Črna kronika

FOTO in VIDEO: Po požaru na deponiji pri Komendi: 'Če ne bi imeli junijske vaje, bi bilo lahko mnogo huje'

Ljubljana, 04. 09. 2017 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požar na deponiji pri Komendi bi imel lahko mnogo večje razsežnosti, če ne bi dobra dva meseca nazaj ob veliki požarni vaji odpravili sicer manjše pomanjkljivosti, gasilci poudarjajo pomembnost preventivnih protipožarnih aktivnosti v tovrstnih obratih.

Prve ugotovitve kažejo, da požar ni vzrok posledica kaznivega dejanja. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila. PU Ljubljana

Če ne bi imeli obsežne požarne vaje, bi bilo verjetno gašenje veliko težje, je po požaru na deponiji odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi za 24ur.com pojasnil poveljnik PGD Moste Roman Koncilija. Kot smo poročali, je zagorelo v nedeljo malo po 13. uri. Zagorelo je na območju velikosti 2500 kvadratnih metrov, gorele so bale že sortiranih odpadkov, nevarnih odpadkov pa tam ni bilo. Na kraj so odhiteli člani GZ Komenda, PGD Komenda, PGD Križ, PGD Moste, GZ Mengeš, PGD Topole, PGD Mengeš in PGD Loka pri Mengšu ter požar ob pomoči delavcev podjetja, ki so z delovnimi stroji pomagali pri prekopavanju smeti, po nekaj urah tudi uspešno ustavili in preprečili, da bi se ogenj razširil na širše območje zbirnega centra, v katerem je veliko gorljivih odpadkov. Ponoči so še izvajali požarno stražo, danes zjutraj po ponovnem pregledu pa sledi o ognju ni več.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot da bi vedeli, da bo zagorelo, so junija izvedli obširno požarno vajo

Kot je pojasnil Koncilija, bi bilo mnogo huje, če ne bi gasilci odreagirali pravočasno, in če ne bi bili na požar v tem gospodarskem objektu še posebej pripravljeni. Dobra dva meseca nazaj so namreč po dogodkih v Kemisu in drugod na pobudo direktorja podjetja na tej deponiji izvedli obsežno požarno vajo.

“Tedaj smo imeli večjo vajo v okviru GZ Komenda, Mengeš in pa Kamnik. Na prizorišču je bilo okoli 120 gasilcev, 20 vozil. Še dobro, da smo to izvedli, saj smo bili tako na včerajšnji dogodek dobro pripravljeni,” je pojasnil. Dodal je, da so natančno vedeli, kjer so hidranti, kje požarni bazeni. Ob tem je zanikal informacije, da na območju ni bilo zadostnih zalog vode, saj da imajo požarni bazen s približno 80 kubilnimi metri vode. Pravi, da so morali vodo dovažati, a le v nek sektor. “Vedno gremo na najmanj tri dovajanja vode, nikdar le na hidrant. Vedno imamo vsaj tri scenarije,” je pojasnil in še dodal da so pri tokratnem gašenju porabili približno poovico vode iz požarnega bazena.

Fotografije z obsežne junijske požarne vaje:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podjetje odpravilo pomanjkljivosti in preprečilo še hujše posledice

Ob vaji, ki so jo izvedli konec junija, so gasilci vodstvo podjetja tudi opozorili, naj očistijo dostop do požarnega bazena, kar so nato njihovi delavci tudi storili. “Če ne bi imeli vaje, bi bil verjetno pokrov sicer čudovito pripravljenega požarnega bazena prekrit s smetmi, dostop pa s tem onemogočen,” pravi in dodaja, da so stvari v podjetju pravočasno sanirali, kar je igralo odločilno vlogo pri hitri zajezitvi včerajšnjega požara.

Koncilija je hkrati pohvalil strojnike podjetja, ki so se nemudoma odzvali in pomagali pri prekopavanju odpadkov. “Gorelo je tudi do pet ali šest metrov globoko, zato smo morali vse prekopati,” je še pojasnil in se zahvalil vsem gasilskim kolegom za izvrstno sodelovanje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
04. 09. 2017 17.25
Nasprotnikom vaj, tega tako ne bodo razumeli, da so vaje za to, da se vidi pomanjkljivosti in se te odpravijo. Koliko jih kje odpravijo je pa druga zadeva. Ampak vaje so potrebne in bodo potrebne. Kjer pa se dolgo nič ne dogaja, so prepričani, da še gasilcev ne potrebujejo. Vendar nesreča nikoli ne počiva in saj nekdo je vedno pripravljen skočiti na pomoč tudi v riziko svojega zdravja. In to so največkrat gasilci. Zato jim kapo dol, vse spoštovanje in velika zahvala za njihov trud in pomoč!
tepee
04. 09. 2017 20.28
-1
ecnarf
04. 09. 2017 15.18
-1
Predpisano bi moralo biti koliko ton se lahko skladišči na posamezni deponiji in kontrolirat vsak teden količino odpadkovin takoj sankcionirat ali zapret deponijo.A bo kdaj red v SJO?????????????????????????????????
tepee
04. 09. 2017 20.30
+2
tako je,tukaj jih je na stotine ton,pa nič,samo goro delajo iz ogromne količine plastike in nakladajo na kup,za katerega se ne ve kam bo izginil.
Heineken 1A
04. 09. 2017 11.45
+5
OD KAR ŽELI MAGNA POSTAVITI TOVARNO V HOČAH SE POJAVLJAJO POŽARI; KEMIS, ZALOG, KOMENDA ITD..., KOT DA SE POTIKAJO PO DRŽAVI EKOLOGI IN SAMI PODTIKAJO POŽARE, DA SI DELAJO PROMOCIJO! KOT JE POVEDAL BOŽO DUKIČ IZ AAG, GRE SAMO ZA PROMOCIJO EKOLOGOV, LASTNE INTERESE NE PA ZA OKOLJE ZA KATEREGA BI SE MORALI PRIZADEVATI!
Vostro
04. 09. 2017 11.54
+10
Točno tako!!! Največji dre k ači so tile ekologi in njim podobni!!! Recimo tudi kvazi ornitologi so malo čez les... pri nas imamo sipine kjer vsako leto poleti gori trava ko so gasilci hoteli zgodaj spomladi zakuriti travo da nebi imeli poleti dela s posušeno travo so bili proti. Zaključek tega je, da je sedaj pogorela vsa trava v v daljših časovnih obdobjih... škoda pa je sedaj dosti večja kot takrat če bi izvedli nadzorovan požig... bol si študiran bol si obrisan to je reku en gospod v železnikih pri katerem sem pomagal v poplavah ko so bile pred leti... reku mi je, poglej fant to kar sedaj voda zaliva vidiš da so samo nove hiše... zalilo ni nobene stare hiše, ker so vsi starejši povedali, da se tu ne gradi hiš... potem so prišli mestni veljaki z polnimi denarnicami podkupili uradnike in zgradili hiše zdaj pa jokajo!!! Ta izjava mi je ostala tako v spominu, da je ne bom nikoli pozabil!!!
tepee
04. 09. 2017 11.12
-2
Spet nekdo napihuje,da je vse OK,kar pa je še daleč od realnega.Vse kar je v jami tekočega se sceja(PONIKNE V TLA) v tla,to je dejstvo in najbolj sporno in noben ne reagira od inšpektorjev.Nekdo "sadi rožice" in olepšuje ekološko bombo.Prebivalci opozarjajo,a noben se ne zgane.Vse se sceja v podtalnico,katero pa črpajo kot pitno vodo..