Črna kronika

'Pošast' iz kleti pokazala obraz

Dunaj, 17. 03. 2009 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Josef Fritzl je bil nepreviden. Za trenutek je pokazal svoj obraz, ki ga je prej skrival za modro mapo. Tiskovni predstavnik sodišča v St. Pöltnu je medtem sporočil, da bi bila razsodba lahko znana že v četrtek.

Josef Fritzl je javnosti od aprila lani prvič razkril svoj obraz, čeprav nehote.
Josef Fritzl je javnosti od aprila lani prvič razkril svoj obraz, čeprav nehote. FOTO: Reuters
Josef Fritzl
Josef Fritzl FOTO: Reuters
Razsodba v primeru Fritzl bi bila po besedah tiskovnega predstavnika sodišča v St. Pöltnu lahko znana že v četrtek popoldne. Tiskovni predstavnik je sporočil tudi, da bo odslej sojenje - tudi zaključna govora - spet odprto za javnost.

Sodnica Andrea Hummer je na začetku prosila predstavnike medijev in občinstvo, naj zapustijo sodno dvorano zaradi zaščite priče Elisabeth Fritzl, ki jo je oče 24 let zadrževal v domači kleti in jo posiljeval. Njeno pričevanje so posneli v prisotnosti tožilke Christine Burkheiser in odvetnika Rudolfa Mayerja, ki sta ji lahko postavljala vprašanja.

Videoposnetek opisovanja grozot, ki jih je doživljala, bodo prikazovali v delih na velikem ekranu v sodni dvorani. Pričanje si bodo porotniki ogledali v ''majhnih porcijah zaradi grozljivosti'', je povedal predstavnik sodišča v St. Pöltnu Franz Cutka. Celotni posnetek je dolg 11 ur, Fritzl pa bo po predvajanju lahko povedal svoje stališče glede obtožb, ki jih v posnetku nanj naslavlja Elisabeth.

Fritzl ni seksualna pošast. Če bi bil, bi člane družine zaprl na hujši kraj ali jih celo ubil, ne pa jim prinašal darila in z njimi praznoval božiča. Odvetnik Rudolf Mayer

Tožilka je včeraj ob prebiranju obtožnice povedala, da je Elisabeth rojevala otroke v temni kleti, polni podgan, brez pomoči in zdravil, ki bi ji lajšali bolečino. Edino, kar je vedela o nosečnosti in porodu, je prebrala v stari knjigi, ki ji jo je oče prinesel dva meseca pred prvim porodom. Dal ji je še škarje in umazano odejo. Fritzl naj bi hči posiljeval vsak dan, ko pa je 30. avgusta 1988 rodila njuno prvo hčer Kerstin, je ni obiskal deset dni. Ko je po rojstvu hudo zbolel njun sin Michael, ni hotel poklicati zdravnika. ''Kar bo, pa bo,'' naj bi dejal. Deček je umrl tri dni po rojstvu, Fritzl naj bi njegovo trupelce zažgal v peči, pepel pa razsul po domačem dvorišču.

Obtoženec je sicer danes razkril obraz, ki ga je pred javnostjo skrival z modro mapo. Odvetniku naj bi dejal, da ga je strah, zato se že pojavljajo ugibanja, ali mu bodo med "travmatičnim sojenjem" nudili psihološko pomoč. Obravnava je za danes končana.

'Nisem ubijal, sem pa posiljeval'

Fritzlovi odgovori na obtožbe:

- Umor: Nisem kriv.
- Zasužnjevanje: Nisem kriv.
- Zadrževanje v ujetništvu: Kriv sem.
- Posilstvo: Delno sem kriv.
- Incest: Kriv sem.
- Nasilje: Kriv sem.

73-letni Fritzl se je včeraj sicer izrekel za nedolžnega umora enega od sedmih otrok, rojenih v incestnem razmerju s hčerko, ki je leta 1996 umrl nekaj ur po rojstvu, ker ni bil deležen nujne zdravniške pomoči. Če bo spoznan za krivega umora, mu grozi dosmrtna kazen, za zasužnjevanje pa je zagroženih od deset do 20 let za zapahi. Po avstrijski zakonodaji se sicer kazni ne seštevajo in na koncu obvelja le najvišja izrečena kazen. Priznal pa je krivdo za nezakonito zadrževanje v ujetništvu, posilstva in incest, ki se kaznujejo z od enega do 15 let zaporne kazni. V odgovoru na vprašanje sodišča je poleg tega zanikal tudi grožnje svojim ujetnikom, da jih bo v primeru poskusa bega usmrtil s plinom.

'Mati me ni marala'

Hčer je posiljeval vsak dan. Prvih nekaj let sploh nista govorila. Fritzl je prišel, posilil Elisabeth in odšel. /…/ Ko so prišli otroci, je Elisabeth posiljeval pred njimi. Tožilka Christine Burkheiser

Na sodišču je tudi potožil, da je v otroštvu tudi sam trpel zaradi zlorab. "Imel sem zelo težko otroštvo. Mama me ni želela. Stara je bila 42 let, ko me je imela. Enostavno ni želela otroka in temu ustrezno je ravnala z mano. Pretepala me je," je dejal upokojeni elektroinženir. Pri 12 letih se je odločil, da udarcev ne bo več dolgo trpel. "Od tega trenutka sem bil zanjo poosebljen satan," je dejal Fritzl, ki je z mamo živel v isti hiši do njene smrti leta 1980. Ob tem je pojasnil, da tudi ona ni imela lepega otroštva. "Njeno življenje prav tako ni bilo najboljše. Odrasla je na kmetiji in morala je delati od osmega leta," je povedal obtoženec. Na tožilkino vprašanje, ali je imel v otroštvu prijatelje, je odgovoril: "Ne."

Kaj bodo povedali izvedenci?

Odvetnik Rudolf Mayer in tožilka Christine Burkheiser
Odvetnik Rudolf Mayer in tožilka Christine Burkheiser FOTO: Reuters
Avstrijski časniki so Josefa Fritzla označili za utelešenje zla. "To je obraz zla," je zapisal tabloid Kronen Zeitung, medtem ko je Kurier navedel, da "se Fritzl smili le samemu sebi".

V nadaljevanju sojenja bodo poleg tega sodišču predstavljena štiri izvedenska poročila, pri čemer največje zanimanje vlada za poročilo neonatologa, ki naj bi sodišču pojasnil obtožbo umora. Še eno poročilo izvedenca zadeva psihološko stanje Fritzla, ki je bil sicer spoznan za kazensko odgovornega za svoje dejanja. Ostali dve poročili pa obravnavata sofisticiran sistem elektronskega zapiranja vrat, ki so vodila v kletno stanovanje, kjer je obtoženec zadrževal ujetnike.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja