Črna kronika

FOTO: Na štajerski avtocesti zgorel tovornjak

Celje, 14. 07. 2012 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na štajerski avtocesti se je zgodila prometna nesreča, ki se je k sreči končala le z lažjimi telesnimi poškodbami enega izmed udeležencev, nastala pa je večja gmotna škoda. Poškodovano je tudi cestišče.

Danes ponoči okoli 3.40 sta na avtocesti Celje–Maribor za izvozom Dramlje v smeri Maribora trčili dve tovorni vozili. Na PU Celje so pojasnili, da sta se tovorni vozili pri prehitevanju oplazili, pri čemer se je vnela kabina enega izmed vozil, nato pa je zagorela prikolica, ki je zgorela.

Voznik enega izmed udeleženih tovornjakov je pri tem utrpel lažje poškodbe, ker gre za madžarskega državljana, pa bo zdravniško pomoč poiskal na Madžarskem. V nesreči je nastala tudi večja gmotna škoda, policisti pa so pojasnili, da je bilo deloma poškodovano tudi vozišče.

Zaradi nesreče je bila avtocesta zaprta skoraj do 12. ure, kar pa je povzročilo dolge kolone in nejevoljo številnih voznikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1leaaaa1
16. 07. 2012 06.43
+2
Mislim kok ste nestrpni do tovornakov. Verjetno se ne vozijo za brez veze po avtocesti ampak zato, da nam pripeljejo produkte. Sicer pa malo strpnosti na cestah nebi nič škodilo. Če se boste razburjali na cestah neboste nič prej prišli na cilj samo bolj živčni, če se pa ne obremenjuješ boš istočasno prišel in dosti boljše volje. Kar se tiče kontrole tovornjakov pa nebi bilo čisto nič narobe še posebaj kakšne romune ali poljake.
Bo.stjan
16. 07. 2012 10.54
Mislim da noben ni nestrpen do tovornjakarjev, mene oni na cesti nič ne motijo, dokler vozijo tako kot je treba. Tudi ne mečem vseh v isti koš, ker še zdaleč niso vsi enaki. Jih je pa očitno (če spremljaš zadnje nesreče) čedalje več krivcev za nesreče. Ampak to ne take ki sa pač zdodijo- vsakemu se lahko kaj zgodi. Temveč take, ki so povzročene zaradi same melomarnosti- naprimer spanje za volanom. In tud vem da marsikdaj silijo voznika v prekomerno vožnjo, samo tukaj je tudi sam kriv, ker pomoje jih 80% ne prijavi podjetja Policiji, da jih silijo. V večini pa kot jih poznam sami šoferji počnejo to prostovoljno, da prej opravijo šiht. Mi je pa zgozno, ko samo pomislim kaj se bi naprimer lahko zgodilo v nesreči 10.7 (je članek na 24ur) ko je v Ajdoščini kamion na hitri cesti prebil obe ograji in zaprl celotni nasprotni pas hitre ceste. A si kdo predstavlja da se pelješ 100km/h, pa imaš desno na voznem pasu še nekoga, pa ti v momentu z leve prileti en tovornjakar, ki očitno nevem kaj je delal??? Raje ne bom nadaljeval- GROZNO. Da ne govorim o počenih pnevmatikah na kamionih- zsakemu bi dal ene 8000 evrov kazni, če zgubiš pnevmatiko- KOK JE ŠELE TO NEVARNO. Samo zakaj pride do tega, zato ker jih ogromno (spet zaradi nobenih kontrol) vozijo s čisto zlizanimi in že zdavnaj zanič pnevmatikami. Taka politika države tudi ni fer do ostalih tovornjakarjev, ki redno vzdržujejo vozila in so zaradi večjih stroškov MANJ KONKURENČNI. To pelje nakoncu samo še bolj v napačno smer.
Atmaii
15. 07. 2012 18.40
+1
Toliko vsi jamrajo, kako so cestnine pri nas drage itd, a še kr vsi živi rinejo čez Slovenijo. Kdaj končno se bo nekdo spomnil in uvedel dovolilnice za tranzit tako kot naši sosedi južno? Vsakič ko sem šla v ZG, je vožnja po AC pravo veselje, ne pa tko kot pri nas, ko je skorajda neprekinjena kolona tovornjakov 130 km. Logično da je folk nastrojen proti tovornemu prometu in vsem, ki se s tem preživljajo, a vam domačim prevoznikom to nič ne gre na živce? Od 60-tih so 3 domači. In verjetno ti trije edini tehnično sprejemljivi za na cesto.
srebrnibreg
15. 07. 2012 14.27
+3
Kontrola tahografov kot v Nemčiji bi vse rešila. Izjema niso ne tuji in ne domači saj vsi vozijo z magneti. To ne pomeni vsak ampak na obeh straneh. Kolega je zaradi tega, ker ni hotel voziti z magnetom moral dati odpoved.
Bo.stjan
16. 07. 2012 10.43
+1
Ja sej v tem je problem, ker ko bi dobili takega šoferja ki goljufa tahograf ali pa ima s kamiona pobrane blokade, bi naredili pregled še na ostalih službenih vozilih in če bi bila vsa tako, bi moralo podjetje za vselej izgubiti licenco. Tuji firmi pa prepoved čez sloveniji in če te še enkrat dobimo, kamion v surovino. Sej red se lahko naredi TAKOJ, samo potem bi vsi lepo vozili in država bi bila brez denarja in tukaj je glavni problem, ker država ubistvu želi dosti nesreč in prekrškarjev,
Bo.stjan
15. 07. 2012 13.50
+5
Zanima me kaj je narobe z našo prometno policijo? Nadzor predvsem tovornjakarjev je na našem AC KATASTROFALEN. Samo pregled zadnjega meseca: 1. najprej se na avtocesti razleti tisti tovornjak z mesom (voznik umre). 2. takoj naslednji dan tovornjak prebije odbojno ograjo (na notranji strani- levi) in ostane med pasovoma 3. 10.7. sta v predoru golovec udeležena 2 tovornjakarja eden je povzročitelj nesreče 4. isti dan oz. tam nekje v Ajdovščini tovornjak prebije obe odbojni ograji, zleti čez drugo stran hitre ceste, vmes vanjga trči drugi tovornjak- na srečo samo lažje 5. sedaj ta nesreča- spet dva tovornjaka. Vem da nesmem vse v isti koš metat- samo bodte pošteni tisti ki ste prevozniki in tud vi glasno priznajte da to preseda vse meje. Kaj so tovornjaki ratali KAMIKAZE. Jest bi vse tok pojahu- ti če vozš 30ton nimaš kej SPAT oz. KINKAT, MAŠ DA VZDRŽUJEŠ KAMION in NIMAŠ KEJ NORET in še nekaj- nisi osebni avto VARNOSTNA RAZDALJA. In ko ste tako pametni nekateri prevozniki- tudi sam imam izpit C že več let- povejmo naglas koliko je VARNOSTNA RAZDALJA za kamion? 100 m za nenevarni tovor 200 m za nevarni tovor in tisterne kako potem lahko tisterna trči v kamion spredaj kot se je tudi nedavno zgodilo??? Kaj v 200 metrih ni mogu ustav? NE MI NAKLADAT In še enkrat povdarjam- vem da niste vsi isti, samo poznam veliko prevoznikov in tudi vem da jih ima več kot 50% tistih ki jih poznam TOTALNO ZJAHANE KAMIONE- predvsem gre za manjše ki se vozijo po SLOVENIJI in s tekim v NEMČIJO ne grejo. In za konec- kdo je kriv PROMETNO MINISTRSTVO in POLICIJA (vodstvo) ker to tolerira. Pač v Nemčiji ti ne boš vidu Ukrajinski kamion ki postrani stoji in tudi ne avtomobilistov ki za sabo vlečejo prikolico s 130km/h in na njej avto naložen. RES SMO GNILA DRŽAVA- me je strah zadn cajt sploh zapela na AC.
Bo.stjan
15. 07. 2012 14.12
Pa problem je k danes zavarovalnica vse krije, če bi taki ki nesrečo povzročijo zaradi same objestnosti, sami plačali, verjetno nebi bilo toliko takih nezgod.
denon
15. 07. 2012 09.14
+9
Se zgodi nesreča,. ne moreš pomagati ampak,.. od 3.40 do 12 h,. je pa malo huda. V Nemčiji ali Austriji sigurno ne bi tako dolgo trajal. Kot drugo, sem pa na lokalni cesti videl samo dva policistain sicer v Vojniku kako sta naslonjena na avto s prekrižanimi rokami opazovala kolono. Če bi se povezali in postavili v križišča in ročno usmerjali promet,. bi se kolona malo hitreje gibala. Tako delajo drugje. Sem pred kratkim bil v podobni situaciji v Avstriji AC proti Dunaju. So stali policisti, usmerjali in poganjali na vsakem križišču,. semaforje pa izklopili. Ni šlo hitro ampak,. je vsaj šlo skozi 10-20 km/h.
Atmaii
15. 07. 2012 18.19
+1
jup, bo treba še kakšno izobraževanje (ali 20) na temo, kako se učinkovito in sprejemljivo odpravljajo posledice prometne nesreče. Ok, kle se je res razmetal po vseh voznih pasovih, ampak marsikatero drugo, kjer ravno tko traja ure in ure, pa bi se dalo kako hitreje rešiti.
driver111
14. 07. 2012 23.41
+7
Se vprašam,kje pa bi ti vozniki parkirali,včeraj avtocesta mad Logatcem in Vrhniko zaprta,na magistralki 15km zastoja,Lom,Barje,Lukovica polno parkirišče tovornih vozil in turistev,na odstavnem pasu prepovedano parkirati,kam pa potem??????
Peter ?adež 1
14. 07. 2012 23.19
+1
to je trenutno narobe za uzige kamijonov najprej skori celo leto se ventilator ne uzge ker delovna teperatura je tam okoli 100 stopinj (marcedez ma 103) ko se sploh uzge ventilator in prvi krat ko je bolj nalozen in zunaj je toplo se ventilator in hlajenje prizgesta in ker so cevi od vode preparele in ze zdelane poci in vode zmanka in ce voznik tudi avtomobila ne zaustavi pravocasno enostavno zagori. zato menjite cevi vsake 5 let kod je to predvideno po garanciji in toliko naj bi bilo tudi njihova zivljenska doba vse kar je vec je zgolj sreca ali pac cakanje da nam ceu poci in tako ostanemo na cest.
taklemamo123
14. 07. 2012 22.33
+1
Sem bil v koloni, okoli 4.00-4.20, oz. so glih cesto zaprli in sem čakal dve tri minute...potem smo se cjazili do Slovenskh Konjic, kjer sem že srečal par gasilskih kamionov ki so se vračali iz intervencije (domnevam ker so lih iz tiste smeri prišli ko smo se spet vključevali na avtocesto in niso bili na nujni vožnji), se pravi je bil požar hitro pogašen, kaj so pa čarali vse do 12.00 pa bog ve.....ok forenzik ipd, ter vzroki, samo to so verjetno vedeli že zelo kmalu.....sem bil pa danes še sam presenečen nad številom tovornjakov na avtocesti ob tej uri in vikendu....že dolgo jih nisem videl toliko voziti eden za drugim, prehitevanje pa itak pri 80,4km/h in kar nekaj časa na prehitevalnem.
MarjanBor74
14. 07. 2012 22.27
+9
najbolj žalostno je,da takšne stvari komentirajo tisti,ki nikoli niso bili poklicni vozniki!kako mislite da pride artikel na polico v trgovini??????kako mislite da dobivajo surovine podjetja in kako se odpeljejo končni izdelki?največ zastojev pa naredijo nervozni vozniki osebnih avtomobilov,ki ne vedo zakaj je odstavni pas na avto cesti in ker se mu lahko kosilo mohladi če bo zamudil domov par minut!
eosss.slo
15. 07. 2012 07.47
+4
Veš kaj, tiste kolone bolgarov, romunov in ukrajincev ne vozijo artiklov v trgovine! Tu gre za tranzitni promet, ki ga naša država ne zna urediti. Pa 2,5 ure ni par minut! Dejstvo je, da 90% nesreč, kjer je udeleženo ali pa jih je povzročilo tovorno vozilo, le to prihaja iz ene vzodnih držav, tako da bi se morali tudi slovenski avtoprevozniki malo zamisliti...
ggzz
14. 07. 2012 21.41
+1
Madžar, Romun, Bolgar, Ukrajinec, Poljak, Čeh, Belorus,... da, to se v glavnem vozi po naših cestah. Smrtno nevarno, slovenska država pa nič?????????
kalimeri
14. 07. 2012 21.47
+5
eh ja pa se vozijjo tako, da med vožnjo berejo cajtnge
della1
14. 07. 2012 21.23
+18
Pa kva je z vami, če tovornjak zagori še ne pomeni, da je voznik vozi na magnet. Pa to se lahko zgodi tudi avtu. Sam sem poklicni šofer in preden grem prehitevat pogledam in prižgem smernik že saj toliko prej da utripne cca. 10. Pa se še zmerom najde kdo ki blenda vzadaj. Pač avtomobilisti ste navadni bedaki, ko mislite da če prevozite tistih 50km na dan v službo in nazaj, da ste pa najboljši šoferji...
jeti36
14. 07. 2012 21.53
+4
zakaj pa misliš,da se je naslonil na njega,če bi ga oplazil ne bi bilo pogojev za vžig,ta se je naslonil na njega s polno silo in verjetno razbil akumulatorje,ostalo se pa ve.Tud jaz teram po svetu,in tud jaz in moja generacija je včasih vozila direkt od Moskve,Bagdada ali Porte in verjemi da vem kaj je nočna vožnja in kdaj je telo zaspano.Danes ni slabšega dela,vsi te preganjajo kot kriminalca in hvala bogu ,da grem jaz proti koncu.
jeti36
14. 07. 2012 21.55
+2
pa če nisi opazil,tudi večina nima blokade na 90 km/h
denon
15. 07. 2012 09.03
+1
Sam sem ogromno po cestah vzhodne in zahodne evrope in naredim ogromno kilometrov in vidim marsikaj. Poklicni šoferji tovornjakov iz vzhodne evroe so smrtno nevarni. To je dejstvo. V glavnem preutrujeni in nezbrani ker premalo počivajo, skaratka refleksi na nuli.. vidiš pa občasno tudi marsikaj drugega, ko se ponoči voziš mimo njih,... kako med vožnjo gledajo filme, kako jih med vožnjo zabavajo dekleta,. itd. NE bom posploševal, to je trd in težak kruh,.. vendar veliko jih vozi v takšnem stanju, da še na kolo ne bi smeli.
jeti36
14. 07. 2012 21.05
+6
Vzhodni šoferji vozijo v glavnem z magnetom,ki ga montirajo na senzor na menjalniku in tahograf ne beleži čas vožnje.Tako se je pred časom razbil Poljak na razcepu za Sežano.Skoraj vsi vozijo direkt brez počitka,in to ponoči,ker naši policaji dežurajo pred TV..S tem rušijo transportni cenik,ker se ostali vozijo po zakonu in so nekonkurenčni.Ko bo pri nas tak nadzor kot v A,D,F,NL,E,GB;CH bo tudi pri nas mir.Res pa je tudi ,da se vsi ki tranzitirajo našo državo enostavno nimajo kam sparkirat,ker DARS požre sproti ves denar,ki ga dobi od cestnin,pa čeprav je najdražja v EU in nima sredstev ,da poveča parkirišča.
Balki30
14. 07. 2012 20.03
+3
Problem je v tem da će greš ven za izvoz dramlje ne moreš do maribora ker ne moreš nikjer preko do glavne ceste razen če greš res daleč u rovte.Moraš iti ven ce vzhod oz ljubečna in potem narediti velik lok do zreč in slovenskih konjic.
profi1
14. 07. 2012 22.05
-2
Atmaii
15. 07. 2012 18.22
ja, pa je. Velik krog okoli riti v žep. In tudi navigacija je povsem nekoristna tukaj, ker teh rovt ne pozna.
Kepi2
14. 07. 2012 17.20
+29
Večina vas je otročjih. Ljudje si s tem služijo denar, od tega živijo, vožnja je njihova služba. Vi pa po njih klatite kot da že s tem da živijo kršijo zakone.
eosss.slo
15. 07. 2012 07.51
+2
Komentiramo proti tistim, ki kršijo zakone, ne proti tistim, ki od tega živijo!
bananos
14. 07. 2012 16.38
+14
Jaz pa sem bila ena tistih, ki se je 10 na uro, včasih še manj ali pa celo stala, cijazila po obvozu. Sicer mi ni jasno, zakaj smo se tak vlekli, ker je cesta sicer čisto normalno prevozna in sramota za policiste, da niso stali na nobenem križišču in malce pospešili prometa. Ker nekateri čehi, so se v vozili dobesedno z odprtimi vrati posledično cijazili in ovirali promet. Pa res sramota, da tako dolgo niso počistili ceste. Katastrrofa. Za obvoz smo porabili malenkost manj kot dve uri.
MrBolfenk
14. 07. 2012 18.04
+5
Se je že zgodilo, da so promet preusmerili na staro cesto, pa ni bilo nikjer v nobenem križišču niti enega policaja, da bi preusmerjal promet odnosno omogočal čim hitrejši pretok prometa. Najbrž njihova logika, v tako počasni koloni ne more priti do hujše prometne nesreče... Je treba nekje dugje meriti brzino....
BPD69
14. 07. 2012 16.08
+7
Upam,da bo DARS izstavil račun za škodo prevozniku !!!! Tile tuji šleperisti so zelo nevarni, poleg tega da najbolj uničujejo ceste !!! Poleg tega so tudi brez obrazni, saj je verjetno že vsak doživel , kako izsiljujejo pri prehitevanjih in nenadoma spreminjajo vozne pasove. Poleg vsega v veliki večini vozijo zastarele ali tehnično pomanjkljive tovornjake. Čez Švico ali Avstrijo se sigurno ne bi vozili z njimi. Najbolj se mi je pa vtisnilo v spomin, ko so že leta nazaj pri kontroli policisti odkrili šleper na primorskem delu AC, ki se je čez celo Slovenijo pripeljal brez zavor.....VEČ KONTROLE KO PREČKAJO MEJO, ker se tudi ne držijo urnika vožnje, gre za počitek in tudi to je eden od razlogov za skoraj vsakodnevne nesreče !
eosss.slo
15. 07. 2012 07.49
+1
Podpis pod tole... premalo nadzora definitivno.
joezzz
14. 07. 2012 15.57
+3
Tele tovornjakarje kontrolirat ne pa nas z 140 kmh lovit s providami ! Prehitevanje tovornjakov al dokončno prepovedat al pa omejit in dovolit samo ponoči ! Katastrofa so tile neprespani tovornjakarji na naših cestah ! Bi rabli še en pas za tovornjake, da se ti nebi bilo treba cel čas vozit po prehitevalnem pasu - ali jih pa ruknit na železnico !
kalimeri
14. 07. 2012 21.51
-2
to pa ti dam prav NEPRESPANI tovornjakarji
profi1
14. 07. 2012 22.09
+3
najbolš tebe ruknat dol z računalnika, pa mal kulture naučit. Da ne boš take neumnosti pisal in se boš naučil da na cesti nisi sam !
Jernej Novak 1
14. 07. 2012 15.18
+17
DARS sposobn u 3pm. Če bi ob vsaki nesreči v Nemčiji bla avtocesta zaprta 8ur bi bil pogreb. Nevem kak njim uspe spucat hujšo zadevo v parih urah.
Klampfman
14. 07. 2012 16.13
+19
Za računalnikom je vsak pameten. O Nemčiji pa ste tako najbolj pametni tisti, ki še nikoli niste bili tam in stali v 20km koloni na običajen delovni dan (ne poleti, nobenega dela na cesti ali nesreče, samo promet)...
lukeeeeeec
14. 07. 2012 16.30
+8
Jap. Kolone so tudi ob nedeljah. Nič nenavadnega. Samo ko ti švabi pridejo k nam pametujejo nad kolonami. No še nobenkrat v koloni na njihovi cesti nisem dobil vode! Pri nas pa!
Dzepe666
14. 07. 2012 18.19
+1
decko 2 leti se vozem ze po nemciji res je da so nekatere kolone kar tako pa prides pa nikjer nic ampak ce pa pride do prometne pa spucajo cimprrej pa je lahko 20km dolga kolona pa nebos cakal 2 uri tak da ne neke na pamet porihtane zadeve dosti bolj kak prinas ! lp
Ramzess
14. 07. 2012 15.14
+11
Vnela zaradi oplazenja, pojasnite to, ne samo pisat kaj se je zgodilo, te,več zakaj oz. zaradi česa. Tukaj je šlo kar za konkretno 'oplazenje', da so nastale iskre, in kaj neki se je potem vžgalo. Cesta je bila zaprta skoraj 8 ur, ni čudno da so ljudje negodovali, če naši gospodje ne znajo narediti obvozov, skratka poskrbeti za nemoten tok prometa.