Črna kronika

FOTO: Prisrčna dobrodošlica za Amando Knox

Seattle, 05. 10. 2011 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Solzna Amanda Knox se je po pristanku v domačem Seattlu zahvalila "vsem, ki so zaupali vame, me branili med postopkom". Pošalila se je, češ da ne zna več govoriti angleško, temveč samo italijansko. V ječi v Perugii je preživela štiri leta.

24-letno ameriško študentko Amando Knox so v rodnem Seattlu prisrčno dočakali. Domov se je vrnila po oprostilni sodbi v italijanski Perugii, kjer so jo oprostili krivde za umor britanske študentke Meredith Kercher in kjer je v zaporu preživela štiri leta.

Po pristanku na letališču v Seattlu so jo pričakali z bučnim aplavzom in vzkliki navdušenja. Amanda Knox se je v solzah zahvalila "vsem, ki so zaupali vame, me branili med postopkom. Ko sem pri pristanku zagledala Seattle, se mi je vse zdelo neresnično. Hvala vsem, ki ste podpirali mojo družino." Dodala je, da se veseli vnovičnega srečanja z vsemi družinskimi člani.

Jokala je tudi ob razglasitvi oprostilne sodbe, s katero je drugostopenjsko sodišče razveljavilo kazen prvostopenjskega sodišča, kjer so ji prisodili 26 let zapora. Oprostili so tudi njenega nekdanjega fanta Rafaela Sollecita, tako da je v zaporu ostal samo Rudy Guede s Slonokoščene obale, ki je edini pravnomočno obsojen za umor.

Meredith Kercher, ki je bila na študijski izmenjavi v Perugii, je bila umorjena 1. novembra 2007. Njeno truplo so našli naslednji dan. Bila je napol gola, s prerezanim vratom in z več kot 40 vbodi po telesu v postelji v hiši, kjer je stanovala. Italijanski mediji so po dogodku poročali, da naj bi Meredith Kercher umrla med spolnimi igricami.

Člani žrtvine družine so razočarani zaradi oprostitve Amande Knox in Rafaela Sollecita, tožilstvo je napovedalo pritožbo. Če bi Amando Knox v Italiji znova obsodili, bi Italijani verjetno zahtevali njeno izročitev iz ZDA, kar pa je malo verjetno, saj matična država praviloma ne izroča svojih državljanov, tako da bi morebitno kazen odslužila v ZDA. Sicer je napovedala, da bo napisala knjigo o dnevih v zaporu, s čimer bi lahko po oceni poznavalcev zaslužila milijone dolarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatatu
08. 10. 2011 16.30
+1
In oni temnopoltni pa je ostal v zaporu? Tipično-predaj vso krivdo na temnopoltnega,tipično ameriško.
tketko
07. 10. 2011 10.18
januarja 2010 je Sollecitov oče v intervjuju povedal, da njegov sin ni morilec, da je samo ZBIRATELJ NOŽEV...tako, čisto slučajno...in slučajno so v njegovem stanovanju našli sicer kuhinjski nož z DNK od umrle na konici noža, na ročaju pa od Knoxovke. In slučajno so našli 2 plastenki varikine, eno prazno, eno skoraj prazno, in slučajno je bil ta nož umit z varikino. Vse je zgolj slučaj...
Jožajoža
06. 10. 2011 20.20
amerika je zares vsemogočna. vse imajo pod sabo in nadzorom. če američan ubija ali mori v tujini, in to neameričana,amerika to ne smatra za kaznivo dejanje.
HeniblLektr
06. 10. 2011 17.51
Samo malo... a crnec pa ostane v zaporu ali kako?!
Jeanus1
06. 10. 2011 16.45
Bljak, mi gre kar na bruhanje. Že večkrat ponovljen scenarij američanov. Zunaj nikoli ne odgovarjajo za svoja dejanja, doma pa obsojajo na smrtno kazen tudi nedolžne. Potem ti pa ni nič več jasno, dejstva pa vseeno ostajajo.
tketko
06. 10. 2011 15.41
mickica06.10.2011, 14:430 Ampak jaz še vedno ne vem (ne poznam ozadja primera), ali jo je 2.stopenjsko sodišče oprostilo le zaradi nepravilno vodenega postopka, ali so ugotovili, da dejansko ni kriva! Saj vem - pravno gledano je to enako - če nisi obdolžen, nisi kriv, ampak kljub temu...?! A ve kdo, kako je s tem? Oprostili so ju (Knox in njenega tedanjega tipa Sollecita) zaradi slabo opravljenega forezničnega dela, saj materialni dokazi naj ne bi bili dovolj obremenjujoči. Naj ti še povem, da je za umor že bila obsojena ena oseba, in sicer Rudy Guede, ki je priznal soudeležbo pri umoru in dobil 16 let zapora (sprva 30, nato so mu kazen po prizivu zmanjšali na 16). Dokazi, da sta Knox in Sollecito ves čas lagala so, vendar niso dovolj trdni. Tako sta naprimer lagala že takoj, ko je Sollecito poklical policijo, saj je povedal, da je pred tem poklical Meredith po telefonu, vendar so mu dokazali, da jo je poklical več minut PO TEM, ko je klical policijo, in ne prej. Pa Knoxova je priznala pri zaslišanju, kasneje je spremenila izjavo. V stanovanju Sollecita so našli plastenke z varikino in krpice, s katerimi je bilo čiščeno stanovanje v katerem se je zgodil umor, obtoženca naj bi noč preživela pri Sollecitu v nekem drugem stanovanju in naj bi celo noč gledala filme na računalniku, vendar so dokazali, da je bil računalnik aktiven samo do 21.20, Meredith pa je umrla malo pred polnočjo. Knoxova naj bi si krvave roke umila v eni od kopalnic v hiši, stanovanje pa je bilo zjutraj počiščeno. Našli so nož, ki je imel na rezilu DNK od Meredith, na ročaju pa DNK od Knoxove...ahhhh...policaji so več dni po umoru našli kaveljček od Meredithinega modrčka z DNK Sollecita, kasneje so dokaz ovrgli, ker naj bi forenziki prenesli DNK preko rokavic, s katerimi so brskali po sobi (obstaja posnetek) a jaz se sprašujem če so šli tipa počohat domov in potem z istimi rokavicami prijeli kaveljček, al kaj???? Če so njegov DNK na rokavice dobili preko drugih zadev v tisti sobi, kjer se je zgodil umor, potem dio povero - tip je bil tam, pomeni da je bil tam. In ne v svoji sobi gledal TV!!! Kriva sta, da smrdi do neba! Knoxova bo v ZDA heroj, obogatela bo, Sollecito pa po moje ne bo zdržal v Italiji, tam niso vsi čisto zares prepričani o njuni nedolžnosti, tako da bo moral odletet tudi on čez lužo. In bo, brez skrbi, da bo v kratkem v kakem Karakasu...
mickica
06. 10. 2011 14.43
Ampak jaz še vedno ne vem (ne poznam ozadja primera), ali jo je 2.stopenjsko sodišče oprostilo le zaradi nepravilno vodenega postopka, ali so ugotovili, da dejansko ni kriva! Saj vem - pravno gledano je to enako - če nisi obdolžen, nisi kriv, ampak kljub temu...?! A ve kdo, kako je s tem?
AJAJAJAJAJ
06. 10. 2011 14.02
KEŠ DELA SVOJE!!!
VonTotenkopf
06. 10. 2011 11.41
Res je to eden tipičnih primeru v katerem se vidi kaj Amerška država vse naredi za svoje drzavljane. Ali je kriva ali ni splh ni pomembno. Slovenija dvomim da bi nardila pol tok za svoje državljane.
porka.malorka
06. 10. 2011 10.02
Očitno se je tista uboga punca sama poslilia al kaj Ja kje je pa še kdo kriv ki ima denar
tketko
06. 10. 2011 09.48
Je treba dodat še to, da je Amanda Knox na začetku priznala umor. Njena zgodba se je povsem ujemala s pripovedjo Rudyja Guedeja! Potem je pa družina zastavila imetje, ZDA so priskočile s finančno pomočjo, najeli so dobrega odvetnika in, kako priročno, Amanda je spremenila izjavo in dodala, da je bila prisiljena priznati! Zanimivo, kajne? In Meredith so prerešetali z 2 nožema. Ta Guede bi moral imet kar nekaj parov rok, da bi jo istočasno spolno nadlegoval, posiljeval in jo še z 2 nožema zabadal!!!
bluestar
06. 10. 2011 08.35
Tipično ameriško, komaj se je izvlekla iz težav, že ji priredijo malo manj kot resničnostni šov...Američani ponavadi tujce pa tudi svoje obsodijo na smrt in jih usmrtijo brez milosti...
Amteja
05. 10. 2011 22.57
njo so obsodli kot so storilko, glavni morilec ki je umor tudi priznal je Rudy(tudi dokazi naj bi to dokazovali...in bla bla bla), kateri je za sabo povleku se amando in sollecita..ampak ja za jo videt zdej in tudi slike iz prejšnjih sojenj zgleda res ena od krivcev
gossip1
05. 10. 2011 21.25
a mogoče ve kdo ali je že na voljo film ki so ga posneli o amandi?
pennywajz
05. 10. 2011 20.48
nc bat. vse se vraca, vse se placa..
lukaspukase
05. 10. 2011 19.50
Koliko sem prebrala ,se je to dekle z svojim fantom na kraju zločina poljubljala in delala špage .
lukaspukase
05. 10. 2011 19.30
Dobro zna igrati.
lukaspukase
05. 10. 2011 19.29
Spodnji komentar je namenjen Martian-u,ne violi,da ne bo pomote.
lukaspukase
05. 10. 2011 19.27
Martian: violaMB05.10.2011, 10:138 Me zanima kako bi potekalo to sojenje če ne bi bila američanka? ---- mene tut to zanima....če ne bi bila američanka,bi bila mogoče že na prvem sojenju oproščena... Ti ,pa tvoji američani. Kaj ti si slučajno američan,ker jih nonstop braniš?
Jožajoža
05. 10. 2011 16.35
Meredith Kercher je kriva, ker je bila tisti trenutek v stanovanju. morilka Amanda Knox ni morila ne prej, in nikoli več ne bo. samo takrat in samo enkrat.