Črna kronika

FOTO: Ob meji gasili helikopterji, požari po Sloveniji se kar vrstijo

Trst/Sežana, 07. 03. 2012 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V gozdu ob slovensko-italijanski meji je znova zagorelo, zato so helikopterji spet gasili. Uprava RS za zaščito in reševanje je ob tem zaradi hude suše in močne burje razglasila veliko požarno ogroženost.

"Ravno zdaj gledamo, da spet gori. Res se je razžgalo, Italijani pa nič kaj dosti ne gasijo. Bodo spet morali naši pomagati,“ je za 24ur.com danes dopoldne dejal bralec Anej, zaposlen v trgovini na Fernetičih.

Kot je dejal naš sogovornik, so že včeraj spremljali požar v živo. Slednji se je po njegovih besedah na omenjeni lokaciji vnel včeraj, kot smo poročali, pa je v večernih urah gasilcem, gozdnim stražarjem in prostovoljcem civilne zaščite, ki so se jim pridružili tudi gasilci iz Slovenije, vendarle uspelo omejiti požar. Pri gašenju so jim na pomoč priskočili trije helikopterji in dve letali tipa canadair, zaradi nevarnosti pa so za več ur zaprli železniško progo Opčine–Sežana, avtocesto med Zgonikom in Fernetiči ter več cest na danem območju. Na slovenski strani meje so za nekaj ur za vsa vozila zaprli mejni prehod Fernetiči.

Danes dopoldne naj bi na območju med Fernetiči in Opčinami spet izbruhnil požar, helikopterja civilne zaščite in gozdne straže pa sta do poldneva še enkrat pogasila požar. Prostovoljci civilne zaščite in gozdni čuvaji zdaj nadzorujejo veliko pogorišče, na terenu pa naj bi ostali še celo noč.

Današnji grafični prikaz Informacijskega sistema Uprave RS za zaščito in reševanje o nesrečah in intervencijah jasno priča o povečanem številu požarov.
Današnji grafični prikaz Informacijskega sistema Uprave RS za zaščito in reševanje o nesrečah in intervencijah jasno priča o povečanem številu požarov. FOTO: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Kot nam je zaupal vodja sežanskih gasilcev Drago Počkar, ki je sodeloval v včerajšnji akciji, jih je včeraj za pomoč zaprosil župan italijanske občine Repentabor. "Ko smo prejeli tudi uradno prošnjo, smo se zbrali in v organizirani koloni odpeljali preko meje, kjer smo opravili zadane naloge. Prijeli smo eno linijo požara in začeli gasiti,“ pravi in dodaja, da so imeli največ težav z močnim vetrom.

Na Colu in ob robu Opčin so po poročanju italijanskih medijev evakuirali prebivalce nekaterih hiš. Preiskovalci naj bi sicer po pisanju lokalnih medijev domnevali, da je bil požar podtaknjen.

Po celotni Sloveniji razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja

Uprava RS za zaščito in reševanje je z današnjim dnem razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. V naravnem okolju je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter puščati ali odmetavati goreče predmete in druge snovi, ki lahko povzročijo požar, so sporočili iz uprave.

Požar ob meji - 5
Požar ob meji - 5 FOTO: Bralec Anej

Občina Ajdovščina je že februarja na svojem območju razglasila veliko požarno ogroženost, sledili sta ji občini Tolmin in Kanal. S ponedeljkom so veliko požarno ogroženost razglasili tudi v Mestni občini Nova Gorica, z današnjim dnem pa opozorilo velja za celotno Slovenijo.

Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor, so še sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Od 200 do 300 evrov globe za povzročitelja požara

Policisti so bili minuli konec tedna na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju obveščeni o devetih travniških požarih. Najpogosteje je šlo za primere, ko so občani čistili travniške površine in požigali podrast in grmičevje, ogenj pa se je zaradi vetra nekontrolirano širil in v nekaj primerih ogrožal okolico. Da do teh primerov ne bi več prihajalo, policisti opozarjajo, da je ob kurjenju treba urediti kurišče, ga obdati z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča pa očistiti vseh gorljivih snovi. "Kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 metrov, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 metrov,“ so zapisali. Poleg tega je potrebno kurjenje ves čas nadzorovati, po koncu pa pogasiti žerjavico.

Policisti v času, ko je razglašena velika požarna ogroženost, v primeru ugotovljenih kršitev podajo predlog pristojnemu Inšpektoratu Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zakon o gozdovih jih pooblašča, da izrekajo globe tistim, ki kurijo na neurejenih kuriščih, požigajo travišča in ledine na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd ali pa kurijo v gozdovih na Krasu oziroma v gozdovih, ki so določeni za požarno ogrožene gozdove. Posameznika lahko za prekršek kaznujejo z globo od 200 evrov do 600 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ansev88
08. 03. 2012 12.34
Narod pa kr veselo kuri.
usi-glih
07. 03. 2012 18.50
+0
nič čudnega če pa že vsak sežiga odpadke v naravi med sušo kakršna je sedaj pri nas
modrook
07. 03. 2012 13.23
+12
ko berem določene komentarje tu spodaj ugotavljam da človeška glupost res nima meja... še dobro da smo navadni ljudje izločili razne agitatorje ki samo škodo delajo... na srečo gasilci, policija in podobni dobro sodelujejo med seboj na obeh straneh bivše meje...
MISOON
07. 03. 2012 12.36
+2
Večjih padavin kot vemo ni bilo že kar lep čas. Vse je že kar dosti izsušeno, kakih padavin pa za enkrat še ni videti. Zna bit še kar pestro.
najtmer
07. 03. 2012 12.38
+3
Letos bo težko leto, veliko požarov in suše... zelo malo bo tudi pitne vode.,
135kmh
07. 03. 2012 12.07
-20
Kaj delajo Slovenski gasilci na Italjanski strani??
Marianela
07. 03. 2012 12.17
+15
Gasijo ogenj, ker italijanski gasilci bolj malo gasijo, ogenj pa ne ve točno kje je državna meja
Jakce
07. 03. 2012 12.23
+21
EU- EU in sporazum med občinama, drugače pa za nas gasilce ni meje in narodnosti. Kdor rabi pomoč jo tudi dobi pa naj bo slovenec ali italijan ali kdo drug.
MISOON
07. 03. 2012 12.25
+4
Evo se je že začel. Mi smo ta tedn že 2x gasil, na srečo le manšo površino
Jakce
07. 03. 2012 12.28
+2
Mi tudi včeraj kar 3. Prejšnji teden 2, potem ma še par manjših. Bo kar težko leto kot kaže. Upam, da ne bo še kaj večjega.
135kmh
07. 03. 2012 12.32
-11
Ja me zanima če bodo Italjani prišli k nam gasit !!!
Janez ?eh
07. 03. 2012 12.33
+4
Tak je mednarodni sporazum, če je treba bomo šli tut v ruje države če bodo rabil pomoč... @super_jezek so že pršli pomagat.
Jakce
07. 03. 2012 12.34
+14
V SLO imamo gasilstvo eno najboljše organiziranih v EU. Tako, da upam, da ne bo potrebe. Drugače bi pa prišli. Tak je sporazum. Naj ti še povem, da so že prišli leta 2006 ko je blizu Komna zelo gorelo, so prila na pomoč Italijanska letala in helikopter. Najprej se malo pozanimaj nato govori.