Črna kronika

FOTO in VIDEO: 'Vozniki niso imeli nobene možnosti'

Berlin, 09. 04. 2011 08.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Petkovo verižno trčenje v bližini Rostocka je po zadnjih podatkih zahtevalo osem smrtnih žrtev, 139 ljudi je bilo ranjenih. Gre za eno najhujših verižnih trčenj v Nemčiji v zadnjih letih.

V verižno trčenje na cesti A19 (Rostock–Berlin) je bilo vpletenih skupno 80 vozil. Od 139 ranjenih pa so jih 44 morali odpeljati v bolnišnico, je danes sporočila nemška policija. Kot smo pisali že včeraj, je v silovitem naletu najmanj 20 avtomobilov popolnoma zgorelo.

Huda nesreča v Nemčiji - 2
Huda nesreča v Nemčiji - 2 FOTO: Reuters

Nekatere avtomobile je po trčenju odbilo tudi do 50 metrov od kraja nesreče, kar priča o silovitosti trka. Vzrok za nesrečo je bil peščeni vihar, zaradi katerega se je zmanjšala vidljivost na cestišču, pesek pa je oviral tudi vožnjo na cesti.

Očividec nesreče je za Bild povedal: ''Bil sem na poti domov. Vozil sem se po avtocesti iz smeri Rostocka. Kar naenkrat sem nad avtocesto opazil helikopter in ugotovil, da se nekaj dogaja. Peščeni vihar se je pojavil iznenada. Nebo je bilo modro, vse je izgledalo normalno. Vozniki niso imeli možnosti, peščena nevihta jih je zaslepila, niso imeli nobene možnosti, da bi se izognili trku,'' je povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rakasam
11. 04. 2011 09.06
Kar se tiče varne vožnje v Sloveniji nimamo poligona bo treba prvo to nardit ker na Vranskem so ga ukinli ker ni blo po PS-u ... Če je že odprt ne vem sam lani ga ni bilo in če si hotel opravljati varno vožnjo si odpisu teste in šou domov, kar se ti če vožnje si imel možnosti al v Avstriji al Hrvaški. In Slovenija se gre varno vožnjo brez poligona ... žalostno..
rakasam
11. 04. 2011 09.02
gosic - se čist strinjam če je pesk na cesti pa če nč ne vidš pejt počas al pa neki ... ja kriza... sam če maš audija al pa bmw-ja zakaj bi šou počas pa to je itak treba it 200 pa gor
Gosic
10. 04. 2011 18.49
Spet drugi krivi. Kot da peščeni vihar pride v 1 sekundi, kr dvigne se in ze je tam. Težje je dat nogo z gasa. Ane?
P0gi
10. 04. 2011 12.23
NEMCI POROČAJO: Vzrok za nesrečo je bil peščeni vihar, zaradi katerega se je zmanjšala vidljivost na cestišču, pesek pa je oviral tudi vožnjo na cesti. SLOVENCI POROČAJO: Vzrok za nesrečo je bila neprilagojena hitrost.
Luchija
10. 04. 2011 12.19
kaj..a te je helikopter kriv..ali kaj??? tak nerodno zapisano.. btw,od kod pa bi lahko prišel sploh peščeni vihar>>v nemčiji <<???
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
10. 04. 2011 11.40
Sedanje leto lahko pricakujemo izredno veliko tornadov na obmocju evrope.To zal ni vec znanstvena fantastika saj se nas planet izredno hitro spreminja.Zelo mocno aktivno delovanje sonca .Seveda pa je k temu pripomogel tudi clovek saj je porusil celotno delovanje nasega planeta z unicevanjem dezevnega gozda in vseh ostalih stvari in se pospesil spremembe na nasem planetu.Lep pozdrav
motofrik
10. 04. 2011 11.37
Avtomatsko vsekaš na polno po bremzi... Potem jih imaš pa enih par v riti. Imaš tudi take primere, ko pripelješ iz predora direkt v točo. Sem enkrat tudi enih par avtov za tipom v rumenem Meganu pripeljal. As je seveda na polno pohodil zavoro, za njim vozeči pa direkt v zadek. Pas toče je bil pa deset metrov, naprej je sijalo sonce...
nekdo...
10. 04. 2011 10.27
No sej tu se vidi zdaj ta slovenska mentaliteta, ko nesposobneži skoz jamrajo... neprilagojena hitrost, divjanje, premajhna varnostna razdalja... V nemčiji dejansko povedo kaj je krivec nesreče. Ne pa pri nas. rumburak avtomatsko vsekaš po bremzi ker maš živalski nagon, pa se ne zanš sam sebe bremzat. Ok ne rečem srna. Sam kolkrat je že srna prek ac letela? Megla, pesek, toča, neurje.... ne vsekaš po bremzi ampak stopiš iz gasa. Sam * je ja... Ker si ti pred mano že vsekal po bremzi pa si vstavu na levem pasu, jaz pa za tabo sem samo zmanjšal in SEM SE PRAVILNO PELJAL NAPREJ. Z vsem ostalim pa se 100% strinjam s tabo. Pa ni mi jasno no... Kaj eni ste res sontag farerji al kaj? A še noben nikoli ni iz sončnega vremena priletel v naliv? Jaz se spomnim ko se mi je to prvič zgodilo. V nemčiji ravno na avtobanu, takrat z dokaj slabim avtom ker smo pač jugoslovanarji meli na izbiro par modelov. LEpo sonček pa tak pa vidim pred sabo oblake, pa sem vedeu da neke bo ne... deževalo al pa kaj. Biu sem mlad pa si nisem niti predstavlal da se bo naenkrat sam usulo hujše ko iz škafa. In to je blo tak ko da bi odrezal. Iz sonca na total mokro cesto. Pa kaj se maš za vstrašit pa vstavlat? Pelješ naprej z zmanjšano hitrostjo, napenjaš oči pa ne voziš po levi ampak po DESNI maestrol tvoj komentar je prav za sprintat pa za poslat ene par ljudem:D
urosbk
10. 04. 2011 09.15
Kje so pa tle slike?? Ena je.. K v naslovu piše foto in video.. a dj dj dj. ka bo še zvam!
jankolino
10. 04. 2011 08.49
Zavore? Pesek? Pa pejte se vozit učit. Še boljši ABS ti pomaga na mivki ravno toliko, kot mrlič slepemu človeku pri prehodu ceste. Sicer pa vsi pametujete nobeden nič pametnega ne pove. Me prav zanima kako bi vi, vsi komentatorji, odreagirali v dani situaciji. Po moje je najbolje stopiti s plina in upati da ni kakšen butelj pred tabo zaviral kot nor. Za kar pa kar dvomim da ga med toliko pametnjakoviči ne-bi našel ( butla mislim) . potem pa pride do tega na žalost. OBVEZEN TEČAJ VARNE VOŽNJE ZA VSE BODOČE IN OBSTOJEČE VOZNIKE. Pa da ne bo pomote, nobenega privatnika ali pa države ne podpiram, samo kar je res je res, vsi ga potrebujemo ker vse prevečkrat razmišljamo kako dobri šoferji smo.
maestrol
10. 04. 2011 08.20
Ivan-k vidm da si en butl z avtom letnik 82. Kateri je kot tebi ustreza brez nepotrebne krame...Če bi bil malo več na cesti in imel za sabo nekaj več km bi razumel da je sproščena vožnja, tekoča, veliko bolj varna kot pa ti voziš 110km/h in krčevito stiskaš volan, tako da imaš bele členke in preklinjaš na tiste za tabo kaj za vraga ti nenehno "blendajo", saj si vendar tudi ti kupil vinjeto in imaš vso pravico , tako kot oni voziti po prehitevalnem pasu...in še bolj te jezi, ker ti voziš previdno, kar pomeni, da se med vožnjo ne pogovarjaš, ne poslušaš radia, mobi imaš na tiho zvonjenje, da te le ta ne bi zmotil in bi se kaj hitro od stresa znašel v obcestnem jarku, si ne vrtaš po nosu, ne gledaš okrog in ne opazuješ okolice...skratka smrtno resno spremljaš belo črto in prometne znake ob cesti...ker si vzoren voznik z belimi členki...potem pa švigajo norci s sončnimi očali, čingumi v ustih, s slušalko v roki, glasnim radijem in s prostitutko med nogami, mimo tebe in ti "blendajo...hm, predlagam, da se ti in tebi podobni v najkrajšem možnem času zglasiš v najbljižji policijski postaji, vrneš vozniško dovoljenje in presedlaš na javna transportna sredsta.
kleopatra-1
10. 04. 2011 03.11
civitasstain09.04.2011, 23:41-2 hanse- Neizogibno. Morbit za prvega, ne pa za drugega za njim itd. Si že slišal za varnostno razdaljo. zavorno pot in reakcijo voznika? To velja tudi zate Mr. lisickica. Si kar lahka mislim, kak laik si v teh zadevah in znaš kar na gas pritiskat brez možganov. ---- peščeni vihar se je zgodil v trenutku in vidljivost v trenutku zmanjšal na 10 m. Če si voznik, pa predvidevam, da veš, kaj pomeni vidljivost 10 m?!
civitasstain@gmail.com
09. 04. 2011 23.41
hanse- Neizogibno. Morbit za prvega, ne pa za drugega za njim itd. Si že slišal za varnostno razdaljo. zavorno pot in reakcijo voznika? To velja tudi zate Mr. lisickica. Si kar lahka mislim, kak laik si v teh zadevah in znaš kar na gas pritiskat brez možganov.
Ivan Kobal
09. 04. 2011 23.37
pa saj vidimo na naših avtocestah. Vozijo kot zombiji: tempomat, pa velik screen za GPS, telefon na ušesa, čik vlečejo, pa žvekajo nekaj med vožnjo, muziko na pune, eni butlli celo gledajo DVDje,,,Ja pol pa sploh ni čudno, če nsio pris stvari, ko je treba zavreti in ustaviti. Vso to kramo bi morali iz avtov pometat.
civitasstain@gmail.com
09. 04. 2011 23.36
"Nekatere avtomobile je po trčenju odbilo tudi do 50 metrov od kraja nesreče, kar priča o silovitosti trka. Vzrok za nesrečo je bil peščeni vihar, zaradi katerega se je zmanjšala vidljivost na cestišču, pesek pa je oviral tudi vožnjo na cesti." Se vidi, da so bili norci na cesti, če bereš, da je bil pesek na cesti, pa še vseeno divjajo. Kot pri nas ob deževju, ko nič ne vidiš, pa še ti eden švigne mimo, pa ga že ni več videt. je tudi vozil na slepo. Pač norak!
Nina Jesenovec
09. 04. 2011 22.35
se strinjam z lisicko
Dejan Zajebancije
09. 04. 2011 22.32
Ma kaka neprilagojena hitrost neki?? Voziš 130. Naenkrat pade megla, pesek, NI VAŽNO, lahko tudi srna zaradi mene... in seveda REFLEKSNO usekaš po bremzi, kar je edino pravilno. In kaj naredi tisti za tabo: ISTO. in nekdo, ki nima F1 refleksov ali pa tako dobrih zavor kot tisti pred njim, pač nabije tistega pred tem in tako naprej.... TUKAJ NIMA VEZE voznike obtoževat! Je pa res, da pri nas DARS zvali krivdo na voznike, namesto, da bi uredil informacijski sistem na AC in se raje trudil spravit tovornjake na vlak, namesto, da se po AC vozimo kot v koloni po stari cesti in tudi enako hitro, kot po stari cesti. Razlika je edino ta, da na AC plačamo dodatno cestnino! IN SEVEDA, sedaj so se naši vrli veleumi spomnili še ene bedarije za skozlat: satelitsko cestninjenje, ki bo prineslo: 1) mi, ki dnevno uporabljamo AC za prevoz na delo in smo s svojim denarjem v imenu DARSa zgradili VSE AC v Sloveniji, bomo plačevali več za uporabo AC, zato da se bodo lahko: 2) predvsem TUJI TOVORNJAKARJI, ki že zdaj plačujejo PREMALO za cestnino, glede na to, koliko uničijo cesto, VOZILI ŠE CENEJE in 3) da se bodo tujci na hrvaško morje po naših AC vozili še ceneje... Ali si Slovenija res želi udarit po žepu svoje državljane in ceste, ki smo jih zgradili z našim denarjem odstopit za bagatelo tujim smrdljivim tovornjakarjem, ki jih zna Avstrija lepo pokasirat, da ji ne smradijo po njihovi deželi? Ali so naši politiki res tako neumni, ali se samo delajo, da nimajo zrna soli v glavi??? To je vendar strel v glavo lasntnemu narodu, ki jih plačujemo?!?!
lisickica
09. 04. 2011 22.24
Zanima me vaša reakcija v taki situaciji na cesti!!!! Eni ste itak skoz na računalniku in ne veste kaj so pasovi megle in peščenih viharjev!!!Po drugi strani pa je bolje da serjete tukaj kot pa po cesti!!!!!!!
reider
09. 04. 2011 21.50
Hanse čuj mene kr hitro ne prepričaš v nasprotno.Vidim kak ljudi vozijo.Sam peljem min 10 več od dovoljeno pa en še vsak ob prvi priliki pihne mimo mene.Pa vsak drugi misli da je na dirki za veliko nagrado san Marina.Ne bom trdil ,da ljudje bi lahko preprečli trčenje,trdim le da se jim pa jaha zase in za druge na cesti.O tem sem se prepričal na lastne oči.
hanse
09. 04. 2011 21.16
Še čudno, da niste nekateri napisal, da sta Pahor al pa JJ kriva