Črna kronika

Fritzl noče biti 'šnicl'

Amstetten, 23. 03. 2009 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fritzl naj ne bi svojih zločinov priznal iz obžalovanja, pač pa zato, da se lahko pogaja o svoji nastanitvi. Na smrt se namreč boji kanibala, ki mu je zagrozil, da ga bo pojedel, če se srečata.

Avstrijski monstrum Josef Fritzl, ki je bil zaradi umora, posilstva, incesta, zasužnjevanja, zadrževanja v ujetništvu in nasilja prejšnji teden obsojen na dosmrtno ječo, ima po avstrijskih zakonih možnost izbire med tremi zapori s posebnimi psihološkimi oddelki.

Fritzla v ječi nadzorujejo, če bi slučajno hotel storiti samomor. Psihologe namreč skrbi, ker ga dejstvo, da je dobil dosmrtno ječo, sploh ne gane.
Fritzla v ječi nadzorujejo, če bi slučajno hotel storiti samomor. Psihologe namreč skrbi, ker ga dejstvo, da je dobil dosmrtno ječo, sploh ne gane. FOTO: Reuters

Zapor, ki ga bo Fritzl najverjetneje izbral, je nekdanji samostan Garsten, eden najmodernejših v Avstriji, samo 30 minut vožnje oddaljen od Amstettna. "Da ga bo družina lahko obiskovala," pojasnjuje njegov odvetnik Rudolf Mayer. Tam bo lahko vadil svojo angleščino ali se učil drugih tujih jezikov, lahko bo pel v pevskem zboru ali telovadil, se udeležil ur tenisa, pikada ali slikanja. V zaporu, ki je obdan z naravo, imajo zaporniki na razpolago veliko svetlobe in svežega zraka - ironično, prav to, kar je Fritzl kratil svojim ujetnikom. Lahko si bo tudi izposojal knjige v eni največjih zaporniških knjižnjic v Avstriji.

Kot je znano, je Fritzl najprej priznal krivdo v le štirih točkah obtožnice, potem pa se je drugi dan premislil in priznal vse. Govori se, da tega ni storil iz obžalovanja, pač pa zato, da bi se lahko pogajal o svoji dosmrtni nastanitvi, saj se izredno boji slavnega avstrijskega kanibala Roberta Ackermanna, ki mu je zagrozil, da ga bo v primeru, da bosta kazen služila v isti instituciji, pojedel. "Fritzl, pojedel te bom kot šnicl," je napovedal, njegovo izjavo pa so povzeli avstrijski mediji. Odvetnik je ob tem opozoril Fritzla, da se v primeru, da krivde ne prizna, lahko zgodi prav to, da ga sodišče pošlje v umobolnico Goellersdorf, kjer je nameščen Ackerman.

"Ljudem, ki v zaporu pristanejo zaradi zlorabe otrok, ni prizanešeno. Zaporniki so Fritzla pozvali, naj pride k njim, da se bodo igrali, nato mu je zagrozil še Ackermann. Slednji prezira pedofile in posiljevalce, zato je obljubil, da ga bo živega skuhal, pazniki pa se bodo naredili, da niso ničesar opazili," je povedal eden od paznikov na psihiatriji, kjer je trenutno nameščen Fritzl. Ackermann je sicer pri 19-ih letih razbil lobanjo 49-letnemu Josefu Schweigeru in pojedel njegove možgane.

Fritzlu bo v zaporu Garsten bolje postlano, kot je bilo njegovim ujetnikom. Lahko bo imel svojo televizijo, računalnik in tudi žival, če bo tako hotel.
Fritzlu bo v zaporu Garsten bolje postlano, kot je bilo njegovim ujetnikom. Lahko bo imel svojo televizijo, računalnik in tudi žival, če bo tako hotel. FOTO:

Klet groze bodo zabetonirali

Medtem so oblasti v Amsttetnu sporočile, da bodo klet, v kateri je Fritzl 24 let zadrževal svojo hčer Elisabeth in njune otroke, najverjetneje zalili z betonom in tako zvedavim turistom preprečili fotografiranje. Hiša groze je namreč postala prava turistična atrakcija. Oblasti so odločene, da se stavba, v kateri so se dogajale grozote, ne bo tržila v komercialne namene: "Prodali jo bomo ali pa celo porušili," pravijo.

Avtobiografija, ki odpira rane

73-letni Fritzl pa se že pripravlja na pisanje svojih spominov v avtobiografiji. Oblasti mu tega ne morejo preprečiti, a po avstrijskem zakonu ni dovoljeno, da bi od tega imel dobiček. Njegov odvetnik pravi, da bo Fritzl s tem izrazil podporo svoji družini, saj naj bi v knjigi opisoval demone, ki so ga pripeljali do tega, da je ugrabil 18-letno Elisabeth in jo posilil več kot 3.000-krat. "Počutim se, kot da bi šla še enkrat skozi vse," pa ob vsem tem pravi Elisabeth.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chigumiii
29. 03. 2009 15.02
ja čudn da ga ne gane č je dobil dosmrtno...sj ma že 73let...ga bo kmal tko pobral...hujš je za une k ma nvem 40let pa dobi dosmrtno in ma še najmejn 30let pred sabo.. ta jih ma pa največ še kšnih 10 ... ČE jih ma...
kg1
26. 03. 2009 09.32
Šnicl ja...hahahaha...sam bi ga mogl na živo stran rezad...en dan leva roka pol desna, pol noga...hahaha dol padeš...
skyline4
24. 03. 2009 18.54
narobe svet, tam se bo imel bolje kot v raznih domovih za starejše občane kaj šele v zaporu...treba ga je dat med druge najhujše zapornike in to je to, ni druge...
irish25
24. 03. 2009 15.15
v tem primeru se zdaj odpira še en problem... veliko otrok, ki so bili priče oz. žrtve nasilja, ima lahko kasneje vedenjske motnje in se lahko tudi sami sprevržejo v napadalce... upam, da bodo pristojne inštitucije kvalitetno opravile svoje delo in tem otrokom pomagale, da do takih stvari ne bi prišlo... ne pozabimo, Fritzl NAJ bi bil tudi sam žrtev zlorab v otroštvu (najbrž se je takrat tudi on smilil določenim ljudem)... resnično upam, da otroci zaživijo normalno življenje in da se ta tragedija ne bo nadaljevala v drugačni obliki... da ne bo pomote, seveda sem na strani otrok in si želim, da bi to nekako prebrodili, vendar upam, da se njegovo hudičevo seme ni prijelo...
marbo
24. 03. 2009 12.06
najbolje bo da ga spustijo na prostost in zopet odkoraka k elisabeth.lahko mu naredijo karkoli ali si karkoli stori sam.se mi zdi da smo vsi pozabili na elisabeth in njene otroke.naj ga pustijo pa naj se vsak dan z glavo zaletava v zid v celici.naj raje pomagajo elisabeth in otrokom kateri imajo za vse življene neizbrisane težave in traume
Gregor Žižek
24. 03. 2009 11.42
jako sluzenje kazni. kot da bi sel na dopust. po vsem tem kar je naredo se more verjetno spocit ? Za tistega ki hoce pojest fritcla mu ga pa z veseljem specem po zelji
mindfucker
24. 03. 2009 06.42
"..Fritzlu bo v zaporu Garsten bolje postlano, kot je bilo njegovim ujetnikom. Lahko bo imel svojo televizijo, računalnik in tudi žival, če bo tako hotel. .. " ja, uboga žival.
Alexxsaso@yahoo.ca
24. 03. 2009 06.36
Ravno razmisljam kaj bi naredil, da bi tudi mene vtaknili v ta zapor...Bi zivel v miru do konca svojih dni...Brez stresa, sluzbe, garanja.
HAMILTON_SP-09
23. 03. 2009 23.30
sam zdej pa vedno k bom sncl jedu se bom na fricla spomnu ne vem ce ne bom apetit zgubu zarad tega pa moja najljubsa hrana joojjjjjj
doberdan
23. 03. 2009 23.01
se pridružujem nekaterim pred mano: KATASTROFA!!! ZAPOR PA TAK! poleg tega da je zapornikom kratena možnost gibanja naj bi se tam tut zamislili, in sicer pod pogojem da nimajo česa drugega za počet ane!! kdo se bo s svojimi zločini ukvarjau če lahko televizijo gleda in slika!? katastrofa, večji luksuz k marsker pošten državljan slovenije pa verjetn tut avstrije!!! res se mi ne zdi prou!!
hrabrimisek40
23. 03. 2009 21.24
Ne moreš verjet. Za takšno stvar bi moral gniti med štirimi stenami ob kozarcu vode in kosu suhega kruha, ne pa da mu zakonodaja omogoča all inclusive počitnice. TA SVET JE GNIL.
Morcheeba
23. 03. 2009 21.04
pa saj to ni res... zdaj bo še pa užival v zaporu?! take izmečke človeštva bi blo treba v različico alcatraza strpat pa mučit do konca življenja!
REDhot
23. 03. 2009 20.24
u čem je fora zapora, če je u njem tolk udobja pa tega?! psihopat. naj ga un poje
Golcar
23. 03. 2009 20.21
sramota za sodni sistem!!! ne zasluži si niti kanček sončne svetlobe do konca svojga bednega življenja!!!!! SRAMOTA!!!!!!!!!!
dalmatinka7
23. 03. 2009 20.10
haha fritzl pojedel te bom kot šnicl haaaaaaaaahaaaaaaaa
UrškaM
23. 03. 2009 19.24
En bolj nor kot drug. Mi je pa polepšal večer: "Fritzl, pojedel te bom ko šnicel!" hahahahahahahahahahahah črni humor, pa brezzamere :)
EG_member
23. 03. 2009 19.22
nič takiga nisem napisal pa kar brisete komentarje! kot da ni tak, na luksus bo šo v hotel z 5 zvezdicami! samo mislim da se v enih hotelih z 5 zvezdicami ni racunalnikov!!!res ste čudni niti folk mnenja neje more izrazat tu gor!!!zakaj sploh mate to pošli komentar ce pol brisete???!!!!!! :@ lmao
Lilika2013
23. 03. 2009 19.14
ta Fritzi je živi hudič! prav grozen je! tisti pa ga bi res lahko pojedu!
Lilika2013
23. 03. 2009 19.13
sram jih bodi! v zapor s kosom kuha in kozarcem vode na dan!!! še to ne vem če si zasluži!!!
MIMOGREDE
23. 03. 2009 18.46
NE MOREM GA VEČ GLEDAT, TAKO ZELO SE MI GABI TA GOLAZN !!