Črna kronika

FOTO: Zaradi spolne usmerjenosti napadli Britance

Ljubljana, 14. 06. 2011 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je med pogovorom Britanec priznal, da je gej, sta ga začela Ljubljančana zmerjati. Na ulici pa ga je nato skupina fantov napadla z železnimi palicami. Policija dogodek preiskuje, poškodovanega pa so oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru.

V centru Ljubljane se je prejšnji teden spet zgodil hud homofobični napad, poroča spletna stran narobe.si, katero je o dogodku obvestila žrtev napada. Gre za britanskega državljana in njegova prijatelja, ki ju je s kovinskimi palicami napadla skupina šestih ali sedmih moških.

Pretepeni gej Oliver - 1
Pretepeni gej Oliver - 1 FOTO: narobe.si

Žrtev, Oliver McNally, in njegova prijatelja so v lokalu spoznali skupino deklet, ki so jih nato spet srečali v drugem lokalu. Tam so se z dekleti, s katerimi sta bila tudi dva domačina, zapletli v pogovor. Žrtev napada je sporočila, da sta fanta, ko sta izvedela, da je gej, postala verbalno nasilna, zato je s prijateljema zapustil lokal.

Prijatelji so odšli na kebab, kamor je nato z avtomobilom prišla tudi skupina mladeničev – med njimi je bil tudi eden izmed fantov iz kluba – in se z železnimi palicami lotila britanskih državljanov. Za Oliverja so napadalci vedeli, da je Britanec in gej, za druga dva pa so domnevali, da sta homoseksualca.

Pretepeni gej Oliver - 4
Pretepeni gej Oliver - 4 FOTO: narobe.si

''Približali so se nam z železnimi palicami v rokah, takimi, kot jih uporablja policija. Približno desetkrat so me udarili, tudi po glavi, ramenih, rokah in po hrbtu. Spomnim se, kako me je bilo strah. Napad je kar trajal. Zdelo se je, da ga ne bo nikoli konec. Svojo glavo sem poskušal nekako zaščititi. Pristal sem na tleh, ves krvav. Ko sem vstal, sem videl enega od svojih prijateljev, kako sedi na stolu s popolnoma krvavo glavo. Nato se spomnim samo še rešilca, ki me je odpeljal v bolnišnico,'' je dogodek opisal Oliver.

Oliver na srečo ni utrpel trajnih poškodb, kar so pokazali tudi zdravniški izvidi, je pa njegovo telo v modricah, na ustnicah ima šive.

Pretepeni gej Oliver - 3
Pretepeni gej Oliver - 3 FOTO: narobe.si

Da se je dogodek res zgodil, so potrdili tudi na PU Ljubljana. ''Lahko potrdimo, da je bil OKC PU Ljubljana 9. junija okoli 4.45 obveščen o dogodku na Kongresnem trgu v Ljubljani, pri katerem so bile tri osebe poškodovane,'' so sporočili. Policija je ugotovila, da so na Kongresnem trgu do treh moških pristopili štirje neznani storilci in jih s trdimi predmeti poškodovali. Tri osebe, državljani Velike Britanje, so bile v napadu poškodovane in so jih odpeljali v ljubljanski klinični center. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil, o dogodku pa bodo obvestili pristojno tožilstvo.

Pretepeni gej Oliver - 2
Pretepeni gej Oliver - 2 FOTO: narobe.si

Slovenska GLBT skupnost se v zadnjih letih sooča s številnimi primeri nasilnih napadov, ki so motivirani s sovraštvom do istospolno usmerjenih. Samo v zadnjem mesecu so zabeležili dva, je za 24ur.com povedal Mitja Blažič, aktivist za pravice homoseksualcev.

''Napadenim, za katere izvemo, pomagamo pri prijavljanju nasilnežev policiji, vendar je teh prijav relativno malo, saj po podatki naših raziskav 92 odstotkov žrtev napadalcev sploh ne prijavi. Poleg tega se soočamo s problemom, da v vseh teh letih niti en primer prijavljenega homofobnega nasilja ni doživel sodnega epiloga. Niti najodmevnejši, napad na Cafe Open (kjer je policija tri nasilneže prijela), saj zadeva stoji na višjem sodišču. V sovražnem vzdušju, ki ga razpihujejo različne t. i. civilne iniciative, RKC in desni politični blok, pristojne institucije pa ne reagirajo jasno in odločno, smo zdaj priča legitimaciji, eskalaciji in normalizaciji tovrstnega nasilja,'' je še povedal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3