Črna kronika

FOTO: 268 učencev bo ostalo doma, gasilci še naprej nadzorujejo pogorišče

Kočevje, 09. 06. 2013 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./STA/N.Š.
Komentarji
167

V požaru na kočevski osnovni šoli Stara Cerkev je zgorelo 11 učilnic. Župan Vladimir Prebilič škodo ocenjuje na vsaj 1,5 milijona evrov. O obnovi je že govoril z ministrom za izobraževanje Jernejem Pikalom, ki je obljubil pomoč države.

Požar v Osnovni šoli Stara cerkev v Kočevju je od poldneva pogašen, a bodo gasilci s stražami na pogorišču vztrajali tudi ponoči, je povedal poveljnik kočevskih gasilcev Branko Kocjan. Ti zdaj spremljajo pogorišče in pazijo, da zaradi vetra ne bi znova zagorelo.

Zaposleni v šoli so imeli ob 15. uri zbor, v telovadnico pa so prenašali mize, stole, omare, ki so po požaru ostale nepoškodovane. Kot je povedala ravnateljica šole Sonja Veber, požar poleg štirih učilnic na srečo ni zajel zbornice, knjižnice, tajništva, računovodstva in prostorov svetovalne službe. Dokumentacija je tako ostala nepoškodovana, kar pomeni, da bodo otroci ob koncu leta dobili spričevala z ocenami.

268 učencev bo sicer jutri ostalo doma, nato pa bodo presodili, ali bodo prostori, ki jih požar ni poškodoval, dovolj prezračeni, da bo v njih lahko pouk, je dodala ravnateljica. Trenutno po njenih besedah v šoli še vedno izjemno smrdi, prav tako so ostali brez elektrike, vode in sanitarij.

Najprej naj bi zagorelo v smetnjaku

Požar je na šoli izbruhnil nekaj minut čez 3. uro zjutraj, z  rdečim petelinom pa so se borili gasilci PGD Kočevje, PGD Stara Cerkev, PGD Šalka vas, PGD Livold, PGD Dolga vas, PGD Ložine, PGD Ribnica, PGD Mahovnik in PGD Dolenja vas, ki so požar pogasili.

Iz PGD Kočevja je požar gasilo okrog 18 gasilcev, s seboj pa so pripeljali še dve cisterni, eno avtolestev in eno poveljniško vozilo. Na kraj požara so prišli kot drugo gasilsko društvo, požar pa so lokalizirali in omejili okrog 4.20, je za 24ur.com povedal predsednik PGD Kočevje Igor Kalinič.

Kot je za 24ur.com povedala predstavnica ljubljanskih policistov Maja Ciperle Adlešič, je požar uničil del poslopja s streho, po prvih ocenah pa je škode za več 100.000 evrov.

Požar OŠ Stara cerkev - 7
Požar OŠ Stara cerkev - 7 FOTO: Bralec Sebastjan

Kočevski župan Vladimir Prebilič je škodo sicer ocenil na okoli 1,5 milijona evrov, saj je v požaru zgorelo 11 učilnic oziroma okoli 1000 kvadratnih metrov površin. Pogorel je razmeroma nov objekt šole, ki je montažne gradnje, zgorel pa je tudi del ostrešja in strehe. "To pomeni na palec škodo v višini 1,5 milijona evrov ob predpostavki, da ne bo treba izvajati rekonstrukcij na preostalih delih objekta," je dejal.

Župan meni, da bi lahko bila končna škoda precej višja, glede na to, da so morali gasilci temeljito politi tudi tisti del objekta, ki ni bil neposredno v požaru. S tem so namreč preprečili širjenje požara naprej. Vendar pa je verjetno zaradi tega uničena električna in vodovodna napeljava, kar bo tudi treba sanirati, meni kočevski župan.

Župan Kočevja pravi, da bi morali nujno vse osnovne šole v Sloveniji opremiti z detektorji dima. Tako bi se namreč lahko preprečilo veliko škode ter zaščitilo tudi tiste, ki objekt uporabljajo.

Do konca šolskega leta naj bi pouk potekal v nepoškodovanih prostorih, na voljo imajo tudi prostore sosednjega gasilskega društva in krajevne skupnosti.

"Na roko nam gre to, da v četrtek zaključuje šolanje deveti razred, s čimer se bo pritisk številčnosti učencev na šolo zmanjšal. Na ta način bomo nekako pokrpali do konca pouka v letošnjem šolskem letu, kar pa ne rešuje temeljnega vprašanja, kaj potem septembra, ko bo prišla nova generacija," je dejal.

O obnovi je že govoril tudi z ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom, ki je danes obiskal Kočevje. Občine so kot ustanovitelji odgovorne za osnovne šole in tudi objekte teh šol. Vendar pa je občina zdaj sredi investicijskega ciklusa, rezerv za obnovo pa ni, pravi župan. Tako sta se dogovarjala o skupni obnovi.

Minister je izpostavil pomembnost čimprejšnje obnove objekta. Po njegovem mnenju je največja težava, kako zaključiti šolsko leto. O organizaciji pouka se bodo dogovorili na direktoratu za osnovno šolo.

Pikalo je še pojasnil, da se bodo na ministrstvu maksimalno angažirali, da bi šolo čim prej obnovili. Za denar bodo po njegovih besedah zaprosili vlado, "saj zaradi rebalansa na ministrstvu proračunske rezerve ni več". Kot je dodal, si bo šolo jutri ogledala tudi operativna ekipa iz direktorata za investicije.

Požar OŠ Stara cerkev - 9
Požar OŠ Stara cerkev - 9 FOTO: Bralec Sebastjan

Policisti so na kraju dogodka že zaključili ogled, a še zbirajo vse informacije o požaru, je še povedala  Adlešičeva. Točen vzrok še ni znan, a policisti domnevajo, da se je požar razširil iz smetnjaka ob šoli. Najprej naj bi zajel zunanji del montažne stavbe šole, nato pa se razširil na streho in v prvo nadstropje.

Po njenih besedah se bo v prihodnjih dneh razčiščevalo, kaj je zanetilo požar v smetnjaku – ali je šlo za samovžig, podtaknjen požar ali nesrečo.

Dvom sicer vzbuja dejstvo, da je konec preteklega leta prav tako ponoči zgorela srednja šola v Kočevju. Kot pravi Prebilič, je pri obeh objektih šlo za montažno gradnjo in istega izvajalca. "Ne napeljujem na nič, ampak neke vzporednice se kažejo. Počakal bi s sodbami do konca," je dejal.

Na poti iz Kočevskeg roga sta si pogorelo OŠ Stara Cerkev ogledala tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ Janko Veber.
Montažni del je po njegovih besedah izjemno hitro gorel. Ko je bil požar javljen, je namreč že močno gorelo, tako da gasilci niso mogli veliko rešiti, razen da so zavarovali sosednje objekte pred širitvijo požara, je povedal Prebilič.

Po očiščenju pogorišča sledi analiza statike objekta ter s tem ocena, ali bodo lahko sploh gradili na tem, kar je ostalo. V prihodnosti jih čakajo tudi pogajanja z zavarovalnico.

Spomnimo ...

Konec decembra lani je pogorela še ena šola na Kočevskem, in sicer srednja šola. V požaru je pogorelo 13 učilnic, škoda pa je znašala milijon in pol evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Giggy
10. 06. 2013 15.16
+3
Zdaj mi pa povejte - zakaj minister g. Pikalo govori, da bo šola obnovljena? Lepo vas prosim - še SREDNJA šola ni obnovljena, pa ste dejali da bo v septembru. Od srednje šole pa še vedno samo še "ruševine".
antonino
10. 06. 2013 08.41
na kočevskem pa nekam na veliko gorijo šole - to lahko postane kom tudi malce sumljivo ( pregovor: visoko zavarovati, nizko podžgati ). Šolazgori, pa je posla zopet dovolj, pa še " maže" se lahko na veliko. ČUDNO
rešimo se komunistov
10. 06. 2013 07.29
+9
glejte iz svetle plati: lahko bi zgorela cela šola, še gasilni dom zraven in cerkev, lako bi si med gašenjem 5 gasilcev zlomilo nogo, lahko bi crknu gasilski avto in lahko bi bilo to sredi šolskega leta. tok da je še sreča da je kot je....
dr.dare
10. 06. 2013 06.20
+2
Samo v Sloveniji! No samo posel je pa spet a ne? Ko pa to porihtajo pa kak zdravstven dom... itd
toiler
10. 06. 2013 00.42
+8
O predlogu glede detektorjev: A to ni povsod urejeno? To bi moralo biti že zdavnaj v vseh javnih ustanovah, saj je tako poceni, da se več kot povrne z enim samim dogodkom za celo javno uporavo. Ta naša država je res zmedena...
mastablasta
10. 06. 2013 06.26
+1
lahko, da so materiali slabi in je zato hitro zgorelo. k sreči učencev nibilo v šoli. kot kaže je vprašanje koliko bi se jih rešilo,še posebe, če bi ga opazili pozno.
RavnateljSole
10. 06. 2013 00.05
+3
popravni izpiti...
TayEk
09. 06. 2013 23.45
+3
Kje jw fasader ki ni pravilno sidral fasade se smrtne zrtve bi lahko bile....
hrast66
09. 06. 2013 23.21
+0
Mogoče je kakšna povezava med požigom šole in Pahorjevim govorom tam v bližini? Zakaj na 24 ur niso možni komentarji na Pahorjev govor, v Večeru je to možno?
zelopameten
09. 06. 2013 22.45
+16
Čist tko da boste vedli: zavarovalnica za srednjo lesarsko šolo ki je zgorela pred nekaj meseci ni povrnila praktično nič, radi pa so vzeli vsako leto par tisočakov.
Matjaž Zvan
09. 06. 2013 21.46
+4
Se mi zdi da ni še tako dolgo tega, kar je doli pogorela neka lesarska šola?
Anja Praprotnik 1
09. 06. 2013 21.43
+4
kakšne komentarje pišete nekateri!obup... sama sem obiskovala to šolo in prizor res ni prijeten..ni nam vseeno kaj se dogaja in še zdaleč ni smešno
admeen.ljubi.peji?a
09. 06. 2013 21.28
+9
papirnata hiška. če bi kontejner zagorel zraven opečnatega zidu, ne bi bilo nobenega požara! in ja, da se naredit tudi ognjevarne montažne objekte, če niso izvajalci del preveč požrešni. treba je les impregnirat s protipožarno zaščito. par sto evrov materiala.
Peter Golob 1
10. 06. 2013 00.08
+0
Nekateri pač potrebujejo opečne hiše zaradi občutka varnosti (vojna pa take...) in se včasih sploh ne zavedajo, da je ostrešje tudi montažna gradnja!
Greenone
09. 06. 2013 21.18
-7
Že tok je v Kočevju več k 50% z nedokončanoosnovno šolo............phahaha :D
JosipBrozDrugi
09. 06. 2013 22.42
-7
zelopameten
09. 06. 2013 22.47
+10
Bud spencer
09. 06. 2013 21.08
+5
Otroci si zdaj pojejo Jaz ne grem u šolo od Smolarja :D
divjak1996
09. 06. 2013 20.58
+10
se vid da je konec šolskega leta in nekdo ni zadovoljen iz uspehom
Dabon
09. 06. 2013 20.51
+4
hmm zbornica z ocenami pa ni zgorelo ojojj eden bo dobil negativne ocene .... kljub temu.....
Peter Golob 1
09. 06. 2013 20.15
+43
Spoštovani novinarji 24h, danes ste ob nesrečnem požaru ponovno poudarili, da je pogorel objekt "montažne gradnje". Očitno vas na tovrstne pristranskosti še nihče ni opozoril. Pristransko je, ko z negativnim poudarkom omenjate lesena ostrešja ali zgradbe, kot da je škoda zaradi gorljivega materiala večja. Na ta način neprimerno vplivate na podzavest večine laičnih poslušalcev/ gledalcev in povzročate škodo vsem podjetjem in njihovim zaposlenim iz panoge lesene gradnje. Nekaj namigov sem objavil na vaši FB strani Da je temu tako vemo vsi, ki smo kdaj poskušali v peči ali na ognju skuriti debel telefonski imenik ali revijo. Ko zunanja plast papirja zogleni, ogenj ugasne! Upam, da se boste tudi na tem področju zavzeli za strokovno korektno poročanje in da boste s tem podprli vzpon za Slovenijo pomembno panogo. Hvala in lep pozdrav!
celica 1
09. 06. 2013 21.18
+4
Novinarstvo vedno išče iglo v senu in obrne zgodbo tudi za 360 stopinj če je treba.....če bi naše gospodarstvo in politiki bili sposobni takšnih podvigov, potem bi vsi imeli šiht in bi bil minimalc najmanj 680 eu...sicer pa, ali je televizija kdaj kakšno početje sploh pohvalila? k večjemu so samo poročali kaj se je nekje odvijalo
wild.spirit
09. 06. 2013 22.41
+4
Peter, 50-60 novinarjev so odpustili in očitno so same tapribližno izobražene odpustili, saj je očitno da se je kvaliteta člankov poslabšala...
beowulfsam
10. 06. 2013 09.06
+1
Škoda, da ni bla iz imenikov zgrajena. Najbolj protipožarna gradnja očitno. Si probal kdaj betonske opeke kurit, zihr je bil dobr piknik? Aja, da je škoda večja zaradi gorljivega materiala po tvoje ne drži? Čudno, sem pa vedno menil, da gori zaradi gorljivih materialov, ne zaradi negorljivih. Že desetletja živim v zmoti. Kakorkoli. Če ne poznamo kvalitete gradnje je težko govoriti. Ti pa tudi ne zagovarjaj montažne zadeve kot požarno-varne. Ene so, ene niso.
celica 1
09. 06. 2013 20.14
+15
A o štorkljinih mladičih ki sta bila na dimniku starejšega dela pa ne duha ne sluha..samo če človek umre je pomembno (NOT!!), u PM, človeški egoizem!! Sicer sem zjutraj videl samo odraslo in še to celo zasmojeno, tako da za mladiča dvomim če sta preživela, Upam pa da sta, ker že vsaj 10 let gnezdijo tam...Za storilca pa obglavljanje na mestni ploščadi
celica 1
09. 06. 2013 20.56
-6
celica 1
09. 06. 2013 20.57
+0
pred parimi minutmi je bila za hišo na travniku
celica 1
09. 06. 2013 21.21
-4
živim v sosednji vasi in se hodi futrat za našo hišo ki je na samem, zato sem pa sploh napisal prvi komentar ...mam tud včerajšnjo sliko ko se je naš maček skušal spraviti nanjo in zgleda čist smešno :)
matiBožja
09. 06. 2013 19.26
+17
Nekdo je dobil popravca.
wwww
09. 06. 2013 19.55
+8
še enkrat bo mogo vžgat zbornica je ostala cela :D
Bruhalnica24
09. 06. 2013 19.07
+11
tudi pahor na pogorišču............ Ko ostanejo brez služb tja pa ne gre...