Črna kronika

VIDEO: Trenutek, ko bi se skoraj zgodila tragedija

Ljubljana, 21. 01. 2010 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Neda Došenović/M.R.
Komentarji
257

Posnetek nesreče: Madžaru se pokvari tovornjak. Slovak se vanj zaleti in odpelje naprej. Zaleti se tudi Bosanec. Bolgar pravočasno ustavi, a se vanj zaleti Slovenec. Kot šesti pripelje Poljak, ki tudi ustavi, a vanj se zaleti še en Slovenec.

Kot je znano, je včeraj okoli pol četrte ure popoldan na avtocesti Ljubljana–Maribor v predoru Trojane zagorel tovornjak. Na ljubljanski policijski postaji so razložili okoliščine nesreče.

Po njihovih podatkih je 31-letni Madžar s tovornim vozilom zaradi okvare obstal na vozišču desnega prometnega pasu. Za njim je s tovornjakom pripeljal 32-letni Slovak, ki pa domnevno vozila ni vozil na potrebni varnostni razdalji in tako je trčil v prvo vozilo. Slovak je peljal naprej in se ustavil za predorom Trojane. Kot tretji je pripeljal 44-letni Bosanec, ki je domnevno zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v Madžarov tovornjak.

Četrti je nato pripeljal 52-letni Bolgar, ki mu je uspelo pravočasno ustaviti, vendar pa je za njim pripeljal peti tovornjak, ki ga je vozil 52-letni Slovenec, za katerega policija domneva, da prav tako ni vozil na potrebni varnostni razdalji, in je tako trčil v Bolgarov tovornjak.

Kot šesti je pripeljal 68-letni Poljak in uspelo mu je ustaviti, preden se je zaletel. A znova je pripeljal Slovenec, tokrat je šlo za 43-letnika, ki je domnevno zaradi neprilagojene hitrosti kljub zaviranju trčil v Poljakov tovornjak.

32-letni Slovak in 52-letni Slovenec sta dobila globo, medtem ko bo zoper 44-letnega Bosanca in 43-letnega Slovenca policija na pristojno sodišče podala obdolžilni predlog.

Kot je povedal Janko Požežnik, poveljnik Poklicne gasilske enote Celje, se je nesreča zgodila 470 metrov od vhoda v predor v smeri Ljubljane. "Prvi tovornjak je cel zgorel, v enem tovornjaku pa je zgorela kabina, tovor niti ne ves," je dejal Požežnik. Drugih tovornjakov ogenj ni zajel, bolj ali manj so bili poškodovani, ker so se zaleteli.

Kaj bo z morebitnimi kršitelji?

Nesreča v predoru Trojane-2
Nesreča v predoru Trojane-2 FOTO: Dars

Glede kršiteljev vožnje v času požara v predoru smo se pozanimali tudi na Darsu in policiji. Na Direkciji RS za avtoceste so nam sporočili, da s posnetkov njihovih nadzornih kamer ni mogoče razbrati registrskih oznak vozil, zato smo tudi na policiji povprašali, kako bodo ukrepali proti morebitnim povzročiteljem manjših trkov. Neuradno smo izvedeli, da bodo verjetno priče in morebitne oškodovance prosili, naj prijavijo kršitelje oziroma povzročitelje in bodo tako lahko ukrepali proti njim, uradni odgovor pa še pričakujemo. Pri tem so dodali, da so si sicer posnetke Darsa tudi že ogledali, zbirali pa so tudi podatke na samem kraju dogodka.

Kako ravnati v primeru požara v predoru?

Dars pa nam je tudi pojasnil, kako naj vozniki ravnajo, če se v predoru vname vozilo. Vozniki, katerih vozilo ne gori, morajo najprej vklopiti varnostne utripalke in skrbeti za veliko razdaljo do gorečega vozila. Vozilo morajo umakniti v odstavno nišo, če to ni mogoče, pa ob skrajni desni rob vozišča in takoj zapustiti vozilo. Vsekakor je prepovedano obračati in voziti v nasprotni smeri. Vozniki lahko sami gasijo le začetni požar, če ga ni mogoče pogasiti, pa morajo nemudoma predor zapustiti skozi izhod v sili. Ključe svojega vozila morajo pustiti v avtomobilu, da bi ga lahko gasilci ali reševalci po potrebi umaknili. Požara na tovornih vozilih nikakor vozniki ne smejo gasiti. Morebitnim poškodovancem pa morajo nuditi prvo pomoč.

Voznik, katerega vozilo se v predoru vname, pa mora upoštevati naslednje: Vklopiti mora utripalke, če je mogoče, vozilo odpelje iz predora, a pri tem nikoli ne vozi vzvratno oziroma v nasprotni smeri vožnje. Če to ni mogoče, mora vozilo zapeljati v odstavno nišo oziroma na skrajni desni rob vozišča, ugasniti motor, ključe pustiti v ključavnici in nemudoma zapustiti vozilo. Takoj za tem morajo poklicati reševalce, zato lahko uporabijo SOS telefon in ne mobilnega telefona. Prav tako lahko sami gasijo le začetni požar, če to ni mogoče, pa morajo takoj zapustiti predor, pri čemer naj uporabijo izhod v sili. Pred tem morajo nuditi pomoč morebitnim poškodovancem.

Na Darsu smo tudi povprašali, kako v primeru nesreče, stoječega vozila ali požara v predoru deluje signalizacija v predoru. Povedali so nam, da se v predoru, ko sistem zazna nekaj od naštetega, nemudoma začnejo utripati oranžne luči, kar pomeni, da morajo vsi vozniki znatno zmanjšati hitrost in voziti previdno, vsem, ki so že prevozili mesto dogodka, se ne prižgejo rdeči križi. Ti pomenijo, da morajo vozilo ustaviti, ostali pa se morajo ustaviti, zapustiti vozilo in se peš odpraviti iz predora skozi izhod v sili.

Gasilci hitro posredovali

S hitro intervencijo je gasilcem uspelo požar pogasiti v dobri uri. Oskrbeli pa so tudi dve osebi, ki sta se zastrupili pri vdihavanju dima. Po podatkih policije sta se 43-letni Slovenec in 68-letni Poljak lažje poškodovala.

Predor Trojane
Predor Trojane FOTO: Kanal A

Omenjeni poveljnik Poklicne gasilske enote Celje je za 24ur.com dejal, da imajo na Vranskem že leto in pol eno manjšo posadko treh poklicnih gasilcev, ravno zato, če bi se kaj večjega zgodilo v štirih trojanskih predorih. In ko se je včeraj zgodila večja nesreča, so bili gasilci pripravljeni. "Najprej so bili na kraju dogodka ti trije gasilci, pravzaprav so že po sedmih minutah začeli pripravljati stvari. Če teh treh gasilcev ne bi bilo tam, potem bi bile posledice verjetno povsem drugačne,“ je dejal Požežnik.

Razložil je, da so nato prišli še poklicni gasilci, najprej iz Celja in Domžal. Na kraju dogodka so potem na podlagi razsežnosti požara v povezavi z regijskimi centri za obveščanje poklicali še prostovoljne gasilce iz okoliških društev. Vodja intervencije je nato razdelil delo.

Ste tudi vi na poti v službo na štajerski avtocesti naleteli na zastoje? Pošljite nam fotografijo na 24ur.com@pop-tv.si!

Vendar pa v predor zaradi visoke temperature ne more kar vsak. Požežnik je razložil, da je temperatura pri požarih v predorih odvisna od tega, kakšna snov gori. "Temperature, ki nastanejo, so od 800 stopinj Celzija naprej,“ je dejal. "V takih primerih gredo v predor lahko samo gasilci, ki so opremljeni tako z zaščitnimi oblekami kot tudi z dihalnimi aparati,“ je povedal Požežnik.

"Notri ne gredo niti reševalci niti policisti, saj niso ustrezno opremljeni. Vse to delo bi opravili gasilci. Se pravi, tudi rešili poškodovane ljudi iz predora,“ je razložil vodja celjskih gasilcev in dodal, da so poleg temperature nevarni tudi dimi in strupeni plini, ki nastajajo pri požaru.

Šolska intervencija štajerskih gasilcev

V intervenciji je sodelovalo 53 gasilcev, in sicer iz enote Vransko, PGE Celje, CPV Domžale, PGD Blagovica, PGD Trojane, PGD Domžale, PGD Lukovica in PGD Prevoje.

Požar v trojanskem predoru so gasilci pogasili v dobri uri, a s tem se njihovo delo ni končalo. "Treba je bilo spraviti tudi strupene pline ven s prezračevanjem, tukaj pa bi lahko Dars pravzaprav bolj sodeloval,“ je bil kritičen Požežnik. Dejal pa je, da so gasilci intervencijo opravili šolsko. "Točno v skladu s temi načrti, ki smo jih pripravljali leta in leta za take primere. In samo temu se gre zahvaliti, da ni bilo žrtev in da je bila pač materialna škoda takšna, kot je bila,“ je dejal Požežnik. Pravi, da bi lahko zgoreli vsi tovornjaki, ki so bili udeleženi v nesreči, če intervencija in gašenje ne bi bila opravljena tako hitro in učinkovito.

Dars: Hitro in učinkovito so posredovale vse pristojne službe

Po podatkih Darsove spletne strani je sistem videodetekcije zaznal stoječe vozilo, zaradi česar se je aktiviral monitor alarmnega dogodka zaustavljenega vozila. Operater je na osnovi videoslike stoječega vozila zaprl desno cev v smeri Ljubljane. Zaradi požara na mestu nesreče se je sprožil požarni algoritem in predor se je v celoti prometno zaprl.

Dars pravi, da so gasilci iz avtocestne baze Vransko do vhoda v predor prišli v 13 minutah, požar pa so začeli gasiti po treh do petih minutah. "V gašenju so sodelovale tudi druge gasilske enote, pristojne za trojanske predore, in požar uspešno pogasile," so zapisali na Darsu. Dars navaja, da so pri ukrepanju ob izrednem dogodku hitro in učinkovito posredovale vse pristojne službe za zaščito in reševanje ter odvijanje prometa (gasilci, nujna medicinska pomoč, policija, DARS služba rednega vzdrževanja, ITS in elektro vzdrževanje). "Iz poteka dogodkov lahko ocenimo, da so vsi sistemi v predoru delovali skladno s projektiranimi parametri," so še zapisali. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (257)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enoroki
30. 01. 2010 09.25
Te ki se vozijo eden za drugim (brez varnostne razdalje) ne smatraj za voznike, ker so pravim voznikom v sramoto, je pač žal tako, da je cenejša delovna sila iz EX YU, pa Bugari, Romuni po večini v SLO, I, A in D kamionih! Če bi naši zakoni to omejevali, bi verjemi, bilo drugače! Pa tebi "butlu" da povem, mene še do sedaj niso rabili šlepat po snegu in me ti samozvani šofer ne inači z tistimi šoferji, ki si tega imena ne zaslužijo, me je pa osebni za*ebal, da sem obstal, samo sem k sreči z varnostno razdaljo obstal tako, da je potem z znanjem, tudi dobrimi gumami in karelo (če veš kaj to je) na polprikolici šlo dalje. Tudi jaz sem imel volan v rokah od malega, da ne boš pametoval, to sem napisal zaradi tega, da vam bo jasno zaradi česa imamo kaos na cesti, zaradi polovice nesposobnih šoferjev, ki so dobili/naredili vozniški izpit tako ali drugače! Za verige sem tudi jaz tebe za osebni avto vprašal in da, znam brat, pa vidim da tudi pisat veliko bolje in lepše kot ti!?! Pridi, da se preizkusiva v vožnji in kje se kakšno vozilo "da obrnit", ker vidim, da imaš ego na višku! Pa o teh cestarjih, ki plužijo ceste nisem rekel nič, ker so eni pravi asi in tudi nekaterim brez pomisleka pomagajo, so pa tudi med njimi ti novi, ki ga ne briga drugega kot zase! Glede AC, o kreditih in še čem, sem tudi to spodaj omenil, pa zgleda, da ti ne znaš brat! Če bi imeli boljše in bolj sposobno vodstvo države bi ukrenili kaj glede tega, tudi tisti "autohofi" bi prinašali denar v blagajno, svojo geografsko lego, pa bi absolutno morali bolj donosno izkoristit. Npr.; za tuja vozila večje cestnine, za naša pa nekakšno povračilo dela te cestnine, npr. tako kot davek, ko si ga po 3 mesecih obračuna posameznik, saj SLO kamion, ki vozi večino po tujih državah, pa tudi notranji transport, plačujejo zelo velike cestnine pri registraciji vozila, kar pa ne vključuje vožnje po AC! Pa še to, kdo pa je dal Zidarju delat te naše ceste?? Evo, spet ta naša država oz njeno skorumpirano vodstvo. Ja jakac8 lepo da si "super" šofer, samo premalo je takšnih, veš! Pa znaš v LUX (ali pa vsaj do Celovca) brez Garmina?? :)
jakac8
30. 01. 2010 01.14
Aa, moram te še to vprašat, ko vse veš in si razgledan od rusije, do španije... Država je vzela kredite za AC , ki jih bomo plačevali še 20 let menda...če ne več...Zdaj mi pa ti povej, kako bodo te naše zidarjeve ceste zdržale 20 let pri takem prometu??..in s čim bomo gradili čez deset let ceste, če še te ne bomo odplačali?...Za prispodobo:Ti lahko samo toliko poješ, kolikor lahko prebaviš...in nudiš nekomu lahko samo toliko kot imaš..
jakac8
30. 01. 2010 00.25
Ma enoroki sedaj pa samo lepo utihni, ker vidim, da si enoroki v glavi..pa saj nisem čurav....na vsak način bi mi rad pametoval, da tovornjakarjii ste pa pametni in vedno vas osebni zafrknejo..kdo je pa v tem predoru pol zafrknil? Sami šoferji, ker niso kolturni in vozijo tik za drugim in naredijo pol kar kilometrsko ''špago'', da kak revež z osebnim, ki ne potegne več kot 150, ne upa sploh prehitevat, ker ve da se mu bo pol kak z močnejšim nalimal na rit in ga dobesedno izrinil iz ceste, ker bo ta revež rabil nekaj minut da prehiti te vagone na gumah.. ..Še enkrat, da boš razumel: Niso vsi butli in tisti, ki niso, nimajo problemov kot jih opisuješ ti..ali pa zelo redko. Veliko sem na cesti in se lahko sam prepričam...letos na dolenjki sem se tudi sam prepričal, da pred kamionom-šleperjem ni bilo nobenga avta pa je obstal, pa kolikokrat ko sem se vozil prot lublan sem se lahko prepričal, da kamion sam ni mogel...pa pod nanosom, ko bilo vsakemu jasno, da ni šleperja, ki bi zdelal klanec proti primorski po snegu, pa so rinili in so obstali povprek...Butl si, če misliš, da mi boš take prodajal...Imam tud enga kolega, ki pozimi pluži ceste in mi mnogo o tem pove...kolikokrat morajo take pametnjakoviče kot si ti, ki vedno druge krivijo pol ven vleč in pol ne morejo svojga dela delat..pol se pa vedno zgovarjate, da niste vedeli, pa niste imeli kje parkirat,... a počivališče barje tričetrt prazno, na vrhniškem pa kaos..Pa to sem ti dol napisal, pa ne vem ali brat ne znaš al si pa....Pa ne mi s temi petimi leti..Voznik sem po tvoji pameti sodeč več let kot ti...saj ni nujno, da tovornjaka. Saj da človek ve, kaj zmore in kaj ne zmore kamion po snegu se lahko vsak sam prepriča ob vsakem sneženju, pa čeprav sploh še sedel ni v kamionu.. sicer pa eni ne rabimo toliko let kot taki kot ti, da obvladamo izkušeno vožnjo...Pa o kakemu padanju na izpitih ti govoriš...Jaz v prvo vse opravil in za osebni avto sem kot 18letni mulček napravil s 16imi urami...Zakaj? Zato ker sem od malih nog imel volan v rokah in hodil na.. Pa znaš brat ti al ne??. Glede verig sem pisal za osebni avto..pa še enkrat preber, če ti ni kaj jasno...Praviš, da dober šofer mora cel svet poznat menda...hahahaha..Pa kaj misliš, da tisti ki samo pri nas ali okoliških državah vozijo nimajo pojma..pa da niso šoferji?..pa ti, ki sneg plužijo tudi niso šoferji??..pa kaj ima veze to..važna je kilometrina ne pa kolk stran od doma..pa Rusija hahaaha. Pa ti si pravi napihnjenec pol, če to misliš...in mislim, da si ti en res problematičen šofer, če si tudi na cesti tako bahav...sicer pa mislim, da še osebnega ne znaš vozit...Hahha, v sosednji vasi poznam enega tovornjakarja, ki še svojega golfa ne zna obrnit na dvorišču..
enoroki
28. 01. 2010 20.31
jakac8 "Oo, pa vem koliko zmore tovornjak po snegu...pa tudi slep nisem...sem videl situacij še pa še, ko je bil tovornjak prvi, pa se je ujel v snegu in pol zafural celo vrsto kamionov, ki pol niso mogli speljat.." Koliko km snega in leda si pa že dal skoz? Koliko prave zime si pa že dal skoz? Ne mi s takimi, dok nimaš vsaj 5 let izkušenj in milion km pod ritjo, pa mogoče dve tri Rusije.. Koliko od teh kamionov si ti osebno videl, da so se "zafurali" sami in potem niso mogli krenit, ali samo potem videl da ni mogel speljat, ko je osebni s pomočjo drugih že odpeljal?? Prave gume in dober avto še ne naredi šoferja! Pravi šofer bo tudi z ne tako vrhunskimi gumami prišel na cilj, bolj problem so nedeljski šoferji in šoferji z podarjenim oz kupljenim vozniškim izpitom! Kdor pade na izpitu 4x NI SPOSOBEN ZA ŠOFERJA! Konec debate, ne pa da folk opravlja vozniško po 8x do 20x, ALO!!!! Da nimamo parkirišč je kriva država! ) let nazaj se spomnim je hotel zasebnik pri Arji vasi naredit "Autohof", po slovensko parkirišče/počivališče za kamione, pa mu država ni pustila, pa mislim da bi po njegovem zgledu še kdo pozneje naredil kakšnega, ne, država ima svoje interese in takšna oblast, sedajšnja, prejšnja, vse bi morale past in omogočit bi bilo treba novim ljudem, sposobnim, vodit državo in pisat zakone in bilo bi drugače! Ne pa podpirat korupcijo in neke komisije proti in ne vem kaj še, ki je samo metanje peska v oči s strani oblasti, nam državljanom. Znaš ti oz jih boš namontiral, verige, ko bo situacija zahtevala?? Si bil del njih, "tovornjakarjev"?? Če bi bil, ne bi takole pisal.. sigurno si eden tistih 3 mesečnih šoferjev (pa še to v poletnih razmerah), ki ne znajo do Luxemburga brez "garmina", kaj šele kam dlje, da o "Vzhodu" ne govorim, saj tisti šofer, ki ne pozna drugega kot Evrope, še zato, ker vozi kamion, NI ŠOFER!! Kot je rekel hendl, mejno kontrolo (tehnični pregledi; ne samo gume in stekla, tudi puščanje zraka, rja, priklopne naprave "luft klinov, rude" , zavore,..), seveda občasno, ker nam EU ne bo dovolila stalne, ampak tudi občasna je lahko po 2 dni skupaj oz vsake toliko, seveda tudi carinska,.. Potem, pa bi bilo stanje dosti boljše! Vprašaj "te tvoje kolege", kdor se še spomni oz je že vozil takrat, kako je bilo včasih na "schwarcbachu"??!? Pa lep pozdrav!
jakac8
28. 01. 2010 00.03
Ja, enoroki, če praviš, da so počivališča polna, se pravi da pol to drži, da imamo preveč tovornega prometa čez državo...Zato pa treba nekako zmanjšat število tovornjakov, če niso zmožni naredit tretjega pasu, nimamo dovolj počivališč in znanja al kar koli že, da bi obvladovali situacijo.. Še 1x, nimam nič proti dobrim tovornjakarjem, saj sem na nek način tudi jaz bil že del njih in tudi fural sem že kratki čas in imam nekaj prijateljev med njimi, samo vidim(in tudi oni vidijo), da to tako ne bo šlo več dolgo... Oo, pa vem koliko zmore tovornjak po snegu...pa tudi slep nisem...sem videl situacij še pa še, ko je bil tovornjak prvi, pa se je ujel v snegu in pol zafural celo vrsto kamionov, ki pol niso mogli speljat..Ja, seveda, tudi osebna vozila zaebajo situacijo večkrat, to priznam in tudi take šimfam...sem tudi takrat tiste romune, ko so z letnimi, pa primorce tud,.. samo to pot govorimo o tovornjakih...a, če kaj dobro opazuješ okol sebe, v snegu vsaj 80% obtičijo tovornjaki in naredijo kaos...Praviš osebni jih zaebejo...to poredko vidim...Sicer pa tovornjakar mora tud na to pomislit, da se lahko zgodi, da bo moral sredi klanca ustavit in če ni siguren, da bo lahko speljal v snegu v klanec pol se naj ustavi...sicer vem, da to nekateri tisti res pravi dobri šoferji upoštevajo in ne delajo neumnosti po snegu, a žal je premalo takih... Še to. Osebni avto z dobrimi zimskimi gumami in dobrim voznikom po zasneženi cest lahko brez problema zdela vse te klance, ki so na naših avtocestah...in tudi če le ni ledu lahko tudi spelje sredi klanca, a res, da velikrat vozniki nimajo posluha za motor in sklopko, da bi znali z majhnimi obrati speljat in pol samo led delajo pod kolesi...sicer pa tudi za tiste, ki imajo zimske gume bi blo dobro, da bi imeli verige v avtu...a jaz sem prepričan, da polovica voznikov ne zna namontirat verig na kolesa:-) Kar se tiče svojega praga: Ja res je tako, a verjemi, jaz imam zelo dobro pometenega in če bi me poznal, bi tudi verjel, da je tako...:-)
hotchilipoper
25. 01. 2010 07.49
Na meji narediti teh.pregled za starejša vozila,pa bo vse v redu-tako so včasih nemci z nami delal na schwarcbachu
picajzel
25. 01. 2010 07.39
Kaj pa to, ko se tovornjakarji po avtocesti prehitevajo (kar traja kar nekaj časa), ko ti pred nosom zaprejo pot, ker se spravijo prehitevat, ko upoštevajo pravilo Ko je jači ta tlači... Kultura poklicnih voznikov se je pokazala v Trojanskem predoru...
tschmrlj
25. 01. 2010 06.45
Nobeden pa ni še nič poročila o darsovilh ljudeh zaposlenih pri nadzornih kamerah. Ali so bili sploh pred ekrani, ali so spali ali postopali. Prepričan sem, da če bi gledali ekrane bi takoj zaprli promet, ker pa jih po vsej verjetno nisto, se je pač zgodilo, kar se je. A bo kdo tudi njih klical na odgovornost.
pehtateta
24. 01. 2010 22.03
daj no mir dečko, kriv je Janša in SDS. Pika! Katarinca pa v jok! Za njo pa vesoljna Slovenija.
alpski
24. 01. 2010 15.48
strnimo poste krivi so Zdar, Vlačič, Policaji,DARS- Cestarji, Inštruktorji,Vzhodnjaški EX YU šoferji....????!!!
alex22sl
24. 01. 2010 11.54
Zato vozim dizelski osebni avto.Ko se odločim prehitevat nakažem s smernikom in pričnem pospeševati....verjemite, da vsi za menoj vedo. da pospešujem in kaj nameravam...lep dim iz izpušne cevi....pri mojih izkušnjah na cesti...1.8 M Km..je to edini način,ki deluje.
enoroki
24. 01. 2010 08.42
Tale razdalja.. hm, po drugih državah (evropskih) je 100km zelo blizu, sew pa strinjam, da bi, ker smo dokaj pozno začeli gradit AC, o ttretjem pasu, ampak ž v samo fazi gradnje, tako, da bi sedaj že imeli 3 pas ter odstavnega! O tem pa da ti kateri "skoči" pred tebe je pa kultura! Če bi dajali smernike pravočasno in bi jih tudi pravočasno opazili, tega ne bi bilo, ne pa da se moraš peljat po 3 km z vklopljenim smernikom, da te potewm kdo končno spusti, se te tako rekoč "usmili".. V GB je smernik (žmigavec) "zakon", te ne gre noben več prehitevat, ampak upoštevajo tvoj smernik!! TU JE POL KULTURA! O snegu in kamionih; določeni nimate pojma kako gre kamion, seveda z ustreznimi gumami in pravilno razporeditvijo teže, po snegu. Vidite samo ko kateri obstane in naredi zastoj, ne vprašate se pa kdo je prvotni krivec za to, mogoče katero osebno vozilo, brez ustrezne zimske opreme, ki mu je potem tudi ta šofer kamiona pomagal in ga "potisnil", saj vemo da osebni avto 3 potisnejo in pomagajo, da se odpelje naprej, potem pa kamion ne more več speljat, ampak, potem pride policija in napiše kazen šoferju kamiona, prvotnega krivca se pa ne išče, ki je povzročil nastalo situacijo. NE, VI VIDITE SAMO KO KAKI KAMION OBSTANE, NE VIDITE PA KO OSEBNI, KI NEKATERI SPLOH NE BI SMELI NA CESTO, S SVOJO VOŽNJO, KI JE POČASNA, NEODLOČNA IN OVIRA OSTALE UDELEŽENCE! Seveda bi se moral dober šofer izločit, ampak jakac8, povej mi kam (?), ko pa ima dars vsa polna počivališča že sedaj ko ni snega in kritičnih razmer, kaj šele ko te nastanejo!?! Pa saj, eni ne boste in niste nikoli znali pred svojim pragom "pomest".. Me samo zanima kako se kaj eni, ki pišete določene komentarje obnašate na cestah?!? Aja, pa SLOVENIJA služi na tranzitu, se pa strrinjam z enim od komentatorjev, da znatno premali, ker ne znamo svoje lege izkoristit v svoj prid, to je pa zato, ker pišpejo zakone, saj se ve kdo!
jakac8
24. 01. 2010 04.42
Enoroki, tujih tovornjakov je preveč na naših cestah in pika...če se bo njihov promet tako povečeval, kot se, pol čez par let ne bo samo en dodaten pas na AC dovolj, ampak vsaj še trije...sploh zato, ker nam polnijo možgane da smo premalo mobilni pri zaposlitvah in nam vsiljujejo službe, ki so od nas po 100 in več km stran...pol si pa zamisli kak kaos bo na cestah...narobe svet pri nas, majke mi.. Me prav zanima, kdo se upa z osebnim izsiljevat kamion:-))....No ja, razen tisti divjaki, ki blendajo, kadar tovornjakarji prehitevajo..Velikrat se pa loti tovornjakar prehitevat tovornjak, ki pelje samo kak km počasneje in pol drkulirajo cel klanec vštric pri 90 na uro..pa da ne govorim, kako se mi kak tovornjakar vrže zadnji moment na prehitevalnega, da moram zavirat, ko zmešan na prehitevalnem ko peljem tam malo čez 130...pa da ne govorim, kaj je ko zapade sneg. .Tist šofer, ki pozna naše klance in sposobnosti svojega tovornjaka bi lahko počakal, da se sneg očisti, ne pa da pol naredi celo štalo in še pozneje pride na cilj, kot bi, če bi počakal na počivališču...Kultura nekaterih tovornjakarjev je res čedalje bolj na dnu. Varnostna razdalja?? Res je, velikrat srečam za samo kak meter dva razdalje med dvema, ki peljeta 80-90...to vidite pri navadnih avtomobilih največkrat samo takrat ko po prehitevalnem kdo komu tišči v rit, pr tovornjakarjih je pa to čedalje večkrat opaziti... Saj ne rečem, kar nekaj jih je res super šoferjev in jih absolutno podpiram...in ti šoferji se ustavijo na počivališču, če je sneg ..se držijo varnostne razdalje...in res kapo dol pred njimi. Ne mi pa sedaj, da spet samo tovornjakarje...No, sedaj pod temi prispevki res samo tovornjakarje kritiziram-o, ker so zaebal v tem primeru, ampak drugič kritiziram-o tudi ostale bedne voznike.. in jih bom-o tudi še v bodoče, ker so največkrat še bolj bedni kot nekateri tovornjakarji.... Sam sem šel velikrat na furo s prijateljem in vem kako poteka vse to, samo najprej je varnost vsakega dobrega šoferja in ne tekma s časom ali snegom..pa neglede na to, kako delodajalci pritiskajo na njih..vsaj tistega, ki se zaveda, da ima samo eno življenje in spoštuje tudi tiste, ''šibkejše'' na cesti.
volkodlak
23. 01. 2010 22.39
KULTURA KOMENTATORSKA IN PROMETNA JE SORODNA.
nekdo...
23. 01. 2010 21.47
A katarinca ni še nič jokala in stokala? A bo kaj? Namesto da bi začeli kaznovat vse povpreku ki nimajo varnostne razdalje (kar jo NOBEN tovornjakar na naši AC NIKOLI nima) bodo spet jokcali
tutabo
23. 01. 2010 20.42
enoroki dal sem ti plusa!ma ja upam da bojo nasi policaji take p.zdarije kaznovali z prepovedjo vstopa v slovenijo tako kot je to povsod drugje!!!
enoroki
23. 01. 2010 20.32
Se strinjam o kontrolah! Tudi carinskih, da ne bi ex YU (HR, BiH, SCG,MK,..) odžirala in zbijala cen našim prevoznikom, dovolilnice, CEMTi..
gr3g0r
23. 01. 2010 20.25
Vsekakor bi morala bit neka kontrola na mejah. Potem se najdejo razni romuni z letnimi gumami in ustavijo celoten promet na trojanskem klancu...
enoroki
23. 01. 2010 18.49
zdaj je vprašanje kje je zagorelo,ker če ti ne gori v kabini daj gas,ker potem se ogenj ne razplamti tako hitro,in v tako kratkem tunelo kot je ta se da marsikaj rešit,ne pa da ogrožaš sebe in druge,samo priseben moreš bit.Pa se od zgoraj kdo vpraša zakaj je zadnje čase toliko nesreč z tovornjaki,pa ne samo pri nas,ker dobre voznike ste poslali na cesto a zaposlili gol.zen ki je prej ovce pasla,zdaj pa se vozi po naših cestah z kupljenim izpitom.Ne si mislit da lahko ta poklic vsak opravlja,tudi harmonko lahko vsak igra,pravilen zvok iz nje dobit pa ne vsak.Za vstop tov.vozil v RS bi morali uvest Policaje-avtomehanike,kot jih je včasih imela Nemcija za pregled teh.brezhibnosti,pa bi se sigurno manj šrota vozilo po načih cestah. Pa srečno vožnjo!!! Podpišem se pod to! Če ne bi naši prevozniki zaposlili toliko "te gamadi" iz saj vemo kje bi bilo drugače, naši bi imeli delo in red bi bil, kot je bil!
enoroki
23. 01. 2010 18.23
Tiste, ki pa so prevozili rdečo luč, pa ne obsojate?? Tistim, bi bilo treba pobrat vozniška dovoljenja in tistim, ki zavijajo ali spreminjajo pasove na AC brez smernikov! Tudi o tistih "počasnetih" nihče ne piše, ki ovirajo promet na cestah, ne, ampak tudi zaradi njih se dogajajo nesreče, saj znervirajo tiste, ki bi se peljali več, do max dovoljene hitrosti.. Da o izsiljevanjih, predvsem kamionov, s strani osebnih vozil ne govorimo! Osebni izsili kamion, potem ga pa v nadaljevanju še ovira z počasno vožnjo, kje je tu potem policija? O tem se nihče ne zgraža! Zgražate se samo, če vidite koga, ki se pelje 10km/h prehitro. Polovica voznikov OV sploh ne bi smela imet vozniškega dovoljenja!