Črna kronika

FOTO: Na Kraškem robu je spet gorelo: uničeni nasadi oljk in vinogradi, domačini besni

Koper, 09. 09. 2016 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Kraškem robu je spet gorelo. Požar je uničil 4,2 hektara trave in grmičevja, 40 oljčnih dreves in 60 trt, je navedeno na spletnih straneh centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. Požar so sicer ponoči uspeli pogasiti, a požarna straža ostaja.

Požar na Kraškem robu
Požar na Kraškem robu FOTO: Bralec Erli

Včeraj je na več lokacijah na Kraškem robu izbruhnil požar. Kot je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje, je zagorelo popoldan okoli 16. ure ob železniški progi med naseljema Žgani in Hrastovlje v Mestni občini Koper.

Zgorelo je približno 4,2 hektara trave in grmičevja, 40 oljčnih dreves in 60 trt, je navedeno na spletnih straneh centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. Bralec, ki nam je posredoval fotografije požara, je ob tem izrazil veliko nezadovoljstvo, saj da na tistem območju nenehno gorijo požari, večinoma zaradi železnice.

Operativni vodja Gasilske brigade Koper Denis Glavina je potrdil, da so požar pogasili in lokalizirali, bo pa vsaj danes tam gotovo še požarna straža, ki so jo vzpostavili preko noči. Gre za drugi večji požar na tem območju letos. Manjših požarov, ki jih pogasijo v uri ali dveh, je na tem območju precej več, je še pojasnil.

Požar so pomagali gasiti tudi gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Dol, Pobegi-Čežarji, Dekani, Osp, Gradin, Movraž in Rakitovec.

Požar na Kraškem robu
Požar na Kraškem robu FOTO: Bralec Erli

Prebivalci Kraškega roba s peticijo za izgradnjo drugega tira

Krajani z območja Kraškega roba, ki ga je že avgusta prizadel obsežen požar, so pred dnevi pripravili peticijo za zaščito obalnega vodnega vira z izgradnjo dvotirne železniške proge Divača-Koper. Obstoječa proga je dotrajana in predstavlja veliko nevarnost tako zaradi vsakoletnih požarov kot tudi za edini vodni vir, ki napaja obalo, so prepričani pobudniki.

Obstoječa proga med Prešnico in Koprom je bila zgrajena za 1200 ton dnevne obremenitve, danes pa ena sama vlakovna kompozicija pelje od 1500 do 1700 ton, takih pa je tudi po sto na dan, ugotavljajo pobudniki peticije, ki je sicer dostopna na spletni strani Mestne občine Koper.

"Proga je dotrajana, zastarela in predstavlja zato veliko nevarnost, ne samo zaradi vsakoletnih požarov, ampak tudi in predvsem za edini vodni vir, ki napaja celotno obalo. Nihče si niti pomisliti ne upa, kakšne posledice bi lahko imela nesreča in izlitje nevarnih tekočin," je v javnem pismu v imenu Odbora za peticijo poudaril Janko Sever, sicer predsednik krajevne skupnosti Črni Kal.

Po mnenju odbora je zato čas, da se vlada zave nevarnosti in takoj prične z izgradnjo dvotirne železniške proge Divača-Koper.

"Tako bomo ohranili znamenitosti Kraškega roba, načrtno upravljali Naturo 2000, stara proga pa bi bila izvrstna podlaga za povezavo kolesarskih poti med morjem in zaledjem ter tako postala tudi pomemben generator turističnega razvoja območja. Luki Koper bi s tem omogočili hitrejši razvoj, kar bi imelo multiplikativne učinke za celotno Slovenijo in srednjo Evropo," so prepričani pobudniki.

Na neprimernost obstoječe proge krajani opozarjajo že dalj časa. Kaplja čez rob je bil obsežen požar v začetku avgusta, ki je zajel okoli 450 hektarjev površin in za nekaj dni zaposlil gasilce s celotne Primorske ter tudi vojsko.

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je tedaj ob ogledu požarišča sicer napovedal preučitev možnih ukrepov za zmanjšanje požarne ogroženosti, v preteklih dneh so si predstavniki Slovenskih železnic skupaj z gasilci in krajani tudi ogledali progo, vendar očitno domačini z dosedanjim potekom niso bili najbolj zadovoljni.

Minister je tedaj ob robu srečanja s člani poslanske skupine DeSUS povedal, da je na območju Kraškega roba prva prioriteta omejitev požarnega tveganja zaradi obratovanja obstoječe železniške proge, "glavni problem pa bo rešen z izgradnjo drugega tira". Kot je pojasnil, na tem tudi intenzivno delajo.

Sicer pa je Gašperšič prepričan, da bodo v vmesnem času našli tudi rešitve in ukrepe, ki bodo omejili požarno tveganje, s katerim se soočajo tamkajšnji prebivalci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
10. 09. 2016 08.33
+1
Ajznponarji se izplačilu odškodnin na veliko izogibajo in se v spregi z zavarovalnicami gredo razne pravniške finte, ter tako nategujejo narod tam na Kraškem robu. Vendar pa je vsaka čaša enkrat polna.
FC Chelsea2
09. 09. 2016 12.17
+2
no ali bodo tudi ob tem tako zgovorni v naši vladi tako kot sobili včeraj na samohvali. aja sej res spet bodo čudežno potihnili in kdo bo kriv no oni že ne.
Slovenec-slovencu=pes
09. 09. 2016 12.08
+1
Najprej naj prepovejo vožnjo dotrajanim vagonom na tej relaciji. Namreč namenoma se vozijo na tem področju, da SŽ izsili gradnjo II tira. Z izgradnjo II tira bodo pa goreli drugi gozdovi na drugi lokaciji, če se bodo vozili isti krš vagoni. Torej problem samo prelagamo na drugo relacijo. Ta Sever pa več ali manj samo naklada, da izpade pomemben. Vsi vemo kako stoijo zadeve s II tirom. Delal se bo en tir. Zaradi enega Severja in ene peticije pač ne bodo še enkrat trošili denarja za izdelavo vseh projektov. Govorimo o zadevi, ki nas je do sedaj stala že dobrih 200 mio €. Če že nekaj palamudi, naj upošteva tudi pobude drugih krajanov, ki želijo progo vezati na italijanski koridor, vsaj do takrat dokler država ne dobi denarja za izgradnjo dvotirne proge. Ker že za ta en tir bo denar dobila svetega nikoli. Če pa ga že bo, se bomo tako zadolžili, da res ne bomo več lastniki lastne države.
walter2
09. 09. 2016 17.35
Pojma nimaš kako so skonstrurirane in kako delujejo zavore pri želežniških vozilih!Ni je države na svetu do sedaj,ki bi imela pri vozilih železniškega tovornega prometa zavornjake(so iz železa) iz neiskrečega materiala!Trenje med železom (saj so kolesni obroči tudi iz Fe)povzroča iskre.
Darko32
10. 09. 2016 13.56
+2
walter2 Ne zavajaj. Sem malo pogledal vagone po svetu in imajo zaščito nad kolesi, da iskre ne letijo okrog.
Darko32
09. 09. 2016 10.12
+2
Ko berem članek dobim občutek, da namerno zažigajo z vlaki samo da b iizsilili drugi tir. Vsaj tako je razumeti zadnje požare, k iso več kot očitno posledica malomarnega dela vzdrževalcev železniške proge.
Slovenec-slovencu=pes
09. 09. 2016 12.09
+0
Stare karjole od vagonov, ki se namensko vozijo na tej relaciji.
mentorhercul
09. 09. 2016 20.26
ne brat prosim in komentirat..............ker obadva zgoraj streljata mimo....
Darko32
10. 09. 2016 13.53
+3
mentorhercul Poglej kaj sem napisal in če trdiš, da nimam prav me prosim pisno in javno popravi. Ne pa pozivati, da ljudje ne smejo čitati komentarjev. Nesporno pa je, da se malomarno in ponižujoče obnašajo do teh domačinov in jim zažigajo domačo zemljo po tekočem traku. JAz se samo bijim, da enkrat nebo razneslo kakšne vasi skupaj z prebivalci. Zato bi bilo potrebno preveriti zakaj malomarno vzdržujejo teren ob progi.
macek_garfield
09. 09. 2016 10.01
+2
izstavit racun slovenskim zeleznicam in pika pa to
Darko32
09. 09. 2016 10.13
+2
Z obrestmi in zapreti vodjo vzdrževanja, ki malomarno oporavlja svoje delo.
Kollerik
09. 09. 2016 13.02
vezuv_
09. 09. 2016 09.00
-1
dajte 24, zaposlite lektorja z dr. nazivom, kajti imate v nebo vpijoče napake. Zgorelo 60 tre in to so vinogradi. Ojoj, glava me boli.
kurimebolac
09. 09. 2016 09.02
Je moral/a hitro napisat ker bo malica pocasi 😂