Črna kronika

Fritzl bo v zaporu pletel košare

Dunaj, 20. 03. 2009 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na doživljenjsko bivanje na psihiatriji obsojeni Josef Fritzl v novem domovanju ne bo zelo trpel. Imel bo namreč svojo televizijo, računalnik in celo hišnega ljubljenčka, če bo hotel.

Fritzl si bo s sostanovalcem delil televizijo in računalnik, lahko bo imel žival, učil se bo jezikov in pletenja košar, medtem ko bo njegova zlorabljena hči skušala zaživeti normalno.
Fritzl si bo s sostanovalcem delil televizijo in računalnik, lahko bo imel žival, učil se bo jezikov in pletenja košar, medtem ko bo njegova zlorabljena hči skušala zaživeti normalno. FOTO: Reuters

Čeprav 73-letni Josef Fritzl skoraj zagotovo ne bo nikoli več svoboden človek, pa se mu tudi kot obsojenemu posiljevalcu, morilcu in mučitelju ne bo godilo slabo. Niti približno ne bo tako trpel kot njegova zlorabljena hči Elisabeth in njuni incestni otroci, ki so več let preživeli v majhnem in vlažnem kletnem stanovanju brez dnevne svetlobe, saj bo imel svojo televizijo, svoj računalnik, če si bo zaželel, pa tudi hišnega ljubljenčka, poroča Daily Mail.

Kazen bo vsaj nekaj časa preživel v bolnišničnem oddelku zapora Mittersteig na Dunaju, kjer bo lahko prebiral tudi dnevno časopisje in se razgibaval na vrtu zapora. Bolnišnično sobo si bo sicer delil, bo pa le nekoliko manjša od prostora, kjer je prvih devet let ujetništva preživela njegova hči.

Avstrijci so nad zaporom, kamor sprva odhaja, zgroženi. Pravijo, da bi moral biti zaprl v celici brez dnevne svetlobe, tako kot so vse življenje živele njegove žrtve.

Zapor Mittersteig je znan kot 'udoben' zapor s samo 90 zaporniki, med katerimi je dve tretjini spolnih prestopnikov. Z vsemi zaporniki si bo delil dnevni prostor, kuhinjo in čajnico, ki jo lahko uporabljajo med 9.00 zjutraj in 18.00 popoldne. Lahko se bo učil tudi ročnih spretnosti – od pletenja košar do izdelovanja keramike – in tujih jezikov. Vendar pa Fritzl ne bo cele dneve posedal, pač pa bo imel vsakodnevne terapije s psihiatri in osebnim terapevtom, ki je zanj skrbel od aretacije. Fritzlov odvetnik Rudolf Mayer pravi, da je njegovemu klientu bolj ali manj vseeno, kje bo zaprt. “Želi si samo, da bi bil dovolj blizu doma, če bi ga kdo od sorodnikov prišel obiskat,” je povedal Mayer.

Zapor, kjer bo Fritzl začel prestajati svojo kazen.
Zapor, kjer bo Fritzl začel prestajati svojo kazen. FOTO:

Zapor je sicer dve uri vožnje oddaljen od Amstettna, kjer je Fritzl s svojo družino živel. Najverjetneje pa ga bodo sčasoma preselili v zapor v Göllersdorrfu v Spodnji Avstriji. Tam je med drugimi zaprt tudi avstrijski kanibal Robert Ackermann, ki je ubil in pojedel dele telesa nekega moškega. Sojetniki naj bi ga zato v zaporu v St. Pöltnu že dražili z besedami 'Fritzl, ti si 'šnicl', ko te v roke dobi Ackermann'. Fritzl je sicer psihično trenutno popolnoma na tleh, strokovnjaki pa opozarjajo tudi, da obstaja nevarnost, da bi storil samomor. Zato ga strogo nadzorujejo.

Elisabeth ima razumljivo še vedno travme.
Elisabeth ima razumljivo še vedno travme. FOTO:

Zaznamovani za življenje

In medtem ko se bo Josef Fritzl mirno staral v zaporu, bo njegova zlorabljena družina trepela še naprej. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da bodo hčerka Elisabeth in njuni otroci še dolga leta potrebovali pomoč psihiatrov.

Vsi nekdanji Fritzlovi zaporniki se bojijo zaprtih vrat. Vseh je tudi strah podzemnih prostorov in imajo nočne more. Imeli naj bi tudi druge motnje, kot je na primer nenehno preverjanje, ali je še dovolj hrane, saj je v kleti nikoli ni bilo dovolj.

Elisabeth, ki se je po sojenju pred mediji umaknila nazaj na psihiatrično kliniko Maur Amstetten, naj bi še vedno trpela za kroničnim posttravmatskim stresom. Tako naj bi bilo njeno življenje na trenutke čisto normalno, nato pa jo vonj ali zvok spomni na leta v ujetništvu in se zlomi. Ker si je v času življenja v podzemni ječi med vsakim posilstvom in pretepanjem predstavljala, da se to ne dogaja njej, ampak vse samo opazuje, je verjetnost podoživljanja, depresije in občutkov nemoči še večja, pravijo strokovnjaki. Med terapijo zdravniki Elisabeth spodbujajo, naj se vrača k težkim spominom in jih pod nadzorom obdela z distanco. Le tako, so prepričani zdravniki, bo imela več možnosti za normalnejše življenje, ki ji je ostalo.

Elisabeth in njeni otroci so se po razkritju zgodbe za devet mesecev preselili v psihiatrično bolnišnico, zdaj pa pridejo tja na zdravljenje dvakrat na teden. Sicer zadnja dva meseca živijo v hiši v majhni vasici blizu Dunaja.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1