Črna kronika

FOTO: Kljukasti križi na kombiju za invalide

Ljubljana, 02. 07. 2010 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da nasilje, nestrpnost in vandalizem v Sloveniji ne pojenja, pravijo predstavniki Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, katerim so vandali grdo popisali dva kombija za prevoz invalidov.

Kljukasti križi na kombijih za invalide - 5
Kljukasti križi na kombijih za invalide - 5 FOTO:

Napadi na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča, na lokal Cafe Open in sovražni govor, kateremu smo priča, še zdaleč niso edini dogodki, ki kažejo, da nasilje, nestrpnost in vandalizem v Sloveniji ne pojenja. Tako je med drugimi prepričan tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je pred dnevi na novinarski konferenci dejal, da je presenečen nad tem, da se "nekateri oglašajo samo ob nekaterih grafitih". "V slovenskih cerkvah lahko v samem centru ljubljane praktično vsak teden vidimo izjemno nestrpne grafite, pa jih nihče ni obsodil, še najmanj pa predsednik države," je dejal.

Njegove trditve so danes delno potrdili predstavniki Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov, ki so na naš naslov poslali fotografije dveh kombijev, namenjenih za prevoz invalidov, nad katerimi so se grdo znesli vandali.

Nestrpni do invalidov ali do katoliške cerkve?

Po besedah Romana Travarja se je vse skupaj sicer zgodilo že 23. aprila, ko so vandali ponoči s kljukastimi križi ter napisi "Pedofili!“ popisali dva kombija Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov. Kombi je bil parkiran za visoko ograjo na koncu Metelkove ulice oziroma na dvorišču Misijonske družbe lazaristov na Taboru v Ljubljani. Travar se sedaj sprašuje, ali so nekateri postali nestrpni celo do invalidov in bolnikov ali pa gre za nestrpnost do katoliške cerkve.

"Zamislite si bolečino tistih naših prijateljev, ki so preživeli strahote nacistov in še po 60 letih videvajo te znake po stavbah naše prelepe Ljubljane! Storilci se ne zavedajo, da s takimi dejanji pokažejo na svojo šibkost. Ne izbirajo žrtev, saj v svojem strahu niso zmožni razlikovati med prijateljem in sovražnikom,“ pravi in dodaja, da bolniki in invalidi zagotovo niso sovražniki nikogar, zato je oškodovanje njihovega imetja sramota, ki ji ni para.

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VolilecSI
03. 07. 2010 16.21
tipično vedenje podmladka SD
civitasstain@gmail.com
03. 07. 2010 15.49
+1
Kaj ima katoliška cerkev veze s kljukastimi križi? Si menda zamešal muslimanskega iranskega predsednika, ki zanika HOLOCAUST. Sicer pa, za kolko gorja so kljukasti križi krivi, govorijo nemški zakoni. Za zanikanje Holocausta, ti prinese več let ječe in za kracanje kljukastega križa boš tudi malo sedel in prav je tako. Sicer pa nekaterim bi priporočal, da pred pisanjem komentarjev vzamejo zgodovinsko knjigo v roko. Pravim zgodovinsko in ne propagandno.
Ramzess
03. 07. 2010 14.00
"Nestrpni do invalidov ali do katoliške cerkve?" Vprašanje sploh ni pomembno in na mestu, saj je samoumevno kam ciljajo avtorji napisov. Za vprašanjem se skriva le sprenevedanje osebe (oz. organizacije, ki predstavlja), ki vprašanje postavlja. "Zamislite si bolečino tistih naših prijateljev, ki so preživeli strahote nacistov in še po 60 letih videvajo te znake po stavbah naše prelepe Ljubljane!" Sprenevedanje, kljukasti križ ne pomeni zgolj nacizma, te vrste, temveč precej več. Ljudje prepričani v prvo, slabo poznajo ozadje nacizma. -gorenjka-=...v tem primeru je to popolnoma drugotnega pomena.....,če se vozila uporabljajo za prevoz hendikepiranih oseb je to zavržno dejanje moč vzeti kot napad nanje ..." Vsake oči imajo svojega malarja (tolmača) in temu ustrezen je tudi rezultat. Tornad0?"Nekateri tega še danes ne dojamejo, da so bili del masovnega pranja možganov." Mnogi so še vedno, pa ne dojamejo. Komaj človek zleze iz plenic je podvržen temu, mediji, šole, organizacije, itd. Pa vendar mnogi še ne dojamejo. Veliko otrok obožuje Telebajske, nihče (od staršev) pa ne ve (morda izjeme), ne ve kaj pomenijo znaki (arhetipi) določenih barv, na njihovih glavah. Nevem čemu imajo tam sploh neke znake. Znaki pomenijo, da bodo na svetu nekaj ustvarili, pomenijo da bodo ustvarili svet robotov. Znano ne, več v članku z videom (hrvaški podnapisi) 'Telebajski in programiranje uma'.
Zakon1
03. 07. 2010 12.29
Gre za strpnost do katoliške cerkve in njenega odnosa do ljudi.
Oleander
03. 07. 2010 10.41
Joj, kako kratkovidna je tale objava tega dogodka. Storilci so z objavo tega pravzaprav dobili nagrado, saj so ravno to želeli. Po drugi strani pa me skrbi to, da gredo take negativne novice tako dobro v promet. Dokler bo tako tudi 24ur ne bo objavljal pozitivnih. O objektivnem novinarstvu pa tu sploh nima več smisla razpravljati.
SLOVENIASTAN
03. 07. 2010 07.20
JAmalll Pa res me zanima kaksno korist ima 24 ur od tega da jaz tu klikam se se enega centa nisem zapravil????????? So pa zadnje case res nekam dolgocasne novice nic kaj ekstra se ne dogaja ....
Kritik19
03. 07. 2010 06.48
Nekaj vem, Turk tega ne bo obsodil in Kresalova ne bo zgrožena, saj to niso njuni volilci.
Jamallllll
03. 07. 2010 03.01
Senzacijonalistični naslovi = veliko klikov = denar , hkrati pa ponavadi ni resnica in ni fer in 24 ur boli k. za to.
Svobodni Umetnik
03. 07. 2010 01.08
take in podobne stvari delajo ljudje, ki majo prevec casa in jim zato grejo take bedarije po glavi. ce bi hodl vsak dan v sluzbo tako kot normalni ljudje, jim vrjetn kej takiga nebi padl na pamet. sam seveda...vstat se vsak dan ob 6ih pa it v sluzbo je pa za marsikoga pretezko. in pa kazni so ornk premile za taka in podobna dejanja. js pravim da bi mogla pridit trda roka nazaj. ta demokracija je podn od podna!!
word
02. 07. 2010 22.54
sm prepričan da je to letel na cerkev.
modrovati
02. 07. 2010 22.18
Tole je zagotovo naredil kak fant, ki je bil spolno nadlegovan s strani duhovnika, ko je bil še majhen in po možnosti ministrant.
ForwardThinking
02. 07. 2010 20.47
Itak se ve kdo je to pisal. Podmladek SD, LDS in podobni zabetoniranci. Zelo neokusna šala. Pedofil ne pišeš in ne rečeš nekomu, ki to ni, ampak izrecno osebi, ki to je. Ne moreš tud posploševat tega, pol so tudi vsi učitelji pedofili in lahko začnemo na šole pisati "pedofili" ?! Samo neumni ljudje so sposobni nekih takih neumnosti. In kaj imaš v glavi, da greš invalidski kombi popisat?? Ja nič nimaš.... beton, ki ti ga je partija vcepila v glavo in se očitno deduje iz roda v rod
ForwardThinking
02. 07. 2010 20.47
Itak se ve kdo je to pisal. Podmladek SD, LDS in podobni zabetoniranci. Zelo neokusna šala. Pedofil ne pišeš in ne rečeš nekomu, ki to ni, ampak izrecno osebi, ki to je. Ne moreš tud posploševat tega, pol so tudi vsi učitelji pedofili in lahko začnemo na šole pisati "pedofili" ?! Samo neumni ljudje so sposobni nekih takih neumnosti. In kaj imaš v glavi, da greš invalidski kombi popisat?? Ja nič nimaš.... beton, ki ti ga je partija vcepila v glavo in se očitno deduje iz roda v rod.
0601
02. 07. 2010 20.44
Sicer pa to ni nič novega: nestrpnost do gayevske skupnosti, nestrpnost do cerkve, nestrpnost do drugače mislečih... Slovenija je ena najbolj nestrpnih dežel - in nestrpnost do drugače mislečih je značilna za komunistične dežele... (low inteligency countrys)... in pri nas je rdeča barva še zelo močno zabetoirana v glavah ljudi. In politične stranke-njihove lovke, podmladki še kar pumpajo ljudi k temu. Boli mene đorđ v kaj nekdo verjuje, kakšna je njegova filozofija življenja, ali kateri spol ljubi - če je srečen zaradi tega... zakaj bi nekomu to kratil? Ali imam pravico??? Samo nezadovoljen, nesrečen, zafrustriran človek se znaša nad drugimi in drugače mislečimi. Srečni ljudje niso hudobni ljudje
prava resni.ca
02. 07. 2010 19.38
Bloahboy02.07.2010, 19:301 osebno z njimi nimam nič...samo administratorji, Vi bi pa ja lahko že vedeli, da se to nanaša na katoliško cerkev, saj ste nekaj mesecev oz. tednov nazaj pisali o pedofiliji v krščanstvu itd. v bistvu to ne leti na administratorja, bol na novinarja... itak pa novinar ve na koga je letelo, samo pise se dvoumno dokler ni informacija preverjena/potrjena
Bloahboy
02. 07. 2010 19.30
osebno z njimi nimam nič...samo administratorji, Vi bi pa ja lahko že vedeli, da se to nanaša na katoliško cerkev, saj ste nekaj mesecev oz. tednov nazaj pisali o pedofiliji v krščanstvu itd.
veso19
02. 07. 2010 19.26
woo ta Toncek baloncek same spise pise tle gor...
prava resni.ca
02. 07. 2010 19.24
yerbas02.07.2010, 19:160 Kako, saj so vlaki tudi vsi popisani in to ne sodi med vandaliste ? kdo je rekel da ne? je kdo rekel da je to sprejemljivo? :)))
prava resni.ca
02. 07. 2010 19.20
eni pac ne marajo cerkve in jih oznacujejo za kolaborante... sicer sem ateist in verjamem v tisto kar znanost dokaze, pa vseeno mi gre v nos da v komentarjih in javnosti vzpodbujajo nestrpnost, namest da bi prepustil pedofilijo in kriminalne stvari ljudem ki so zato pristojni... duhovniki pedofili so posamezniki, to ni organizacija cerkve... kdor hoce bit miroljuben ne bo tega komentiral slabo in podzigal
yerbas
02. 07. 2010 19.16
Kako, saj so vlaki tudi vsi popisani in to ne sodi med vandaliste ?