Črna kronika

FOTO: Vlaka najverjetneje trčila, ker je eden od strojevodij spregledal rdečo luč

Bern, 30. 07. 2013 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
S.S./U.Z./STA
Komentarji
3

Švicarska vlaka naj bi trčila, ker je 54-letni strojevodja spregledal rdečo luč in prehitro speljal. Tik pred trčenjem je sicer potegnil zasilno zavoro in skočil z vlaka ter si tako rešil življenje. 24-letni strojevodja vlaka, ki je prihajal iz nasprotne smeri, pa je umrl.

V čelnem trčenju vlakov na zahodu Švice je umrl en človek, ranjenih je bilo najmanj 35 ljudi, 26 so jih prepeljali v bolnišnico, so danes sporočile švicarske oblasti. Na dveh vlakih je bilo 46 oseb.

Gre za drugo najhujšo železniško nesrečo v zadnjih 10 letih. Oktobra 2003 je v nesreči na železniški progi Zürich–Oerlikon umrl en človek, 45 ljudi je bilo poškodovanih.

Nesreča se je po podatkih policije zgodila v ponedeljek okoli 19. ure pri kraju Granges-pres-Marnand, kakih 50 kilometrov jugozahodno od prestolnice Bern, in sicer na odseku proge, ki povezuje kraja Palezieux in Payerne.

Trčila sta švicarska vlaka, ki sta v bližini železniške postaje v omenjenem kraju eden proti drugemu pripeljala po istem tiru. Eden od vlakov je ravno pripeljal na postajo, drugi pa je z nje speljeval. Ob trčenju so se prvi vagoni vlakov iztirili.

V trčenju vlakov je umrl strojevodja.
V trčenju vlakov je umrl strojevodja. FOTO: Reuters

Po prvih ugotovitvah preiskovalcev naj bi 54-letni strojevodja vlaka, ki je prihajal iz smeri Payerna, spregledal rdečo luč in prehitro speljal. Tik pred trčenjem je sicer potegnil zasilno zavoro in skočil z vlaka ter si tako rešil življenje.

24-letni strojevodja hitrega vlaka, ki je pripeljal iz nasprotne smeri iz Lausanne, pa je v trčenju umrl. Da so potegnili njegovo truplo iz zverižene pločevine lokomotiv, so gasilci potrebovali več kot štiri ure.

Železniški promet med mestoma Moudon in Payerne je bil zaustavljen, preiskava nesreče pa še vedno poteka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3