Črna kronika

FOTO: Odkrili še drugo past za motoriste

Maribor, 01. 09. 2009 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski policisti so se po prijavi, da je pri naselju Kordik na Pohorju postavljena past za kolesarje in motoriste, odpravili na teren. Po nekajurnem iskanju so odkrili dve pasti, nihče pa ni bil poškodovan.

Bralec nas je opozoril na nevarnost, ki preži v bližini naselja Kordik na Pohorju. Med sprehodom je naletel na "grozovito past za motoriste in kolesarje, ki po mnenju mnogih kratijo mir v gozdu". Med kolesarji je pot znana tudi pod imenom Kordek.

Gre za bodečo žico, ki je bila pritrjena na drevesi. "Bodeča žica je bila za večjo možnost kamuflaže močno napeta, prikrita za vejami in postavljena v višino vratu motorista. Predvidevam, da bi se ob kontaktu motorista ali kolesarja zgodilo najhujše, saj je bila žica čvrsto pribita v drevo, da se ob morebitem stiku ne bi snela," nam je sporočil bralec.

Blazno dejanje

"Ker menim, da je takšno ravnanje ne glede na vzrok skrajno neodgovorno in blazno, pričakujem, da se bo storilce takšnih podlih dejanj po vsej Sloveniji lociralo in ustrezno kaznovalo," dodaja bralec.

Fotografije, ki nam jih je poslal bralec.
Fotografije, ki nam jih je poslal bralec. FOTO:

Past je fotografiral in obvestil pristojne. O dogodku smo povprašali tudi mariborske policiste. Njihov tiskovni predstavnik Bartolo Lampret je povedal, da so z nevarnostjo seznanjeni, tako da so dopoldne na teren poslali skupino policistov, ki je preverila, ali gre za resno grožnjo ali potegavščino, saj prijavitelj ni napisal, kje točno je past. Čeprav so bili neuspešni in pasti niso našli, niso odnehali. "Povezali smo se tudi z lovskimi družinami, gozdarskimi službami in domačini, ki območje zelo dobro poznajo," je povedal Lampret.

Sodelovanje je obrodilo sadove. Bodečo žico so našli. Bila je zavita okoli drevesa. "Očitno jo je nekdo odstranil," je za 24ur.com povedal Lampret. Predstavnik PU Maribor je še dejal, da so nedaleč od prvega območja, kjer so danes odkrili nevarne žice, odkrili še drugo past. Dodal je, da zaenkrat še nimajo podatkov, kdo je nastavil žice na drevesa.

Lampret je za 24ur.com povedal, da gre za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, za katero je zagrožena zaporna kazen do petih let. V primeru smrti ali hude telesne poškodbe pa je zagrožena zaporna kazen od enega do 15 let zapora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (359)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

maria18
25. 04. 2013 14.47
+19
mene nič ne motijo še z veseljem se obrnem in spremljam kako drvijo mimo mene...defenitivno je tale žica čist premočan ukrep...sploh na taki višini ko nekoga lahko hudo poškoduješ...nespametno čist...
Pimpl4ever
25. 04. 2013 14.09
PVD FTW
25. 04. 2013 14.00
+5
Reakcija totalno nesmiselna ... pa ne moreš enmu betice odbit z bodečo žico ... sicer pa druga stvar ... motoristi združte se, zakupte par tras ali naredte proge ... vseen ni lepo da po gozdovih ( vse kar še imamo omembe vrednega ) razkopavate zemljo in plašite žvali ... naj se nardijo prave kros proge, za freeride pa zakupi predel gozda v vsakem delu Slovenije in je zadeva rešena ... tele k so pa tole nastavil pa propen v rit pa kol v usta !!!
davide_
25. 04. 2013 13.25
+0
Glejte enduro motor je narejen za teren kar pomeni gozd in podobno, če bi bilo pri nas več organiziranih prog za motokros in enduro bi se vozili po njih, ker pa imamo razne zaščitnike narave ki so se na primer odločili zapreti progo ker točno tam živi nek j....čriček??? halooo ....zaradi takih nam ostane samo še gozd. Tega se pač ne da preprečit in vedno več nas bo ki se vozimo po naravi zagotovo. Podrast se s tem nič preveč ne uničuje, me zanima koliko je uničijo z traktorji in podobno če se že gremo takšne igre....pa cel dan z motorko v gozdu super....mislim da imajo živali motoriste raje kot lovce ki jih veselo streljajo. Boljše za tistega ki nastavlja žice, da ga ne dobim ker se mu nič dobrega ne piše, to pa je že skrajno dejanje. Hvala pa lepo vozite ;)
smehec
25. 04. 2013 14.50
+5
traktorj in motorke ter podobno v gozdovih delajo koristno delo, na enem mestu in odvažajo lubadarce in posušeno drevje, da kaj drevja sploh še ostane in da imate tisti, ki imate vsega polno r.. lahko omare in tople r..i. Ko traktor enkrat svoje delo opravi, se podrast spet zarašča in če je sečnja pravilna ga tja ni desetletje ali več. S kroslami se pa počne povsem nepotrebno in objestno dejanje. Preganjanje živali in škoda na gozdnih tleh, da ne pozabimo, na tuji lastnini. Tudi za vzdrževanje gozdnih in poljskih poti plačujejo kmetje, če te že zanima. Me zanima, kako bi ti pogledal, če ti pridem jaz po dvorišču riti s traktorjem in plugom, ker mi pač tako paše? Eni pač mislete, da vse lahko in to gre iz roda v rod, zato pa smo, kjer smo. Če nimaš denarja za trening na poligonu oziroma lasten poligon imam nasvet zate: prodaj kroslo!
davide_
25. 04. 2013 15.24
+0
Prvo kot prvo imamo enduro motorje in ne kros kar je razlika, motor je narejen za brezpotja, torej bi morali nehat izdelovat motorje takšne...al kaj? Zraven tega nismo nobeni objestneži in če srečamo pešce se mimo njih peljemo počasi, pozdravljamo in podobno! Drugače pa imamo na dvorišču ograjo zato nikogar ni z traktorjem, jas pa v gozdu ne morem vedet čigava lastnina je kaj, živali pa niso nič bolj prestrašene zaradi nas, to je samo neka splošna izmišljotina, ki gre iz roda v rod! Če pa hočeš nardit progo rabiš 10000€ da podkupiš zelene slovenije ker itak nikjer ne pustijo met proge nisi na lastni zemlji ne....na žalost sistem je tak nastavljen, sami so si krivi, ne moreš izkoreninit enega športa na žalost.
F_O_X
25. 04. 2013 15.55
+4
že sam hrup ki je povzročen z vožnjo motroje je velik, da ne govorim o kolesnicah, ki nastanejo če je 1 dan prej malo dežja... sem imel priliko po celem gozdu vohat izpuhe motorja in ni prijetno.
Nejc Špiljak
20. 08. 2013 10.25
+0
Dej se poslusi @jaz986. Ja delajo koristno delo ja. Ka pa litri in litri olja ki stevejo v naravo iz traktorjev. Ka pa pou hektarja unicene podrasti da eno smreko vn spravjo.Ka pa veliko visji decibeli motornih zag, od 2 taktnih motorjev. To vas pa nemoti ane. Ne nas motokrosiste oznacevat kot glavne povzrocitelje skode v gozdu.
yokerxdinterfan
25. 04. 2013 12.57
-2
dobr se ve kdo to nastavla....lastnik gozda ali pa lovci
Nejc Špiljak
20. 08. 2013 10.27
+1
Lovci verjem da ne, pa tut lastniki gozra ne. Sj ni nor da bi sou u svoj gozd nastavit k je itak takoj un sumljen. To nastaulajo tti prevec prhjeni greenpisouci k jih kao "shrbi" za naravo.
Rok Malovrh 1
25. 04. 2013 09.36
+13
Pri nas še na travi ne smeš sedet... in to marsikje v parkih. Za razliko od tujine... nej gredo enkrat tisti, ki so zrihtal table "ne hodi po travi" enkrat v času malice pogledat v London recimo. Jest sem imel enkrat izkušnjo z avtom, ko sem zapeljal na stransko cesto in zapel v zajlo, ki je je tudi en nastavil. Pa so mi policaji samo rekli: Ja, nič ne moremo... Si ne predstavljam kaj bi bilo, če bi bil z motorjem. Sem proti delanju škode po travnikih, gozdovih, ampak hudiča, a bo kdo kej sabo nesu?
smehec
25. 04. 2013 09.40
+1
nč ne boš s sabo nesu samo tako - kot si reku, to je povzročanje škode na tuji lastnini. Kako bi se zdelo tebi, da pridem k tebi domov in ti začnem ne vem, s kladivom razbijat po parketu. Ga boš nesel s sabo?
smehec
25. 04. 2013 09.26
-4
Nastavljajo jih verjetno lovci, saj pri nas država ne funkcionira, kot bi morala in ne kaznuje tistih, ki so tega potrebni, Primitivci kot oni so, pa zakon jemljejo v svoje roke. Še bolj primitivni in objestni osebki se hodijo sproščat v gozdove s kroslami in quati in se niti malo ne vprašajo, kako se to njegovo poseganje v življenjsko okolje srn, lisic, zajcev, medvedov, divjih svinj, veveric... zdi njim. To je tako, kot če bi njemu prišel nekdo domov v dnevno sobo in mu na polno navijal motorko. Zadnjič, ko sem v gozdu pospravljal les, bi se en tak osebek kmalu zaletel vame in to pri hitrosti približno 80kmh - na makedamu!!! Edina kazen, ki bi funkcionirala za to obliko neumnosti je za moje pojme zaplemba vozila in prodaja na javni dražbi (itak z njim ne hodi v službo in služi samo objestnosti) ter globa v višini okoli 2.000€.
smehec
25. 04. 2013 09.31
-2
prodaja na javni dražbi ne bi bila učinkovita, saj bi vozilo dobil drug objestnež - uničenje je edina prava pot! Seveda uničujejo tudi podrast, se vozijo po zaščitenih gobah in delajo kolesnice, kjer jih sploh ni. Nekateri pač mislijo da je vse njihovo in da vse lahko... In to zakaj. Iz gole objestnosti! Te isti osebki pa bodo pametni kot le kaj, ko bo kmet posušeno drevje vlačil iz gozda in 'osvinjal' cesto, katere vzdrževanje plačuje.
Amasakul
25. 04. 2013 08.36
+1
z cestno hondo 900 rr pa kros gume
zflorjanc
25. 04. 2013 07.46
+1
Pa da jih vse polovijo, ki nastavljajo pasti!
johny_english007
24. 04. 2013 21.55
+16
Ok to da folku ni fajn, da se z motorji pelejo po hosti mi je skor logično, ker nekateri res uničujejo podrast itd. itd. sam še zdej mi pa jasno, zakaj jih motjo kolesarji.??? Ne slišiš jih, razritih sledi pa tut ne puščajo za sabo.?? Še zmer pa, ni tle pardona.....tipa bi blo treba tepst s to njegovo bodečo žico....
vinkl.kugla
24. 04. 2013 21.52
+9
Take je treba najdt, pa zapret za vsaj 20 let. Seveda tiste, ki so nastavili past. Kaj je z vami? To je umor!
TapravDec
24. 04. 2013 21.32
+84
Tole me spominja na film Wrong turn, kjer trije mentalno bolni ljudje, ki nikoli niso imeli stika s civilizacijo po gozdovih zahodne Virginie lovijo, pobijajo in jejo ljudi ...
robiclio
25. 04. 2013 11.31
+4
19Anze90
24. 04. 2013 19.50
+11
Z motorjem se je prepovedano voziti po gozdu. Mogoče se lahko če si sam lastnik ne vem natančno.
Matej Lavri? 1
24. 04. 2013 19.17
+35
motor sodi na cesto kolo sodi na cesto ampak na proge in dirkališča ajde nej mi en objasne kje je kksna proga oz. dirkalisce za kross motorjee... ni jih vec ker jih zaperajo kot slovenska podjetja vrtojbe ni vec in hkrati se vec 5 prog ki so jih zaprli zaradi bolanih pritožb zelenih in sosedov pa čeprav so bile več kilometrov od najbližjega naselja in marsikatera dalec od lovskih rajonov no neej en pove kje se se lahko vozis motorjem po progi.......aha brnik pa... ni vec nobene pametne proge tok o progah in ostalih glupih predlogov v kometarjih!!!!!! KJE???!!
yokerxdinterfan
25. 04. 2013 12.58
+1
wine
05. 03. 2010 18.01
+5
Ni prav da se pasti nastavlja ampak vsak naj hodi ali se vozi po lastni zemlji . Če bi kdo vozil ali hodil po vaši zemlji? Nekatiri rečejo da češnje dozorijo na drevesu ob poti ali v nepopolni bližini pa kar samopostrežba. Ko bi kak sprehajalec ali podobno vzel iz vašega vrta v neposredni bližini ali nehote pohodil solatko ali poizkusil češnjo?
Ca6e
03. 09. 2009 10.15
+10
Franc.jeselnik: Gorsko kolo ne sodi na cesto, nima luči, nima blatnikov, skratka sodi v gozd oz. na ne-asvaltirane poti, prav tako sodi motokros, kjer se ne smeš peljat po cesti ker ni izpraven za na cesto. Tako da če mene vprašaš bi dal jst unmu ki je to napeljal eno opozorilo, 2 leti Doba pa da vidmo če bo še kdaj namerno ogrožal varnost drugih.
lajkoss
03. 09. 2009 08.51
+15
Eh, na kolesarskih poteh umiramo, v gozdu nas čakajo pa zaostali Hill Billy-ji. Super, a kdo kupi kolo?
Franc Ješelnik
03. 09. 2009 07.25
-13
To naj bo opozorilo tistim, ki brezvestno norijo s kolesi ali motorji po gozdovih. Vozila sodijo na cesto ali dirkališče, nikakor pa ne v gozd.
David1992
24. 04. 2013 20.23
+9
Nejc Bole
25. 04. 2013 15.47
+1
Hvalabogu je ostalo le kot opozorilo...kaj pa če bi prišlo do najhujšega? Kaj pa potem?
mito77
03. 09. 2009 00.52
+0
"dajte jim poligone ali se pa sprijaznite -brez da katerega ubijete ali pohabite" -- Se strinjam z drugim delom (in pravzaprav z večino komentarja). Ampak z "dajte jim poligone ali se pa sprijaznite" se pa ne morem strinjati. Če pač ni nekega konsenza za postavitev poligona, ga pač ne more biti in se bodo motoristi morali voziti v kakšno drugo državo.
David1992
24. 04. 2013 20.24
+9
to je isto kak če bi pescu reko, da kjer ni pločnika nesme hodit
undertakerslo
02. 09. 2009 22.41
+7
Privat lastnina ali ne, to je bolana, gnusna, človeka nedostojnoa slaboumna in neandertalska rešitev, ki ima lahko zelo resne posledice. Človeško življenje je verjetno malo več vredno kot par oguljenih dreves, razrite gozdne poti in tisto nekaj dodatne škode k že itak usranemu zraku, povzročene z izpuhi. Meni je to nepojmljivo, da kaj tacga komu na pamet pade - tak je le za zapor, obvezno psihiatrično terapijo in izolacijo pred človeštvom. In vsi tisti, ki to podpirajo tudi. Tudi to je del današnjega življenja, dajte jim poligone ali se pa sprijaznite -brez da katerega ubijete ali pohabite.