Črna kronika

FOTO: Avtobus brez napak, voznika bodo ovadili

Ljubljana, 17. 05. 2011 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na nemškem avtobusu, polnem dijakov, v času nesreče na gorenjski avtocesti ni bilo nepravilnosti. Tako bodo policisti proti vozniku podali ovadbo zaradi povzročitve nesreče iz malomarnosti.

Nepravilnosti na nemškem avtobusu, polnem dijakov, v času nesreče na gorenjski avtocesti ni bilo, je pokazalo izvedeniško mnenje pooblaščenega sodnega izvedenca, so sporočili s kranjske policije. Sporočili so še, da so bili na potniških sedežih v avtobusu nameščeni dvotočkovni varnostni pasovi, vendar jih poškodovani niso uporabili.

Policija bo sicer po prejeti analizi odrejenega strokovnega pregleda na vsebnost alkohola, zdravil in mamil zoper voznika podala kazensko ovadbo zaradi suma povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti. Vozniku bo tako grozila denarna kazen ali zaporna kazen do treh let.

''Ne glede na rezultat prejete analize na alkohol, mamila oziroma zdravila bomo zoper voznika podali kazensko ovadbo, saj so bile v nesreči huje poškodovane osebe. Če bi bila analiza pozitivna, bi zoper voznika ukrepali tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola oziroma mamil ali zdravil,'' so pojasnili na policiji.

Štirje še vedno v bolnišnici

Po nesreči je moralo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) v Ljubljani sprva ostati šest ljudi, od tega trije mladostniki. Danes so iz oskrbe odpustili dva, notri pa ostajajo še štirje Nemci – dva vzgojitelja in dva učenca.

Večina udeležencev nesreče se je sicer danes z vlakom odpravila na Bavarsko, so pojasnili na nemškem veleposlaništvu v Ljubljani, kjer so dodali, da je bila skupina sicer namenjena na hrvaški otok Krk, kjer naj bi proslavili zaključek šolskega leta.

V nesreči je bilo poškodovanih 30 ljudi, voznik in 29 potnikov, v primeru hujših telesnih poškodb pa bodo policisti podali kazensko ovadbo.

Preutrujeni vozniki?

Vozniki opozarjajo na utrujenost, ki je lahko vzrok za nesreče.
Vozniki opozarjajo na utrujenost, ki je lahko vzrok za nesreče. FOTO: Reuters

V Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije pa opozarjajo na problem preutrujenosti voznikov, ki je lahko vzrok za nesreče. Pojasnili so, da za Slovenijo glede časa vožnje, odmorov in časa počitka za voznike, ki opravljajo notranje in mednarodne prevoze, veljajo enaka pravila kot za druge države EU. Voznik lahko brez postanka vozi največ štiri ure in pol, na dan pa s postankom za odmor največ deset ur, čemur sledi dnevni počitek, ko mora vozilo dejansko stati.

Za daljše vožnje zato v številnih družbah uporabijo dva voznika, kjer pa glede seštevka vseh aktivnosti, ne samo vožnje, še vedno velja zakon o delovnem času in obveznih počitkih mobilnih delavcev. Razlik med pravili za voznike tovornjakov ali avtobusov praktično ni, le odgovornost pri prevozu ljudi je načeloma večja, so še pojasnili na zvezi.

Uporaba varnostnih pasov je obvezna le na avtobusih, ki imajo vgrajene pasove, pri tem pa so izjema avtobusi mestnega potniškega prometa oziroma avtobusi, ki imajo stojišča. Na tem področju naj bi bilo sicer "nekaj več tolerance", saj voznik avtobusa težko stori kaj več, kot da potnike opozori na obvezno uporabo varnostnih pasov, so dodali.

V Zvezi združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije so opozorili še na splošno težavo poklicnih voznikov, ki ni nujno povezana s primerom nesreče na gorenjski avtocesti: če se delodajalci ne držijo pravil glede omejitve ur vožnje in drugih pravic mobilnega osebja, je zlasti v času turistične sezone obremenitev voznikov avtobusov večja kot običajno.

Nasreča - 5
Nasreča - 5 FOTO: Reuters

V konkretnem primeru pri včerajšnji nesreči je bil v avtobusu en sam voznik, vendar pa je bilo po navedbah vse v redu. Torej ni vozil predolgo, vse je bilo po pravilih, prav tako pa ni vozil prehitro.

Spomnimo ...

Nesreča se je zgodila v ponedeljek nekaj pred 6. uro pred počivališčem Voklo v smeri Ljubljane, policisti pa so do zdaj ugotovili, da je 54-letni nemški voznik avtobusa vozil po desnem voznem pasu iz smeri Kranja proti cestninski postaji Torovo. V trenutku, ko je z vozilom pripeljal mimo izvoza z avtoceste za Kranj vzhod, je z vozilom v blagem levem ovinku zapeljal desno preko neprekinjene robne črte na odstavni pas.

Voznik je nato vožnjo nadaljeval preko odstavnega pasu in neutrjene bankine na travnato površino. Zapeljal je v obcestni jarek, zaradi česar je vozilo prevrnilo na desni bok ter po njem drselo okrog 40 metrov daleč. Ko se je vozilo, v katerem ni vgrajenih varnostnih pasov za potnike, prevrnilo, so se številni potniki poškodovali.

V avtobusu je bilo poleg voznika še 40 potnikov, poškodovanih pa jih je bilo 29 in voznik. Vseh 30 poškodovanih so reševalci odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Poleg voznika so bili poškodovani še potniki, stari 19, 33, 39 in 42 let, ter 25 otrok, starih od 15 do 17 let. Resneje so bili poškodovani 17-letnica, ki si je zlomila roko, dve 15-letnici, ki sta si zlomili zapestje, 16-letnik in 39-letnik.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PingoDingo
17. 05. 2011 22.43
+3
ni nujno da si utrujen če pelješ 800 km utrujen si tudi če voziš samo 300km pa si na delu zjutraj od petih pa tja do polnoči.In,če slučajno upozoriš potnike ,da je čas za domov si pa tečen in tak šofer nas drugo leto že ne bo vozil.Ko pa prideš domov še vse sam očistiš saj za čistilke vfirmah ni denarja. IN TAKO JE URA 2 ZJUTRAJ .HITRO zaspiš za dve uri nato pa nazaj za volan.ČE NE BOŠ TI bo nekdo drug.IN PLAČA?brez nadur 700 eur
Draža
17. 05. 2011 20.53
Pač,se je zgodilo z srečnim koncem
NotMe
17. 05. 2011 18.08
Kamijondžija ni imel kaj delati sam na 800 km in več dolgi poti, pika. 800 km z busom pomeni več kot 10 ur vožnje. Kazen prevozniku in vozniku, z obrestmi vred.
banana joe
17. 05. 2011 18.04
igor.gojcic Policijo zanimajo samo paragrafi ter način kako bodo po liniji najmanjšega odpora zaključili primer. Zato policisti pri sestavljanju zapisnika ne navajajo nobenih vzrokov temveč izključno kršitve po tem in onem členu ZVCP. Voznik se bo pa opravičeval in zagovarjal pri sodniku za prekrške in on ga bo oprostil ali pa izrekel kazen in določil njeno višino. To vem iz lastnih izkušenj.
periot
17. 05. 2011 16.13
Zanimivo da še vedno ni vzroka za naše voznike pa takoj policija navede vzrok vedno napišejo zaradi neprilagojene hitrosti pa je res ali ne!!!!!!!
Ramzess
17. 05. 2011 14.16
Frako="Policija je sporočila, da na nemškem avtobusu polnem dijakov v času nesreče na gorenjski avtocesti ni bilo. Amm kaj ste hotl s tem stavkom povedat ?????" (Policija je sporočila, da na nemškem avtobusu, polnem dijakov, v času nesreče na gorenjski avtocesti ni bilo nepravilnosti. ) Kdo ve kaj, ...kakšnih nepravilnosti, le kako jih ločijo od poškodb, ki so nastajale (nastale) v času nesreče, na vozilu, česar jim še očitno niso razložili. Torej nepravilnosti, nove, so takrat ravno nastajale, a ne. Pupa_od_anbo="vozniku kazensko ovadbo... kaj pa če ga je obšla slabost?" To jih očitno ne zanima, razen fizičnih dokazov, glede na zahtevane analize, ...sicer pa so v naslovu pojasnili, avtobus ni kriv, voznik je kriv.
Ramzess
17. 05. 2011 14.15
"strokovnega pregleda na vsebnost alkohola, zdravil in mamil" Za moje pojme preveč splošno definirano, vsaj zdravila morajo biti bolj specifično definirana, za katera obseg gre. ''Ne glede na rezultat prejete analize na alkohol, mamila oziroma zdravila bomo zoper voznika podali kazensko ovadbo, saj so bile v nesreči huje poškodovane osebe. Če bi bila analiza pozitivna, bi zoper voznika ukrepali tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola oziroma mamil ali zdravil,'' To prav smešno, nenavadno napisano, če eno, potem drugo, skratka, voznik, na katerega je zgrnjena vsa krivda, je tako postavljen v kot s katerega ni izhoda. V vsakem primeru se mu ne piše dobro ...med tem ko o odgovornosti delodajalca, ker je bil med drugim sam, pa nič. Od šestih huje poškovanih so kar trije odrasli spremljevalci, ki so polek še treh najstnikov ostali v bolnišnici. Verjetno tudi za tistega enega spremljevalca, ker je ostal sam s preostalimi (22) najstniki, najbrž ni bilo ravno lagodno. Odločite se že, ali je avtobus imel (dvotočkovne) varnostne pasove za potnike, ali ne. V enem članku trdite oboje. SuperX="Počakajmo, da se izve točni vzrok, lahko da je zaspal, ni pa nujno, ne sodimo prehitro." Ja, točno ...povej to policiji, ki so sestavili že celo obtožbo (obsodbo oz. kazenski pregon) proti vozniku, ki še ...ni povedal svoje zgodbe.
pupa_od_anbot
17. 05. 2011 13.25
vozniku kazensko ovadbo... kaj pa če ga je obšla slabost?
blondy83
17. 05. 2011 13.25
Dobro, ne vem kaj bi rekli, če bi bili poškodovanci v smrtni nevarnosti, če pa je za njih že zlom zapestja zelo zelo huda poškodba??? Sama sem imela do danes že 3x zlomljeno desno zapestje, pa funkcioniram kot da ni bilo nič.
andrejv72
17. 05. 2011 13.17
Fratko ... ni bilo nepravilnosti. ________ Bi pa lahko uvedli obvezen sistem za preverjanje psihofizičnih sposobnosti voznika, kakor ga vgrajuje volvo na avtomobilih. Čez kakih 10 let bo že obvezno.
santamaura
17. 05. 2011 13.13
Ugotovili so, da je imel avtobus vseh pet koles
tali?ni tom
17. 05. 2011 12.46
kaj pa magneti na tahografih??????????????????
frako
17. 05. 2011 12.42
Policija je sporočila, da na nemškem avtobusu polnem dijakov v času nesreče na gorenjski avtocesti ni bilo. Amm kaj ste hotl s tem stavkom povedat ?????
nesretnik
17. 05. 2011 12.16
odgovor zvezi združenja šiferjov na ponedelsjkovo nasrečo avtobusa-dobro je da ste se zbudili kajti še vedno spite, šoferji pa vozijo v 24ih urah nadpovprečno, to se pravi 9h voziš - 9h počivaš čez seedeže nato pa spet naprej in naprej. da razložim, da delavec gre zjutraj ob 6ih ali 7ih na delo pa do 14ih ali 15ih dela, potem pa gre domov in tako vsaki dan. šofer avtobusa ali tovornjakapa mora že po 9h urah počitka naprej. poudarjamo da delamo vse sobote nedelje pa praznike. ZATO ŠOFERJI NUJNO POTREBUJEMO SVOJ SINDIKAT!!!!!!!!!!!!
GoldenEye
17. 05. 2011 10.59
To je avtobus ki ima vgrajene varnostne pasove serijsko od leta 90 ta avtobus je pa star 3 leta. Ne prodajat buck. Vsi smo krvavi pod kozo in tudi poklicni soferji kdaj delajo napake. Drzava slo pa sprejme zakon da za vec kot 7 kazenskih tock voznik avtobusa ostane brez sluzbe. 24/7 pa smo na cestah.
Chaparral M
17. 05. 2011 10.06
Žalostno, da se dogajajo nesreče, v tem primeru je sreča, da ni bilo hujše, vendar mislim, da vsi skupaj že malo pretiravajo s to "novico" .....
SuperX
17. 05. 2011 09.54
Počakajmo, da se izve točni vzrok, lahko da je zaspal, ni pa nujno, ne sodimo prehitro. Važno, da ni nihče umrl, kosti se bodo že pozdravile, praske pa tudi.
uporabnik2010
17. 05. 2011 09.39
+1
Izgleda,kot da so med vožnjo tega avtobusa vsi spali,uključno s šoferjem!