Slovenija

FOTO: Ogenj se je iz zabojnikov razširil po fasadi na ostrešni del

Kočevje, 10. 06. 2013 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Osnovna šola Stara Cerkev ostaja zaprta do srede. Požar se je razširil iz plastičnih zabojnikov, v katerih je bil gorljivi material, papir in embalaža, ki so bili postavljeni neposredno ob fasadi šole. Ministrstvo bo zaprosilo vlado za intervencijska sredstva.

Šolarji Osnovne šole Stara Cerkev v občini Kočevje bodo po nedeljskem požaru na šoli v torek imeli sicer že pred požarom načrtovan dan dejavnosti, pouk pa bo vnovič stekel v sredo. Kot je povedala ravnateljica Sonja Veber, so bili dnevi dejavnosti načrtovani že prej in bodo v torek potekali za vse učence, razen za učence 2. in 3. razreda, ki so dejavnosti že opravili. V sredo bo pouk vnovič stekel za vse učence in bo do vključno 24. junija, ko se končuje šolsko leto, potekal v kletnih prostorih šole in v telovadnici ter v prostorih krajevne skupnosti in gasilskega doma. Ravnateljica si je vse prostore že ogledala in se skupaj s kolektivom odločila, kje bo kateri od oddelkov imel pouk.

Škoda bo ogromna

Škode naj bi bilo po prvih ocenah za vsaj 1,5 milijona evrov, vendar bo lahko ta na koncu tudi višja, je pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič. Gasilci so namreč temeljito zalili tudi tisti del objekta, ki ni gorel. S tem so namreč preprečili širjenje požara. Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljava, kar bo treba sanirati, meni kočevski župan. Kot je pojasnil, je težko oceniti, kakšna bo posredna škoda, saj ni še znano, ali bo treba objekt porušiti in na novo zgraditi. V tem primeru bodo po njegovem mnenju stroški sanacije višji od zdaj ocenjene škode.

Učiteljem in gasilcem je sicer uspelo rešiti klavir in knjižnično gradivo, zaradi protipožarnega zidu pa se ogenj ni razširil na fizikalno in tehnično učilnico, prav tako ne v zbornico in upravne prostore, telovadnico ter učilnice razrednega pouka, ki so v starem zidanem delu šole.

Po prvi oceni je prizadetih več kot 1000 kvadratnih metrov šole od skupnih 3400 kvadratnih metrov. Občina Kočevje je imela OŠ Stara Cerkev zavarovano za 3,1 milijona evrov, zato so cenilci in zavarovalni agentje že pregledali celotno poslopje. Oceno škode pa bodo podali, ko bodo učitelji in gasilci šolo pospravili in očistili, navajajo na občini.

Ministrstvo bo zaprosilo za intervencijska sredstva

Pogorišče si je med drugim ogledala tudi posebna intervencijska ekipa z direktorata za investicije na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki bo naredila natančen popis škode. Prvi ogled, ki ga je že v nedeljo opravil minister Jernej Pikalo, pa je pokazal, da prostori niso primerni za nadaljevanje pouka, tako tisti, ki so zgoreli, kot tudi drugi prostori zaradi gašenja in neprijetnega vonja.

Državni sekretar na ministrstvu Aljuš Pertinač je dejal, da trenutno še nimajo konkretne rešitve, kako bodo težavo rešili. Je pa obljubil, da bodo rešitev našli v nekaj dneh in da bodo učenci in učitelji lahko šolsko leto "uspešno in ustrezno zaključili".

Računa, da bo ocena škode znana po današnjem ogledu, nato pa bo ministrstvo zaprosilo vlado za intervencijska sredstva, za katera računa, da jih bo vlada odobrila.

Požar se je razširil iz plastičnih zabojnikov

Policija je sporočila, da je po doslej zbranih obvestilih in opravljenem ogledu kraja požara ugotovila, da se je požar razširil iz plastičnih zabojnikov, v katerih je bil gorljiv material, papir in embalaža, ki so bili postavljeni neposredno ob fasadi šole.

Ogenj se je nato iz zabojnikov razširil po fasadi na ostrešni del šole. Pogorel je osrednji del šole, ki je sestavljen iz lesene montažne konstrukcije, predvsem prvo nadstropje in ostrešje, prav tako pa je zaradi termičnih poškodb in gašenja poškodovano tudi pritličje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mladi? Plasto
10. 06. 2013 19.35
-3
268 OTROK IN 54 ZAPOSLENIH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 54ZAPOSLENIH NA 268 OTROK!!!!!!!!!!!!! KAJ JE TUKI NAROBE??????? NEJ MI NEKDO RAZLOŽI KAKO JE LAHKO POTRENBIH 54 ZAPOSLENIH V ŠOLSTVU ZA 268 OTROK !!! HVALA ZA ODGOVOR - ADMIN!!!!!
Mladi? Plasto
10. 06. 2013 19.37
IN POL POSLUŠAM UČITELJE KOK JIH JE PREMAU:))))))))))))))))))))))))))))
milchi
10. 06. 2013 19.52
+4
ODG: Šole poleg učiteljev zaposlujejo še hišnike, čistilke, knjižničarke, svetovalno delavko, kuharice, pedagoginjo, tajnico, računovodkinjo ... Če si se mogoče že kdaj sprehodil po kakšni šoli, bi morda te ljudi tam opazil ...
HooplaToopla
11. 06. 2013 01.05
+0
Od kod ta podatek? Po moje ni pravilen. Če slučajno je, pa res ni čudno, da je mularija zažgala šolo. Pritiski so bili preprosto premočni. 54 zaposlenih na 268 otrok je razmerje, kakršnega si ne privoščijo niti v Guantanamu. Sta ob vsakem otroškem pisoarju dva varnostnika? Pa vsak učitelj bi moral imeti še osebnega psihoterapevta. In jih še vedno ni 54.
mb333
12. 06. 2013 08.59
Bomo čist grobo analizo nrdili 2 učiteljici 1. razreda 2 učiteljici 2. razreda 2 učiteljici 3. razreda 2 učiteljici 4. razreda cca. 15 predmetov od5.-9. razreda za vsak predmet 1 učitelj je to 15 za športno vzgojo 2 učitelja za slovenščino 2 učiteljici nam to znese
mb333
12. 06. 2013 08.59
25 cca. 5 čistilk 2 kuharici 1 hišnik 1 ravnateljica 1 tajnica 1 računovodkinja 1 psihologinja 1 knjižničarka je to že 38 potem pa so tukaj še osebe ki izvajajo varstvo nad našimi malčki pred in po pouku pa zunanje učitelje, ki izvajajo dodatne predmete pa smo tam tam ane? Sicer pa ... a ni to lepo da je tolk "posla" v teh kriznih časih in da na eni tako majhni šoli lahko dobi zaposlitev toliko ljudi? Če bi bli VSI zaposleni odgovorni za učence bi to v povprečju znašalo cca. 5 otrok na 1 zaposlenega. Ker pa temu ni tako vas prosim da se ne zgražate s komentarji v stilu sej ni čudno da so jo požgali če jim tolk učitlov za vrat diha (komentar je prirejen po mojih besedah da nebo kakšnega krega).
sinhron
10. 06. 2013 16.17
+2
kolikor je znano je v okolici kočevja že več šol pogorelo , je to naklučje ali je na pohodu verziran požigalec , mislim , da slednje in to nekdo , ki je besen na šolo , ki je ni končal !
Ramzess
10. 06. 2013 17.49
Mali medo
10. 06. 2013 18.38
+4
batom@pinkponk.com
10. 06. 2013 12.03
+4
In kako je zagorelo v zabojnikih??
kokojambo
10. 06. 2013 10.48
+0
Glede na to da so malo več kot kilometer vstran od Kočevja nebi smel bit problem najt nekaj prostora v kakem kulturnem domu, gledališču, ostalih šolah...
milchi
10. 06. 2013 17.21
+5
Od kje pa teb kilometer? 5 pa res. In v Kočevju nimamo kulturnega doma, ne gledališča, kina ... Ostale šole so tudi bolj švoh. Pa tudi srednjo šolo (pogorelo decembra) sploh še obnavljati niso začeli. Septembra bo tako na "ulici" preko 100 malčkov, preko 10 vzgojiteljic in da ne govorim o srednješolcih in zdaj še osnovnošolcih. Toliko, da boš mal na tekočem z našim ljubim Kočevjem.
Terezinka
10. 06. 2013 10.30
+7
A je ta šola požarno zavarovana? Mene res zanima zakaj se ne pogovarjajo o zavarovalnini?
Ramzess
10. 06. 2013 10.07
+1
"Gasilci so namreč temeljito zalili tudi tisti del objekta, ki ni gorel. S tem so namreč preprečili širjenje požara." Ja itak, in sedaj bi tam imeli še pouk. Itak je konec šolskega leta, naj otroke pustijo doma, pa do septembra uredijo šolo, ...itak ne bodo. "Tako je nepoškodovana tudi dokumentacija in bodo otroci lahko čez dva tedna, ob koncu šolskega leta dobili spričevala z ocenami, je v nedeljo povedala ravnateljica." No, potem pa ne bo problem pripraviti zaključnih spričeval, ...podelitev lahko izvedejo v mestnem parku ob lepem vremenu, ...ob dežju pa, v sosednji šoli. Samo, če so gasilci temeljito zalili, itak nikoli nikjer ne pozabijo, tudi tisti del šole, ki ni gorel, je čudno da je v teh prostorih sploh kaj ostalo suho, knjige, dokumentacija, digitalna dokumentacija (računala), razen če je ne hranijo na zunanjih strežnikih.
kokojambo
10. 06. 2013 10.51
Ja menda je voda po hodnikih odtekala v druge prostore...
Samantha123456
10. 06. 2013 09.46
+2
Ah ne vem kaj se sekirajo glede tega kako bodo še teh 14 dni izvedli pouk, kakor se spomnim zadnjih 14 dni nikoli nismo nič delali, sam zabavat smo se hodil v šolo, Poskrbijo naj sam za tiste k morajo popravit kakšne ocene, bit vprašani, to pa lahko za tiste posameznike izvedejo tud v prostorih kake krajevne skupnosti, župnišču, gasilnem domu itd..
Ramzess
10. 06. 2013 10.09
+3
Žal so preveč dlakocepski in birokratski, da bi ta dva tedna odpustili učencem. Upam da bodo vsaj straši pametnejši in ne bodo pustili svojih otrok v to nevarno okolje.
rešimo se komunistov
10. 06. 2013 09.28
+3
spet se bojo omastili županovi podporniki kampanije....
BigLebowski
10. 06. 2013 09.04
-14
Včeraj sem pri poročilih prasnil v glasen krohot, ko je bilo rečeno, da so šokirani tako starši kot učenci. Pa da bi v mojih časih zgorela šola, napil bi se ga celo pot do doma in bi proslavljal pozno v noč. Četudi bi imel pouk takoj drug dan kje drugje, bi se vseeno veselil goreče šole in to razumel kot svojo osebno zmago proti zlu.
Karletto
10. 06. 2013 09.11
-3
še nikol se nismo tolk smejal k šola je gorela, učitelje smo u rit cabal k šola je gorela...
pa dobr no
10. 06. 2013 10.09
+8
Najbolj, da greš v afriko. Tako ali tako s takim odnosom v življenju nikamor ne boš prišel. Kupi si vile, ker bos usposobljen samo za kidanje gnoja krav.