Črna kronika

FOTO: Sodišče oprostilo Knoxovo in Sollecita

Perugia, 03. 10. 2011 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je odločilo, da razveljavi sodbo v primeru umora Meredith Kercher. Amanda Knox in Raffaele Sollecito, ki sta bila obsojena zaradi umora, sta tako oproščena.

Sodišče v Perugii je ameriško študentko Amando Knox in njenega nekdanjega fanta Raffaela Sollecita oprostilo umora britanske študentke Meredith Kercher. Knoxova pa je obsojena na tri leta zapora zaradi obrekovanja Patricka Lumumbe. Knoxova in Sollecito sta sicer v zaporu že presedela skoraj štiri leta zaradi zločina, ki ga, kot sta ves čas trdila, nista storila.

Sodišče je odločilo, da ju oprosti, potem ko so neodvisni forenzični preiskovalci ostro kritizirali dokaze in postopke policistov, ker so bili nezanesljivi.

Tožilstvo pa je, še preden je bila odločitev sodišča znana, napovedalo pritožbo.

Knoxova je na sodišču v pritožbenem postopku zanikala umor britanske študentke Meredith Kercher. "Z življenjem plačujem za nekaj, kar nisem storila," je dejala.

24-letno Knoxovo so leta 2009 obsodili na 26 let zapora. Vseskozi je trdila, da je bila prevarana in zmanipulirana. Porotnikom na sodišču v Perugii je v tekoči italijanščini dejala: "Nisem oseba, za katero me imate. Perverznosti, nasilje, nespoštovanje življenja … Nisem storila zločina, ki mi ga očitajo. Nisem ubijala, nisem posiljevala, nisem kradla. Nisem bila tam." Po besedah njenega očeta je govor sestavljala tri mesece.

Sollecito, ki je bil obsojen na 25 let zapora, je na sodišču dejal, da v življenju ni nikogar poškodoval in da so obtožbe proti njemu "popolnoma neresnične". Zanikal je, da bi Knoxovo obtožil umora. Po njegovih besedah doživlja "nočno moro", iz katere se ni nikoli zbudil. Njegova odvetnica Giulia Bongiorno je povedala, da je njegova stranka "izredno čustvena, ampak močna in prepričana v svojo nedolžnost". Opozoril je na "številne napake, predvsem, ker niso zahtevali izvedenskega mnenja".

Oglasila se je tudi družina

Med odločanjem porotnikov je družina žrtve Meredith Kercher sklicala novinarsko konferenco. Po besedah njene sestre Stephanie so se zbrali v spomin pokojne. Brat Lyle pa je dejal, da čeprav je od smrti njegove sestre minilo že precej časa, so fotografije, prikazane na sojenju, obudile spomin na krut zločin. Stephanie je dodala, da si Meredith usodne noči ni zaslužila take brutalnosti. Poudarila je, da bo težko oprostila brez epiloga.

Umrla med spolnimi igricami?

Knoxovo in Sollecita je leta 2009 sodišče obsodilo na zapor zaradi umora sostanovalke, ki se je zgodil leta 2007. Meredith Kercher, ki je bila na študijski izmenjavi v Perugii, je bila umorjena 1. novembra 2007, njeno truplo so našli takoj naslednji dan. Bila je napol gola, s prerezanim vratom, v postelji v hiši, kjer je stanovala. Italijanski mediji so po dogodku poročali, da naj bi Meredith umrla med spolnimi igricami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lukaspukase
05. 10. 2011 19.47
lolipoly: Morilec je ze obsojen in sedi v Italjanskem zaporu, Ker so najdli njegov DNK , bila je posiljena in potem ubita. Ta dva sta nedolzna, ce sta bila v isti hisi, ne pomeni, da sta bila v isti sobi. Ja,mogoče sta tam le šah ,ali poker igrala.
lyonel
04. 10. 2011 07.52
lolypop,un črnc ,ki je bil na začetku sojenja obsojen umora,ne sedi in ni niti kriv,ker sta ta dva krivdo vrgla na njega........in kdo naj bi jo pol umoril,če ne ta dva?pomoje sta kriva,ker so našli tudi kri na kolesu od sollecita in itd.....čim je američan v igri,se vse oprosti,če bi bil evropejc v ameriki obsojen pa....
orangensaft
04. 10. 2011 07.48
če sta kriva in so ju spustili, potem ne bo dolgo tega, ko bo kateri spet ušpičil podobno in se vrnil na sojenje. Ker ko ti enkrat vdari na samozavest, da si jo odnesel z umorom, misliš, da si nedotakljiv.
muci007
04. 10. 2011 07.36
Amanda in Rafaello imata srečo, da se to ni zgodilo v Ameriki in da sta bele polti ! ! ! Evropa je še vedno bolj humana s kaznimi, kot Amerika.
profesjonalc
04. 10. 2011 07.26
+0
Sej nevem al nej bom vesel za njuju al ne...
lolipoly
04. 10. 2011 06.45
Tayi177 The black guy, je priznal krivdo sam, ko je bil njegov DNK zelo dokazan, dobil je 36 let zapora, ce slucajno ne ves. Ona je bila obsojena zato, da je zmedeno govorila, policistom, ce bi kdo od vas bil zaslisan 14 ur od 12policaev brez odvetnikai in jezika ne razumes , bi verjetno tudi vi bili zmedeni
civitasstain@gmail.com
04. 10. 2011 05.28
NUJNO_PREBERI - američani so itak že po defaultu nedolžni, saj so ja božji in božanski narod! Nimaš nemalo pojma o zločinu, kot jaz, ne veš sploh ne kako se je vse godilo, *. Eno osebo dat za zapahe, pa če nisi siguren o njenem zločinu.... A ti bi Amerikance kar v rest zmetu, je kriv a ne kriv. *...... Tisti, ki bombe na vlak nosjo so res božji, kaj?????
tayi177
04. 10. 2011 02.15
Tipično, blame the black guy!
POMAGAM_TI
04. 10. 2011 00.38
-1
američani so itak že po defaultu nedolžni, saj so ja božji in božanski narod!
Hugh_Mungus
04. 10. 2011 00.15
Madonca, a sem jaz slučajno na kakšnem sodniškem forumu med samimi sodnimi izvedenci?! Nehajte že z obsodbami, ker so ogabne! Kako lahko trdite kdo je kriv in kdo ne?! A ste bili tam? Ste to videli? Če je odgovor DA, se javite kot priča na policiji, sicer pa se vzdržite tako krutih komentarjev! Sodstvo je pogosto krivično in nikoli ne veš kdaj bodo ljudje udrihali po tebi, pa ni nujno da boš res kriv.
Kozorog123
04. 10. 2011 00.03
Pa to ne moreš verjet. Črncu, ki mu niti niso mogli dokazati umra, so ga usmrtili. Pri primiru, ki se pa skoraj da točno ve, kaj se je naredilo, pa osumljenca oprostijo. Kdo je zdej naječji kriminalec, storilec ali sodni organ?
GeorgeBest1968
03. 10. 2011 23.43
*so spet na prostosti,tako kot un iz Amerike Sylvester Coles ki je ubil policaja,potem so pa napačnega prijeli in usmrtili.
valovi
03. 10. 2011 23.08
Po besedah njenega očeta Luisa Baldinija???? Njen oče je Curt Knox. Njegov odvetnik Giulia Bongiorno ??? Giulia je odvetnica in ne odvetnik.
GalaDali
03. 10. 2011 22.50
+1
Preberite malce boljše primer, kakšen članek na CNN, BBC, če ste že morda slišali kdaj za kakšno od teh strani in si dovolite širšo sliko, ne pa samo kaj tu n 24 ur pišejo. Ne morem vedeti zagotovo kaj se je zgodilo tisto noč, to lahko vedo samo tisti, ki so tam bili, ampak lepa ali grda, pomembni so dokazi. Da morda je res kriva, ampak policija je delala zelo šlampasto in so si sami krivi, če je punca res kriva, vendar po mojem mnenju pravi morilec, ki je tako sprijen kot so mediji govorili, da Amanda je ne vloži toliko trudi, da bi dokazal svojo nedolžnost, tudi ne pokaže toliko čustvenosti ob izreku sodbe (tako tiste, ko je bila obsojena in sedaj te, ko je spoznana za nedolžno). Punci res želim vse najbolje, če je res nedolžna je sedaj zaznamovana za vse življenje. Psihološko je takšno zadevo težko prebolet, verjetno nemogoče. Zato nehajte s to sovražnostjo in se za trenutek postavite v njeno kožo. Z erazmusom na izmenjavo, potem pa na koncu pristaneš v zaporu za 4 leta za UMOR pa še kriv nisi. Čestitam ji, da ni naredila samomora, ker jaz mislim, da ne bi mogla preživet tega. Družini umorjene pa želim, da bodo nekoč tudi oni našli svoj mir in iskreno sožalje za hči, ki so jo izgubili na najhujši način.
lolipoly
03. 10. 2011 22.37
@ Darming Morilec je ze obsojen in sedi v Italjanskem zaporu, Ker so najdli njegov DNK , bila je posiljena in potem ubita. Ta dva sta nedolzna, ce sta bila v isti hisi, ne pomeni, da sta bila v isti sobi.
Think with your own head
03. 10. 2011 22.25
Desktop.Messiah 03.10.2011, 22:23 0 women.power 03.10.2011, 22:15 V Sloveniji krizi navkljub vlada ugodna podjetniška klima, naš sedež na francosko-nemškem vlaku ni ogrožen, ugled Slovenije v svetu se povečuje kljub rahlemu padcu bonitetnih ocen...in še vedno se najdejo nezadovojneži, kakršna si sama. Neverjetno. Odločitev koga voliti je povsem samoumevna. Eno je biti nezadovoljnež, drugo je kritično razmilšljati. Najdejo pa se nekateri, ki ne razmišljajo dlje kot do svoje sence.
iPlayRock
03. 10. 2011 22.24
Desktop.Messiah
03. 10. 2011 22.23
women.power 03.10.2011, 22:15 V Sloveniji krizi navkljub vlada ugodna podjetniška klima, naš sedež na francosko-nemškem vlaku ni ogrožen, ugled Slovenije v svetu se povečuje kljub rahlemu padcu bonitetnih ocen...in še vedno se najdejo nezadovojneži, kakršna si sama. Neverjetno. Odločitev koga voliti je povsem samoumevna.
Foen
03. 10. 2011 22.23
padli angel...
Aaron-Heydar
03. 10. 2011 22.15
Kdo pa smo mi, da lahko tukaj sodimo? Nehajte že.