Črna kronika

FOTO in VIDEO: Neznanec direktorja Jamnika dvakrat ustrelil v glavo

Ljubljana, 17. 12. 2014 07.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./N.Š.K.
Komentarji
0

Policija še vedno išče neznanca, ki je na Viču v glavo ustrelil direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika. V preiskavo se je vključil tudi Nacionalni preiskovalni urad, ki še vedno ugotavlja motiv za okrutno dejanje.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada skupaj z ljubljanskimi kriminalisti nadaljujejo intenzivno preiskavo torkovega streljanja na Viču. Kot so dopoldan sporočili z Generalne policijske uprave, preiskujejo kaznivo dejanje poskusa uboja moškega, ki ga je neznanec ustrelil na parkirišču v bližini gostinskega lokala.

Dva strela od blizu v glavo

Kaj je v ozadju napada na direktorja inštituta, policija še ugotavlja. Preiskujejo prav vse možnosti, da je napad povezan z njegovo službo, ali pa z njegovim zasebnim življenjem. Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, je Jamnik ravno včeraj potrdil 11 milijonov evrov težak projekt, največji v njihovi dosedanji zgodovini. V prihodnjih treh letih naj bi razvili način, kako iz odpadnega produkta terrmoelektrarn, ogljikovega dioksida, proizvajati metanol - poceni energent, ki bi lahko bil marsikomu trn v peti.

Sinoči, malo pred 20. uro, je bil na Viču v Ljubljani ranjen moški. Po še vedno neuradnih podatkih naj bi bil ustreljen v glavo. Policija je potrdila, da je bil na parkirišču na Viču najden poškodovan moški, ki so ga nato prepeljali v klinični center v Ljubljani. Njegove poškodbe so hude, moški pa je v kritičnem stanju, je sporočila policija. Napadeni je bil glede na prve ugotovitve ustreljen v trenutku, ko je parkiral svoje vozilo in ga je zaklenil ter se napotil proti restavraciji. Kot so poročali v oddaji 24UR, je bil moški iz bližine dvakrat ustreljen v glavo.

Primer so prevzeli preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Na NPU je namreč tudi oddelek za raziskovanje nerešenih umorov, ki se ne vključuje le v preiskave starih nerešenih primerov, ampak tudi v tekoče. "To se je zgodilo že večkrat, lahko rečem, da se je pri skoraj vseh bolj zahtevnih primerih," je pojasnil predstavnik NPU Drago Menegalija. Dodal je, da preiskovalci NPU tako primere obravnavajo skupaj s kriminalisti posameznih policijskih uprav.

Policija motiv za streljanje in strelca še išče

Kriminalisti so v torek skupaj z dežurnima preiskovalnim sodnikom in državnim tožilcem pričeli z opravljanjem ogleda kraja kaznivega dejanja. Steklo je tudi intenzivno zbiranje obvestil za razjasnitev okoliščin, ki so kakorkoli povezane s primerom. Preverjajo namreč vse možne verzije in motive, ki so lahko povod za omenjen dogodek. Pregledali bodo tudi posnetke nadzornih kamer na bližnjih objektih.

Policija je sporočila, da so od torka do danes opravili več kot sto pogovorov z osebami, ki so bile v času dogodka v bližini, ter ostalimi, ki bi lahko pomagali.

Neuradno smo izvedeli, da naj bi bili kriminalisti med drugim danes tudi na kemijskem inštitutu, saj je bil ustreljeni po sicer še neuradnih podatkih Janko Jamnik, direktor inštituta. Kot smo še izvedeli, policija varuje ustreljenega in njegovo družino.

Sodelavci so pretreseni

Direktor kemijskega inštituta se je odpravljal na službeno novoletno večerjo, med večerjo pa so ga pred restavracijo našli ležati v luži krvi. Udeleženci večerje so sinoči za oddajo 24UR ZVEČER dejali, da jih je dogodek pretresel, videli ga pa niso, saj se je zgodil pred restavracijo. Danes so tudi na kemijskem inštitutu zapisali, da jih je novica o dogodku pretresla. Drugih informacij pa zaradi interesa preiskave in varovanja osebnih podatkov ne morejo posredovati.

Za oddajo 24UR ZVEČER je spregovoril tudi predsednik upravnega odbora kemijskega inšituta Janez Levec, ki je dejal, da se večerje ni udeležil, naj bi ga pa policisti poklicali, če lahko pride, saj bi bilo morda potrebno zaščititi sam inštitut. Policija je namreč menila, da bi lahko bil to tudi napad na inštitut, ne samo na osebo, je pojasnil. Sam se ne počuti ogroženega in tudi ne vidi razloga, zakaj bi bil ogrožen.

Povedal je tudi, da ne verjame, da bi lahko direktorju kdo namerno stregel po življenju, temveč, da bi lahko kaj takega storil kak narkoman. "Preseneča pa me, pa ne samo mene, ampak vse tiste, ki ga poznamo," je dejal, pri tem je dodal, da direktorja dobro pozna in je "izjemno prijetna oseba".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1