Črna kronika

VIDEO: Posnetki, ob katerih človeka spreleti srh: 78-letnik v predoru Golovec ni zaviral, večkrat je šlo za las

Ljubljana, 18. 05. 2015 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob ogledu posnetkov nadzornih kamer je šele videti, kakšna sreča je bila, da v predoru Golovec ni prišlo do tragedije. 78-letni voznik je pripeljal z Dolenjske, na razcepu Malence pa zavil v nasprotno smer proti predoru. Vozniki so se mu mrzlično umikali, moški pa ni zaviral.

Več videovsebin
  • Posnetki nadzornih kamer: voznik suvereno v nasprotno smer
    01:49
    Posnetki nadzornih kamer: voznik suvereno v nasprotno smer
  • Iz 24UR: 78-letnik v napačno smer
    01:56
    Iz 24UR: 78-letnik v napačno smer
  • Iz 24UR: Kako ravnati, če nam nekdo na avtocesti pripelje naproti?
    01:08
    Iz 24UR: Kako ravnati, če nam nekdo na avtocesti pripelje naproti?
Prometna nesreča
Prometna nesreča FOTO: M.K.
Na policiji so potrdili, da je malo pred 10. uro voznik na delu ljubljanske obvoznice med priključkom Bizovik in pokritim vkopom Strmec vozil v napačno smer. Posledica njegovega ravnanja je bila prometna nesreča, zaradi katere, je zdaj ta del obvoznice popolnoma zaprt v smeri proti predoru Golovec.

Lani so policisti obravnavali 17 kršitev, povezanih z vožnjo v nasprotno smer.

"Okrog 9:50 smo bili obveščeni o vožnji v nasprotno smer na avtocesti od Golovca proti Zalogu. Ugotovljeno je bilo, da se je 78-letni voznik osebnega vozila Peugeot 207 napačno vključil na avtocesto in vozil v nasprotni smeri," so potrdili na policiji. Med vožnjo je trčil v tri pravilno vozeča vozila, ena udeleženka je pri tem utrpela lažje telesne poškodbe in je bila odpeljana z reševalnim vozilom. Prav tako so reševalci odpeljali povzročitelja.

Kot so že sporočili na Prometno-informacijskem centru za državne ceste, so posledice prometne nesreče že odstranjene.

Kot so pojasnili na Generalni policijski upravi, so lani policisti obravnavali 17 kršitev, povezanih z vožnjo v nasprotno smer. Takšnih kršitev je najbrž še več, vendar policistov o vseh ne obvestijo, so še dodali.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: M.K.

Velov: Na sposobnost za vožnjo ne vpliva le starost voznika

Ob porastu števila primerov voženj v nasprotno smer na avtocestah se v javnosti pojavljajo očitki, da so zanje večinoma krivi starejši vozniki, ki niso več sposobni za vožnjo. Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov pa krivde ne pripisuje le starosti voznika, temveč predvsem različnim zdravstvenim težavam, ki niso nujno povezane z leti.

Podaljševanje vozniških dovoljenj starejšim za krajše časovno obdobje ne bi rešilo težave z vožnjami v nasprotno smer, je dejal Velov. Opozarja, da višja starost namreč ne pomeni nujno tudi slabših voznih sposobnosti.

"To ne bi smelo delovati na leta, saj imamo ljudi, ki so stari 60, 65 let, in so v boljši kondiciji kot nekdo, ki je star 35," je dejal Velov. Po mnenju agencije bi po njegovih besedah več pristojnosti in odgovornosti pri podaljševanju vozniških dovoljenj morali dati osebnim zdravnikom, saj ti najbolje poznajo svoje bolnike.

Bi morali tudi zdravniki dajati pobude za omejitev, odvzem ali podaljšanje?

Ti zdravniki bi tako morali dajati pobude za omejitev, odvzem ali podaljšanje vozniškega dovoljenja. Po Velovem mnenju je takih pobud zelo malo, saj se osebni zdravniki večinoma ukvarjajo z zdravjem bolnika, ko pa gre za podaljševanje vozniških dovoljenj, gredo ljudje k specialistom medicine dela, prometa in športa. Ti specialisti nimajo vpogleda v bolezensko stanje voznikov, kot sta na primer demenca ali sladkorna bolezen, ki pa lahko na sposobnost vožnje vpliva precej bolj kot na primer slab vid.

Vožnja v nasprotno smer
Vožnja v nasprotno smer FOTO: M.K.

V javnosti se v zadnjem času pojavljajo tudi pobude, da bi vožnjo v nasprotno smer lahko omejili z različnimi ovirami na avtocestnih izvozih, ki bi na primer predrle pnevmatike vozilom, ki bi prek njih zapeljala v napačno smer. Velov se z njimi strinja le deloma, saj poudarja, da tistih, ki želijo v nasprotno smer zapeljati namerno, take ovire ne ustavijo. Opozarja tudi, da v nekaterih primerih vozniki obrnejo šele na avtocesti, potem ko so nanjo zapeljali pravilno.

Na Javni agenciji RS za varnost prometa se strinjajo s postavitvijo nekaterih vrst ovir, vendar opozarjajo, da je treba o tem prej dobro premisliti. Nekatere predloge so podali že sami in jih tudi javno predstavili, vendar so takšni ukrepi, kot poudarja Velov, stvar Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars).

Agencija sicer že dolgo časa posveča posebno pozornost starejšim voznikom, za katere skupaj z Darsom izvaja tudi številne projekte. V kratkem bo izšla zloženka, izvajajo pa tudi aktivnosti na terenu. Težave, povezane s starejšimi vozniki, poznajo, zato starejše poskušajo osveščati, vzgojiti, izobraziti in jim pomagati. Po besedah Velova si na agenciji ljudi ne želijo omejevati, ampak jim pomagati pri tem, da so mobilni in sposobni za vožnjo.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (483)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maajde
01. 09. 2015 22.31
Ta se je šem igro človek umakni se.....
Googlebot
20. 05. 2015 17.02
Prihaja Googlov avto!
est
20. 05. 2015 14.42
+5
Dober voznik, da je vozil 3km v nasprotno smer in še skozi dva tunela in pri tem povzročil le manjši karambol. Vso pohvalo voznikom, ki so se mu umikali.
rdecikomunist
20. 05. 2015 14.41
+0
Samo blebetate in se delate pametne.tud stari se morajo peljati ker vi mladi nimate časa za njih,sedite za računalniki in pisete bedastoče.Tud vi mladi boste nekoč stari če vas prej nepobere.Sam sem star 64 let pa mi voznja ne dela nobenih problemov,čeprav bi moral po vasem sedeti doma in čakati ,da me kdo kam pelje.
mikson1402
20. 05. 2015 18.46
+2
in se zato ker ste stari , lahko vozite kakor vam paše...le da ti prideš do trgovine...čeprav v nasprotno smer...
mikson1402
20. 05. 2015 18.48
+3
treba je poostrit zdravniški pregled za starejše....in obvezni tečaj varne vožnje...
mikson1402
20. 05. 2015 18.53
-1
pa nisem proti starejšim voznikom...le naj tisti , ki so še sposobni vozit, to dokažejo in bo mir...tudi mladi šoferji imajo izpit, pa morajo na varno vožnjo...
Winsu2
20. 05. 2015 12.09
+12
Oprosti ampak da ti vidiš da vsi vozijo kontra smer proti tebi in ti ne opaziš in se mirno voziš naprej mora bit nekaj narobe s tabo! Mlad ali star tega bi se moral zavedati!
taft01
20. 05. 2015 10.35
+3
Bi se pa vprašal kdaj se bo kej nardilo? Ker u zadnjih letih smo imeli veliko tovrstnih primerov, pravzaprav na nek način to postaja nacionalni šport pri nas...in zdaj me zanima ali se bo država zganila in kaj ukrenila al bomo pač (kot ponavadi) morali čakati na tragedijo tipa branko maček, global itd., da bodo pol na povrsje izplavali raznorazni "znalci" , ki bodo prodajali teorijo v megli in pametovali?
iwilliwillhacku
20. 05. 2015 10.14
+5
važno, da tele senilne starce za volanom lahko komentiramo, a tistega prispevka o nasilju na novomeški avtobusni postaji pa se ne sme komentirati... bravo 24kur(cov).....
štrekeljc
19. 05. 2015 22.09
+10
Da so starejši res nerazsodni se vidi tudi po tem, da pred sodišče, svečke prižigajo! Tako res niso za volan.
maneno48
20. 05. 2015 08.06
-1
bob87
19. 05. 2015 21.37
+15
Izjava, da naj bi moral vozniško podaljševati osebni zdravnik je BOLNA. Že zdavnaj bi morali vse voznike vsaj na 10 let poslati na 1 do 2 urni tečaj, kjer bi posebej usposobljena stroka ocenila, ali izpolnjujejo kriterije. Ne pa ta NIKAKOV sistem, ki ti dovoli, da narediš izpit in potem se lahko 40 let in več voziš brez nadzora. Državi DOL VISI za varnost v cestnem prometu. 70% teh voznikov ki imajo več kot 30 let izpit je pozabila vsaj 20% CPPja, da ne govorimo o poznavanju novih predpisov, ki so se vmes zamenjali. Kar se tiče varnosti so SRAMOTA tudi kriteriji tehnične izpravnosti vozil. Skozi tehnične preglede se spuščajo vozila poraznih stanj. S slabimi zavorami, preparelimi pnevmatikami, prekomerne rje oz. prerjavenja na podvozju, lučmi, ki so tako rumene da nič več ne svetijo... Potem je tukaj še manjkajoči kriterij za minimalno zadostnost cest. OPROSTITE, samo če mora biti avto za na cesto zadosten, potem mora biti tudi cesta po nekih merilih zadostna (vsaj regionalne in v naseljih). In če to ni-če ni denarja, sa naj cesta ZAPRE. Če za tehničnega nimaš denarja, tudi ostane avto v garaži. Skratka, to laganje in nakladanje na temo varnosti v cestnem prometu je že prav neokusno. Točno se ve, kaj je treba, torej začnite to izvajati. Ne pa sama posploševanja in same takšne ideje, ki nekomu potem prinašajo profit kot načrtno speljano za dober posel v povezavi z neko pretvezo za večjo varnost.
bob87
19. 05. 2015 21.47
+5
Naj nekdo enkrat naredi anketo, koliko znanja imajo vozniki po 20 letih izpita, pa boste videli rezultate. Kje so pa tisti s 30 let in več. Da ne govorimo o spretnostnem znanju, ki se ga sploh ne izvaja niti v avtošolah kolikor vem. Enkrat naredite test, pa boste videli koliko voznikov v kritičnih situacijah odreagira povsem neprimerno. AMPAK TO SO VRLINE, KI PRINAŠAJO VARNOST, o kateri se nenehno razpravlja.Zakaj potem nekdo tako pošteno služi na tečajih varne vožnje, če gre za varnost? več kot 100€ za tečaj, s svojim vozilom, svojim gorivom, torej plačilo nekaj ur za inštruktorja, ki v tem času uči še ostale (plačan s strani večih oseb). Ne mi rečti, da je poligon tak strošek, ker če ni kandidatov nas poligon ravno tako stane. Torej se za varnost ne naredi ničesar.
Apostol1
20. 05. 2015 01.20
+4
Glede poligonov bi se kar strinjal s teboj , glede vozniške prakse pa ne.Statistično so najbolj varni vozniki starostne grupe med 50 in 65 let . Najbolj rizični pa mladi vozniki , vsekakor je pa vpliv na varnost tudi število prevoženih kilometrov ,prijatelj je v enem letu kot voznik kombija prevozil ogromno in to ne samo v Sloveniji tudi po Evropi. Kolikor vem do danes ni imel nobene nesreče in želim mu tudi da je ne bo imel. Nekdo ki pa naredi recimo letno samo 1000 km je pa mnogo bolj ne uvožen(boljšega izraza nisem našel) in lažje pride do nesreče .Mnogo pa pripomore k nesrečam tudi kultura vožnje ta pa je v Sloveniji ne ravno na najvišjem nivoju, čeprav opažam da se počasi popravlja. Veliko se da še narediti ampak vedno bo posameznik ,ki se bo obnašal v prometu tako kot je treba največ naredil za svojo in za varnost ostalih udeležencev v prometu in tu je treba graditi za bodočnost.
taft01
20. 05. 2015 10.28
+0
zakaj so 50-65 najbolj "varni"? ker jajcajo pa mencajo u nedogled, striktno se držijo predpisane hitrosti kot pijanec plota, čeprav to nebi bilo vedno potrebno. medtem pa pozabijo prižgat luči, spregledajo pešča in zavijejo kontra na AC
donat323
20. 05. 2015 16.52
+2
ega, taft, k boš ti naletu na radar tm k ga najnman pričakuješ in se ti policaj skriva v grmovju, samo še snb obleka mu manjka, boš tud ti, čim boš vidu dve bajte ob cest, pelu 50, ker nisi sigurn, kojk je omejitev. Poznam primere, k je iz enga konca manjšega naselja oz. par bajt tabla 50, če pa pripelješ iz druge strani, pa ni table omejitve. In tm redno kasirajo.
Žužica
19. 05. 2015 18.29
+0
pa pravijo da so mladi norci!ni res!pri 65letu starosti in naprej obvezen psihotest,kot v ameriki,nobenega starega z klobukom neb bil na cesti nič več,mojemu tastu se roka trese,gas do daske pol menja brzine,jaz vem da ko bom tolk star,bo zame drug vozil ali avtobus....
bob87
19. 05. 2015 21.50
+1
Saj je jasno, kako vozi marsikateri penzionist. Desno ogledalo že cel čas poklopljeno. Potem ti je jasno, da ves čas, ko se je peljal čez mesto, ni niti enkrat pogledal v desno ogledalo, da bi opazil, da je ta že več tednov zložen. Potem pa razmišlajte koliko peščev oz. še bolje kolesarjev je opazil pri zavijanju v desno? Koliko vidi desni bok vozila pri parkiranju? Se ni za čuditi, zakaj je avto ves obtolčen kot hruška.
Hugh_Mungus
19. 05. 2015 15.42
+1
Kot da je pol komentatorjev nepismenih... prišlo je do hiperglikemije. To nima nobene veze z leti, saj ima tudi mnogo mlajših ljudi različne sladkorne bolezni in pri vseh njih lahko pride do tovrstnega zapleta. Ampak ja, dajmo udrihat po starejših, saj mi ne bomo nikoli stari.
Winsu2
19. 05. 2015 16.54
+7
A ko pa udrihajo starejši po mlajših in mečejo vse v isti koš pa je ok? Prav tako so bili vsi enkrat mladi... prav tako bomo enkrat tudi mi stari ampak močno dvomim da bom takrat še vozil!
Žužica
19. 05. 2015 18.31
+1
pred mano vozila teta,ene 80 let je morala imeti,izven naselja 55km/h,v naselju pičila 75km/h,sm za njo vozila,ni šans prehitet,taka cesta,ovinki in še nasproti prihajala vozila,staro dol iz cestišča in konc,policaj pa nikdar jih ni,kadar se kej tazga zgodi
Enmajstr
19. 05. 2015 20.03
+0
Zdravje ljudi presojajo zdravniki in to kar pogosto, razni zdravniški pregledi, drugi zapleti...vozniško dovoljenje je pa trajno. Ni problem, da bi nevem kako bolni ljudje vozili, še sploh ne po AC, problem je da se nekateri, ne glede na starost na cesti ne znajdejo, premalo vozijo in zato pride do takšnih dogodkov. Vsi bi morali vsake nekaj let opravit kakšno urco z inštruktorjem varne vožnje in ko bi ta ugotovil, da nekomu primanjkuje znanja, oziroma bi podvomil v kakšne sposobnosti, bi takšnega voznika poslal na kakšen bol obširen test in po potrebi tudi na preventivni zdravniški pregled.
MayLee
19. 05. 2015 21.03
-3
torej ker mu je cuker padu se je odločil zavit in se kontra odpeljat? zanimiv izgovor...
Hugh_Mungus
19. 05. 2015 23.09
+3
Poglej si malo kaj lahko povzroči hiper/hipoglikemija
MihaK77
19. 05. 2015 13.17
+8
človek se vpraša, koliko so od tega voznika boljši vsi tisti vozniki, ki kilometre in kilometre vozijo po prehitevalnem pasu in delajo kolono. Oboji mislijo, da imajo edini prav, pa čeprav oboji kršijo zakone.
Nekdoja
19. 05. 2015 12.50
-3
Avtomobile francoske izdelave bi morali prepovedat uvažat v slovenijo! Vozniki se z njimi ne znajdejo in vozijo v nasportno smer! trololol
mikmik 2
19. 05. 2015 12.29
+0
Trajni odvzem izpita?? Pa saj ma mož 78 let!!
Grega Jelen 1
19. 05. 2015 12.00
+6
Tako kot ne more bit vsaj pilot ali recimo kirurg, tako ne more bit vsak voznik.
Prototip
19. 05. 2015 13.10
+2
tut pešec ,po tvoje ne more bit vsak,,,,kaj če te na prehodu en nabaše?????
neobremenjen_
19. 05. 2015 08.55
+40
Dokler bo v naših glavah vladalo prepričanje, da je vozniško dovoljenje pravica in ne privilegij, bo tako kot je. Avto pač ni za vsakogar, in s tem se bo treba sprijazniti...
SDS_je_poden
19. 05. 2015 09.14
+7
Nekdoja
19. 05. 2015 12.52
-4
Sploh pa Francoski avto.. verjetno je iskal mehanika in se je zmotil in kar obračal po avtocesti!
njofra47
19. 05. 2015 08.52
+6
Ko človek bere nekatere cinične komentarje samo zato ker gre za starejšega človeka, pomisli na to da bi bilo tudi pri takih člankih komentiranje onemogočeno kot je recimo v primeru nesreče pri Lipnici. Prav zanima me po kašnem ključu se odloča o blokadi komentarjev.
Micka223
19. 05. 2015 09.22
+7
Kaj pa, ko se obravnava razvratna mladina. Aja, saj res, to da se tolče po mladini je družbeno sprejemljivo.
KofiAnnan
19. 05. 2015 08.36
+20
mogli bi uvesti obvezen zdravniški pregled po 65 letu starosti na 2 leti.
Žužica
19. 05. 2015 18.33
+0
ne,ne na 2leti,vsakih 6-8mesecev,tk ima moja mama v sidneyu,australiji
Danijela Malinari?
20. 05. 2015 08.26
-1
Saj zdravniški delajo pogosto in ga naredijo, pa ne vem po kakšnem kriteriju jih pregledujejo. Poznam en par ljudi,ki so naredili zdravniški in za volan jih nebi pustila.
ratio
19. 05. 2015 08.20
+19
Vse je relativno. V primerjavi s pilotom, ki je strmoglavil letalo, tole res ni nič. Je pa precej huje kot pozabiti copate za telovadbo ali morda kar celo šolsko torbo, kar se otroku mimogrede zgodi. Leta pri katerih smo ljudje zmedeni, razstreseni, pretirano iznajdljivi ali pa skrajno samomorilski so lahko zelo različna. Dogaja se v vseh obdobjih.
Danijela Malinari?
19. 05. 2015 08.16
+13
katastrofa kaj se dogaja. jaz bi vse,ki dopolnijo 60 let poslala za minimalno 5 ur v avto šolo,ker 3/4 starejših ljudi ne poznajo ne znakov in niti predpisov. (saj tukaj se je končalo dobro,ker lahko bi.....)
SonyGirl
19. 05. 2015 09.51
+1
Jst sm za to, da bi vsak šofer po 7 letih obnovil CPP.
Danijela Malinari?
19. 05. 2015 10.21
+8
Mirkoca
19. 05. 2015 10.50
+3