Črna kronika

Sarkozy je na ulice poslal vojsko

Toulouse, 20. 03. 2012 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./G.G./STA
Komentarji
0

Francija je še vedno pretresena zaradi pobojev treh otrok in enega odraslega. Sledi kažejo, da imajo policisti opravka z rasističnim serijskim morilcem. Tožilec meni, da bi lahko morilec kmalu znova udaril. Medtem pa so v državi razglasili stanje najvišje pripravljenosti.

Policija je poostrila nadzor tudi v judovski četrti Pariza.
Policija je poostrila nadzor tudi v judovski četrti Pariza. FOTO: Reuters
Kronologija napadov

11. marec: Napadalec je ustrelil vojaka v Toulousu, ki je čakal moškega, ki je prodajal motor.

15. marec:V Montaubanu je ustrelil tri vojake, ki so stali pred bankomatom, še četrti je bil hudo ranjen.

19. marec:Pred judovsko šolo v Toulousu je ustrelil tri otroke in učitelja, še en mladoletnik je bil hudo ranjen.

V Franciji so sprožili obsežno akcijo, da bi tako čim prej našli morilca treh otrok in učitelja pred judovsko šolo v Toulousu in treh vojakov v dveh ločenih napadih prav tako v Toulousu in bližnjem Montaubanu. Policija je potrdila domneve, da gre za istega napadalca, saj se je s kraja zločina morilec v vseh treh primerih odpeljal z istim motorjem, prav tako pa je uporabil isto orožje. Policija domneva, da gre za rasne umore, saj so bile v zadnjem primeru tarče pripadniki judovske skupnosti, ubiti vojaki pa so bili severnoafriškega porekla, četrti ranjeni vojak pa je prihajal s Karibov.

Je napadalec svoja dejanja snemal?

V ponedeljek okoli osmih zjutraj, ko so otroci prihajali k pouku, se je pred judovsko šolo Ozar Hatorah zgodila tragedija. Do sedaj še neznani napadalec se je pred šolo pripeljal z motorjem, pri sebi je imel dve različni orožji in začel streljati. Ubil je 30-letnega učitelja Jonathana Sandlerja. Učitelj je imel dvojno državljanstvo, izraelsko in francosko, prihajal je iz Jeruzalema, v Francijo pa se je priselil lanskega septembra. Napadalec je ubil tudi njegova dva sinova, triletnega Gabriela in šestletnega Arieha. Zaradi strelov je umrla tudi osemletna Miriam Monsonego, za katero navajajo, da je ravnateljeva hči. Hudo ranjen pa je tudi 17-letnik.

Ubiti učitelj Jonathan Sandler
Ubiti učitelj Jonathan Sandler FOTO: Reuters

Državni tožilec Francois Milons je pojasnil, da se je napadalec pred šolo pripeljal z dragim velikim motorjem, ki naj bi ga ukradel, sestopil, potegnil pištoli in začel streljati. ''Streljal je na vse, kar je bilo pred njim, na otroke, na odrasle," je dodal. Napadalec naj bi najprej ubil učitelja in njegova otroka, nato pa naj bi sledil 8-letni ravnateljevi hčeri, jo zagrabil za lase in je ustrelil od blizu, še piše britanski Guardian. Kot še poroča časnik, je tožilec povedal, da je imel napadalec na prsih pritrjeno ''nekakšno snemalno napravo'' .

Tožilec domneva, da je svoje dejanje posnel. Napadalca, ki je med napadom nosil čelado, pa so posnele varnostne kamere tako pred šolo kot tudi pred nakupovalnim središčem v Montaubanu. Francoski notranji minister Claude Gueant je povedal, da gre za hladnokrvnega, odločnega in zelo krutega morilca. Zadevo preiskuje okoli 250 preiskovalcev, preverjajo pa sume, da gre za ali skrajno islamističnega ali skrajno desničarskega napadalca. Tožilec Molins tako sklepa, da se morilec zagotovo zaveda, da ga lovijo. Glede na njegovo vztrajnost pa Molins opozarja, da bi lahko morilec v prihodnjih dneh znova udaril. Doslej je napade izvajal na štiri dni.

Ethel Guedj, priča krvavega dogodka, se spominja, da je le nekaj trenutkov zatem, ko je v šolo pripeljala svoja 11 in 15 let stara sinova, pred šolo zaslišala strele. Moja sinova sta videla trupla, povsod je bilo krvavo, je vidno pretresena opisovala.

Ubiti vojaki

Napadalec na motorju je, kot kaže, moril že 11. in 15. marca. Njegove žrtve so bili pripadniki padalskega oddelka francoske vojske. Vojaki so bili severnoafriškega porekla in muslimanske vere. Prvo žrtev, 30-letnega Imada Ibn-Ziatena, je napadalec ustreli v Toulousu. 15. marca je nato napadel v Montaubanu. Streljal je na vojake, ki so na bankomatu pred nakupovalnim središčem dvigovali gotovino. Zaradi strelov so umrli 26-letni Mohamed Legouad, 24-letni Abel Chenoulf in Loïc Lieber, ki je bil star 28 let.

Poostrena varnost tudi v New Yorku

Na jugozahodu Francije so razglasili stanje najvišje možne pripravljenosti pred morebitnimi terorističnimi dejanji. Na ulice so poslali tudi vojake. Dodatno varovanje judovskih objektov pa so uvedli tudi v New Yorku. Newyorški policijski komisar Ray Kelly je zagotovil, da nimajo nobenih informacij ali namigov o kakršnih koli grožnjah, za vsak primer pa je na ulice poslal sto dodatnih policistov, ki varujejo sinagoge, muzeje, šole, izraelsko misijo pri ZN.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je včeraj kmalu po napadu obiskal šolo v Toulousu, je še sporočil, da bo svojo predsedniško kampanjo prekinil najmanj do srede. Zaradi krvavega dogodka pred prvim krogom predsedniških volitev v Franciji pa so predsedniške kampanje prekinili tudi drugi kandidati. Sarkozy je še zagotovil, da bo vlada dogodek natančno preiskala. Žrtev so se danes po vseh francoskih šolah spomnili z minuto molka.

Sožalno pismo pa je Sarkozyu poslal tudi slovenski predsednik Danilo Türk. V pismu je izrazil sožalje v imenu slovenskega naroda in v svojem imenu ter poudaril, da napadov proti skupinam in institucijam, ki predstavljajo manjšine, ne smemo tolerirati.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1