drugim svetuje, da prodajalci v primeru komuniciranja po elektronski pošti zahtevajo tudi pogovor po telefonu, pozorni pa naj bodo tudi na sumljivo nizke cene predmetov trgovanja, ki so lahko do nekajkrat nižje od realnih.

Ko mu ta omenjene stvari pošlje, tujec nastopi kot prodajalec z imenom resničnega prodajalca in isto vozilo prodaja za dva do trikrat nižjo ceno kot je realna, dejanska cena vozila. S prepričevanjem izkoristi naivnost domačega kupca ter ga nagovori na plačilo preko omenjenih oblik, kar se v nekaterih primerih dejansko tudi zgodi, vendar na koncu do dostave oziroma prevzema predmeta, nikoli ne pride, poudarjajo na Policijski upravi (PU) Novo mesto.

Prav tako je bilo ugotovljeno, da tujci pri slovenskih spletnih uporabnikih, ko pride dejansko do spletne prevare oziroma goljufije, izkoristijo njihovo neizkušenost pri spletnih nakupih, naivnost, nepazljivost, napoznavanje možnosti prevar in pasti tovrstnega trgovanja.

Obvestila o navideznih denarnih nagradah

Druga pogosta oblika poskusov internetnih goljufij so t. i. obljube in obvestila o navideznih denarnih nagradah, zapuščinah in podobno, ki naj bi jih prejemniki sporočil zadeli v nekakšnih nagradnih igrah. Ob tem policisti opozarjajo, da gre največkrat za t. i. spam oziroma nezaželena, neosebna sporočila, v katerih tujci od oškodovancev zahtevajo razne osebne podatke.

Če postanete žrtev goljufije, nemudoma obvestite policijo.
Če postanete žrtev goljufije, nemudoma obvestite policijo. FOTO: Dare Čekeliš

Za izplačilo domnevne nagrade pošiljatelji po navedbah policistov zahtevajo določeno provizijo oz. odstotek od nagrade, vendar te nagrade prejemnik spam sporočil dejansko nikoli ne prejme. Tovrstna sporočila se po spletu pošiljajo v ogromnih količinah, zato je verjetnost goljufije in naivnosti pri tovrstnih lažnih ponudbah oziroma nagradah pri prejemnikih sporočil toliko večja, opozarjajo.

Goljufijo prijavite policiji

"Če bodo spletni uporabniki še vedno v dvomu ali bi nek nakup ali prodajo realizirali, naj se pred tem posvetujejo z osebo, ki ima izkušnje s spletnim trgovanjem in z iskanjem informacij na spletnih forumih," svetuje policija.

Če bodo kljub vsemu postali žrtve goljufije ali poskusa, naj nemudoma zavarujejo, shranijo elektronsko korespondenco na nosilec podatkov, sporočila natisnejo, si zabeležijo ostale koristne podatke in zadevo prijavijo policiji, še navajajo na PU Novo mesto.

Nepridipravi pa prežijo tudi na Kliku. Bralki naj bi z varčevalnega računa ukradli okoli 2000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bingo68
24. 08. 2010 15.08
Tudi sam sem imel priložnosti (kar 5 različnih), ko so tujci poskušali dobiti od mene denar. Samo sem čekiral olase pri prodaji vozil in pisal raznim prodajalcem o možnosti popusta ipd... pa se mi javi tujec, tudi tujka, ki ponuja vozilo dosti ceneje.....vedno je na koncu tako, da te prosi za plačilo takse in stroškov....tja od 100 do 200 € in ti garantira prevoz vozila do tvojega doma.... Pazite se zlasti kadar srfate in pišete prodajalcem preko obvestil na linku avtonet.net. če novinarje oz. uredništvo POP TV-ja zanima kaj več, imam vse maile shranjene in si lahko ogledajo kako se vse začne in nadaljuje.... Morda pa koga zanima kaj več..., saj sem si znjimi dopisoval dokler ni prišlo do trenutka vplačila. E, denarja pa ne dam bebcem Zdaj pa že čakam na nove pogumneže in iščem zase novo vozilo... :) e Lp vsem skupaj
an0nimen
19. 11. 2009 08.51
Že več kot 10let uporabljam razne spletne storitve kot so plačevanje z kreditno kartico, klik, oddajanje dokumentov v digitalni obliki (digitalni podpis) in PRO banko za firmo in nikoli mi še ni zmankal 1 cent je pa res, da sam skrbim za varnost PCja in pa ne klikam raznih "check out thise sweet nude pictures of Agelina Jolie" in podobno... Tako, da ne govorit da poslovanje preko spleta ni varno ker je to čista bedarija!!! Če nisi butl, ki klika vsak link v pošti li ne uporablja ustreznega antivirusa potem je spletno poslovanje 100% bolše od bank! Nobene čakalne vrste ni stroška z prevozom do bank veliko nižji stroški obdelave in pa časavno neodvisno poslovanje so samo nekatere prednosti spletnega poslovanja. Za potencjalne nevarnosti, ki bi morebiti lahko ogrožale tvoje spletno poslovanje si kriv SAM! Kajti sistemi so danes narejeni tako da vedno zahtevajo potrdilo uporabnika preden se karkoli namesti na tvoj pc če pa si lahkomiseln boš seveda brez, da program poznaš ali vprašanje sploh prebereš kliknil DA in seveda zlonamerno programsko opremo namestil brez da se boš tega sploh zavedal.
Vedran Vinko
15. 11. 2009 19.15
Ravno pred tednom dni sem tudi sam bil vpleten. Zanimal sem se za BMW, ki je imel smešno ceno, ponudnik pa mi je pisal v popačeni slovenščini, kao da je Anglež. Smešno res...
galiot
15. 11. 2009 18.28
Plačilo preko neta ne uporabljam,ampak kupujem klasično v trgovini ,je zaenkrat še najbolj varno.Mogoče smo taki ,ki tega ne uporabljamo starokopitni ampak ziher je ziher...
Jure Uršnik
15. 11. 2009 17.51
ljudje pa tko ali tko bodo morali začeti krast če bodo hoteli preživeti!mislim da skoraj ni več druge poti!kar seveda ni prov!
piss
15. 11. 2009 17.07
samo to bi rekel da me neobodo narobe razumeli...... ni pravilno da ljudje kradejo.....ampak tisti ki se zaveda da v prihodnosti nebo več človekovih pravic ....bo zdaj kradel kolk se le da......
piss
15. 11. 2009 17.05
čisto prav...naj kar kradejo....kdo je pameten ve da je zaj čas za krajo in to na veliko.....in naj se goljufi kar nakradejo .... če nam dajete takšne članke za zavajanje javnosti....te pa naj kradejo..........
LomilkaSrc
15. 11. 2009 15.34
BorcS5 sem lastnik servisa in trgovine z računalniki že 17 let. samo za info.
BorcS5
15. 11. 2009 13.59
lahko greš dvignit denar na banko, da boš nekaj plačal in te potem nekdo oropa... hrček teka teka očitno poznaš zelo malo računalničarjev oz. nobenega če misliš da ne uporabljajo spletnih načinov plačevanja
LomilkaSrc
15. 11. 2009 12.38
Nikoli nisem zaupal plačilom prek neta. Ljudje se ne zavedajo da ni varnega poslovanja prek teh klikov in klokov. Niti en računalničar ne plačuje prek teh E- bank. Ker vedo kako slaba je zaščita in na kako lahek način lahko prideš do gesel.