Črna kronika

FOTO: Italijanki ob pomoči 18-letnega Italijana in dveh Hrvatov vlamljali v stanovanja in kradli nakit. Policija zdaj išče lastnike

Koper / Ljubljana / Sežana, 29. 11. 2017 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koprski in ljubljanski policisti so avgusta in septembra obravnavali povečano število vlomov v stanovanjske objekte. Po poskusu ponovnega vloma so prijeli 19- in 21-letni Italijanki, ki sta ob pomoči 18-letnega Italijana ter 21- in 22-letnih Hrvatov, z izvijačem vlamljali v stanovanja. Skupaj so izvedli najmanj 14 velikih tatvin.

Koprski policisti so avgusta in septembra letos obravnavali povečano število vlomov v stanovanjske objekte.

Vlomi so bili v večini izvršeni v dopoldanskem času, ko so bili občani v službi oziroma drugače odsotni od doma. Storilci so v objekte vlamljali z izvijači na vzvod in kradli povečini le denar in nakit. 

"Pri obravnavi kaznivih dejanj smo ugotovili, da se istovrstna kazniva dejanja izvršujejo tudi na območju PU Ljubljana, zato smo se povezali tudi s tamkajšnjimi policisti in kriminalisti, ki so obravnavali kazniva dejanja storjena na območju Vrhnike in Logatca," so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Združba je ukradla za približno 25.000 evrov nakita.
Združba je ukradla za približno 25.000 evrov nakita. FOTO: PU Koper

Z zbiranjem podatkov so policisti ugotovili, da so kazniva dejanja izvrševali storilci, ki so uporabljali osebni avtomobil znamke Chrysler Voyager, srebrne barve, zatemnjenih stranskih stekel in italijanskih registrskih številk.

"Z mednarodnim sodelovanjem preko hrvaških in italijanskih varnostnih organov  smo obenem ugotovili, da navedeno vozilo uporabljajo osebe z območja Hrvaške, ki imajo po povečini tudi italijanska državljanstva," so pojasnili na PU Koper.

Združba ujeta po vlomu v Sežani

14. septembra letos so v dopoldanskem času policisti PP Sežana po poskusu enega od tovrstnih kaznivih dejanj, izvršenem na območju Sežane, na podlagi podatkov osebnega opisa storilk, prijeli 21- in 19-letno državljanko Italije, ki sta  imeli pri sebi več izvijačev, namenjenih vlamljanju v stanovanjske objekte.

V stanovanja so vlamljali s pomočjo izvijačev na vzvod.
V stanovanja so vlamljali s pomočjo izvijačev na vzvod. FOTO: PU Koper

Ker je bilo ugotovljeno, da gre za osebi, povezani z uporabniki prej navedenega  vozila Chrysler Voyager, so policisti posumili, da je na območju PU Koper še več storilcev. Policisti PP Piran so nato isti dan v okolici mejnega prehoda Dragonja omenjeno vozilo izsledili ter prijeli tri moške - 18-letnega državljana Italije ter 22- in 21-letnega državljana Hrvaške.

V nadaljnjem postopku je bilo do sedaj ugotovljeno, da so omenjeni skupaj izvršili  najmanj 14 kaznivih dejanj velike tatvine, od tega dva poskusa vloma (na območju PU Koper in PU Ljubljana). Osumljeni so periodično prihajali na območje Slovenije  iz Hrvaške ali Italije in se pri kaznivih dejanjih ločili, tako da sta očitno ženski storilki vlamljali v stanovanja, moški pa v stanovanjske hiše. Pri tem so z namenom  protipravne prilastitve iz koristoljubja jemali predvsem denar in nakit. S kaznivimi dejanji, za katera jih do sedaj utemeljeno sumimo, so si pridobili skupno  protipravno premoženjsko korist v višini preko 25.000 evrov.

Osumljeni so bili 16. septembra s kazensko ovadbo Sektorja kriminalistične policije   PU Koper privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zoper štiri odredil pripor, 22-letnega državljana Hrvaške, ki je bil njihov
voznik, pa izpustili na prostost.

Bodite pozorni na sumljive osebe in vozila

"S policijsko preiskavo nadaljujemo, saj sumimo, da so isti storilci letos poleti izvršili še več tovrstnih kaznivih dejanj na območjih različnih policijskih uprav," so še sporočli s PU Koper.

Občane prav tako pozivajo, da so v svojih okoljih pozorni na pojave sumljivih vozil
in oseb ter njihovo zadrževanje v okolici stanovanjskih objektov, predvsem
v času, ko so stanovalci odsotni od doma. Sumljiva opažanja naj takoj sporočijo na  telefonsko številko 113 in naj si ob tem zapomnijo čim več podrobnosti, na  podlagi  katerih je nato mogoče identificirati storilce in njihova vozila.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomlad14
29. 11. 2017 22.38
+10
Dandanes nisi varen nikjer. Doma te oropajo, na bankah pa tudi nisi varen, da te kdaj s kakšnim zakonom premikastijo.
pomlad14
29. 11. 2017 22.27
+5
Človek pokrade vse kar se da različnim ljudem. Pa še zdaj "šeta" naokoli. Policija pa naredi samo zapisnik. To ti je danes policija, sramota.
don_samo
29. 11. 2017 21.06
+9
V Sloveniji imamo vlomilski turizem! Romuni, Romi, skratka tujci si poslužujejo naše imetje protizakonito! Zakaj?! Zato ker naša zakonodaja to omogoča, saj v primeru. če nepridiprava ulovijo dobi kazen do enega leta v hotelu s štirimi zvezdicami! SRAMOTA!!!!!!
godzila
29. 11. 2017 18.57
+11
hrvat tat redno krade tudi po Sloveniji pri nas pred blokom eden redno od komunale vsak vikend plastenke iz zabojnikov ven krade in jih vozi na Hrvaško kjer jih potem proda pa nikomur nič ne vidi ga ne komunala ne taplavi ko boš pa ti kaj narobe odložil v zabojnik in če te dobijo te pa čaka mastna kazen in gotovo to počne na večih koncih po Sloveniji
godzila
29. 11. 2017 18.50
+12
lah in dva hrvata tata slabše kombinacije ne moreš skupaj zmešati ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Klampfman
29. 11. 2017 17.31
+8
Prej bi rekel, da so bili "italijanski državljani"
eggnog
29. 11. 2017 17.31
+4
Ograjo okrog hiše pa eno dogo al bulmastifa notr... druge ni. Tud kak kraški ovčar bi naredu svoje.... za našega nemškega lahko trdim, da ni glih trotl zihr varjanta, odvisno od dneva :))
BETONSKI
29. 11. 2017 17.16
+7
Če bi ju dobil na delu v moji hiši ,bi jima pokazal kaj je pravo delo,naučil bi ju marsikaj,dokler ne bi obdelale cel šiht ju ne bi spustil iz hiše.
JApajaDAja
29. 11. 2017 17.08
+2
zopet 2 iz rvacku.....bosta sodbo sprejela al bo krivična, ker sta iz rvacku!?
žlikrofi
29. 11. 2017 16.59
+3
k maši bi šli v v atikan bi vidli kje je plen obilnejši
dipe
29. 11. 2017 16.56
+1
Muribaru bi treba krast, dobi socialku.
macek_garfield
29. 11. 2017 16.53
+8
so rabili za substance mamileki pa to